RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Naslovna http://www.rtcg.me//rss.html RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis me http://www.rtcg.me/upload/thumbnail/2018/02/09/857486_rtcgjpg RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Naslovna http://www.rtcg.me//rss.html Tajna izgubljenih eksponata, III dio http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/dokumentarni/217764/tajna-izgubljenih-eksponata-iii-dio.html Utorak, 16. oktobar u 20:55h na TVCG 1. ]]>

]]>
Tue, 16 Oct 2018 20:55:00 +0100 Dokumentarni http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/dokumentarni/217764/tajna-izgubljenih-eksponata-iii-dio.html
Korak naprijed http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/215164/korak-naprijed.html Radnim danima u 16.30h na TVCG 1. ]]> Prestižna Škola scenskih umjetnosti „Karmen Arans“ osnovana je 1978. godine i svake godine prima studente talentovane za scenske umjetnosti (muziku, ples i glumu). Ovu školu otvorila je nekadašnja poznata glumica Karmen Arans (tumačila ju je Lola Herera), koja se trudi da od talentovane djece stvori zvijezde. Iako se više stotina njih prijavi za upis svake godine, samo dvadeset najboljih ulazi. Oni koji uđu u školu, pohađaju časove modernog plesa, klasičnog plesa, pjevanja, muzike, glume i istorije umjetnosti, a kasnije i specijalnih aktivnosti. Studije u školi traju četiri godine. Prve tri učenici imaju zajedničke časove, a četvrta je posvećena specijalizaciji svakog sudenta posebno. Serija ne prati samo živote studenata, već i njihovih profesora, pa i same Karmen Arans. Stari Rimljani su rekli „preko trnja do zvezda“, i studenti ove škole su se više puta uvjerili u to.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 16:30:00 +0100 Serije http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/215164/korak-naprijed.html
Dobro jutro Crna Goro http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/informativni/787/dobro-jutro-crna-goro.html Jutarnji program, TVCG 1, od 6.00h-10.00h, utorak, 16. oktobar 2018. godina ]]> U emisiji govorimo o:

- Mjesecu borbe protiv raka dojke.Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena, a umre više od 450.000, dok u CG godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena.O značaju redovnih preventivnih pregleda, govori činjenica da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.Opširnije u razgovoru sa radiološkinjom u Kliničkom centru Crne Gore, dr Sanjom Čejović.

-  Afričkoj kugi.Riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj zaraznoj bolesti svinja (domaćih i divljih) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom i do 100%.Postavlja se pitanje- da li taj virus prijeti Crnoj Gori?Da li se prenosi na ljude?Na ova i druga pitanja odgovara Marko Nikolić iz Uprave za bezbjednost hrane,veterinu I fitosanitarne poslove.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom “Pitajte advokata” govorimo o Lišavanju roditeljskog prava. Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće advokatica Sandra Bulatović.

- Novoj emisiji “Kultura na dnu mora“ u produkciji Dokumentarnog programa TVCG.Emisija se bavi pitanjima tretmana crnogorskog podvodnog kulturnog nasljedja.Ko i kako čuva crnogorsko kulturno blago,kako se sankcionišu prestupnici, ima li crnog trzišta umjetninama u Crnoj Gori i kako tu oblast uredjuju crnogorske jadranske komšije.Gosti Jutra biće autor Danijel Garić i reditelj Saša Terzić.

-  Prvom crnogorskom stručnom portalu za razvoj karijere. Građenje karijere je dugoročan i nimalo lak proces, koji zahtijeva mnogo strpljivosti, promišljenosti, ljubavi i rada.Glavni cilj portala www.karijera.me  je da korisnicima omogući da ostvare karijeru kakvu su oduvijek željeli. On nije oglasna tabla na kojoj poslodavci tragaju za novim zaposlenima, a budući zaposleni za novim radnim mjestom.

-  U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o postavljanju kamena temeljca za izgradnju vrtića u Baru, Danu žena na selu,izložbi “Istorija italijanskog jezika“,i mnoge druge.

 

Najavljujemo:

- Konferenciju lidera Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju „Inclusion in motion“ koja će biti održana 20.i 21.oktobra u Budvi. Specijalna Olimpijada CG dobila je čast da svoju zemlju učini zemljom domaćinom događaja koji će okupiti više od 120 učesnika, direktora i predsjednika Specijalnih Olimpijada iz preko 40 zemalja svijeta i to u jubilarnoj 50. godini od osnivanja Specijalne Olimpijade.

-Reviju za korisnike Doma starih u Grabovcu koju organizuje modna agencija AR scouting i Dom starih Grabovac. Svoje kreacije će prikazati kreatorka Dejana Lukić.Modeli će biti korisnici Doma starih Grabovac. Prvi put u Crnoj Gori će se pripadnici treće dobi  naći na pisti i okušati u ulozi manekena, sa velikim oduševljenjem.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Novinarka Andjela Ralević će informisati o aktivnostima Crvenog krsta predvidjenim povodom Svjetskog dana hrane.Dežurna ekipa će se javiti iz Golubovaca, a saznaćemo  i kako je zamišljen 25.Podgorički maraton..

 - Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani....

 

 

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković

Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić 

e-mail: jutarnji@rtcg.org

]]>
Tue, 16 Oct 2018 06:00:00 +0100 Informativni http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/informativni/787/dobro-jutro-crna-goro.html
Most http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/217157/most.html Radnim danima u 23.05h na TVCG 1. ]]>

]]>
Mon, 15 Oct 2018 23:05:00 +0100 Serije http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/217157/most.html
CG sport http://www.rtcg.me/tv/tvcg-2/sport/216326/cg-sport.html Ponedjeljak, 15. oktobar na TVCG 2 u 20:15 h. ]]>

]]>
Mon, 15 Oct 2018 20:15:00 +0100 Sport http://www.rtcg.me/tv/tvcg-2/sport/216326/cg-sport.html
Oslikani veo http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/film/210553/oslikani-veo.html Ponedjeljak, 15. oktobar u 20:05h na TVCG 1. ]]>

]]>
Mon, 15 Oct 2018 20:05:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/film/210553/oslikani-veo.html
Meridijani http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/ostalo/85283/meridijani.html Radnim danima u 19:00h na TVCG 1. ]]> Emisija, koja se emituje svakog radnog dana, zamišljena je kao kolaž priča iz svijeta. Obrađuje teme iz raznih životnih sfera, između ostalog priče iz medicine, kulture, tehnologije, ekologije, itd. Koristi se materijal APTN i EBU servisa, koji se dobija na engleskom jeziku, a zatim obrađuje i montira. U kreiranju emisije učestvuju četiri prevodioca-urednika.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 19:00:00 +0100 Ostalo http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/ostalo/85283/meridijani.html
Saudijsko-turski tim pretražuje konzulat http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/217868/saudijsko-turski-tim-pretrazuje-konzulat-.html Saudijsko-turski istražni tim popodne je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu zbog pretrage, gotovo dvije nedjelje pošto je tu poslednji put viđen saudijski novinar Džamal Kašogi. ]]>

Ne zna se kakav pretres će sprovestu i da li će uključivati forenziku.

Prije dolaska istražitelja u Konzulat je došla ekipa za čišćenje, prenose mediji.

Kašogi je za američki Vašington post pisao kolumne u kojima je kitikovao saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Turski zvaničnici su u više navrata tvrdili da su saudijske vlasti 2. oktobra ubile Kašogija i raskomadale njegovo tijelo. Rijad je takve navode nazvao "neosnovanim", ali nije priložio bilo kakav dokaz tvrdnje da je Kašogi nestao tek pošto je napustio Konzulat.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 18:29:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/217868/saudijsko-turski-tim-pretrazuje-konzulat-.html
LSD možda korisna u teškim depresijama http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/217820/lsd-mozda-korisna-u-teskim-depresijama.html LSD, droga koja asocira na hipi pokret i umjetnost šezdesetih godina prošlog vijeka, stidljivo opet postaje predmet medicinskih istraživanja, 75 godina nakon što je gotovo slučajno otkrivena u velikoj švajcarskoj laboratoriji. ]]>

Prije nego što će postati rekreativna droga povezana sa Vudstokom i umjetnicima 60-ih godina, LSD, supstanca visokih halucinogenih svojstava, nastao je 1943. kao eksperimentalni lijek u psihijatriji.

Uznemirena stepenom zloupotrebe LSD-a, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je pozvala vlade zemalja na akciju, pa je 1971. ta psihodelična droga stavljena van zakona, a medicinska istraživanja obustavljena, na veliku žalost dr Alberta Hofmana (1906.-2008.), koji je i otkrio i čitav život branio terapeutske vrijednosti svog otkrića.

Od 2006. dozvoljena su istraživanja u nekim zemljama, posebno kako bi proučavali njegov utjecaj na liječenje teških depresija ili kao propratni lijek za pacijente oboljele od neizlječivih bolesti.

Među rijetkim istraživanjima koja su od tada dopuštena je i studija nazvana "II. faza" koju je sproveo psihijatar i psihoterapeut u Švajcarskoj Peter Gaser.

Cilj studije na 12 pacijenata, finansirane novcem kalifornijskog instituta Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), je da utvrdi kako LSD može pomoći oboljelima da se nose sa svojim strahovima i tjeskobama, kada im je dijagnostifikovan rak u uznapredovaloj fazi.

"To je tek početak i moguće je da se LSD vrati kao neki lijek", predviđa Hans Mangold, kustos izložbe u Švajcarskoj nacionalnoj biblioteci u Bernu.

LSD, otkriven je slučajno prilikom Hofmanovog rada s gljivicom na raženoj glavici. Hofman je ne znajući stvorio LSD kombinujući glavni sastojak ražene glavice, lizerginsku kiselinu, s dietilamidom. Tokom istraživanja slučajno je na kožu nanio tragove spoja i osjećao se neobično. Kako bi bolje istražio pojavu, uzeo je veliku dozu i iskusio snažne halucinacije.

Artur Stol, vlasnik istraživačke laboratorije "Sandoza", predlaže tada svome sinu, psihijatru u Cirihu, da testira supstancu na svojim pacijentima.

Lekari zainteresovani za testiranje droge na sebi, objašnjavali su da ta supstanca izaziva neku vrstu prolazne vještačke psihoze i može im pomoći da bolje razumiju misli svojih bolesnika. Pacijentima je taj čudotvoran lijek trebao ublažiti tjeskobe i opsesivne neuroze.

LSD se iskrao iz medicinskih laboratorija i prihvatili su ga umjetnički i književni krugovi pod utjecajem američkog pisca Kena Kejsija, autora "Leta iznad kukavičjeg gnijezda" i profesora psihologije Timotia Larija, koji je izgubio radno mjesto na Harvardu, jer je drogu podijelio svojim studentima.

Krajem 60-ih godina LSD biva postupno zabranjen. Tada je dr Hofman napisao i knjigu kako bi odbranio riječju svoj izum.

Njegova knjiga "LSD: Mon Enfant terrible" dijelom je hemijski priručnik, a dijelom metafizička rasprava, kaže Mangold.

Dr Hofman knjigom je želio da unese nove dokaze u raspravu o LSD-u i cijelog se života trudio prikazati pozitivnu stranu svog otkrića.

 

]]>
Mon, 15 Oct 2018 18:15:00 +0100 Zdravlje http://www.rtcg.me/magazin/zdravlje/217820/lsd-mozda-korisna-u-teskim-depresijama.html
Uloga žena sa sela nedovoljno cijenjena http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/217864/uloga-zena-sa-sela-nedovoljno-cijenjena.html Iako žene sa sela imaju važnu ulogu u poljoprivredi i obezbjeđivanju porodične egzistencije, njihova uloga nije dovoljno cijenjena, niti promovisana, istakla je direktorica NVO Perun Ana Petrović Njegoš povodom Međunarodnog dana seoskih žena. ]]>

Kako je istakla, ideja za obilježavanje Međunarodnog dana seoskih žena nastala je prije četiri godine.

"Obilazeći na biciklu planinske krajeve i ruralne oblasti Crne Gore primijetila sam uglavnom žene na njivama i u baštama. Njihov rad na njivi, farmi i uopšte na domaćinstvu nije ni malo lak, jer osim fizičkog angažmana zahtijeva i brigu o prodaji proizvoda i osiguravanju egzistencije porodici”, kazala je Petrović.

Biciklistički klub "Perun", uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava organizovao je obilazak žena preduzetnica na Gradskoj pijaci, kao i pješačku turu u zaštićenom području park šume Trebjesa.

"Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je aktivnost civilnog sektora, prepoznajući važnost isticanja značajne uloge koju žena ima u poljoprivredi i proizvodnji hrane, posebno sa aspekta održavanja i napretka porodičnih gazdinstava, kao i života u ruralnim područjima Crne Gore. Cilj je da se i na ovaj način doprinise osnaživanju seoskih žena i njihovom podsticanju da iskoriste raspoložive mogućnosti za dalji razvoj preduzetništva", kazali su iz tog resora.

 Osim predstavnika kluba “Perun” u akciji su učestvovali učenici Osnovne škole “Mileva Lajović latović” sa nastavnicama i djeca iz vrtića “Kosovka djevojka - Dragan Kovačević”, sa vaspitačima.

Djeca su posjetila žene preduzetnice na Gradskoj pijaci, razgovarala sa njima i u znak pažnje i poklonila im po buket cvijeća. Zauzvrat, mališani su nagrađeni domaćim kvalitetnim i zdravim proizvodima, zagrljajem i osmjehom. 

 

]]>
Mon, 15 Oct 2018 18:01:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/217864/uloga-zena-sa-sela-nedovoljno-cijenjena.html
Tužioci žele nove svjedoke na suđenju Stanišiću i Simatoviću http://www.rtcg.me/vijesti/region/217863/tuzioci-zele-nove-svjedoke-na-sudjenju-stanisicu-i-simatovicu.html Na ponovljenom haškom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću tužioci su uložili žalbu na odluku Vijeća da odbije iskaze 30 novih svjedoka koji nisu dali iskaz na prvom procesu. ]]>

U žalbi upućenoj Apelacionom vijeću Mehanizma za međunarodne tribunale – pravnog nasljednika Haškog tribunala – tužilac Douglas Stringer ocijenio je da je odbijanje novih svjedoka u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi.

Od Apelacionog vijeća tužilac traži da postupajućim sudijama u procesu protiv Stanišića i Simatovića naredi da prihvate iskaze novih svjedoka.

Kako se navodi u žalbi, Vijeće predsjedavajućeg Burtona Halla odbilo je da uvrsti u dokaze iskaze “30 svjedoka optužbe… samo na osnovu toga što oni nisu svjedočili na prvom suđenju”.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Ponovljeni proces počeo je u junu prošle godine, a tužioci bi trebalo da uskoro okončaju svoj dokazni postupak.

Tužioci sada tvrde da odlukom o ponavljanju suđenja nije ograničen obim novog procesa niti je zabranjeno da budu saslušani novi svjedoci.

Po žalbi Tužilaštva, Sudsko vijeće je, međutim, “ograničilo obim dokaza na one koji su izvedeni u prvom postupku”.

O zahtjevu tužilaca da im bude dozvoljeno izvođenje novih dokaza odlučivaće Apelaciono vijeće kojim će predsjedavati američki sudija Theodor Meron, koji je i predsjednik Mehanizma. Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića posljednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

 

]]>
Mon, 15 Oct 2018 17:47:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/217863/tuzioci-zele-nove-svjedoke-na-sudjenju-stanisicu-i-simatovicu.html
Milenina smrt gubitak i za crnogorsku kulturu http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/217851/milenina-smrt-gubitak-i-za-crnogorsku-kulturu.html Povodom smrti velike dramske umjetnice Milene Dravić, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća Vladanu Vukosavljeviću, ministru kulture i informisanja Republike Srbije. ]]>

"Neizmjerno žalimo zbog odlaska Milene Dravić, umjetnice velikog renomea i neprevaziđene glumačke izražajnosti" navodi se u telegramu.

Kako se dodaje, njeno stvaralaštvo predstavlja duhovnu dragocjenost ovog dijela Evrope.

"Milenina smrt je veliki gubitak i za crnogorsku kulturu, kojoj je do posljednjih dana doprinosila iskrenim odnosom prijatelja i kolege. Na tome ćemo joj uvijek biti zahvalni" zaključuje se u telegramu.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 17:33:00 +0100 Kulturna galaksija http://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/217851/milenina-smrt-gubitak-i-za-crnogorsku-kulturu.html
Džikić: I Darušafaka je u stvaranju tima http://www.rtcg.me/sport/kosarka/217862/dzikic-i-darusafaka-je-u-stvaranju-tima.html Trener košarkaša Budućnost Volija Aleksandar Džikić rekao je da je Darušafaka u sličnoj situaciji kao njegov tim. "Plavi" sjutra gostuju prošlogodišnjem osvajaču Evrokupa u meču drugog kola Evrolge. ]]>

Turski tim je, baš kao i Budućnost, promijenio roster, otšli su između ostalih najbolji igrač Skoti Vilbekin i trener Dejvid Blat.

"Naš protivnik je zaradio mjesto u Evroligi osvajanjem Evrokupa. Imamo veliko poštovanje za to. Tim je dosta drugačiji nego prethodne sezone, ali imaju veoma dobar roster. To je miks iskusnih stranih igrača, starijih turskih košarkaša, koji su poznati košarkaškoj javnosti, a tu su i veoma talentovani mladi igrači. I oni su novi tim, igračima je potrebno vremena da se naviknu da igraju zajedno, da shvate kako da budu najbolji što mogu u novom sistemu", rekao je Džikić.

Trener Budućnosti vjeruje da će imati sve igrače na raspolaganju.

"Raspored je izuzetno težak. Veoma je bitno da sjutra igramo u ritmu koji će nas staviti u što bolju situaciju da pobijedimo. Imamo nekih manjih povreda ali se nadam da ćemo biti kompletni za utakmicu", kazao je Džikić.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 17:16:00 +0100 Košarka http://www.rtcg.me/sport/kosarka/217862/dzikic-i-darusafaka-je-u-stvaranju-tima.html
"Računajte na podršku Njemačke" http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/217859/racunajte-na-podrsku-njemacke.html Crna Gora očekuje nastavak njemačke podrške reformama na putu prema Evropskoj uniji, naročito kad su u pitanju pregovaračke oblasti u koje je potrebno uložiti dodatne napore, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i ambasadora Njemačke u Podgorici Roberta Hajnriha Vebera. ]]>

Drljević je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, naglasio da je prioritet crnogorske administracije ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24.

"Očekujemo da uskoro zakoračimo u novu fazu pregovora i dobijemo završna mjerila za ova dva poglavlja. U tom cilju smo posvećeni ostvarenju rezultata na terenu, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručio je Drljević.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su kazali da je glavni pregovarač upoznao ambasadora sa spremnošću Crne Gore za otvaranje poglavlja 27 do kraja godine, navodeći da se nada da će Njemačka, kao i ostale države članice EU, prepoznati i vrednovati ostvarene rezultate.

Veber je  poručio da Crna Gora može da računa na nastavak njemačke podrške na ekspertskom nivou, podsjetivši na dosadašnju dobru saradnju kroz Tajeks instrument.

"Crna Gora je prepoznata kao predvodnik evropske integracije na Zapadnom Balkanu i država koja uspješno sprovodi reforme", rekao je Veber.

On je ukazao je na važnost prisustva EU u regionu, kako bi sa zemljama Zapadnog Balkana radila na prevazilaženju aktuelnih izazova.

 

 

]]>
Mon, 15 Oct 2018 17:03:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/217859/racunajte-na-podrsku-njemacke.html
N. Šofranac: Treba nam “Marakanaco” http://www.rtcg.me/vijesti/izostreno/217860/n-sofranac-treba-nam-marakanaco.html Burni dani su iza nas, konačno se i taj sudar desio,treće poluvrijeme i predugo traje, valjda će nas sada dežurni tvorci tenzija pustiti da uživamo u fudbalu, jer fudbalu smo ostali dužni. ]]>

Moramo se još jednom vratiti na susret od 11.oktobra i sve oko(lo) njega, ali želim da počnem sa onim koji dolazi jer uvijek je bitnije ono što dolazi. I tabela kaže da je ovaj još važniji, naši su sjajnom lepršavom igrom u Viljnusu povratili drugo mjesto sa 7 bodova, samo jedan manje od Srbije, samo jedan više od Rumunije. Nije moglo dramatičnije, u Beogradu igramo za prvo mjesto, ako ne uspijemo onda s Rumunima ovdje za drugo - a to drugo sa 10 osvojenih bodova bi nam 99% vjerovatno donijelo fajnal for u martu 2020, s protivnicima našeg ranga, na putu do Eura. Dakle, moglo bi biti gotovo jednako korisno kao i prvo (opet ako se ne bi izborili za prva dva mjesta kroz redovne kvalifikacije, a rivale ćemo znati već 2.decembra na žrijebu u Dablinu). Ali, sjaj 17.novembra već se osjeća. Kako više ne postoji klub 17.nentori(sada KF Tirana), jedina jaka asocijacija na ovaj datum mi je 17.novembar 1996, pobjeda opozicije sa Đinđićem i Čovićem u Beogradu i mnogim gradovima, koja je izvela ljude na ulice mjesecima, a ubrzala i arhitektonske promjene na našoj sceni od marta 1997. Igraće se te zamišljam hladne subote,na legendarnoj Marakani, svakako ne na manjem stadionu gdje je Srbija neslavno dočekala Rumuniju, i to u 15 časova, neobično rano(ipak drugo poluvrijeme pod reflektorima). A naslov ove priče se objašnjava lako, treba nam jedna velika pobjeda koja bi svakako šokirala domaću ali i evropsku javnost. Nema lakše paralele nego sa originalnom Marakanom u Rio de Žaneiru gdje se 1950.godine desilo najveće čudo u istoriji fudbala kad je domaćem Brazilu bio dovoljan bod za prvu titulu prvaka svijeta. Vodili su, dominirali, ali primili u finišu dva gola koja su bacila cijelu zemlju u depresiju, kao i rekordnih 205 hiljada gledalaca na mitskoj areni, bilo je i mnogo samoubistava, fudbal je tamo život. Neki su pokušali i kolaps Brazil-Njemačka 1:7 u polufinalu Mundijala 2014 nazvati drugim Marakanacom, ali to je prosto igrano na Mineirau u Belo Horizonteu i ući će u istoriju kao užasni “Mineiraco”.

Ali, Marakanaco je od te davne 1950 postao sinonim za najsenzacionalnije poraze favorita u sopstvenoj kući, taj termin je oživio baskijski stručnjak Irureta kad je najavio finale kupa protiv Reala 2002 na Bernabeu i to na 100.rođendan kraljevskog kluba 6.marta kao mogući Marakanaco. Prenosio sam to finale, i zaista u velelepnoj igri La Korunja je preslišala Real i odnijela im pehar na najveći praznik, pali su “galaktikosi” na čelu sa Zidanom, Figom, Raulom.

Mi smo se već specijalizovali za “Arenaco”, jer kako drukčije nazvati osvajanje Arene 18.avgusta 2012, onom trojkom Nikole Ivanovića preko Teodosića koja je putovala cijelu vječnost, ne samo kroz najveću dvoranu u Evropi već i kroz vrijeme, kroz godine naše borbe, puno više od dužine jednog basket terena. Samo 4 mjeseca kasnije desio se i “Arenaco 2” kad su već proslavljene rukometašice zaustavile jednu silno motivisanu i poguranu Srbiju u polufinalu EP, a sjutradan osvojile i zlato, uz najblaže rečeno slabu naklonost domaćih navijača. Umalo se desio i nestvarni “Arenaco 3” tog 23.januara 2016, kad je u Arenu ušla i voda, a pogotovo u uši svemoćnih vaterpolista Srbije ,naši su vodili cijelo vrijeme u velikom finalu, pred za vaterpolo istorijski rekordnih 18 hiljada gledalaca, ali su sudije teatralno spriječilo novo osvajanje tog borilišta. Sada konačno Marakana, a iako je u igri prvo mjesto i treba nam pobjeda naši mogu da odigraju rasterećeno i kvalitetno.

Iz više razloga. Prvo, pritisak će biti sav na strani Srbije, kao i u baš opisanim duelima u drugim sportovima, osim toga i njima treba pobjeda jer rizikuju da remijem prepuste prvo mjesto Rumunima na osnovu međusobnog skora, a takođe atmosfera je daleko od prave i što se tiče podrške navijača, javnosti, ali i samih odnosa. Ono što je puno važnije,ako sve bude kako treba naša selekcija će biti mnogo jača i opasnija nego u ovom ciklusu, garantovano. Vidjelo se i sinoć, kad se uđe s pravom agresijom, trčanjem i idejom, mi imamo i bez 6 prvotimaca više nego dovoljno kvalitata da deklasiramo jednu selekciju C klase poput Litvanije, gdje su se mnogi mučili pa i super Španija. Uvijek je balans bio ključan da bi igrali fudbal koji nam odgovara, trčanje, zatvaranje, disciplina i lopta na zemlji, sve suprotno od onog što smo igrali famoznog četvrtka. Sinoć se opet vidjela širina, upisali se i Kopitović i Zorić,ali se potvrdio i kvalitet Mugoše, veliki kapaciteti Vešovića, koji je uvijek osim u četvrtak bio jedan od najboljih, takođe tehnika Kosovića.. Kad se tome pridoda suvi kvalitet oporavljenih Savića, Jovetića, Jankovića i Marušića, realno naših najboljih igrača, onda to postaje opasna ekipa čak i za selekcije iz A klase, a kamoli C. Nijesu slučajno dva puta u Podgorici zaustavljeni Englezi,i to oba puta bačeni u konopce u drugim poluvremenima, nije slučajno pala Gana sa velikim zvijezdama svjetskog fudbala(dvojica Asamoa, Esjen, Boateng, Muntari, Aju), dugo smo mi gradili ovo da bi ga srušili u jednoj noći.

A baš ta noć je bila naopaka, moram upotrijebiti taj izraz, jer tačno je takav moj doživljaj. Tu mislim na sve, počev od toga što je prekrasni ljetnji dan i potencijalno karnevalska atmosfera na koju smo navikli u centru grada kad igraju naši, kad se sve crveni ,pjeva, pumpa pozitivnom energijom, pretvoreno u blindirani grad i gotovo ratno stanje. Radi jedne fudbalske utakmice ,za koju su još svi govorili da je bratska. Jasno da je to bila bezbjednosna procjena ,ali sam ubjeđen da nije moralo tako, ionako se sve svelo na taj jedan momenat oko 20.20 sati, kad je trebalo izbjeći bliski kontakt naših navijača sa Baranima i Podgoričanima obučenim u druge dresove, a on se umalo i desio na kraju Njegoševe ulice i pored svih blokada, zabrana i zatvaranja. Do tada je mogla slobodno da ide pjesma i emocija, jer fudbal tome služi. Sve to kao da je donijelo nervozu i smanjenu pozitivnu energiju na tribinama, dešavale su se loše stvari, a podrška nije bila ni dijelom onakva kakvu dobijaju košarkaši Budućnosti ovih dana. Imali smo zato priliku da čujemo žalosni repertoar pjesama sa “juga”,  vrijeđanje svih nacija iz regiona, Muslimana, Albanaca, Turaka, Hrvata ali i Crnogoraca puno puta, čista diskriminacija, mržnja i frustracija koja je izbijala 90 minuta, pa čak i nakon meča dok su držani tamo.

Neko je pokušao reći da je publika bila za desetku, taj niti je bio na stadionu, niti razumije išta. Krstaški ratovi, osuđeni ratni zločinci i izgubljene bitke već imaju svoje neslavno mjesto u istoriji, dalekoj. Jedan od apsurda, toliko prozivano Kosovo je u istovremeno te noći deklasiralo Maltu u grotlu Prištine i grabilo ka završnom turniru za Euro. To je stvarnost. Ali, puno gore od toga je puštanje s predumišljajem tih pjesama u direktnom prenosu, ozvučavanjem te tribine i često potkrijepljeno kadrovima iste. Ko ne zna televiziju može da pomisli da je to slučajnost, ali u ovoj smješi tv emitera koja je nastala došlo je dotle da prenos realizuju ljudi iz Beograda i Novog Sada, znaju ih naše iskusnije kolege još iz SFRJ pa su mi rekli sve precizno. Ti isti su iz reportažnih kola komandovali prenosom,tonski majstor je podizao reglere za ozvučeni jug, dok su se vrijeđali “Šiptari” i naš Fatos, dok se pjevalo Ratku Mladiću, kadar je išao na njih ponosno,a nije se mogla ni čuti masa naših navijača. Tu potrebu srpskih medija da predstave Crnu Goru kao svoju teritoriju dobro smo vidjeli na svim tim mečevima u Areni, prvi kadar je uvijek njihova zastava sa natpisom Herceg Novi,to je ono već rutina, pa tako redom, ali u našoj kući prenos ovakvog meča morala je raditi crnogorska ekipa, ako makar malo mislimo na nacionalni ponos i dostojanstvo,osim kad je šteta već napravljena. To je mnogo veća bruka te noći nego taj famozni komentator-glumac kojem je nametnuto nešto neprirodno i koji se trudio ,a ispao žrtveno jagnje u svemu. Mnogo je gore što nova nacionalna televizija nije omogućila prenos dostojan tog događaja koji smo čekali toliko i dozvolila da se skrnavi hram našeg fudbala,u kojem su svi bili dočekani ljudski,ali su se tresle noge i Džerardu, Runiju, Kanavaru, Ibrahimoviću.. Ako oni ne znaju,onda se i to može razumjeti,pa kad  je već došlo dotle moraju da zovu za komentatora kod nas, ali minimum minimuma za ovakav meč se morao zadovoljiti, da ode bar prava slika sa stadiona pod Goricom. Po mom mišljenju podbacili su mnogi, jer gostovanje Srbije treba zaista da bude fešta a ne bauk, panika, alarm..

Igrači su bili zajedno u gradu noć prije utakmice, povezano su njihove karijere, takođe i one selektora, pomoćnika poput Jankovića i našeg Fileta, menadžeri, novinari, sve se prepliće. I kad je sve tako pozitivno i blisko zašto ne bi i protiv Srbije iskoristili u potpunosti domaći teren kao što smo to uradili u košarci 2012, zašto ne bi pokazali svoje najbolje lice i na tribinama i na terenu,ono koje je viđeno protiv velesila Italije ili Engleske,nego baš najgore? Odrazilo se i to na igru, i igrači i selektor su nam maltene priznali da je zbog tih vještačkih tenzija van terena od početka vladao neki grč, da ništa nije bilo spontano niti po dogovoru, da se jednostavno tok igre oteo kontroli. E, to je šteta najveća, a rezultat je uvijek prevrtljiv,čak i kad najbolje igraš. O igri mi pričamo, pokazali smo verziju kako ne treba, a imali smo puno da ponudimo.

Tumba je sjajan trener, još bolji čovjek, to da smo ostali svi skupa dužni fudbalu najbolje zna,vidio sam ga i u petak kad je došao kod mene u živu emisiju, dok mnoge umišljene velike trenere ne možemo dozvati ni nakon pobjeda. Ali, isto tako sigurno je da sanja kao i svi igrači jednu veliku partiju na Marakani, znaju da to imaju u sebi, makar bilo i puno teže sprovesti na njihovom terenu. Nego, prijaće nam Marakana za igru, pravi je to hram, a ni sinoć se ne bi onako brzo podigla ekipa da nije već tri godine sjajno španovana u svakom smislu. Druga je stvar što i Srbija ima da ponudi mnogo više nego što je ovdje, kad je stabilnost novog tandema štopera Milenković-Veljković i neka iznenađenja na sredini za koja vjerujem da je zaslužan i prekaljeni Filipović, naš prijatelj koji nas poznaje u dušu, napravila razliku. Ali, Srbija može da bude puno više od toga, svih ovih godina sam se pitao kako taj igrački potencijal nije izazov nekom pravom stručnjaku da napravi lom, da zaprepasti svijet. Kako su potrošili nekoliko sjajnih generacija, pa i onu koja je mogla računati na ponajbolje defanzivce Evrope(Vidić, Subotić, Kolarov, Ivanović) i uz njih bezbroj majstora naprijed, tako su se i nedavno gasili talenti poput Krasića ili Lazara Markovića, Đuričića, a i Živković je krenuo sličnim putem, o biseru Ljajiću i peripetijama s njim da ne pričamo. Slušamo sada slično i sa Milivojevićem, Matićem, opet Ivanovićem, a mnoge mlade generacije uključujući one Drulovića i Paunovića ne koriste se dovoljno (Grujić,Šaponjić itd). Mnogo toga je bačeno uz put, ali i bez svih njih opet s ova dva štopera dobijaju kičmu, golman bolji nego prije, a dovoljno bi bilo pecati u Ajntrahtu gdje zajedno sa Hrvatom Rebićem blistaju Jović ,Kostić i Gaćinović da se formira napad, uz asove Tadića i Mitrovića i Sergeja za kojeg sam uvjeren da je najjači od svih i da ne postoji igrač visok 1,93 koji tako vlada loptom, dominira i na zemlji i u vazduhu.

Vidjeti ga uživo u Rimu bio je čisti spektakl,sad ga možda brinu druge stvari, ali on je najbolji. Ima tu još igrača koji se mogu brzo priključiti, potencijali te ekipe su daleko iznad rezultata u cijeloj ovoj deceniji, nijesu ih iskoristili ni juče kad su poklonili bod Rumunima. Osim toga, ovdje su pokazali i potpunu korektnost i prije i poslije meča,respektujući našu ekipu u svakom smislu, tako će sigurno biti i kod njih. Vidjelo se međutim da je i njihovo samopouzdanje narušeno, da su pod lupom, priznali su da im je Rokijev penal kojem je prethodio i mali ofsajd Rodića puno pomogao. Kao što su Krstajić i File pročitali nas, sad Tumba i profesor Janković trebaju njih. Biće dugačak ovaj mjesec do tog okršaja, ali sad bi kompletna javnost trebala da stavi samo igru u fokus, nema više istorije, krstaških pohoda i tenzija, više smo s tim okončali. Ovo je sad baš za ljubitelje igre, jer osjeća se jedna sjajna utakmica, mnogo bolja i dopadljivija za sav region i Evropu i to vraćanje duga fudbalu. To treba da bude glavna misija svih nas tog 17.novembra, okruglo 30 godina nakon što su Savićević i Stojković na stadionu JNA srušili Platinijevu Francusku 3:2 i lišili je Mundijala, pred zamislite samo 6 hiljada gledalaca, jer su ostali bili na Ušću, počeci “dešavanja naroda”. Imamo priliku da pišemo jednu puno bolju istoriju,čak nam i nije teško.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 16:51:00 +0100 Izoštreno http://www.rtcg.me/vijesti/izostreno/217860/n-sofranac-treba-nam-marakanaco.html
Smijenjen ministar unutrašnjih poslova Kosova http://www.rtcg.me/vijesti/region/217858/smijenjen-ministar-unutrasnjih-poslova-kosova.html Na zahtjev stranke Alijanse novo Kosovo (ANK) smijenjen je ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši, izjavio je za prištinske medije organizacioni sekretar te partije Rahim Pacoli. ]]>

"Mogu da vam potvrdim da je smijenjen jedan ministar iz redova ANK. Ne želim da spominjem imena. Partija je tražila smjenu jednog ministra iz redova stranke zbog lošeg rješavanja pitanja koji se tiču građana. Očekuje se da sada na tu funkciju bude imenovan neko drugi", kazao je Pacoli za prištinske medije.

Upitan dali će na mjesto Gašija biti imenovan Ekrem Mustafa iz Uroševca, Pacoli to nije negirao niti potvrdio.

"Još uvijek se ne zna dali dolazi Mustafa ili neko drugi", kazao je visoki funkcioner stranke i blizak rođak predsjednika partije, ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija.

Gaši je prije izbora za ministra unutrašnjih poslova bio zamjenik ministra Bezbjednosnih snaga Kosova.

Ukoliko se potvrdi vijest o smjeni Gašija, on je drugi ministar unutrašnjih poslova koji je smijenjen od formiranja vlade na čelu sa Ramušom Haradinajem.

Prethodno je zbog afere "Gulenisti", kada je uhapšeno i deportovano šest turskih državljana osumnjičenih za povezanost sa pokretom Fetulaha Gulena, smijenjen Fljamur Sefaj.

I ministarka ekologije i prostornog planiranja Aljbena Rešitaj iz ANK je ranije podnijela ostavku i imenovana je za savjetnika premijera Haradinaja.

Prema zakonu o vladi Kosova premijer ima pravo da razrješava i smjenjuje ministre i te odluke ne treba da budu potvrđene od strane Skupštine Kosova.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 16:43:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/217858/smijenjen-ministar-unutrasnjih-poslova-kosova.html
Gojković u finalu, Liješević poražen http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/217857/gojkovic-u-finalu-lijesevic-porazen-.html Crnogorska bokserka Bojana Gojković plasirala se u finale Evropskog prvenstva za juniore u ruskom gradu Anapa. ]]>

Gojković je danas u polufinalnom meču kategorije do 50 kilograma jednoglasno pobijedila Viktoriju Silke iz Letonije.

Članica Budve nastup u polufinalu izborila je pobjedom protiv Španjolke Nikol Nuoz Salkado.

"Gojković je dominirala tokom cijelog meča i još jednom pokazala svoj izuzetan kvalitet na međunarodnom ringu", kazao je selektor Boško Drašković.

Protivnica Gojković u sjutrašnjem finalnom meču biće Elen Lucija Ajari iz Italije.

Plasman u finale nije uspio da izbori Petar Liješević, koji je u polufinalnoj borbi kategorije do 75 kilograma, poražen od domaćeg boksera, Ramazana Dadajeva.

On je plasmanom u polufinale obezbijedio bronzanu medalju.

"Liješević je dao sve od sebe i odradio izvanredan meč, po nama i onima koji su gledali borbu bio je bolji, ali sudije su odlučile da u finalu ide Rus. Prezadovoljni smo njegovim današnjim nastopom kao i njegovim borbama u sva četiri meča na ovom šampionatu. Siguran sam da je pred našim šampionom svijetla budućnost i da će nas još puno puta obradovati", rekao je Drašković.

Liješević je do odličja došao pobjedama protiv
Moldavca Valerija Razmeritua, Litvanca Gelmiusa Adomkeviciusa i Rumuna Stefana Roberta Safera.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 16:31:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/217857/gojkovic-u-finalu-lijesevic-porazen-.html
Fracuska policija prebacila migrante u Italiju? http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/217856/fracuska-policija-prebacila-migrante-u-italiju.html Italija je danas tražila od Francuske "razjašnjenje" navoda da je kombi francuske policije prešao granicu, nakon čega je dvoje navodnih migranata ostavljeno u šumi blizu Torina. ]]>

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilio je da je kontaktiralo francuskog ambasador u Rimu radi informacije "o mogućem ulasku" kombija u mjesto Klavijere u petak uveče.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je da su kamere italijanske policije snimile francusko vozilo. ANSA navodi da se vjeruje da su dvije osobe izvedene iz kombija afrički migranti.

Ministar unutrašnjiih poslova Mateo Salvini, koji ima tvrd stav po pitanju migranata, tražio je objašnjenje.

"Ne vjerujem da bi Makronova Francuska iskoristila svoju policiju da tajno ostavlja imigrante u Italiji", rekao je Salvini.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 16:21:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/217856/fracuska-policija-prebacila-migrante-u-italiju.html
Preko 40 hiljada nezaposlenih http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/217850/preko-40-hiljada-nezaposlenih.html U Crnoj Gori je ove sedmice 40,16 hiljada nezaposlenih, 0,7 odsto više nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). ]]>

Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju ZZZ, porasla sa 17,19 odsto na 17,31 odsto.

Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2.000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Zavod je od početka godine evidentirao 13,34 hiljade novozaposlenih.

Od početka godine oglašeno je 26 hiljada slobodnih radnih mjesta.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 16:03:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/217850/preko-40-hiljada-nezaposlenih.html
"Određene strukture ne žele dijalog" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/217855/odredjene-strukture-ne-zele-dijalog.html Određene strukture u Crnoj Gori ne žele dijalog i uspostavljanje pogodnog ambijenta za održavanje fer i slobodnih izbora, kazao je predsjednik Kluba poslanika Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović. ]]>

On je rekao da se najnovijim napadom na predsjednike konstituenata DF-a nastavlja obračun sa tim političkim savezom.

„U tu režimsku akciju uključene su i dobro organizovane grupe Sorošoida koje kontrolišu centri moći van Crne Gore“, kazao je Đukanović.

On smatra da je neophodno da se poslanici posvete intersima građana i prvenstveno vode računa o onome što bi oni željeli.

Zbog toga je, prema riječima Đukanovića, DF spreman da uđe u Radnu grupu i otvori politički dijalog o stvaranju neophodnog ambijenta za održavanje fer i slobodnih izbora.

„Uradićemo sve što je u našoj moći da zaustavimo korumpirane i ucjenjene sudije i druge protivnike političkog dijaloga da izvrše destabilizaciju zemlje za potrebe nekoga sa strane“, istakao je Đukanović.

On je kazao da Skupština Crne Gore, kao "majka" svih vlasti, ne smije da dozvoli da neke sudije zloupotrebljavaju moć koju im je dao parlament tako što će određivati zatvorske sankcije poslanicima i sprječavati potrebni politički dijalog.

„Baš ti koji se bave pitanjima prava i sloboda poslanika, nisu dostojni za vršenje sudske funkcije i naša je dužnost, kao predstavnika naroda, kao nosilaca suvereniteta ove zemlje da ih zaustavimo, kako ne bi u potpunosti iskompromitovali ovu časnu i važnu profesiju“, naveo je Đukanović.

Kako je dodao, DF će postupiti odgovorno, tako što će zaštiti sebe, ali prvenstveno uvažiti interese građana Crne Gore.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 15:47:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/217855/odredjene-strukture-ne-zele-dijalog.html