RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Naslovna http://www.rtcg.me//rss.html RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis me http://www.rtcg.me/upload/thumbnail/2018/02/09/857486_rtcgjpg RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Naslovna http://www.rtcg.me//rss.html Više od ljeta http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/dokumentarni/209096/vise-od-ljeta.html Petkom , subotom i nedjeljom od 20. Jula na TVCG ]]>

]]>
Fri, 20 Jul 2018 17:00:00 +0100 Dokumentarni http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/dokumentarni/209096/vise-od-ljeta.html
Evropsko prvenstvo u vaterpolu http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/sport/209196/evropsko-prvenstvo-u-vaterpolu.html Od 14. do 28. jula na TVCG. ]]>

]]>
Wed, 18 Jul 2018 20:00:00 +0100 Sport http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/sport/209196/evropsko-prvenstvo-u-vaterpolu.html
Hanibal http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/146348/hanibal.html Radnim danima u 23:20h na TVCG 1. ]]> Glavni lik serije je Vil Grejem (Meds Mikelsen) briljantni empatični FBI profajler koji ima sposobnost da mislima prati uvrnute ideje i postupke najtraženijih serijskih ubica.

Njegov šef Džek Kraford zauzdava Vilovu sposobnost čitanja misli i uviđa njegovu potrebu za psihijatrijskom pomoći nakon posebno uznemirujućeg slučaja. Vil tako stiže pod nadzor cijenjenog psihijatra dr Hanibala Lektora.

Vil ne zna da dr Lektor iz određenog razloga ima pristup užasnim zločinima i psihopatama. Ono što slijedi je majstorska psihološka igra između dobra i zla, gde se granice gube...

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 23:20:00 +0100 Serije http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/146348/hanibal.html
Od spomena do zaborava http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/dokumentarni/209194/od-spomena-do-zaborava.html Utorak, 17. jul u 21:50h na TVCG 1. ]]> Spomen-kompleks na Barutani, posvećen borcima Lješanske nahije palim za slobodu u oslobodilačkim ratovima u XX vijeku, izuzetno je vrijedno umjetničko djelo. Spomenik je projektovala jedna od najznačajnijih graditelja u crnogorskoj arhitekturi Svetlana Kana Radević.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 21:50:00 +0100 Dokumentarni http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/dokumentarni/209194/od-spomena-do-zaborava.html
Noćni voz za Lisabon (Night Train to Lisbon) http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/film/209177/nocni-voz-za-lisabon-night-train-to-lisbon.html Utorak, 17. jul u 19:50h na RTCG1 ]]>

]]>
Tue, 17 Jul 2018 19:50:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/film/209177/nocni-voz-za-lisabon-night-train-to-lisbon.html
Gospođa http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/175741/gospodja.html Utorak, 17. jul u 16:30h na TVCG 1. ]]> Serija smještena u 20-te godine XX veka, kada su u Španiji postojale ogromne socijalne razlike, a bile su izražene naročito u ruralnim područjima, gde je stanje despotizma bilo ukorijenjeno u tradiciji i nepismenosti.

Godine 1920. u malom gradu na sjeveru Španije rađa se strastvena ljubav između Viktorije Markez i Anhela Gonzaleza, dvoje mladih različitog porijekla. Ona je ćerka poštovanog vlasnika rudnika, koji pored toga posjeduje i nekoliko poslova uvoza i izvoza. On je sin rudara, koji je prilično posvećen Bogu i religiji. 

Društvene norme i okolnosti naglo prekidaju njihovu strastvenu ljubav. Anhel odlučuje da postane svještenik, zbog očajne situacije u kojoj se nalazi njegova porodica, dok Viktorija, iz neočekivanih razloga mora da preuzme kontrolu nad poslovima svoga oca. Ipak, nekoliko godina kasnije, sudbina će iznova isprepletati njihove živote i stvoriti nevjerovatnu priču koja dokazuje da prava ljubav ruši sve granice i da nikada ne umire...

Jedna od najgledanijih serija u Španiji, višestruko nagrađivana..

Uloge: Adrijana Ugarte, Rodolfo Sančo, Roberto Enrikez, Karmen Konesa...
Režija: Jordi Frades, Salvador Garsia Ruiz, Jorhe Toregrosa

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 16:30:00 +0100 Serije http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/175741/gospodja.html
Prava žena http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/145523/prava-zena.html Utorak, 17. jul u 12:05, TVCG1 ]]> Uloge: Kristina Jovanović, Filip Jurčić, Nataša Janjić, Petar Strugar, Elizbaeta Kukić

'Prava žena' novi je televizijski projekat jedne od najboljih scenaristkinja i producentkinja u regionu, Jelene Veljače, iza koje stoje uspješne serije 'Ponos Ratkajevih', 'Larin izbor', 'Zora dubrovačka' i 'Stella'. Tinejdžerka Maja (Kristina Jovanović) draga je i pametna djevojka, ali zbog nesređenog porodičnog odnosa nesigurna je u sebe. Oblači se muškobanjasto i trenira hokej jer zna da to raduje njenog oca, a zapravo je zanimaju tipične ženske stvari. Nesretno je zaljubljena u najpopularnijeg hokejaša, Harija, a s obzirom da je on ne primjećuje, Maja pristaje na veliki preokret u svom životu – prijavi se u televizijski show koji će joj pomoći da postane 'prava žena', ali i da otkrije pravu sebe. Njenom ocu Nikoli (Filip Juričić) Majina ideja nimalo se ne sviđa. On je predan otac koji voli svoju kćerku, ali teško prihvata da Maja više nije dijete, već odrasla djevojka koja se ponaša zrelije od njega.

Nikola je četrdesetogodišnji, klasični šarmer koji svojom duhovitošću i harizmom lako privuče suprotan pol, ali se teško snalazi 'u vezi' jer više pažnje posvećuje zabavama i drugim, površnim stvarima koje inače zaokupljaju ljude u dvadesetima. Silom prilika zaposli se u ketering firmi svog najboljeg prijatelja Slavena (Petar Ćiritović), preko kojeg dospije na set TV showa na koji se prijavila njegova kćerka Maja. Tamo upozna dvije potpuno različite žene koje će mu promijeniti život: vrlo strogu, ambicioznu TV producentkinju Natašu (Nataša Janjić) koja je svoj život posvetila karijeri, i kojoj treba joj vremena da se otvori ljudima i zadobije povjerenje u neku osobu, te Ružu (Elizabeta Kukić), duhovitu i harizmatičnu društvenu ikonu, legendarnu autorku ljubavnih romana i savjetnicu za žene koja je ujedno zaštitno lice TV makeover showa za djevojke.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 12:05:00 +0100 Serije http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/serije/145523/prava-zena.html
Dobro jutro Crna Goro http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/informativni/787/dobro-jutro-crna-goro.html Jutarnji program, TVCG 1, od 06h - 10h, Utorak 17. 07. 2018.godine ]]> U emisiji govorimo o:

-Okončanju procesa prijavljivanja za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Rok za prijavljivanje ističe 16.jula. Zbog predaje zahtjeva ovih dana su ogromne gužve u Crnoj Gori. Ispred opštinskih sekretarijata za prostorno planiranje i katastara širom zemlje su redovi. Većina građana smatra da cijeli posao u vezi sa legalizacijom nije dobro organizovan, da su cene legalizacije visoke, a rok kratak.

-Lošem rodu masline na području barske i ulcinjske opštine. Situaciju je ove godine dodatno pogoršala maslinova mušica. U Valdanosu uopšte više nema zdravih plodova masline, pa stručnjaci upozoravaju da je neophodno sprovesti hitne zaštitne mjere. Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozoravaju da je stanje alarmantno. Zato su u Baru i Ulcinju postavili žute ploče-klopke koje su kontrolisane 5. jula.

-U redovnoj kontakt rubrici utorkom “Pitajte advokata” govorimo o Pravima i obavezama vlasnika i zakupaca stambenih jedinica. Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće advokatica Nina Radović.

-Ljetnjoj posjeti plavskoj opštini. Turistička sezona u Plavu i na Prokletijama i ove godine krenula je sa Bogićevice. Sa vrha Tromeđa 2366 mnv, gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Kakva je situacija u jeku sezone i kako je osmišljena ovogodišnja turistička ponuda, za Jutarnji program govori direktor TO Plav, Edin Jadadić.

Najavljujemo:

-U Jutarnjem programu možete pogledati priče o Katunskim igrama, programima Kotor Art-a, etnografskom muzeju na Cetinju, školi tenisa u Tuzima, i brojne druge.

-Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena. U utorak ćemo biti u posjeti Službi zaštite i spasavanja i provjeriti da li je saniran požar na Zlatici i kako teče požarna sezona u Podgorici, čućemo koje preporuke sadrži Pravilnik o ponašanju na visokim temperaturama na otvorenom prostoru koje je izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a biće riječi i o ponoćnom solističkom koncertu mlade violončelistkinje Eden Sekulović koji će biti održan u Staroj Varoši.

-Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Svijet u 5 minuta, Vodič događaja iz kulture,Meridijani....

 

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković

Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnji@rtcg.org

Kontakt telefon redakcije: 020 224 991

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 06:00:00 +0100 Informativni http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/informativni/787/dobro-jutro-crna-goro.html
17. jul http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/18684/17-jul.html Izbor i priprema: Č. Đurđić ]]> Na današnji dan 1712. u toku pohoda Ahmed-paše od Podgorice i Spuža prema Cetinju, došlo je do bitke na Carevom Lazu, nakon koje su Turci, uprkos znatnim gubicima, uspjeli da stignu na Cetinje. Istorijski izvori o ishodu te bitke različito govore – od relativnog uspjeha Crnogoraca, do apsolutne pobjede prema narodnom predanju.

1762 - Ubijen je ruski car Petar III, tri dana nakon što je oboren s vlasti i zatvoren. Prijesto je preuzela njegova supruga Katarina II (Velika) koja je kasnije postala jedan od najčuvenijih ruskih vladara.

1790 - Umro je škotski ekonomista Adam  Smit, uz Dejvida Rikarda najpoznatiji predstavnik engleske klasične  političke ekonomije. Postavio je osnove radne teorije vrijednosti. Smitova poznata djela: "Bogatstvo naroda" i "Teorija moralnih osjećanja".

1869 - Knjaz Nikola uputio je ruskom Svetom sinodu program predmeta i organizacionog ustrojstva buduće Cetinjske bogoslovije, uz zahvalnost na materijalnoj pomoći koju je ruska vlada uputila kao podršku otvaranju tog, kako je knjaz Nikola napisao, "Duhovnog zavoda crnogorskog".

1895 - Polaganjem kamena temeljca na Petrovoj glavici u Nikšiću počela je gradnja Saborne crkve – hrama svetog Vasilija Ostroškog, posvećenog crnogorskim i hercegovačkim junacima iz oslobodilačkih ratova 1875. do 1880. Crkva je prema nacrtu ruskog arhitekte Preobraženskog građena pet godina.

1912 - Umro je francuski matematičar, fizičar i filozof Žil Anri Poenkare. Razvio je teoriju automorfnih funkcija i istraživao diferencijalne jednačine, a posebno su značajni njegovi radovi na području topologije i njegova interpretacija geometrije Lobačevskog. Žil Anri Poenkare objavio je oko 500 naučnih radova.

1945 - U Potsdamu je počela konferencija o poslijeratnoj budućnosti Evrope. Na skupu koji je okončan 2. avgusta  predstavnici zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu  SSSR-a, SAD i Velike Britanije, Staljin, Truman  i Čerčil kojeg je 28. jula zamijenio novi šef britanske vlade Klement Atli, donijeli su odluku o demilitarizaciji i denacifikaciji Njemačke i dogovorili se o teritorijalnim promjenama u istočnoj Evropi.

1946 - U Beogradu je strijeljan Dragoljub Draža Mihailović, general kraljevske jugoslovenske vojske i vođa četničkog pokreta u  Drugom svjetskom ratu.

1954 - U Titogradu, današnja Podgorica, rođen je doktor medicinskih nauka, ugledni dječiji hirurg Žarko Mićović. Bio je direktor Dječije hirurške klinike u Podgorici i direktor Centra za nauku Kliničkog centra Crne Gore. U Vladi Crne Gore bio je ministar zdravlja od 2000. do 2003. Predavao je hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Podgorici i bio član Evropske asocijacije dječijih hirurga. U domaćoj i inostranoj stručnoj periodici objavio je preko 50 radova, kao i nekoliko studija i monografija iz oblasti zdravstva. Dobitnik je više nagrada i priznanja za doprinos razvoju dječije hirurgije. Tragično je okončao život 12. februara 2009.

1975 - Američki i sovjetski vasionski brodovi "Sojz 19" i "Apolo 18" spojili su se u Zemljinoj orbiti. Komandanti letjelica Aleksej Leonov  i Tom Staford razmijenili su čestitke, pri čemu je  Rus govorio engleski a Amerikanac ruski.

1984 - Lansiran je sovjetski svemirski brod "Sojuz 12", a član posade Svetlana Savicka postala je prva žena koja je "prošetala" svemirskim prostorom izvan letjelice.

1998 - Na konferenciji UN u Rimu predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljen prvi stalni Međunarodni krivični sud za genocid, agresiju, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. SAD su odbile da se priključe tom sudu.  Sporazum o uspostavljanju suda do juna 2002. ratifikovalo je 69 zemalja.

2001 - Nakon završetka sukoba na Kosovu i prestanka vazdušnih napada NATO-a na SRJ, istražitelji međunarodnog suda za ratne zločine iz Haga pronašli su, prema izjavi portparola tužilaštva suda Florens Artman, tokom 1999. i 2000. 876 grobnica na Kosovu i ekshumirali 4.392 žrtve, od kojih je 2.099 identifikovano.

2005 - Zvaničnici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se u Seulu kako bi utvrdili zajedničku strategiju u pregovorima o nuklearnom naoružanju Sjeverne Koreje, koja se u februaru proglasila nuklearnom silom.

2006 - Savjet ministara Evropske unije u Briselu odlučio je da uspostavi bilateralni politički dijalog na ministarskom nivou sa Crnom Gorom.

2008 - Premijer Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Rimu s premijerom Italije Silvijom Berluskonijem i šefom italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem. Đukanović je bio prvi državnik sa prostora bivše Jugoslavije kojeg je italijanski državni vrh primio s najvišim počastima.

2008 - Crnogorska Vlada usvojila je inicijativu za revitalizaciju Doma revolucije u Nikšiću koju je pripremilo Ministarstvo kulture. Vlada je zadužila ministrastva kulture i ekonomskog razvoja, Direkciju javnih radova i nikšićku Opštinu da do kraja godine pripreme studiju izvodljivosti revitalizacije Doma revolucije.

2009 - U Oksfordu je, u 81. godini, umro poljski filozof Lešek Kolakovski, jedan od najvećih intelektualaca 20. vijeka. Iz Poljske je 1970. emigrirao u Veliku Britaniju gdje je predavao na Oksfordskom univerzitetu, kao i na prestižnim univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznata djela: "Glavni pravci marksizma", "Razgovori sa đavolom", " Kultura i fetiši".

2012 - Vrhovni sud Hrvatske donio je drugostepenu presudu za ubistvo novinara i suvlasnika nedjeljnika „Nacional“ u Zagrebu Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića. Trojici optuženih za ubisto: Slobodanu Đuroviću, Bojanu Guduriću i Robertu Mataniću kazne su povećane za ukupno 15 godina. Đuroviću s 15 na 25, Guduriću s 30 na 33, a Mataniću s 33 na 35 godina zatvora. Ostalim optuženim, Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju, potvrđena je prvostepena presuda kojom su obojica osuđena na po 16 godina zatvora, dok je Željku Milovanoviću, kome se za isti zločin sudi u Beogradu, potvrđena 40-godišnja zatvorska kazna.

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1995 - Umro je argentinski automobilski as Huan Manuel Fanđo, petostruki svjetski šampion u "formuli 1".

2005 - Specijalni tribunal u Iraku podigao je prvu optužnicu protiv bivšeg predsjednika te zemlje Sadama Huseina za zločine počinjene u vrijeme njegove vladavine.

2007 - Avion brazilske kompanije TAM,  „erbas“ A320 srušio se i zapalio na najprometnijem brazilskom aerodromu u Sao Paulu, pri čemu je stradalo 200 osoba.

2008 - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odlikovao je vaterpolo reprezentaciju Crne Gore, pobjednika evropskog prvenstva, Ordenom crnogorske zastave prvog stepena.

2009 - U Njujorku je u 93. godini umro  poznati  američki televizijski novinar Volter Kronkajt.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 00:00:00 +0100 Kalendar http://www.rtcg.me/kultura/kalendar/18684/17-jul.html
Saudijska Arabija zabranjuje video igre http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209170/saudijska-arabija-zabranjuje-video-igre.html Saudijska Arabija je danas saopštila da zabranjuje dugačku listu popularnih video igara nakon što su se pojavili navodi da je dvoje djece izvršilo samoubistvo jer su na to bila ohrabrena u onlajn igri. ]]>

Ukupno će biti zabranjeno 47 igara, među kojima su "Grand Theft Auto V", "Assassin's Creed 2" i "Witcher", zbog nenaznačenih kršenja pravila i propisa.

Zabrana je odgovor na smrt 13-ogodišnje djevojčice i 12-ogodišnjeg dječaka koji su se prema nekim izvještajima ubili nakon što su igrali igru na društvenim mrežama, takozvanog "Plavog kita", iako nije precizirano da li je to tačno.

U igri izazova poznatoj kao "Plavi kit" učesnici dobijaju razne zadatke koje treba da ispune, a igra se završava pozivom na samoubistvo igrača.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:53:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209170/saudijska-arabija-zabranjuje-video-igre.html
Megan prestravljena životom koji vodi http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209184/megan-prestravljena-zivotom-koji-vodi.html Tomas Markl, otac vojvotkinje Megan Markl, kaže da se po njenom ponašanju vidi da ona teško "izlazi na kraj" sa obavezama kraljevskog načina života. Ona odbija da razgovara sa njim i svoja osjećanja krije iza bolnog i lažnog osmjeha. ]]>

Markl kaže da se sa Megan nije čuo još od vjenčanja, kada ga je ćerka posljednji put zvala da pita kako se oporavlja od operacije srca.

"Moj utisak trenutni je da je moja ćerka prestravljena i uplašena životom koji trenutno vodi", rekao je za "The Sun" otac vojvotkinje otkrivajući da njene oči kriju duboku tugu.

Meganin otac je rekao i da njen osmjeh, iako djeluje sneno i zaneseno, je zapravo ukočen i lažan.

"Znam kako se smeje od rođenja. Nije to to, nije to prava sreća", rekao je Tomas koji ne krije i da je Megan poslije posljednjeg poziva prestala da odgovara čak i na njegove poruke.

Otac Megan Markl rekao je za britanske medije i da je njegovo zdravstveno stanje takvo da može da umre svakog časa i da bi volio da se opet čuje sa ćerkom, da porazgovaraju i da je posavjetuje kako da se oslobodi tolikog pritiska pod kojim je trenutno. Njih dvoje se ranije, dok nije postala dio kraljevske porodice, nijesu viđali često, ali nikada nijesu imali tako dugačak prekid komunikacije.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:46:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/209184/megan-prestravljena-zivotom-koji-vodi.html
Mladi revolveraši http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/film/192726/mladi-revolverasi.html Ponedjeljak, 16. jul u 23:45h na RTCG1 ]]>

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:45:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/film/192726/mladi-revolverasi.html
Salvini: Ukinuti sankcije Rusiji do kraja godine http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/209160/salvini-ukinuti-sankcije-rusiji-do-kraja-godine.html Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je danas u Moskvi da želi ukidanje sankcija Rusiji do kraja ove godine. ]]>

Salvini, koji je i potpredsjednik vlade i lider ekstremno desničarske partije Liga, rekao je da želi da "na dobar način i brojkama" ubijedi svoje evropske partnere da okončaju ekonomske sankcije uvedene poslije pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Iako je odbio da potvrdi da će uložiti veto na produženje sankcija, on je rekao da za postizanje ciljeva "ne isključuje nijednu opciju".

"Italija je evropska zemlja koja najviše trpi zbog sankcija Rusiji", naveo je Salvini, dodavši da želi da se pronađu nove mogućnosti za ekonomsku saradnju malih i srednjih preduzeća iz dvije zemlje.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte je još u junu rekao da se Italija zalaže za "reviziju" ekonomskih sankcija Rusiji. Rim već više mjeseci pokušava da od EU dobije ako ne potpuno ukidanje sankcija onda bar njihovo olakšavanje.

"Potpuno je legitimno da Rusija sjedi za stolom sa velikima", rekao je Salvini na temu povratka Rusije u G7.

Lider Lige je posjećivao Rusiju prije ulaska u vladu i izražavao simpatije prema toj zemlje i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Salvini je u Moskvi juče gledao finale Svjetskog prvenstva a danas se sastao s predstavnicima ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, i govorio o mogućoj saradnju u "borbi protiv islamskog terorizma" i "ilegalne imigracije", koja je među glavnim prioritetima nove italijanske vlade.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:37:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/209160/salvini-ukinuti-sankcije-rusiji-do-kraja-godine.html
O legalizaciji, lošem rodu maslina http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/209140/o-legalizaciji-losem-rodu-maslina.html U Jutarnjem govorimo o okončanju procesa prijavljivanja za legalizaciju bespravno izgradjenih objekata. Rok za prijavljivanje ističe 16.jula. Zbog predaje zahtjeva ovih dana su ogromne gužve u Crnoj Gori. Ispred opštinskih sekretarijata za prostorno planiranje i katastara širom zemlje su redovi. Većina građana smatra da cijeli posao u vezi sa legalizacijom nije dobro organizovan, da su cijene legalizacije visoke, a rok kratak. ]]>

- Lošem rodu masline na području barske i ulcinjske opštine. Situaciju je ove godine dodatno pogoršala maslinova mušica. U Valdanosu uopšte više nema zdravih plodova masline, pa stručnjaci upozoravaju da je neophodno sprovesti hitne zaštitne mjere.Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozoravaju da je stanje alarmantno. Zato su u Baru i Ulcinju postavili žute ploče-klopke koje su kontrolisane 5. jula.

- U redovnoj kontakt rubrici utorkom “Pitajte advokata” govorimo o Pravima i obavezama vlasnika i zakupaca stambenih jedinica.Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće advokatica Nina Radović.

- Ljetnjoj posjeti plavskoj opštini. Turistička sezona u Plavu i na Prokletijama i ove godine krenula je sa Bogićevice. Sa vrha Tromeđa 2366 mnv, gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije.Kakva je situacija u jeku sezone i kako je osmišljena ovogodišnja turistička ponuda, za Jutarnji program govori direktor TO Plav, Edin Jadadić.

Najavljujemo:

- U Jutarnjem programu možete pogledati priče o Katunskim igrama, programima Kotor Art-a, etnografskom muzeju na Cetinju, školi tenisa u Tuzima, i brojne druge.

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.U utorak ćemo biti u posjeti Službi zaštite i spasavanja i provjeriti da li je saniran požar na Zlatici i kako teče požarna sezona u Podgorici , čućemo koje preporuke sadrži Pravilnik o ponašanju na visokim temperaturama na otvorenom prostoru koje je izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a biće riječi i o ponoćnom solističkom koncertu mlade violončelistkinje Eden Sekulović koji će biti održan u Staroj Varoši.

-Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Svijet u 5 minuta, Vodič događaja iz kulture,Meridijani....


Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnji@rtcg.org
Kontakt telefon redakcije: 020 224 991

 

 

 

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:30:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/209140/o-legalizaciji-losem-rodu-maslina.html
"Mitropolija bi da omalovaži državu" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209201/mitropolija-bi-da-omalovazi-drzavu.html Ministarstvo kulture saopštilo je večeras kako Mitropolija crnogorsko - primorska pokušava da omalovaži državu, njenu istoriju i građane. ]]>

Taj vladin resor se oglasio u vezi sa saopštenjem Mitropolije oko parastosa nekadašnjem vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji će služiti Mitropolija sjutra u Herceg Novom."Bez težnje da pretjerano polemišemo sa stavovima u kojima je predstavljen sasvim upitan splet nasumično izabranih, u najvećoj mjeri netačnih podataka, uz pokušaje omalovažavanja države, njene istorije i gradjana, vjerujemo da upravo Mitropolija crnogorsko primorska jasno pokazuje na koji se način, manipulišući, ponižava identitet svih nas.

 Jasno je kako je sjutrašnji događaj iza kojeg oni stoje - sve osim afirmacije crnogorskog identiteta i bilo čega što ima veze sa crnogorskim kulturnim bićem. Četnički pokret, niti je dio crnogorskog identiteta, niti je dio antifašističkog pokreta
", navode u ministarstvu.

Poistovjećivanje zelenaškog pokreta i borbe za nezavisnost Crne Gore po njenoj okupaciji sa četničkim pokretom, kako kažu, još je jedna provokacija koju upućuje Mitropolija crnogorsko primorska.

"Na takav stav teško je dati komentar koji bi bio u granicama primjerenog - no, po romansiranoj verziji "istorije" koju predstavlja Mitropolija crnogorsko primorska, ispašće kako je i sam Draža Mihailović bio borac za slobodu Crne Gore.

 Ne, cijenjeni predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske, vi obmanjujete - niti je četnički pokret bio slobodarski, niti je Draža Mihailović vodio prve antifašističke ustanke. U taj je ustanak, prvi, krenuo upravo crnogorski narod - na datum koji ste ovog puta pokušali da unizite organizovanjem parastosa ličnostima koje istorija ne pamti ni po čemu dobrom. 

Ne želimo da slušamo vaše verzije istorije. Jer, vaša tumačenja istorije i mitomanija ovim prostorima nijesu donijeli ništa dobro. Prema tome, nama ostaje da još jednom pozovemo građane na suzdržanost, da ne odgovaraju na još jednu u nizu provokacija, jer je Crna Gora uvijek imala razumijevanja - pa čak i za one koji u kontinuitetu podrivaju sve što jesu vrijednosti naše države i društva. A jedna od ključnih, temeljnih - jeste upravo antifašizam", navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:19:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209201/mitropolija-bi-da-omalovazi-drzavu.html
Sjutra promjenljivo i nestabilno http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/209182/sjutra-promjenljivo-i-nestabilno.html U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo i nestabilno sa maksimalnom temperaturom do 31 stepen. ]]>

Kako je saopšteno iz Hidrometeorološkog zavoda, povremeno i mjestimično se očekuje kiša ili pljusak praćen grmljavinom, naročito u popodnevnim satima u sjevernim predjelima.

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode.

Vjetar će biti uglavnom slab do umjeren i promjenljiv, tokom noći mjestimično umjeren do pojačan, sjevernih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od 12 do 24 stepena, a najviša dnevna od 19 do 31 stepen.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 23:07:00 +0100 Servisne informacije http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/209182/sjutra-promjenljivo-i-nestabilno.html
Nevrijeme pogodilo Petnjicu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209200/nevrijeme-pogodilo-petnjicu.html Olujni vjetar sa kišom, kasno poslijepodne, zahvatio je područje Petnjice. ]]>

Predsjednik te opštine, Samir Agović kazao je za TVCG da je nevrijeme pričinilo veliku materijalnu štetu. Ekipe su, kako navodi, na terenu i pokušavaju da pomognu ljudima.

"Veliko nevrijeme zahvatilo je dio teritorije naše opštine. Posebno su osjetili posljedice nevremena građani u zaseoku Bare. Osam domaćinstava je pretrpjelo najveću štetu na svojim kućama i pomoćnim objektima. Stradali su plastenici i voćnjaci, izazavana je ogromna šteta na saobraćajnoj infrastrukturi. Prilazni put ka ovom selu je gotovo u potpunosti unušten, ali su stradala i ostala sela. Prije svega, Kruščica i Dašča rijeka od nevremena koje je juče bilo na području naše opštine", rekao je Agović i dodao da se nada da će Petnjici pomoći i susjedne opštine.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 22:56:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209200/nevrijeme-pogodilo-petnjicu.html
I prvaci svijeta dočekani u Parizu http://www.rtcg.me/mundijal/Vanstadiona/209198/i-prvaci-svijeta-docekani-u-parizu.html Fudbalska reprezentacija Francuske sletjela je danas nešto prije 17 sati na pariski aerodrom Šarl de Gol, dan pošto je osvojila titulu prvaka svijeta na prvenstvu u Rusiji. ]]>

Oni su sa aerodroma autobusom prebačeni do avenije Šanzelize, gdje ih čekao veliki broj navijača.

Selekcija Francuske je potom otišla kod predsjednika Emanuela Makrona, koji im je, sa suprugom Brižit, u Jelisejskoj palati priredio svečani prijem.

Oko 3.000 ljudi pozvano je da proslavi njihov dolazak u vrtovima Jelisejske palate, među kojima brojni mladi iz fudbalskih klubova koji formiraju svjetske šampione, kao što je klub "Bondi" iz pariske oblasti gdje je počeo mladi Kilian Mbape.

Pozvani su i sportisti koji su osvojili medalje na posljednjim Olimpijskim igrama kao i igrači ragbija mlađi od 20 godina koji su nedavno postali svjetski šampioni.

Poslije dobrodošlice u počasnoj bašti Jelisejske palate francuski reprezentativci su razgovarali sa Emanuelom Makronom i njegovom suprugom, a zatim im je u bašti bio priređen prijem.

Prijem je animirao DJ Shejk, navijač francuskog tima koji je nastupao besplatno.

Reprezentativci će biti odlikovani Legijom časti 

Članovi francuske fudbalske reprezentacije koja je juče osvojila titulu šampiona na Svetskom fudbalskom prvenstvu biće odlikovani Legijom časti, najvišim francuskim odlikovanjem, saopštilo je danas francusko predsjedništvo.

Odlikovanja će im biti uručena za nekoliko mjeseci.

Oni će biti odlikovani prema odluci francuskog predsjednika, kao što su odlikovani i svjetski šampioni u fudbalu iz 1998. Među njima je tada bio Didije Dešan, kao kapetan francuskog tima, a danas je selektor pobjedničke ekipe u Rusiji.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 22:45:00 +0100 Van stadiona http://www.rtcg.me/mundijal/Vanstadiona/209198/i-prvaci-svijeta-docekani-u-parizu.html
"Ne mogu se pravdati zločini Mihailovića" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209192/ne-mogu-se-pravdati-zlocini-mihailovica.html Najavljeni parastos Draži Mihailoviću ne može sakrivati iza relativizovanja bilo čijih zločina, jer je njegova sramna uloga tokom Drugog svjetskog rata jasno prikazana svim relevantnim istorijskim faktima, saopštili su iz Građanskog pokreta URA. ]]>

"Uz uvažavanje sekularnog uređenja našeg društva i autonomije crkve, najavljeni parastos četničkom komandantu Draži Mihailoviću, kao ratnom zločincu i vjernom savezniku okupacionih snaga, predstavlja vrijeđanje zdravog razuma i vulgarno gaženje po svima koji su kroz antifašističku borbu, svoje živote dali za ideje slobode i jednakosti", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da miješanje "politike i crkve, ili crno-bijelo sagledavanje istorije svakako nijesu korak naprijed, već produbljivanje ionako izraženih podjela, ali nema tih istorijskih okolnosti i iole utemeljenih argumenata kojima se može pravdati kolaboracija četničkog pokreta sa okupacionim snagama i njihovo zajedničko dejstvo protiv sopstvenog naroda".

"Zbog toga se najavljeni parastos Draži Mihailoviću ne može sakrivati iza relativizovanja bilo čijih zločina, jer je njegova sramna uloga tokom rata jasno prikazana svim relevantnim istorijskim faktima, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA podsjeća da se čitav svijet ponosi tekovinama antifašizma, u čemu posebno mjesto ima mala Crna Gora, te da bi "umjesto izrugivanja istoriji, morali uraditi upravo suprotno - kroz zaštitu i afirmaciju tih nikad aktuelnijih vrijednosti, borbu protiv izraženog klasnog raslojavanja, podsticanje jednakosti i prihvatanje različitosti".

"Crkva bi trebala da miri, spaja i razumije, a ne da u jednako isključivom maniru nameće svoje "istine" i da Mihailovićeve zločine pravda relativizovanjem drugih, pritom vrijeđajući uspomenu na sve one koji su kroz Narodnooslobodilačku borbu (NOB) položili živote za oslobođenje našeg društva", ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da je "tužno posmatrati pokušaje desničarskih snaga u državama bivše Jugoslavije da homogenizuju svoje biračko tijelo, kroz procese rehabilitacije Mihailovića, Nedića ili promovisanje Ante Pavelića", ali i da su uvjereni da "Crna Gora nikada sebi ne bi dozvolila da unizi ogromne žrtve i da relativizovanjem istorijskih tokova, zauvijek kontaminira ideju antifašizma".

]]>
Mon, 16 Jul 2018 22:33:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209192/ne-mogu-se-pravdati-zlocini-mihailovica.html
"Spriječili DPS da uvede prinudnu upravu" http://www.rtcg.me/vijesti/politika/209199/sprijecili-dps-da-uvede-prinudnu-upravu.html Budvanski odbor Demokratske Crne Gore saopštio je večeras da je prihvatio da u aktuelnu lokalnu vlast uđe i Crnogorska. ]]>

"U cilju razrješenja složene političke situacije u Budvi, a sa namjerom sprječavanja Demokratske partije socijalista da preko svoje Vlade uvede svoju prinudnu upravu u ovoj opštini, OO DCG je na večerašnjoj sjednici usvojio Odluku o proširivanju postojeće vladajuće koalicije u toj opštini sa odbornicima Crnogorske. Na ovaj način, Demokrate i naši koalicioni partneri na lokalnom nivou spriječili su pokušaj DPS-a da koruptivnim metodama, kojima su skloni, što su više puta dokazali u nekoliko crnogorskih opština, preuzme vlast i u budvanskoj opštini", saopšteno je iz te partije.

Pomenutu Odluku, kako je naglašeno, OO Demokrata Budva prosljeđuje na dalji postupak, odnosno Glavnom odboru Demokrata, koji je, saglasno Statutu Partije, nadležan da u konačnom donese odluku.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 22:21:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/209199/sprijecili-dps-da-uvede-prinudnu-upravu.html