Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

15. 02. 2019. 14:52   >>  14:16

CBCG

Atlas banka ne može ugroziti sistem

Razmatrajući aktuelnu situaciju u bankarskom sektoru, Savjet za finansijsku stabilnost je zaključio da su mjere koje je CBCG preuzela prema IBM i Atlas banci u potpunosti adekvatne i opravdane.

Kako je saopšteno iz CBCG, analizirani su različiti scenariji rješavanja situacije u Atlas banci, na osnovu čega je zaključeno da realizacija bilo kog scenarija neće imati posljedice koje bi mogle ugroziti finansijski sistem.

„Izraženo je očekivanje da će se, kroz interesovanje reputabilnih investitora, uspješno okončati dokapitalizacija Atlas banke, koja bi, u tom slučaju, imala potencijal za nastavak poslovanja na tržištu“, saopšteno je iz CBCG.

Isplaćeno 13 miliona eura garantovanih depozita u IBM banci

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković upoznao je članove Savjeta sa tokom isplate garantovanih depozita za deponente Invest Banke Montenegro u stečaju.

„U dosadašnjem periodu isplaćeno je 13 miliona eura garantovanih depozita za 545 deponenata te banke, što predstavlja 58,5 odsto ukupne obaveze koju Fond treba da isplati. Pozitivnim je ocijenjena činjenica da obeštećeni deponenti IBM-a dominantno svoj novac ponovo polažu na štednju, tj. isti ostaje unutar crnogorskog bankarskog sektora, što ukazuje na povjerenje u bankarski sektor“, saopšteno je iz CBCG.

Na današnjoj sjednici razmatrani su najnoviji podaci o trendovima koji karakterišu bankarski sektor.

„U januaru tekuće godine zabilježen je rast ključnih bilansnih pozicija, pa je tako, u posmatranom jednogodišnjem periodu zabilježen rast aktive od 6,37 odsto, kredita od 10,19 odsto, depozita od 5,59 odsto i kapitala od 7,05 odsto. Konstatovano je da su indikatori likvidnosti i solventnosti na agregatnom nivou iznad zakonom propisanih minimuma“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je zaključio da se individualne ranjivosti u sistemu rješavaju na odgovoran i profesionalan način i da, kako je saopšteno, nema prelivanja negativnih efekata na sistemsku stabilnost.

Na današnjoj sjednici razmatrana je Informacija o stanju finansijske stabilnosti za četvrti kvartal 2018. godine.

„Razmatrajući domaće makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je su 2018. godinu obilježila pozitivna kretanja. Značajan rast zabilježen je u industriji, građevinarstvu, turizmu i saobraćaju“, saopšteno je iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније