Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

05. 06. 2020. 14:58 >> 14:56
2

ĐUKANOVIĆ-GRLIĆ RADMAN

Crna Gora promoter evropskih vijednosti u regionu

Nema mira, stabilnosti i napretka regiona bez integracije u Evropsku uniju. Crna Gora ima nepokolebljivu viziju da odigra ulogu dobrog primjera i bude promoter evropskih vrijednosti u regionu, uz još veću odlučnost i posvećenost reformama, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u susretu sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Đukanović se zahvalio posvećenosti Hrvatske evropskoj perspektivi i pozdravio dobre učinke predsjedavanja u izuzetno teškim uslovima pandemije, naglašavajući da je hrvatsko zalaganje za region bilo ne samo u duhu dokazanog dobrosusjedstva i prijateljstva, već i u interesu EU.

Posjeta hrvatskog šefa diplomatije nastavak je kontinuiranog dijaloga dvije zemlje i intenzivne pažnje Hrvatske, koja predsjedava EU, regionu Zapadnog Balkana.

Kako se ističe u saopštenju, predsjednik je izrazio puno zadovoljstvo odnosima dvije zemlje, koji su uzorni, bez problema i sa punom otvorenošću i razumijevanjem u davanju odgovora na sva pitanja od obostranog interesa.

"Saradnja Crne Gore i Hrvatske na svakom planu doprinos je stabilnosti i boljoj budućnosti regiona koji dijelimo" naglasio je predsjednik, uz posebno isticanje izuzetno dobre saradnje i doprinosa Hrvatske nacionalne zajednice uzornoj multietničkoj harmoniji u Crnoj Gori.

Đukanović je zahvalio za podršku Hrvatske i u izazovnim uslovima borbe sa korona virusom. 

Istakao je važnost da Evropska unija kroz najavljeni ekonomsko-investicioni plan obezbijedi podršku koja je kapitalno važna za oporavak od teških posljedica pandemije, i doprinese infrastrukturnom približavanju regiona i Evrope.
 
Grlić Radman je prenio pozdrave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića predsjedniku Đukanoviću, i kazao da je posjeta Crnoj Gori, kao prva posjeta hrvatskih zvaničnika izvan zemlje nakon korone, ne samo simbolička, već poruka snažne podrške Crnoj Gori i njenoj evropskoj perspektivi.

"Svaka zemlja mora pokazati da zaslužuje epitet stabilizatora ako želi put u Evropsku uniju, a Crna Gora je dokazala da je na tom putu. Hrvatska je prijatelj Crne Gore u NATO i zagovornik njene evropske ideje, a Hrvatska zajednica u Crnoj Gori dok njeguje i čuva svoj hrvatski identitet ostaje lojalna državi Crnoj Gori", istakao je Grlić Radman.

Obostrano je naglašen i značaj Crnogorske zajednice u Hrvatskoj za razvoj prijateljskih dobrosusjedskih odnosa, kao i doprinos ambasada dvije zemlje u tom pravcu.

Brajović: Hrvatska podrška evropskoj perspektivi regiona značajna 

"Crna Gora se s pravom može ponositi svojim multinacionalnim i multikonfesionalnim karakterom, čime pruža značajan doprinos regionalnoj stabilnosti, a svi pokušaji ugrožavanja skladnog suživota i građanskog i sekularnog karaktera Crne Gore će biti bezuspješni", poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović koji je primio danas ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

Kako je istaknuto na sastanku, odnosi dvije prijateljske zemlje, Crne Gore i Hrvatske, su veoma dobri, a u narednom periodu treba nastaviti sa njihovim daljim jačanjem u svim oblastima, a posebno je bitno i na zadovoljstvo građana crne Gore što je Hrvatska tokom predsjedavanja Evropskom unijom fokus stavila na politiku proširenja.

"Podrška evropskoj perspektivi regiona potvrđena je i na Samitu EU Zapadni Balkan, organizovanim uprkos okolnostima uslovljenim pandemijom Kovid-19", kazao je Brajović.

Grlić Radman je potvrdio nedvosmislenu i snažnu podršku Hrvatske evropskom putu Crne Gore. Istakao je spremnost i namjeru Hrvatske da se do kraja predsjedavanja otvori jedino preostalo pregovaračko poglavlje 8 - Konkurencija. Posebno je istakao zadovoljstvo činjenicom da Hrvati u Crnoj Gori baštine svoje nasljeđe i održavaju tradiciju, a ujedno su i lojalni građani Crne Gore.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o načinu na koji su se dvije zemlje suočile sa pandemijom Kovid 19, kao i daljim koracima u suočavanju sa posljedicama virusa.

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore i Hrvatskog sabora poslanici Adrijan Vuksanović i Andrija Nikolić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније