Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

05. 12. 2019. 15:15 >> 15:15

ŠEHOVIĆ

Rekordan budžet za obrazovanje

Budžet Ministarstva prosvjete za narednu godinu, koji je Vlada uvećala oko 15 miliona eura u odnosu na prethodnu, biće efikasno investiran i najviše novca biće uloženo u povećanje zarada prosvjetarima i obnovu obrazovne infrastrukture, rekao je resorni ministar Damir Šehović.

On je, na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport, kazao da je budžet Ministarstva prosvjete za sljedeću godinu od 170 miliona eura rekordan i da pokazuje odnos Vlade prema obrazovanju za koje se, kako je naveo, nikad nije izdvajalo više novca.

Šehović je rekao da će novac biti racionalno uložen, a prioriteti su ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Kako je dodao, prioritet su i rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika i nesmetano funkcionisanje sistema i implementacija reforme.

On je ocijenio da je najznačajnije ulaganje povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti od početka sljedeće godine devet odsto, a od 2021. još tri odsto na već uvećanu zaradu.

Šehović je podsjetio da će pored zaposlenih u prosvjeti, po istom principu biti uvećane zarade i zaposlenima na UCG.

On je dodao da će boljem kvalitetu života prosvjetnih radnika doprinijeti i uvećanje izdvajanja za rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, za koje će u naredne tri godine biti izdvajano 2,1 milion eura za tri godine, dok je u prethodne tri godine za te namjene bilo izdvajano 1,8 miliona eura.

Govoreći o rekonstrukciji objekata, on je naveo da više od 200 rekonstruisanih objekata u posljednje tri godine nesumnjivo govori o tome da je efikasno korišćen budžet Ministarstva za te namjene.
„Tako će biti i naredne godine, za koju je opredijeljeno oko 15 odsto više novca u tekućem budžetu Ministarstva namijenjenog investicijama“, najavio je Šehović.

On je rekao da je sa Bankom za razvoj savjeta Evrope (CEB) kroz novi projekat planirana gradnja sedam novh vrtića vrijednih 17 miliona EUR, i to vrtići u Siti kvartu, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju, Tuškom putu i Plavu.

On je dodao da će jednaka pažnja biti posvećena i školama kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB) koji je vrijedan 40 miliona EUR, od čega je manji dio, 18 miliona, iz kreditnih sredstava.

Šehović je kazao da je tim projektom predviđena izgradnja četiri nove škole, nadogradnja tri vrtića i adaptacija desetak srednjih škola širom Crne Gore, te opremanje škola.

On je dodao da je planirana izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne više od šest miliona EUR, osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, škole u Siti kvartu, na koju se čeka duže vrijeme vrijednosti više od pet miliona EUR, kao i škole u naselju Karabuško polje od više od dva miliona eura“, istakao je Šehović.

On je dodao da je planirana i izgradnja škole u Tološima koja će se graditi iz kapitalnog budžeta, vrijednosti oko sedam miliona EUR, koja će biti najveća osnovna škola u Crnoj Gori.

Šehović je rekao da pored izgradnje novih objekata, postojeći vrtići zahtijevaju ozbiljna ulaganja.

„Upravo zato je, kroz isti projekat sa EIB-om, planirana rekonstrukcija i nadogradnja tri vrtića, i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru“, naveo je Šehović.

On je najavio rekonstrukciju desetak srednjih stručnih škola na teritoriji Crne Gore, a ukupna vrijednost radova se procjenjuje na oko 2,5 miliona.

Kako je dodao, za kabinete praktične nastave srednjih stručnih škola biće obezbijeđena adekvatna, savremena oprema vrijednosti dva miliona.

„Biće nabavljen školski namještaj za vaspitno-obrazovne ustanove, ali i obnovljena računarska oprema u svim školama, i samo te dvije aktivnosti vrijedne su ukupno 7,5 miliona eura“, kazao je Šehović.

On je pomenuo i moguće osnivanje Fonda za dualno obrazovanje, koji će biti proizvod saradnje Ministarstva i privrede.

„Novac, kako je planirano, bio bi korišćen za naknade đacima u dualnom obrazovanju i nagrade najboljim đacima u dualnom obrazovanju, obuke i drugo“, rekao je Šehović i dodao da je za sljedeću godinu predviđeno 100 hiljada eura za te namjene u budžetu.

Odgovarajući na pitanja poslanika o budžetu UCG, Šehović je podsjetio da je i budžet Univerziteta veći nego ikad i da je kroz besplatne osnovne i master studije omogućeno da studiraju najbolji, a ne oni sa najdubljim džepom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније