Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

09. 10. 2019. 21:16   >>  21:16 2

TRAŽE VEĆE PLATE

U školama u Hrvatskoj sjutra počinje štrajk

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama sjutra počinje štrajk jer Vlada nije prihvatila zahtjeve za povećanjem koeficijenta plata u prosvjeti od šest odsto, saopštili su predstavnici školskih sindikata.

Poslije razgovora predstavnika Vlade i sindikata, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, rekao je novinarima da proces mirenja nije uspio i da sjutra počinje štrajk do ispunjenja zahtjeva.

"Vlada je u cjelini odbila naše zahtjeve. Ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna 2020. To je za sindikate neprihvatljivo", rekao je Mihalinec.

On je objasnio da će to prvi put biti "cirkularni štrajk", što znači da će u četvrtak u štrajku učestvovati sve škole, dok će se od petka održavati svaki dan u drugim županijama, o čemu će sindikati svakodnevno obavještavati javnost.

Mihalinec je rekao da će u štrajku učestvovati i nastavno i nenastavno osoblje u školama.

Sindikati su pozvali roditelje učenika na razumevanje i podršku, istaknuvši da učitelji ne mogu da budu najmanje plaćena karika u javnim službama.

"Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj", rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je novinarima da je Vlada u ovom trenutku predložila maksimum kroz povećanje dodataka na plate, što sindikatima nije bilo dovoljno. On je nekoliko puta ponovio da Vlada mora brinuti "o održivosti" i da se nada da su to "svi prihvatili".

Na pitanje kako će se riješiti situacija, budući da sindikati najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, Aladrović je rekao da će nova prilika za razgovor biti već u petak kada se razgovara o dodatku kolektivnom ugovoru.

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama održali su uoči početka školske godine, 5. septembra, protest poslije kojeg su otvorili pregovore s Vladom o povećanju koeficijenta složenosti poslova. Njihove zahtjeve podržava resorna ministarka Blaženka Divjak.

Uz zahtjeve prosvjetnih sindikata, Vlada Hrvatske se suočava i sa zahtjevima zdravstvenih radnika, koji takođe traže povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније