Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturno-umjetnički program

03. 06. 2019. 13:36 >> 13:46
1

Islamska umjetnost u Hrvatskoj

Poslije Zagreba ,Beograda i Sarajeva u Podgorici je promovisana naučna monografija “Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Osmansko i suvremeno nasljeđe", u organizaciji Arhitektonskog fakulteta UCG.

 

Kroz predavanja autora, arhitekata dr Zlatka Karača i dr Alena Žunića, i kritički osvrt prof. dr Rifata Alihodžića, brojni posjetio i studenti imali su priliku da čuju kako naučna monografija temeljito promoviše susret civilizacijskih slojeva kroz vjekove do današnjih dana.

Knjiga Zlatka Karača i Alena Žunića “Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Osmansko i suvremeno nasljeđe /Islamic Architecture and Art In Croatia : Ottoman and Contemporary Heritage”, dvojezično, objavljena je 2018. I zavrijedila je Nagradu “Ranko Radović” za najbolje djelo u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi, urbanizmu i gradu za 2018. Godinu.

Sa autorima knjige, za Radio CG razgovarao je Mirsad Rastoder

 

Biografije autora

Dr. sc. Zlatko Karač, mag. ing. arh., rođen je u Vukovaru 1961. godine; diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987. godine, gdje je i doktorirao na temi osmanskog urbanizma. Vanredni je profesor na Katedri za urbanizam, naučni je savjetnik i prodekan za nauku AF u Zagrebu, član je Senata Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je na Građevinskom i Šumarskom fakultetu, Tehničkom sveučilištu u Zagrebu te na nekoliko poslijediplomskih i doktorskih studija.

Na Filozofskom fakultetu utemeljio je i vodi kolegij Islamska arhitektura i umjetnost.

Objavio je više od 500 naučnih, stručnih i popularizacijskih radova. Dobitnik je godišnje Državne nagrade za znanost 2012.godine; glavni je i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Prostor [WoS indeksacije].

Dr. sc. Alen Žunić, mag. ing. arh., rođen je u Zagrebu 1989. godine; na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu preddiplomski studij završio 2011. godine, diplomirao 2013. (oba stupnja s najvišim prosjekom i ocjenama summa cum laude), doktorirao 2016. Poslijediplomski magistarski studij History and Philosophy of Design završio je na GSD Harvard University 2013.-2015.; od 2017. na postdoktorskom je usavršavanju na ETH Zürich – Institut für Geschichte und Theorie der Architektur, od 2019. istraživač na Columbia University NY. Objavio je više od 280 radova, uglavnom o arhitekturi 20. i 21. vijeka, među kojima i 14 autorskih i uredničkih knjiga te više priloga u Islamskoj enciklopediji.

Docent je na AF u Zagrebu, gostujući je predavač na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani te filozofskim fakultetima u Beogradu i Zagrebu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се