Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

16. 02. 2020. 21:24 >> 21:24
7

JONICA OCIJENILA

Zakon uzrok dodatnih podjela u Crnoj Gori

Zakon o slobodi vjeroispovijesti uzrok je dodatnog produbljenja podjela u Crnoj Gori, ocijenila je predsjednica Socijalista Snežana Jonica, dodajući da podržava dijalog predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Ona je rekla da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti centralna tema proteklih mjeseci, tako da su ostala pitanja u oblasti evropskih integracija u značajno manjoj mjeri zaokupljuju pažnju javnosti.

"Dijalog i dogovor su one vrijednosti na kojima je stvorena Evropska unija (EU), i zato ako nema dogovora unutar našeg društva kako onda možemo da očekujemo da budemo dobrodošli u društvo evropskih naroda koje je nastalo kao rezultat dijaloga i dogovora", rekla je Jonica u intervjuu za agenciju MINA.

Ona je navela da očekuje razum i odgovornost, kako bi se kroz svestrani dijalog i dogovor došlo do rješenja na zadovoljstvo svih.

"Samo je potrebno ispoštovati evropske standarde za koje se kao država zalažemo i kojima stremimo. U ovom slučaju, aktuelna vlast je u prilici da na djelu pokaže da li je apsolutno i neotuđivo pravo svojine, pravna sigurnost i pravna jednakost samo deklarativno zalaganje ili istinski cilj Crne Gore", smatra Jonica.

Kao što je, kako je rekla, dogovor izgradio EU, tako dogovor treba da izgradi mostove koji će od Crne Gore napraviti društvo i državu u kojoj jednako žele da žive i dobro se osjećaju i Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci i Hrvati.

"Krajnje je vrijeme da se zapitamo da li smo mi uradili sve što je bilo do nas, da bi bili dio porodice razvijenih evropskih država i ako nismo- ko je sve odgovoran za to", poručila je Jonica.

EU, kako je navela, treba stabilan Zapadni Balkan, države sa punim demokratskim kapacitetima i odgovornim upravljanjem.

Jonica smatra da Crna Gora duguje građanima više reda, rada i odgovornosti.

"Upravo građanima dokazati, a Evropi pokazati, da crnogorsko društvo sposobno da ima uređenu drzavu. Da bi se to ostvarilo potrebna je iskrena politička volja, stvarna, a ne deklarativna reforma državne uprave, ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", istakla je Jonica.

Govoreći o novoj metodologiji procesa pristupanja EU koju je usvojio kolegijum komesara, a čija je svrha da se ponovo uspostavi vjerodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana, Jonica je rekla, da je na Crnoj Gori da li će da prihvati nove izmjene ili ne.

"Činjenica je da kao društvo imamo lošu naviku da radimo samo ono što moramo, pa mi se čini da je nova metodologija dobar recept za brzo suočavanje sa sopstvenim slabostima", smatra Jonica.

Nova metodologija, kako je objasnila, vrednuje urađeno, ali kažnjava zastoje, i to je dobar model koji će jasno pokazati "da brzina kojom idemo u procesu evropskih integracija zavisi samo od nas".

"Bićemo sami zaslužni za svaki veliki korak naprijed, ali i direktno odgovorni za svaki korak nazad", zaključila je Jonica.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније