Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2018. 20:18   >>  19:59 1

SUPERBRZIM VOZOM

Od Hong Konga do Kine za 14 minuta

Linija super brzog voza koji saobraća ka kontinentalnom dijelu Kine otvorena je u subotu u Hong Kongu, čime je putovanje koje je trajalo sat vremena sada skraćeno na 14 minuta.

Izgradnja super brzog voza trajala je više od osam godina, a koštao je deset milijardi dolara, piše Al Džazira.

Ovaj novi sistem napravljen je tako da će na dnevnom nivou moći prevoziti 80.000 putnika od finansijskog centra Azije, koji broji oko sedam miliona ljudi, do središta proizvodnje, provincije Guangdong.

Kako prenosi AP, putanja voza duga je 26 kilometara, a ide od Hong Konga do Šenžna.

Putujući ovom linijom, putnici će biti u kontaktu s kineskom mrežom brze željeznice, koja saobraća na 44 destinacije, među kojima su Šangaj, Peking i zapadni grad Sian.

Projekt prate i kontroverze, jer su zakonodavci u Hong Kongu donijeli zakon kojim dozvoljavaju zajedničke punktove na terminalima.

Putnici iz Kine biće pregledani na terminalima, a ne na administrativnoj granici.

Prvi put zvaničnici Kine provodiće nacionalne zakone na tlu Hong Konga.

Prodemokratske grupe predvode proteste i kažu da zajednički punktovi potkopavaju autonomiju Hong Konga, koja je uvedena na osnovu sporazuma o jednoj zemlji sa dva zasebna sistema, kada je ta teritorija integrisana u Kinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније