Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2019. 11:00   >>  17:52 3

MARKOVIĆ PORUČIO

NVO da rade u interesu svih građana

Crnoj Gori je potreban nevladin sektor spreman da radi u interesu svih građana, imun na dnevnu politiku i vođenje političkih kampanja, da bude oči i uši tamo gdje državni mehanizmi zaštite i kontrole ne dosežu. Da upozorava i popravlja stvari, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je danas govorio na konferenciji Centra za razvoj nevladinih organizacija CRNVO "Civilno društvo u Crnoj Gori. Kako do povoljnog okruženja za djelovanje civilnog društva”.

"Intenzitet i kvalitet dijaloga ne mjeri se brojem susreta sa predsjedinkom Vlade, već uvažavanjem svih institucija u sistemu koje imaju mandat da taj dijalog vode", kazao je Marković.

U mandatu ove Vlade za saradnju sa civilnim društvom, kako je kazao, ojačan je normativni okvir; osnažen je sistem finansijske podrške i unaprijeđen je dijalog sa institucijama.

"To je prepoznala i Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru", dodao je premijer.

On je podsjetio da je prošle godine konkursima 13 ministarstava izdvojeno za NVO 17,5% više sredstava nego 2017.

"Ove godine 15 ministarstava raspisalo je 33 javna konkursa za finansiranje projekata i programa NVO izdvojili preko 3,5 miliona eura", kazao je premijer.

On je istakao da je nevladin sektor partner Vladi i, dodao da su u Vladi spremni da u svakom pogledu tu saradnju snaže u zajedničkom interesu.

Marković je izjavio je danas da Vladu ne treba podsjećati ili navoditi da unaprijedi ambijent za civilno društvo, već da treba zajednički tražiti način – kako da u partnerskom odnosu taj ambijent učinimo što povoljnijim, u interesu građana i države Crne Gore te da vjeruje da je odlukom donijetom prije skoro tri godine, da prvi sastanak u mandatu premijera održi sa predstavnicima civilnog sektora, pokazao opredjeljenje Vlade i to od prvog dana.

"U tom kontekstu – dozvolite da ponovim da civilni sektor kuca na otvorena vrata kada je u pitanju unapređenje ambijenta i okruženja za njegov rad i djelovanje“, rekao je Premijer otvarajući konferenciju "Civilno društvo u Crnoj Gori – kako do povoljnog okruženja za civilno društvo“ koju je organizovao Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Predsjednik Vlade je poručio da je Savjet za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija definisan kao svojevrsni forum za rješavanje otvorenih pitanja i problema sa kojima se nevladin sektor suočava te da to tijelo ima potencijal.

"Dakle, u Vladi postoji puna spremnost, a za dijalog su potrebni sagovornici, koji su odgovorni i za njegov uspjeh, ali i za neuspjeh. Isto tako, intenzitet i kvalitet dijaloga ne mjeri se brojem susreta sa predsjedinkom Vlade, već uvažavanjem svih institucija u sistemu koje imaju mandat da taj dijalog vode. Zato, na samom kraju, želim da otvorim i pitanje povjerenja i uvažavanja. Zakoni i procedure se moraju poštovati, sviđali se nekom ili ne, i oko toga nema kompromisa. Ne polovično, ne djelimično, već u potpunosti. Da li su dobri i treba li da ih mijenjamo – izvolite da o tome razgovaramo, i da objektivno prosuđujemo. Ako smo se opredijelili da učestvujemo u procesu kreiranja javnih politika – nema bježanja od odgovornosti. Ne može se, recimo, ignorisati rad u radnim tijelima ili čekati da se određeni procesi završe, da bi se sa vremenske distance ti isti procesi, ostavljeni od strane njihovih aktera, počeli kritikovati. To nije odgovoran i fer pristup“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je obraćanje na konferenciji koja je okupila predstavnike nevladinog sektora, državne uprave i diplomatskog kora zaključio stavom da u društvu koje teži dijalogu i napretku, uz iskazanu otvorenost Vlade i njegovu posvećenost, teza da su država i civilni sektor na suprotnim stranama – treba da bude osuđena na poraz, ma odakle dolazila.

"Ponoviću poruku sa početka svog izlaganja – nevladin sektor je partner Vladi i spremni smo da u svakom pogledu tu saradnju snažimo u zajedničkom interesu. Centru za razvoj nevladinih organizacija čestitam jubilej - 20 godina od osnivanja, sa uvjerenjem da ćemo naredni dočekati u još boljem društvenom ambijentu, čemu će pozitivan impuls – uvjeren sam – dati i ova konferencija“, rekao je premijer.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније