RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Naslovna http://www.rtcg.me//rss.html RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis me http://www.rtcg.me/upload/thumbnail/2018/02/09/857486_rtcgjpg RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Naslovna http://www.rtcg.me//rss.html Dobro jutro Crna Goro http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/informativni/787/dobro-jutro-crna-goro.html Jutarnji program, TVCG 1, od 6.00h - 10.00h, petak 27. april, 2018. godina ]]> U emisiji govorimo o:

- sedmici imunizacije, a gosti će biti dr Miro Knežević, direktor direktorata za javno zdravlje i Nebojša Kavarić, direktor doma zdravlja Podgorica

 

- ugostićemo studentkinje elektrotehničkog fakulteta koje su članice organizacije EESTEC i najavljuju Soft Skills akademiju

 

Najavljujemo:

 

-petnaesti jubilarni dječji maskenbal na Cetinju

- manifestaciju"Karnevalske majske večeri"u Budvi

 

-  naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena, imaćemo i uživo uključenja sa terena

- uz servisne informacije, aktuelne priče gledaćete i redovne rubrike: dječiji kutak, pg servis, vodič događaja iz kulture, meridijane...

 

 

Urednik i voditelj emisije: Dejan Bijelić

Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić 

e-mail: jutarnji@rtcg.org

]]>
Fri, 27 Apr 2018 06:00:00 +0100 Informativni http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/informativni/787/dobro-jutro-crna-goro.html
Putovanje u Italiju (Viaggio in Italia) http://www.rtcg.me/tv/tvcg-2/film/201363/putovanje-u-italiju-viaggio-in-italia.html Četvrtak, 26. april u 22:00h na TVCG2 ]]> Bračni par Džojs odlazi u Napulj, kako bi unovčio nasledstvo-kuću koju im je ostavio rođak Homer. Dan za danom oni shvataju da njihov odnos postaje sve gori. I umjesto da pokušaju da pronađu rješenje za bezizlaznu situaciju, svako kreće svojim putem. Ali stvari polako odmiču kontroli i privremena razdvojenost vodi ka suočavanju sa mračnom prošlošću.

Režija: Roberto Roselini

Uloge: Ingrid Bergman, Džordž Sanders...

]]>
Thu, 26 Apr 2018 22:00:00 +0100 Film http://www.rtcg.me/tv/tvcg-2/film/201363/putovanje-u-italiju-viaggio-in-italia.html
Pogledi iz domovine - Banjani http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/ostalo/201374/pogledi-iz-domovine---banjani.html Četvrtak, 26. april u 21:05h na TVCG 1 ]]>

]]>
Thu, 26 Apr 2018 21:05:00 +0100 Ostalo http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/ostalo/201374/pogledi-iz-domovine---banjani.html
TV magazin http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/ostalo/149794/tv-magazin.html Četvrtak, 26. april u 20:00h na TVCG 1. ]]>

]]>
Thu, 26 Apr 2018 20:00:00 +0100 Ostalo http://www.rtcg.me/tv/tvcg-1/ostalo/149794/tv-magazin.html
Košarka (ž): Lovćen Bemax - Budućnost Bemax http://www.rtcg.me/tv/tvcg-2/sport/201375/kosarka-z-lovcen-bemax---buducnost-bemax.html Četvrtak, 26. april u 18:50h, direktno na TVCG 2 ]]>

]]>
Thu, 26 Apr 2018 18:50:00 +0100 Sport http://www.rtcg.me/tv/tvcg-2/sport/201375/kosarka-z-lovcen-bemax---buducnost-bemax.html
Ibra ne ide u Rusiju http://www.rtcg.me/sport/fudbal/201473/ibra-ne-ide-u-rusiju.html Napadač Los Anđeles Galaksije Zlatan Ibrahimović neće putovati na kao dio reprezentacije Švedske na Svetsko prvenstvo u Rusiji. ]]>

"Zlatan se povukao iz reprezentacije i nije promijenio mišljenje. Razgovarao sam sa njim u četvrtak i saopštio mi je da ostaje pri odluci da više neće igrati za nacionalni tim", navodi se u zvaničnom saopštenju sportskog direktora Fudbalskog saveza Švedske Larsa Rihta.

Nakon raznih informacija Ibrahimovića i selektora Jane Anderson danas su otklonjene sve dileme oko učešća na predstojećem Mondijalu.

Podsjetimo, Ibrahimović se prije dvije godine oprostio od reprezentacije Švedske i nije bio dio ekipe u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 

]]>
Thu, 26 Apr 2018 15:34:00 +0100 Fudbal http://www.rtcg.me/sport/fudbal/201473/ibra-ne-ide-u-rusiju.html
Srbija: Hrvatski ministar nije dobrodošao http://www.rtcg.me/vijesti/region/201472/srbija-hrvatski-ministar-nije-dobrodosao.html Vlada Srbije odlučila je da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević ubuduće neće biti dobrodošao u Srbiju. ]]>  

Vlada je takvu odluku donijela kao odgovor na notu hrvatskog MVEP-a o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u tu državu.

"Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi", navodi se u vladinom saopštenju.

Navodi se da Vlada Srbija ostaje opredijeljena za izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, uzdržavajući se od postupaka koji mogu doprinijeti narušavanju odnosa sa susjedima.

Takođe, dodaje se da Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i poštovanju evropskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regiona.

Podsjetimo, 21. aprila je iz Zagreba saopšteno da srpski ministar vojni Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 15:21:00 +0100 Region http://www.rtcg.me/vijesti/region/201472/srbija-hrvatski-ministar-nije-dobrodosao.html
Vlada stvara dobar poslovni ambijent http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/201459/vlada-stvara-dobar-poslovni-ambijent.html Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović poručio je danas poslovnoj zajednici naše zemlje da Vlada kroz partnerski odnos sa privredom stvara dobar poslovni ambijent kao uslov je za uspješno poslovanje i ostvarenje ključnih ekonomskih ciljeva Vlade – ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. ]]>

"Naš javni sektor mora biti odgovoran, efikasan i fleksibilan u susret potrebama i privrede i građana. Sve naše javne politike u konačnom za cilj imaju ekonomski rast, nova radna mjesta, viši životni standard i više sredstava za obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i pomoć onima kojima je potrebna", rekao je potpredsjednik Simović danas na dodjeli nagrada Asocijacije menadžera Crne Gore.

Simović je rekao da smo u zahtjevnom procesu reformi uspjeli da ostvarimo brojne ambiciozno postavljene ciljeve.

„Obezbijedili smo dugoročnu stabilnost javnih finansija, odgovornim i odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije. Obezbijedili uslove za ubrzanu realizaciju kapitalnih razvojnih projekata i istovremeno ostvarili ekonomski rast među najvećim u Evropi. Članstvom u NATO postali smo dio najnaprednijeg globalnog sistema bezbjednosti. Samim tim i sigurnost investiranja i poslovanja u Crnoj Gori postala je naša strateška prednost. Tome u prilog govori i priliv stranih direktnih investicija (SDI), koji iz godine u godinu bilježi rast“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je podsjetio da su i u svijetu prepoznate aktivnosti kojima je naša zemlja unaprijedila poslovno okruženje poput napretka od 9 mjesta na listi Svjetske banke Doing Business, i 15 mjesta na indeksu Heritage fondacije kao i na listama specijalizovanih agencija koje mjere kreditni rejting.

Govoreći o izazovima potpredsjednik je rekao da će posebni izazovi za naše kompanije i menadžere biti povećanje supstitucije uvoza i povećanje izvoza koje pruža međunarodno tržište za proizvode i usluge iz Crne Gore. Dodao je da će Vlada nastaviti da posvećeno radi na razvoju preduzetništva i unapređenju poslovnog ambijenta u kome ćete imati još bolje uslove za napredak vaših kompanija.

„Nastavićemo zajedno sa vama da gradimo društvo u kome će svako imati priliku da uspije, u kome je naporan rad nagrađen, a pomoć na raspolaganju onima kojima je potrebna. U ovom zahtjevnom poslu doprinos moraju dati svi segmenti društva: i javni i privatni sektor, i naučna zajednica i civilni sektor. Potrebna je energija i odgovornost svih, kako bi ostvarili napredak u korist ukupnog društva i svih građana“, rekao je Simović danas obraćajući se na dodjeli nagrada Asocijacije menadžera Crne Gore.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 15:14:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/201459/vlada-stvara-dobar-poslovni-ambijent.html
Otkazi neophodni zbog stabilizacije finansija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/201470/otkazi-neophodni-zbog-stabilizacije-finansija.html Kako bi stabilizovali finansijsku situaciju u kompaniji koja je dugo godina bila izložena gubicima Toščelik je donio odluku o ukidanju određenih radnih mjesta, saopšteno je iz te kompanije. Ističu da su takvu odluku donijeli nakon iscrpnog pregleda cjelokupne organizacije, i sa velikim žaljenjem. Jednom broju zaposlenih, dodaju, povećali su zarade. ]]>

Zbog, kako su kazali, pogrešnih informacija koje su ovih dana objavljivali različiti izvori kompapanija Toščelik se javnosti obratila saopštenjem za javnost.

"U uslovima globalnog tržišta, a kako bi se prevazišla oštra konkurencija na međunarodnom tržištu i kako bi se postigla održivost u radu i garantovao profit i kontinuirani prihod za naše zaposlene, obavezni smo da preduzmemo potrebne mjere za balansiranje troškova i prihoda, te smo nedavno odlučili da prođemo kroz restrukturiranje radi poboljšanja efikasnosti i produktivnosti", navodi se u saopštenju kompanije Toščelik.

Kao rezultat toga, kažu da su morali da otkažu "neke pozicije u organizaciji kroz proces sistematizacije koji je legitiman način restrukturiranja". 

"Teška odluka o ukidanju određenih radnih mjesta je donijeta nakon iscrpnog pregleda naše cjelokupne organizacije, i sa velikim žaljenjem. Kao rezultat ovog procesa, a postupajudi u skladu sa zakonom, donijeli smo odluku da zaposlenima čije su pozicije postale višak ponudimo dodatnu otpremninu", ističe vlasnik Željezare Nikšić.

Koliko zaposlenih je dobilo otkaz, nijesu precizirali.

"Kao i svaka privatna kompanija i članica Toščelik grupe, koja je među prvih 100 globalnih proizvođača čelika, kompanija 'Toscelik Alloyed Engineering Steel' ima zadatak da postigne profit u cilju održivog poslovanja", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da imaju i zadatak da se brinu o zaposlenima i da im pruže zadovoljavajući i dugogodišnji radni vijek.

"U skladu sa tim zadacima, u posljednjih šest godina uvijek smo zaposlenima isplaćivali zarade na vrijeme, bez izuzetka, a nedavno, kao odgovor na zahtjev naših zaposlenih iz proizvodnih pogona, donijeli smo odluku da usvojimo taj zahtjev i da im povećamo zarade", kazali su predstavnici kompanije.

Oni su dodali da je proizvodnja kovanih čelika suočena sa neizvjesnom globalnom trgovinskom ekonomijom, povećanjem konkurencije na međunarodnom tržištu i smanjenje cijena zbog jeftinih azijskih proizvođača.

"Ti teški uslovi na tržištu su rezultirali bankrotiranjem nekoliko istočno-evropskih proizvođača u prethodnim godinama", dodali su predstavnici kompanije.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 15:01:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/201470/otkazi-neophodni-zbog-stabilizacije-finansija.html
Baranin uhapšen zbog nanošenja povreda http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/201469/baranin-uhapsen-zbog-nanosenja-povreda.html Službenci policije uhapsili su M.M. (24) iz Bara zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda, saopšteno je iz Uprave policije. ]]>  

M.M. je, kako se navodi, prije mjesec, u naselju Zeleni pojas, poslije kraće verbalne prepirke fizički nasrnuo na A.H.

„Oštećeni je nakon rvanja pao na betonsku podlogu, a zatim niz stijenu i zadobio teške tjelesne povrede“, kaže se u saopštenju.

Službenici Centra bezbjednosti Bar su, kako je saopšteno, odmah po prijavi da je jedna osoba pronađena povrijeđena, preduzeli mjere i radnje i identifikovali i uhapsili osumnjičenog.

Iz policije su kazali da će M.M. biti priveden državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

A.H. je, kako je saopšteno, zbog povreda bio na liječenju u medicinskoj ustanovi iz koje je potom otpušten.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:54:00 +0100 Hronika http://www.rtcg.me/vijesti/hronika/201469/baranin-uhapsen-zbog-nanosenja-povreda.html
Budućnost u Evroligi, a Zvezdi dosta uspjeha http://www.rtcg.me/sport/kosarka/201468/buducnost-u-evroligi-a-zvezdi-dosta-uspjeha.html Prvi čovjek KK Budućnost Dragan Bokan izjavio da može da se kaže da je klub iz Podgorice siguran učesnik Evrolige sljedeće sezone. ]]>

Bokan je istakao da će klub ispuniti sve obaveze, ali je i poželio Crvenoj zvezdi da se brzo vrati u društvo najboljih na Starom kontinentu.

Budućnost je sa 3-1 u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige slavila nad Zvezdom i prekinula trogodišnju dominaciju crveno-bijelih na Jadranu.

"I dalje uživamo u najvećem uspjehu kluba u istoriji, osvajanju ABA lige i plasmanu u Evroligu. Moram da potvrdim da je Budućnost član Evrolige za narednu sezonu i sigurno će igrati u tom takmičenju na jesen. Bez ikakvih nedoumica", rekao je Bokan Tanjugu u Podgorici, prenosi B92.

Bokan je u utorak bio u Barseloni i dogovorio praktično sve detalje sa direktorom Evrolige Đordijem Bertomeuom.

"Razgovarao sa Bertomeuom, potvrdili smo skoro sve stvari. Zahvalio bih se premijeru Dušku Markoviću, ministru sporta Nikoli Janoviću i posebno budućem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je otkad sam stigao u Budućnost bio maksimalna podrška da se stvore svi uslovi da osvojimo ABA ligu", dodao je Bokan.

Bokan ističe da je klub dobio potvrdu da će Vlada Crne Gore bezrezervno pomoći u ispunjenju minimalnih uslova za takmičenje u Evroligi.

"Sve smo jasno precizirali sa Bertomeuom i nema nikakvih prepreka, rešićemo sve zahtjeve do kraja avgusta", poručio je Bokan.

On je poručio da je KK Budućnost ponos cijele Crne Gore, ali i poželio Crvenoj zvezdi dosta uspjeha u narednom periodu.

"Zahvalio bih Crvenoj zvezdi na velikom spektaklu i borbi u finalu, uspjeh je još veći kada se zna koliko veliki klub smo pobijedili. Želim da Zvezda u narednom periodu opet uđe u društvo 16 najboljih u Evropi", zaključio je Bokan.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:45:00 +0100 Košarka http://www.rtcg.me/sport/kosarka/201468/buducnost-u-evroligi-a-zvezdi-dosta-uspjeha.html
Toliko mračna da se ne zna ni kako izgleda http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/201442/toliko-mracna-da-se-ne-zna-ni-kako-izgleda.html Mnogo toga još je nepoznato u vezi sa svemirom, a jedna od tih nepoznanica je šta je to WASP-104b i kako to uopšte izgleda? ]]>

Taj ogromni gasoviti svijet veličine Jupitera, za koga kažu da je "tamniji od uglja", jedna je od najmračnijih planeta ikada primijećenih u svemiru. Ona je u stanju da "proguta" i do 99 odsto svjetlosti koju emituju okolne zvijezde.
Naučnici su pretpostavku o izgledu mračne planete iznijeli pomoću "tranzitne metode", na osnovu koje se mjeri pomračenje udaljene zvijezde u trenutku kada planeta prolazi ispred nje. Na taj način, uspjeli su da posmatraju i pokušaju da je opišu tu planetu.

Autor istraživanja, astronom sa britanskog Univerziteta Kili, Teo Močnik rekao je za magazin New Scientist:

"Od svih tamnih planeta koje sam mogao da pronađem u literaturi ova je među prvih pet. Mislim da je treća".

 

Položaj planete WASP-104b je takav da je jednom svojom stranom uvijek okrenuta Suncu, dok je njena druga strana stalno okrenuta suprotno od Sunca. To za posljedicu ima da sa jedne strane traje vječni dan, dok je sa druge strane stalno noć.
Naučnici pretpostavljaju da je osvijetljena strana planete mračna zbog toga što se na njoj ne formiraju led i oblaci, koji odbijaju zračenje zvijezda i tako osvjetljavaju planetu.
Ipak, ovo nije najmračnija planeta u svemiru. Ta "čast" pripada planeti TrES-2b, prvi put otkrivenoj 2011. godine. U vrijeme njenog otkrića, astronom Dejvid Kepler je izjavio:

"TrES-2b znatno manje reflektuje svjetlost od crne akrilne boje. Ona je zaista neki dalek otuđen svijet.

Ovakva otkrića podsjećaju nas koliko je Zemlja zaista mala u poređenju sa ostatkom univerzuma, kao na to koliko bi još istraživanja moglo da bude sprovedeno.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:39:00 +0100 Nauka i tehnologija http://www.rtcg.me/magazin/tehnologija/201442/toliko-mracna-da-se-ne-zna-ni-kako-izgleda.html
"Plave" slavile protiv Krima http://www.rtcg.me/sport/rukomet/201458/plave-slavile-protiv-krima.html Rukometašice Budućnosti pobijedile su danas u Podgorici ljubljanski Krim 29:24 (17:15), u utakmici posljednjeg turnira Regionalne lige. ]]>

Budućnost je upisala prvi trijumf na podgoričkom turniru, nakon startnog poraza od Vardara 27:26.

Krim je doživio prvi poraz, nakon što je juče slavio protiv skopskog tima 34:29.

Domaći tim do pobjede vodila je Milena Raičević sa devet, dok je Đurđina Jauković postigla sedam golova.

U ljubljanskom timu po četiri pogotka postigle su Aneta Benko, Alja Koren i Elizabet Omerige.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:31:00 +0100 Rukomet http://www.rtcg.me/sport/rukomet/201458/plave-slavile-protiv-krima.html
Ruski sud potvrdio presudu Navaljnom http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/201465/-ruski-sud-potvrdio-presudu-navaljnom.html Ruski Vrhovni sud potvrdio je presudu lideru opozicije Alekseju Navaljnom i njegovom bratu. ]]>  

 

 

Navaljni i njegov brat Oleg osuđeni su 2013. i 2014. za pronevjeru drvne građe u vrijednosti 500.000 dolara iz državnog preduzeća.

Kritičari su to suđenje smatrali političkom osvetom.

Zbog te presude Navaljni nije mogao da učestvuje na predsjedničkim izborima u martu.

Poslije bezuspješnih žalbi, Navaljni se obratio Evropskom sudu za ljudska prava koji je 2016. donio odluku u njegovu korist.

Vrhovni sud Rusije je odbio da slučaj vrati na ponovno suđenje i potvrdio uslovnu kaznu za Navaljnog i tri godine zatvora za njegovog brata.

Navaljni je poslije ročišta rekao da sudska odluka pokazuje odbijanje Rusije da poštuje međunarodne obaveze.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:24:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/201465/-ruski-sud-potvrdio-presudu-navaljnom.html
I miš pjeva svojoj dragoj! http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/201445/i-mis-pjeva-svojoj-dragoj.html Mužjaci miševa umiju da pjevaju i tu sposobnost koriste kao način da privuku ženku, kažu naučnici. Zašto nikada nijesmo čuli taj poj? ]]>

Ne samo što su muzikalni - miševi, takođe, mijenjaju svoje pjesme u skladu s tim da li im je ženka u vidokrugu ili ne.

Kako objašnjavaju stručnjaci Univerziteta "Djuk" u Sjevernoj Karolini, rezulati do kojih su došli istraživanjem tog neobičnog ponašanja miševa mogli bi biti od velike pomoći u razumijevanju misterija vezanih za autizam i druga stanja koja podrazumijevaju poteškoće u komunikaciji.

Oni dodaju da su tonovi koje mužjaci ispuštaju dok pjevaju ženkama toliko visoki da ljudsko uho ne može da ih čuje, te su tokom istraživanja koristili posebnu opremu.

Utvrdili su da miševi imaju jednu pjesmu spremnu za situacije kada su ženke ispred njih, dok se sasvim druga upotrebljava kada se ženka ne nalazi u vidokrugu i mogu samo da je nanjuše.

U toj drugoj situaciji, tonovi su bili daleko kompleksniji, najvjerovatnije usljed truda da ukažu na svoje prisustvo. S druge strane, dok je ženka ispred njih, pjesma je nježnija i jednostavnija.

"Mislimo da to ima veze s tim da je složenija pjesma zapravo pjesma zova i da, kada vidi ženku, on prelazi na jednostavniju kako bi sačuvao energiju da je pojuri i udvara joj se istovremeno" - objasnio je Džonatan Šabo, jedan od članova tima koji je sproveo istraživanje.

Jasno je da je mišja sposobnost vokalizacije ograničenija od ptičje pjesme ili ljudske, ali je vrijedno pažnje to što možemo da uočimo ove razlike u složenosti pjesme.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:13:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/201445/i-mis-pjeva-svojoj-dragoj.html
Uljarević da plati Raoniću 700 eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/201464/uljarevic-da-plati-raonicu-700-eura.html Osnovni sud u Podgorici djelimično je prihvatio tužbu predsjednika Građanske alijanse, Borisa Raonića, i presudom naložio da mu izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević isplati 700 eura zbog povrede časti i ugleda. ]]>  

Uljarević je presudom obavezana i da plati i 363 eura za troškove postupka.

Sud je odbio tužbeni zahtjev kojim je traženo da Uljarević isplati Raoniću, po osnovu naknade nematerijalne štete, usljed pretprljenih i budućih duševnih bolova, zbog povrede časti i ugleda isplati 4,3 hiljade eura.

"Odbija se tuženi zahjtev kojim je traženo da se obaveže tužena da javno objavi presudu, kao neosnovan", navodi se u presudi, koju je Raonić proslijedio medijima.

Raonić je tužio Uljarevićku zbog dva teksta objavljenim u "Danu" iz 2012, pod naslovima "Raonić Vladin trojanski konj" i "Raonić nije MANS-u ni do koljena".

"Tužilac je naveo da je tužena u tim tekstovima iznijela niz neistinitih i uvredljivih navoda koji su imali za cilj da povrijede njegovu čast i ugled", navodi se u obrazloženju presude.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:05:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/201464/uljarevic-da-plati-raonicu-700-eura.html
Zabrinjava narušena funkcionalnost DIK-a http://www.rtcg.me/vijesti/politika/201457/zabrinjava-narusena-funkcionalnost-dik-a.html Predsjednički izbori održani su u skladu sa izbornim zakonodavstvom i većinom međunarodnih standarda u toj oblasti, i pored uočenih nedostataka u organizaciji izbornog procesa, narušenoj funkcionalnosti Državne izborne komisije (DIK) i tajnosti glasanja na nekim biračkim mjestima, pokazao je Izvještaj o preliminarnim zaključcima i nalazima o predsjedničkim izborima održanim 15. aprila. ]]>

Tokom predstavljanja izvještaja šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović, rekao je da su predsjednički izbori održani u skladu sa izbornim zakonodavstvom i većinom međunarodnih standarda u toj oblasti, i pored, kako je naveo, uočenih nedostataka u organizaciji izbornog procesa, narušenoj funkcionalnosti DIK-a, narušenoj tajnosti glasanja na nekim biračkim mjestima, nepotpunosti u sastavu biračkih odbora, i problemima sa urednošću biračkog spiska.

"I pored određenih pomaka, u odnosu na parlamentarne izbore, narušena je funkcionalnost DIK-a, uz snažnu politizaciju u njenom radu i u radu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), izaziva veliku zabrinutost", kazao je Vujović na konferenciji za novinare.

Pravni ekspert posmatračke misije, Bojan Božović, rekao je da su u CeMI-ju uočili da u radu i odlučivanju članova dijela opštinskih i DIK-a i dalje dominira partijska pripadnost članova tih organa.

"U radu DIK-a, u posljednjoj fazi procesa, nijesu učestvovali svi članovi stalnog sastava, prije svega se to odnosi na članove opozicije, izborne liste nijesu imenovale opunomoćene predstavnike, što je narušilo koncept uređenja i način odlučivanja u tom tijelu u toku samog izbornog procesa", pojasnio je Božović.

On je podsjetio da je DIK sa šest od mogućih 16 glasova odbila prigovor Bojanića, kojim je predsjednički kandidat tražio poništenje rezultata izbora.

"Predstavnici opozicije nijesu ni došli na tu sjednicu, i nije bilo kvoruma. DIK je obrazložio da prigovori koji su dostavljeni od predsjedničkog kandidata Bojanića su trebali da budu dostavljeni opštinskim izbronim komisijama, a ne ovoj instituciji", naveo je Božović.

Prema njegovim riječima, i pored toga što je DIK poboljšala komunikaciju sa medijima, kroz određivanje PR menadžera za predsjedničke izbore, i da postoji viši stepen transperentnosti, "ona nije u potpunosti dostignuta".

"Mediji nemaju mogućnost da prisustvuju sjednici, dok je internet prezentacija, iako je unaprijeđena, i dalje nezadovoljavajuća sa aspekta dostupnosti podataka i dokumenata", istakao je Božović.

Opštinske izborne komisije, kako je kazao, rade u skaldu sa Zakonom, "ali smo uočili da veliki broj njih ima problem sa ažuriranjem sajta što dovodi do smanjenja transparentnosti".

"Izborni dan su obilježile brojne nepravilnosti koje su se u sličnoj formi pojavljivale na realitivno velikom broju biračkih mjesta. Tako je CeMI-jev pravni tim za nepravilnosti u toku izbornog dana primio 110 prijava nepravilnosti kako od posmatrača koji su nadgledali rad biračkih odbora na biračkim mjestima, tako i od samih građana", kazao je Božović.

On je rekao da se najveći broj nepravilnosti odnosio na narušavanje tajnosti glasanja glasnim izgovaranjem imena glasača u toku elektronske identifikacije; istovremeno glasanje više osoba; davanjem informacija trećim osobama ili članovima birača o opcijama koje su glasali; prihvatanjem otvorenih glasačkih listića od biračkih odbora; i nepoštovanjem procedura koje osiguravaju tajnost glasanja na biračkim mjestima.

"Zabilježeni su problemi neuređenosti biračkog spiska, kao i primjeri neadekvatnog ponašanja članova biračkih odbora, na šta se prije svega misli na verbalne sukobe samih članova biračkih odbora, korišćenje mobilnih telefona ili nekih drugih elektronskih uređaja", istakao je Božović.

Zamjenica šefa posmatračke misije, Nikoleta Đukanović, kazala je da i dalje postoji određeni broj birača koji nijesu u biračkom spisku, a trebalo bi da budu, ili obratno, "te je potrebno razmišljati o novim mehanizmima kojima se smanjuje broj ovakvih situacija".

"Aplikacija broj birača pokazala je da je ukupan broj birača u zaključenom biračkom spisku 532.599 birača, dok je broj birača sa otiscima manji, 523.791. Konstatovano je da 8.808 osoba nemaju otisak prstiju u bazi. U većini slučajeva radi se o osobama koje imaju stare lične karte, koje su u međuvremenu zamijenili iz razloga što žive u inostranstvu ili iz nekih drugih razloga, zatim o licima koja si napunila 18 godina, a nijesu regulisala status za dokumenta", navela je Đukanović.

Prema njenim riječima, AFIS sistem je pokazao da u bazi postoji 288 pretpostavljenih sličnih slogova, odnosno da 163 birača imaju potencijalno isti otisak sa jednim ili više birača.

"Konstatovano je da od 163, 74 birača su preoznata u procesu deduplikacije koja je sprovedena 2016.godine dok je sada 89 osoba novoprepoznata", kazala je Đukanović.

Govoreći o zloupotrebi državnih servisa, kako je navela, posmtrači CeMI-ja su registrovali korišćenje javnih resursa u svrhu političkog marketinga, "posebno u slučaju predsjedničkog kandidata vladajuće koalcije".

"Javni servis je proefsionalno i izbalansirano izvješatavao o predsjedničkoj kampanji, za razliku od dijela privatnih medija koji nijesu pružili jedan pristup svim predsjedničkim kandidatima. Nastavljena je negativna kampanja na društvenim mrežama", navela je Đukanović.

Ona je podsjetila da je CeMI objavio preliminarnu projekciju rezultata na osnovu realizacije uzorka 45 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta, a finalnu u 22 sata i 15 minuta.

"Prosječno odstupanje CeMIjevih procjena u odnosu na rezultate koje je objavio DIK bilo je 0,04 odsto", istakla je Đukanović.

PR koordinatorka posmatračke misije, Teodora Gilić podsjetila je da je CeMI nagledao izbornu kampanju od registracije, prve kandidature, izbornog dana, a takođe, kako je pojasnila, nastavlja da nadgleda postizborni period do objavljivanja konačnih rezultata.

Za praćenje izbornog dana, kako je navela, CeMI akreditovao 1.340 posmatrača, koji su bili raspoređeni na 90 odsto biračkih mjesta.

"Praćenje izbornog dana je realizovano kroz nekoliko grupa aktivnosti – praćenje i realizacija izbronih procedura na biračkim mjestima, paralelno prebrojavanje glasova, praćenje rada DIK-a, opštinskih izbronih komisija, ASK, Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosi sa medijima i javnošću, kao i uživo predstavljanje projekcije rezultata", istakla je Gilić.

Na pitanje novinara kakvu poruku su poslali predsjednički izbori u susret predstojećim lokalnim, Vujović je rekao da je uočeno ono što je poznato od ranije.

"A to je da imamo disfunkcionalnu DIK, da je problem velikog uticaja partijske pripadnosti i dalje jako izražen - ne samo u radu DIK-a, nego i u nešto manjem obimu u radu opštinskih izbornih komisija. To predstavlja veliku opasnost za Crnu Goru i izborni proces iz razloga što čanovi DIK-a glasaju isključivo po partijskog pripadnosti", pojasnio je Vujović.

On je rekao da je slična situacija sa ASK.

"U CeMI-ju smatramo da DIK u ovakvom formatu i kodelu, niti ASK, nijesu dorasli ovom trenutku i očekivanjima koja postoje.

Vujović je najavio da će CeMI nadgledati naredne lokalne izbore, da je plan da ta organizacija pokrihe biračka mjesta u svim opštinama,ali da to još uvijek nije potvrđeno.

Rad posmatračke misije CeMI-ja je finansirala Ambasada Njemačke u Podgorici, kroz projekat Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora – Da fer izbori postanu navika.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 14:00:00 +0100 Politika http://www.rtcg.me/vijesti/politika/201457/zabrinjava-narusena-funkcionalnost-dik-a.html
Parlament Jermenije 1. maja bira novog premijera http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/201453/parlament-jermenije-1-maja-bira-novog-premijera.html Jermenski parlament saopštio je danas da će 1. maja birati novog premijera poslije ostavke Serža Sargsjana koji je podnio ostavku poslije 11 dana protesta u zemlji, javila je agencija AP. ]]>  

 

 

Lider opozicije Nikol Pašinijan nedavno je rekao da je spreman da vodi zemlju.

Jermeniju potresa politička kriza poslije ostavke Sargsjana na mjesto premijera poslije protesta protiv njegovog imenovanja za tu funkciju.

Sargasjan koji je bio predsjednik Jermenije od 2008. godine do marta ove godine kad mu je istekao mandat, nedavno je imenovan za premijera po novom parlamentarnom sistemu, prema kojem su oslabljena predsjednička ovlašćenja u korist vlade, odnosno premijera.

Opozicija je to smatrala potezom kako bi bivši predsjednik ostao neograničeno na vlasti.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 13:50:00 +0100 Svijet http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/201453/parlament-jermenije-1-maja-bira-novog-premijera.html
Kovinić bez četvrtfinala http://www.rtcg.me/sport/tenis/201456/kovinic-bez-cetvrtfinala.html Crnogorska teniserka Danka Kovinić nije uspjela da se plasira u četvrtfinale WTA turnira u Istanbulu. ]]>

Ona je danas u meču drugog kola poražena od Holanđanke Aranće Rus, 123. teniserke svijeta, 2:1, po setovima 2:6, 6:2 i 6:0.

Kovinić je plasman na glavni turnir izborila kroz kvalifikacije, pobjedama protiv Australijanke Kimberli Barel i Holanđanke Bibijane Šofs.

U prvom kolu eliminisala je Ruskinju Anu Kalinskaju.

Crnogorska teniserka prije dvije godine igrala je finale WTA turnira u Istanbulu.

U meču za trofej bolja je bila Turkinja Džagla Bujukačkaj.

Turnir u Istanbulu igra se za nagradni fond od 250 hiljada dolara.

Prošle godine trofej je osvojila Ukrajinka Elina Svitolina.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 13:38:00 +0100 Tenis http://www.rtcg.me/sport/tenis/201456/kovinic-bez-cetvrtfinala.html
Sa 95 karatista na Balkanskom prvenstvu http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/201454/sa-95-karatista-na-balkanskom-prvenstvu.html Karate reprezentacija Crne Gore učestvovaće na Balkanskom prvenstvu za pionire i nade, koje će od petka do nedjelje biti održano u Beogradu, saopšteno je iz Karate saveza. ]]>

Navodi se da će crnogorski karate predstavljati 95 takmičara, od kojih će 92 nastupiti pojedinačno.

Za medalje boriće se i pet kata timova.

U katama za pionirke, rođene 2007. godine, nastupiće Jovana Milić (Bar), Sandra Racanović (Budva), Pavla Vučićević (Budva) i Valentina Vuković (Stari grad), a u konkurenciji pionirki 2008. godište Viktorija Raičević (Iskra), Tamara Klisić (Iskra), Mia Ramović (Budućnost) i Lenka Liješević (Budva).

U konkurenciji mlađih pionirki, rođenih 2009. godine, takmičiće se Helena Popović (Budućnost), Elena Popović (Budućnost), Una Vučićević (Budva) i Leonora Vujović (Omladinac), kao i godinu mlađa
Bruna Benić (Budva).

U konkurenciji nada, djevojčice rođene 2005. godine, u katama takmičiće se Mila Mraković (Budva), Mia Bošnjaković (Shotokan Tim), Ivana Vidojević (Shotokan Tim) i Teodora Marković (Budva), kao i godinu mlađe Arijana Kočan (Bar) i Anastasija Mitrović (Budva).

Ženski kata tim nada činiće Mia Bošnjaković, Ivana Vidojević i Ines Bošnjeković (Shotokan), pionirski tim nastupiće u sastavu Viktorija Raičević, Tamara Klisić i Katarina Vlahović (Iskra), a u konkurenciji mlađih pionirki Bruna Benić, Una Vučićević i Neda Milačić (Budva).

U katama za pionire, takmičari rođeni 2007. godine, nastupiće Đorđe Stojanović (Bar), Ajsel Gerschwitz (Bar), Aleksa Janjić (Bar) i Nikša Zejak (Budućnost) i godinu mlađi Dušan Mijović (Budućnost), Vuk Lazarević (Budućnost), Novak Gvozdenović (Bar) i David Rondović (Potoci).

Kod mlađih pionira nastupiće Luka Klačar (Potoci) i Nikola Stanišić (Budućnost) u konkurenciji dječaka rođenih 2009. i godinu mlađi Uroš Stevović (Stari Grad) i Andrija Kosović (Bar).

U konkurenciji nada (2005. godište) takmičiće se Luka Popović (Budućnost), David Dubak (Budućnost), Lazar Sekulić (Budva) i Aleksa Jokić (Budućnost), kao i godinu mlađi Uroš Vulović (Budva), Danilo Raonić (Budućnost) i Petar Klačar (Potoci).

Muški kata tim nada činiće Aleksa Jokić, Luka Popović i David Dubak (Budućnost), a pionira Aleksa Janjić, Đorđe Stojanović i Ajsel Gerschwitz (Bar).

U borbama, u konkurenciji pionira rođenih 2007. godine, nastupiće Riad Tafić (do 35, Ulcinj), Uroš Janković (do 35, Omladinac), Alan Balić (do 40, Iskra), Paskual Kočović (do 40, Ulcinj), Alimpije Đuretić (do 45, Kondor), Lazar Đurčević (do 45, Zeta Team), Mihailo Milić (do 50, Iskra) i godinu mlađi Jusuf Saljiu (do 30, Omladinac), Dejan Rakočević (do 30, Gorštak), Branko Lazović (do 30, Iskra).

U ovoj grupi su Balša Danilović (do 30, Gorštak), Sergej Pajović (do 35, Omladinac), Nikola Damjanović (do 35, Bijela), Nenad Đuričić (do 35, Bijela), Ilija Šćekić (do 35, Seiken), Anes Arifaj (do 40, Iskra),Vuk Vučinić (do 40, Iskra), Boris Šćepanović (do 40, Gorštak), Stefan Miljanić (do 45, Iskra), Matija Laketić (do 45, Ris).

U konkurenciji nada, takmičari rođeni 2005. godine, za medalje boriće se Jovan Fatić (do 40, Omladinac), Ognjen Bjelajac (do 40, Omladinac), Lazar Dževardanović (do 40, Omladinac), Art Ujkashi (do 45, Albulena), Bećir Asanović (do 45, Champion), Bojan Vulović (do 45), Andrija Danilović (do 50, Omladinac), Luka Radović (do 50, Shotokan Tim), Lazar Madžarović (do 50, Kondor), Filip Bošković (do 55, Omladinac), Lazar Potpara (preko 55, Fokus) i Nikola Polovina (preko 55, Bijela).

U istoj konkurenciji, za dječake rođene 2006. godine, nastupiće Sergej Cimbaljević (do 37, Shotokan Tim), Balša Vojinović (do 37, Iskra), Petar Radovanović (do 37, Iskra), Lado Vuković (do 42, Gorštak), Luka Tomanović (do 52, Shotokan Tim), Tadija Keljanović (preko 52, Iskra) i Ardian Gorana (preko 52, Albulena).

U konkurenciji pionirki, rođenih 2007. godine, takmičiće se Jovana Bogdanović (do 32, Bijela), Ljubica Vlahović (do 36, Gorštak), Nađa Boričić (do 36, Omladinac), Itana Raonić (do 40, Omladinac), Jovana Damjanović (do 40, Bijela), Viktorija Šćepanović (do 44, Gorštak), Jovana Kotlaja (preko 44, Ris) i Mariam Zahrane (preko 44, Bar), kao i godinu mlađe Anđela Sekulić (do 30, Omladinac) i Una Raković (do 37, Omladinac).

U konkurenciji nada za medalje boriće se Helena Backović (do 35, Omladinac), Anđela Anđelić (do 40, Potoci), Nikolina Đurović (do 45, Iskra), Teona Ječmenica (do 50, Ris) i Saška Đurčević (do 50, Zeta Team).

Crnogorski tim predvodiće selektori u borbama Leka Markić, Jasmin Hot, Goran Marijanović i Slađan Mikulić, a u katama Irena Ilinčić.

U delegaciji, na čijem je čelu predsjednik Karate saveza Vladimir Joković, su i direktor reprezentacije Dragoljub Fatić, član Upravnog odbora Nikola Raković i sekretar Veljko Brnović.

Na šampionatu sudiće crnogorske sudije Dragan Ćirović i Danilo Ćirović.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 13:30:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/201454/sa-95-karatista-na-balkanskom-prvenstvu.html