Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 05. 2015. 20:02   >>  19:57

CBCG ŠALJE VLADI

Predlažu ograničavanje kamatne stope

Predlog Centralne banke o ograničavanju najviše dozovoljene kamatne stope biće gotov do kraja juna, nakon čega će biti poslat Vladi, kazao je viceguverner te institucije, Nikola Fabris.

Prema riječima Fabrisa, neke banke u Crnoj Gori uvažile su preporuku CBCG da snize kametne stope.

"Podaci sa kraja marta pokazuju da je kamatna stopa na novoodobrene kredite niža za 1,34 procentna poena u odnosu na mart prošle godine, što je značajan pad kamatnih stopa. Prema posljednim podacima s kraja marta, kamatna stopa na novoodobrene kredite bila je 8,9 odsto, a kamatna stopa na ukupne kredite bila je 9,1. Dobro je što kamate padaju, ali mislimo da pad treba da bude veći", poručio je Fabris.

On je u intervjuu za Atlas Televiziju rekao da će crnogorska ekonomija da raste oko 3,5 odsto, što je manje od projekcije MMF-a, prema kojoj će rasti 4,7 odsto.

Kako je pojasnio Fabris, MMF kad je radio prognozu, očekivao je da će gradnja autoputa krenuti početkom, a ne sredinom godine, što se na kraju desilo.

Fabris je naglasio da rast od 3,5 odsto, može da ima određeni uticaj na rast životnog standarda građana i istakao da nije realno da se to brzo desi.

"Prosječna stopa rasta za 2015, 2016. i 2017. godinu bi trebalo da iznosi oko 3,5 odsto. Brži rast u ove tri godine, ukoliko se ostvare projekcije, će imati određeni uticaj na životni standard, ali to nije toliki uticaj da bi životni standard drastično porastao. Očekivanja građana su da imamo brz porast životnog standarda, ali nije realno tako nešto obećavati”, naveo je Fabris.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније