Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2019. 16:20 >> 16:18

DONACIJA AMERIČKE AMBASADE

Za rekonstrukciju Dnevnog centra 240.000 eura

Napori crnogorske Vlade da ravnomjerno zastupa brigu o djeci sa smetnjama u razvoju uslovila je otvaranje Dnevnih centara u 14. naših gradova. Najstariji je sagrađen u Bijelom Polju u kojem je trenutno 30. korisnika. Donacijom američke ambasade vrijednom oko 240 hiljada dolara, objekat je rekontruisan i dograđen. Postojeće usluge realizuju se sada na preko 300 kvadrata.

Dnevni centar je zahvaljujući Američkoj ambasadi proširio prostorne kapacitete za 165 kvadrata i time stvorio kvalitetnije uslove za boravak i rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Tokom obilaska centra ambasadorka Džudi Rajzling Rajnke je istakla da je 245.00 dolara, koliko je uloženo u investiciju, ambasada obezbijedila kroz Vojne kancelarije.

“Ponosni smo što je naša Vlada obezbijedila finasijska sredsta za proširenje kapaciteta Dnevnog centra čime je pokazala spremnost da pomogne Crnoj Gori u dostizanju njenih ciljeva kada je riječ o stvarnju boljih uslova za život svojih građana”, kazala je ambasadorka SAD.
Rajnke je kazala da zaposleni pružaju pažnju i ljubav štićenicima.

“Oni znaju da uživaju u životu, a oni koji svakodnevno brinu o njima su pravi heroji i zato sam srećna što smo im pomogli i što se sada na još kvalitetniji način sprovode inkluzivno-terapeutske aktivnosti”, istakla je je ambasadorka SAD, najavljujući pomoć u onim segmentima koji će pospještiti kvaliteniji život građana Crne Gore, a posebno djece.

"Prema pravilniku Ministartva rada i socijalnog staranja 10 kvadrata prostora je potrebno za jednog korisnika, tako da sada sa onim našim starim dijelom i ovim dograđenim možemo smjestiti 30 korisnika. Znamo da su potrebe i  veće od ovoga, ali to su trenutne mogućnosti”, kazao direktor Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, Ensad Omerović.

Dogradnjom “Tisa” je dobila i potrebnu licence za rad.

"Od 2017. godine  krenulo je licenciranje ustanova socijalne i dječije zaštite, pa smo uz donaciju američke amabsade uspjeli da zadovoljimo sve kriterijume koje je propislao Ministartvo rada i socijalnog staranja”, podsjetio je Omerović.

Ambasadorka SAD obišla je i Malu grupnu kuću u kojoj trenutno 24 sata boravi osmoro djece bez roditeljskog staranja ili čijim je roditeljima oduzeto roditeljsko pravo.

Vukoman Kljajević i Vanja Rakonjac

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније