Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

25. 11. 2018. 07:27   >>  07:06 2

ZZZCG

Na birou najviše ekonomista, vaspitača i pravnika

Od ukupno 8.160 visokoškolaca, koliko ih je u ovom trenutku prijavljeno u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), najviše ih je sa zvanjem ekonomista, vaspitača i nastavnika društveno-humanističke oblasti, zatim pravnika, menadžera i organizatora, kao i zanimanja ugostiteljstva i turizma. Među njima su 275 masteri i magistri, a 13 doktori nauka.

 

Tako je, na osnovu podataka koji su Pobjedi dostavili iz Zavoda, trenutno na evidenciji nezaposlenih 1.199 ekonomista, 1.114 vaspitača i nastavnika, 920 pravnika, 869 menadžera i organizatora, 645 onih sa zvanjem društveno-humanističkih zanimanja i 352 sa zanimanjem ugostitelja i turističkih radnika.

Taj broj nezaposlenog visokoškolovanog kadra, preciziraju iz ove ustanove, učestvuje sa 19,06 odsto u ukupnom broju nezaposlenih prijavljenih lica, koji iznosi 42.804. To je, kako dodaju, u odnosu na isti period prethodne godine, kada ih je bilo 52.518, manje za 9.714 ili 18,5 odsto.

Iz Zavoda preciziraju da je u odnosu na isti datum prethodne godine, u ovom mjesecu registrovano 12,16 odsto manje visokoškolaca koji čekaju na zaposlenje.

“Navedenih šest grupa zanimanja čine 62,6 odsto ukupne ponude visokoškolaca u toku posljednjih godinu dana. Ali sa druge strane, u istom periodu, ta zanimanja u sličnom iznosu učestvovala su i u prijavljenoj tražnji za visokoškolcima (62 odsto), kao i zapošljavanju visokoškolaca sa evidencije nezaposlenih (68 odsto). Slična kretanja zabilježena su i u nekoliko prethodnih godina”, kazala je pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Sanja Rabrenović.

Od ukupnog broj a visokoškolaca, kako dodaje, 72,14 odsto su na evidenciji kraće odjedne godine, a 27,86 odsto duže od godinu dana.

“Najkraće su na evidenciji nezaposleni visokoškolci iz grupe zanimanja informatičari i statističari, zatim farmaceuti, građevinari, elektroenergetičari, arhitekte i urbanisti, kao i zanimanja računarske tehnike”, precizirala je Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније