Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1; Objavila: M.M ]

20. 03. 2019. 20:44   >>  20:07 5

KOCIJANČIĆ

Lideri u regionu da podrže odluke međunarodnih sudova

Evropska unija očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja, navodi se u pisanoj izjavi portparolke EU za spoljnu politiku Maje Kocijančič povodom presude Radovanu Karadžiću.

U izjavi se kaže da konačna presuda u predmetu Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) Žalbenog vijeća zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope, koji uključuju ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

EU izražava duboko saosjećanje sa onima koji su izgubili svoje voljene i onima koji su preživjeli i u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i IRMCT, navela je Kocijančič.

Ona je ponovila potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao nasljednikom MKSJ.

EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja, saopštila je Kocijančič i napomenula da su poricanje ili revizionizam u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima.

Međunarodno krivično pravosuđe, navela je, ne samo da doprinosi okončanju nekažnjivosti, već i podsticanju šireg povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu u cjelini.

EU, takođe, dodaje se u izjavi portparolke EU, podržava efektivno i efikasno domaće procesuiranje ratnih zločina, koje doprinosi i prati rad međunarodnih tribunala.

Pomirenje zahtjeva poštenu i činjeničnu procjenu prošlosti, koja dolazi iz društava i okuplja sve strane u sukobu. Obrazovanje i svijest su ključni, poručila je Kocijančić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније