RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/rss.html Lajmet 21.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215396/lajmet-21092018.html 21.09.2018 ]]> J.Han, të gjitha partitë politike do të duhej të marrin pjesë aktive në punën e grupit punues

Të gjitha partitë politike do të duhej të marrin pjesë aktive në punën e grupit punues i cili do të merret me ndryshimet e legjislaturës zgjedhore, ka rekomanduar komisari evropianë për zgjërim dhe politikën fiqnjësore Johanez Han. Ai për gazetën “Pobjeda” ka theksuar se struktura parlamentare do të duhej të fillojë në punë sa më parë sepse pasojnë detyra ambicioze. Këtu përfshihen edhe reforma e gjithanshme zgjedhore çështja e përzierjes politike në punën e emetuesve nacional publikë , menjanimi i svidave lidhur me punën e komisionit zgjedhor shtetëror dhe të agjencisë për luftën kundër korrupsionit , kërkimi i zgjidhjeve për zgjedhjen e anëtarëve të Këshillit gjyqësor dhe zgjidhja e çështjes të zgjedhjeve lokale, ka theksuar ai. Duke folur për integrimet evropiane ka theksuar se Ballkani perëndimor asnjëherë nuk ka qenë më lartë në agjendën evropiane dhe se Mali i Zi duhet ta shfrytëzojë këtë moment. Ai ka shtuar se Mali i Zi ka përparuar dukshëm në procesin e bisedimeve dhe se hapja e kapitujve don të thotë hyrje në periudhen intensive të punës. Ai ka përkujtuar se mbeten të hapët edhe dy kapituj. Han ka theksuar se në fazën aktuale është heret të flitet se kur këta kapituj mund të hapen. Bisedimet do të vazhdohet sipas principit të meritave individuale. Andaj, tani çdo gjë është në duart e Malit të Zi, theksuar Johanez Han.

Drleviq - Mali i Zi do të vazhdojë ti plotësoj obligimet

Mali i Zi do të vazhdojë ti plotësoj obligimet në kuadër të procesit bisedues me BE dhe është i gatshëm që ti mbyll disa kapituj,ka deklaruar kryenegociatori Aleksandar Drleviq, gjatë takimit me ambasadorin e Finlandës Perti Ikonen.Drleviq , siç është kumtuar, e ka njoftuar ambasadorin për progresin e bërë në bisedime duke theksuar se të gjitha rekomandimet për hapjen e kapitullit 8 , konkurenca , janë plotësuar dhe se Mali i Zi punon për të fituar pelqimin e të gjitha vendeve anëtare të BE edhe për hapjen e kapitullit 27, mjedisi jetësor.

Millosheviq -Lëvizja qytetare URA nuk do të marr pjesë në punën e grupit punues

Lëvizja qytetare URA nuk do të marr pjesë në punën e grupit punues i cili do të merret me ndryshimet e legjislaturës zgjedhore derisa PDS të mos heq dorë nga dëshira që vetëm sipërfaqësiesht të bëjë ndryshimin e ligjit, ka theksuar drejtori politikë Rade Millosheviq. Ai konsideron se rekomandimet më të reja të komisarit evropianë për zgjerim Johanez Han kushtuar bisedimeve të Malit të Zi me UE dhe vlerësimet për formimin e grupit punes në parlamentë janë pasojë logjike e rekomandimeve të cilat arrijnë edhe nga Brukeseli. BE nuk dëshiron reforma kozmetike të cilat i potencon PDS në planin e vetë, por reforma të qarta dhe konkrete.

Qeveria e Malit të Zi ka miratuar sot propozimin e pasqyrës strategjike të mbrojtjes së Malit të Zi

Qeveria e Malit të Zi ka miratuar sot propozimin e pasqyrës strategjike të mbrojtjes së Malit të Zi me të cilin , siç është kumtuar jepet një pasqyrë e aftësive ushtarake dhe rekomandimet e përgjithshme për vazhdimin e reformës në këtë fushë. Në kumtesën lështuar pas mbledhjes së qeverisë theksohet se ky dokument jep edhe baza për avancimin e aftësive mbrojtëse me qëllim të kryerjes së misionit dhe detyrave ushtarake. Sekretari i shtetit Sllobodan Filipoviq ka theksuar se pranimi i Malit të Zi në NATO me 5  qershor të vitit të kaluar ka shënuar rikthesë kur është fjala për konceptin mbrojtës të Malit të Zi.

I.Brajović - Vendet e vogla kanë sfida të shumta e të ngjashme

Vendet e vogla kanë sfida të shumta të ngashme, para së gjithash në procesin e ruajtjes së identitit dhe në forcimin e ekonomive të veta , është konkluduar në takimet e kryetarit të Kuvendit Ivan Brajoviq me kolegët nga Malta , Andora , Qiproja, Islanda, Monako dhe Lihtenshtajn. Siç është kumtuar nga parlamenti, takimet bilaterale janë mbajtur në kuadër të konferencës së 12 të kryetarve të parlamenteve të vendeve evropiane me më pakë se 1 milion banorë . Siç theksohet Brajoviq dhe bashkëbiseduesit e tij kanë konkluduar se konferenca ka qenë rast për shkëmbimin e informatave , ideve dhe të mundësive të secilit shtet , si dhe bashkëpunimi reciprok në ato sfera ku ekziston interesi i përbashkët. Në konferencë është miratuar deklarata e përbashkët në të cilën , mes tjerash është konstatuar se pavarësia dhe sovraniteti i vendeve të vogla gjatë historisë në shumë situata kanë qenë të rrezikuara në të gjitha pejsët e Evropës dhe gjatë gjithë shekujve. Kur është fjala për marrëdhëniet me Malin e Zi , nga të gjithë bashkëbiseduesit është konkluduar se duhet forcuar bashkëpunimi parlamentar në disa nievele, shkëmbimi i përvojave dhe promovimi i interesave të përbashkëta, thuhet në kumtesë.

Është i nevojshem bashkëpunimi rajonal në proceset e të drejtës në tranzicion

Bashkëpunimi rajonal në proceset e të drejtës në tranzicion në të gjitha nivelet është i nevojshëm për ballafaqimin efikas me pasojat e luftrave jugosllave , është vlerësuar në debatin me titull “Dialogu dhe pajtimi – ku jemi sot në rajon”. Debati me rastin e Ditës ndërkombëtare të paqes 21 shtatori , e kanë organizuar Qendra për arsimimin qytetarë dhe koalicioni për REKOM, në kuadër të projektit rajonal me titull “Aktiviteti i sektorit civil për pajtim në rajonin e ish Jugosllavisë – përkrahja REKOM-it”. Drejtorja e përgjithshme e Qendrës për arsimimin qytetarë Daliborka Ulareviq ka vlerësuar se ballfaqimi me të kaluerën dhe realizimi i të drejtës për viktimat qe do të thot dënimi i bazuar në ligj i atyre që kanë kryer vepra penale , do të thot edhe hapje e mundësisë esenciale që rajoni të stabilizohet, të konsolidohet dhe të prosperojë. E vërteta për krimet mund të vërtetohet vetëm në organet e vërteta dhe të pavarura gjyqësore, ka theksuar Ulareviq.

Subjektet politike në Mal të Zi gjatë 6 muajve të parë të këtij viti u janë paguar mbi 3 milion euro

Subjektet politike në Mal të Zi gjatë 6 muajve të parë të këtij viti u janë paguar mbi 3 milion euro, është kumtuar nga agjencia për pengimin e korrupsionit. Theksohet se në nivelin shtetëror janë paguar rreth 2.12 milion euro , kruse në nivelin loakel 937 mijë euro. Siç kanë theksuar nga kjo agjenci detyrimet financiar ndaj subjekteve politike rregullisht i realizojnë Ministria e financave dhe 10 komuna. Nga agjencia kanë përkujtuar se Ministria e financave dhe organet e administratës lokale , në nivelin mujor u paguen subjekteve politike mjetet e parapara për financimin e punës së tyre të rregullt. Mjetet e përgjithshme të parapara me buxhet në nivelin shtetëror dhe atë lokal dedikuar financimit të punës së rregullt të partive politike për këtë vit kapin shumën e 6.35 milion euro.

HAHN: MARRËVESHJA KOSOVË-SERBI NUK DUHET TË KRIJOJË PRECEDENT

Rezultatet e dialogut mes Beogradit dhe Prishtinës duhet të jenë afatgjate, të qëndrueshme dhe realiste dhe duhet të jetë një zgjidhje në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. Kështu ka thënë komisioneri i zgjerimit evropian Johannes Hahn, duke shtuar se ky është parimi udhëheqës i BE-së, pas punës në fazën e fundit të dialogut të filluar në korrik të vitit të kaluar. “Çdo marrëveshje duhet të jetë specifike dhe e adaptuar dhe nuk duhet të krijojë precedent, dhe të kontribuojë në stabilitetin rajonal dhe rrugën e rajonit drejt BE-së. Palët së bashku përcaktojnë kornizën për pajtim të përbashkët dhe deklarojnë publikisht se ata i shohin prioritetet për një zgjidhje të qëndrueshme. Duhet për  t’u dhënë atyre hapësirë për të rënë dakord mbi përmbajtjen e një marrëveshje gjithëpërfshirëse për normalizimin”, ka thënë Hahn për mediumin malazez, 'Pobjeda'. Hahn nuk ka dashur të komentojë mbi elementet e mundshme të një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme, por theksoi se Brukseli është duke u përpjekur dhe do të vazhdojë, tha ai, duke punuar intensivisht në Beograd dhe Prishtinë të arrijnë një marrëveshje gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme që do të mbështetet nga komuniteti ndërkombëtar dhe e cila, siç tha ai, të zbatohet plotësisht nga të gjitha palët. “Më lejoni t’ju kujtoj se asnjë shtet i ri nuk mund të bashkohet me Bashkimin Evropian pa zgjidhjen e çështjeve dypalëshe”, citohet tutje Hahn. Ai gjithashtu vuri në dukje se pozicioni i Përfaqësueses së Lartë, Federica Mogherini, e cila ndërmjetëson në dialogun është i qartë dhe se është i njëjtë që nga fillimi i mandatit të saj, dhe se “aksioni i përbashkët për paqe të qëndrueshme ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe të rajonit në përgjithësi janë një prioritet i lartë për BE-në”.

Lavrov bën thirrje për zbatim të marrëveshjeve Kosovë -Serbi

Ministri i Jashtëm i Rusisë, Sergei Lavrov ka thënë se Rusia e përshëndet dialogun ndërmjet Prishtinës dhe Begradit si dhe ka bërë thirrje që marrëveshjet që arrihen nga ky dialog të zbatohen. “Është e nevojshme të respektohen parimet e rezolutës 1244. Ne e përshendesim dialogun e drejtëpërdrejt ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit por më e rëndësishme është që ajo që arrihet përmes dialogut të realizohet vërtetë”, ka thënë Lavrov, gjatë një vizite që po realizon sot në Bosnje- Hercegovinë. Ai ka theksuar  se të gjithë lojtarët e Jashtëm në Ballkan nuk duhet të krijojnë ndonjë situatë konflikti dhe se asnjëri nuk duhet të mendojë se vetëm ai ka të drejtë të merret me situatën në Ballkan dhe të tjerët jo. Pas takimeve me autoritetet e Bosnje Hercegovinës, Lavrov ka thënë se Rusia mbështet integritetin dhe sovranitetin e Bosnje Hercegovinës.

FABRICI: BE NUK KOMENTON DEKLARATAT E PALËVE NË DIALOG

Shefi i delegacionit të BE-së në Serbi, Sem Fabrici (Sem Fabrizi), deklaroi se BE po përpiqet të lehtësojë dialogun në procesin e normalizimit të marrëdhënieve Beograd-Prishtinë dhe të këshillojë të dyja palët që të punojnë me përkushtim për gjetjen e zgjedhjes së çështjes së Kosovës. Fabrici para gazetarëve në Kuvendin e Serbisë, lidhur me deklaratën e kryeministrit të Kosovës, Ramush Haradinaj, për heqjen  e kufirit në mes të Kosovës e Shqipërisë, deklaroi se BE ka qëndrim të qartë se nuk komenton deklaratat e as së cilës palë, njoftojnë mediet serbe, transmeton  RTK Live.

AS POZITA DHE AS OPOZITA NUK JANË NË NIVEL TË DETYRËS

Njohësi i proceseve politike në vend, Mazllum Baraliu, ka kritikuar pozitën dhe opozitën për mosefikasitetin e Kuvendit të Kosovës për çështje të rëndësisë kombëtare. Në këtë intervistë dhënë për gazetën “Epoka e re”, ai ka thënë se asnjëra palë nuk është në krye të detyrës dhe përgjegjësisë që kanë. Baraliu e ka ftuar pozitën dhe opozitën t’i kthehen gjuhës së konsensusit, sidomos për çështjen e dialogut me Serbinë. Ai ka shprehur skepticizëm se mund të gjendet një konsensus për këtë çështje, duke shtuar se praktika e deritashme ka treguar se kjo klasë politike nuk mund t’i kalojë interesat e ngushta. Sipas Baraliut, nëse kjo nuk arrihet, alternativë e vetme mbesin zgjedhjet e reja.

 

LUMEZI: ASNJË NGA 20 MIJË EMRAT E PUBLIKUAR NUK JANË TË DYSHUAR

Asnjë nga 20 mijë emrat e publikuar si veteran të rrejshëm nuk janë duke u hetuar nga Prokuroria e Shtetit. Kryeprokurori i Shtetit, Aleksandër Lumezi ka pohuar se secili prej këtyre 20 mijë personave, emrat e të cilëve u publikuan ditë më parë, në një farë mënyrë kanë kontribuar për luftë, por shton se të njëjtit mund të mos i kenë plotësuar kriteret për ta fituar statusin e veteranëve  të luftës. Në anën tjetër njohës të çështjeve të drejtësisë e shohin të domosdoshme një rishikim të  aplikacioneve nga një komision i ri qeveritar, shkruan sot gazeta "Zëri". Asnjë nga emrat e publikuar ditë më parë në listën e 20 mijë personave të cilët e kanë fituar statusin e veteranëve nuk janë të dyshuar, apo të akuzuar. Të gjitha aplikacionet e tyre do të shqyrtohen në prokuroritë themelore dhe nëse vihet në përfundim që ndonjëri prej tyre ka falsifikuar, ka mashtruar ose ka bërë legalizim të përmbajtjes së pavërtetë, atëherë ajo mund të konsiderohet si vepër penale dhe të procedohet tutje.

SUEDIA VAZHDON PËRKRAHJEN PËR KOSOVËN

Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, si paneliste, ka mbajtur sot një fjalë rasti, për temën “Rruga e Kosovës në Bashkimin Evropian”, nën organizim të Akademisë Liberale Regjionale Politike dhe përkrahjen e Fondacionit ndërkombëtar të qendrës, ku vuri në pah rëndësinë e procesit të integrimit evropian dhe përkushtimin e Qeverisë në këtë proces. Kemi ende nevojë për përkrahje në përshpejtimin e hapave për procesin integrues. Suedia ka vlerësuar dhe po e vlerëson angazhimin tonë për liberalizimin e vizave, të arriturat por edhe sfidat tona në procesin integrues, andaj, presim të kemi përkrahje për lëvizjen e lirë dhe përshpejtimin e procesit integrues”, theksoi Ministrja, duke vënë në pah edhe zbatimin e reformave të duhura për procesin integrues si masat e ndërmarra në kuadër të MSA-së. Ambasadorja Hernmack shprehu respekt për punën që zhvillohet rreth liberalizimit të vizave dhe procesit integrues, duke përgëzuar angazhimin e Ministres Hoxha dhe institucioneve të Republikës së Kosovës. Ajo ka theksuar se do të mbështes fuqishëm përkushtimin e deritashëm të paraardhësit të saj, për arritjen e aspiratave të qytetarëve të Kosovës drejt familjes evropiane. Suedia, theksoi Hernmack, qëndron dhe do të qëndroj krah qytetarëve të Kosovës, duke ofruar edhe përkrahje për liberalizimin e vizave si dhe procesin integrues.

SHBA sanksionon Kinën për blerjen e armëve nga Rusia

Shtetet e Bashkuara i vendosën sanksione ushtrisë së Kinës për shkak të blerjes së avionëve ushtarakë rusë dhe raketave tokë-ajër. SHBA-ja tha se blerjet e tilla janë në kundërshtim me sanksionet e saj mbi Moskën, që janë ndërmarrë në përgjigje të veprimeve ruse në Ukrainë dhe ndërhyrjes së dyshuar të Moskës në politikën amerikane. Kina, së voni, ka blerë dhjetë avionë luftarakë Sukhoi Su-35 dhe raketa S-400 nga Rusia. Pekini nuk iu është bashkuar sanksioneve kundër Moskës, të ndërmarra nga SHBA-ja dhe aleatët e saj perëndimorë qysh në vitin 2014. Forcat kineze morën pjesën në disa stërvitje masive ushtarake të Rusisë që u mbajtën këtë muaj. Marrëdhëniet midis SHBA-së dhe Rusisë janë përkeqësuar me shpejtësi pasi Moska ka aneksuar Krimenë nga Ukraina në vitin 2014. Ndërhyrja e supozuar e Rusisë në zgjedhjet presidenciale në SHBA më 2016 dhe përfshirja e saj ushtarake në luftën civile të Sirisë i kanë rritur tensionet.

Rusia i cilëson sanksionet e SHBA-së "lojë me zjarr"

Moska ka thënë se vala e re e sanksioneve të Uashingtonit kundër Rusisë, e të cilat kanë prekur edhe Kinën, janë duke rrezikuar stabilitetin global, duke paralajmëruar Shtetet e Bashkuara kundër “lojës me zjarr”, transmeton AFP. “Do të ishte mirë për ata që të kujtojnë se ekziston një koncept i stabilitetit global, të cilën ata janë po e rrezikojnë duke rritur tensionet ruso-amerikane”, ka thënë zëvendës-ministri i Jashtëm rus, Sergei Ryabkov përmes një deklarate. Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar dje për zgjerim të luftës së sanksioneve kundër Rusisë dhe Kinës, duke vënë kështu për herë të parë masa ndëshkuese kundër organizatës ushtarake të Kinës, për shkak të blerjes së aeroplanëve dhe raketave ruse. Departamenti amerikan i Shtetit po ashtu ka njoftuar për vënie të 33 zyrtarëve ushtarakë dhe atyre të inteligjencës ruse në listë të zezë. Ryabkov ka përsëritur se asnjë nga pakot e sanksioneve nuk ka arritur të ndryshojë sjelljen e Rusisë deri më tani. “Të ashtuquajtuarat ‘lista të zeza’ amerikane vazhdimisht përsërisin njëra-tjetrën. Është shumë qesharake”, ka thënë ndër të tjera ai. Zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov ka thënë sot se Uashingtoni është duke tentuar të shtypë konkurentët në tregun global të armëve, përmes sanksioneve të vëna kundër blerësve të armëve nga Rusia. Peskov i ka cilësuar sanksionet e reja armiqësore dhe të paparashikueshme, mirëpo nuk ka treguar si do të përgjigjet Rusia.

Mbi 80 të vdekur nga fundosja e tragetit në Tanzani

Raportet e medias shtetërore në Tanzani thonë se së paku 86 njerëz kanë vdekur nga fundosja e tragetit në Liqenin Viktoria. John Mongella, guvernator i rajonit Muanza të Tanzanisë, tha se së paku 37 vetë i kanë mbijetuar fatkeqësisë në liqenin e rrethuar nga Tanzania, Kenia dhe Uganda. Dhjetëra të tjerë janë të zhdukur, derisa operacioni i kërkimit vazhdon. Nuk është ende e qartë se sa njerëz kanë qenë në traget në kohën e incidentit. Por, të tillët janë shpesh të mbipopulluar me qindra njerëz. Zyra e Qeverisë së Tanzanisë, përgjegjëse për servisimin e anijeve, tha se trageti po udhëtonte midis Ukaras dhe Bugoloras dhe u fundos pranë Muanzas.

Së paku 15 njerëz të vdekur në një aksident rrugor në Afganistan

Autoritetet në perëndim të Afganistanit thanë se së paku 15 njerëz, përfshirë tri gra dhe dy fëmijë, kanë vdekur kur autobusi me të cilin udhëtonin është përplasur me një kamion. Së paku 30 vetë të tjerë janë plagosur në aksidentin në qarkun Bakva, thanë zyrtarët. Nasir Mehri, zëdhënës i guvernatorit të provincës Farah, i tha Radios Evropa e Lirë se autobusi ka qenë duke udhëtuar nga provinca Herat për në Kandahar. Raportohet se shoferi i autobusit ka vozitur shumë shpejt. Në Afganistan, çdo vit, vdesin qindra njerëz në trafik, për shkak të autostradave nën standarde dhe makinave të vjetra.

Guterres i kërkon Mianmarit të lirojë gazetarët e Reutersit

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, i bëri thirrje Qeverisë së Mianmarit që t'i falë dy gazetarët e Reutersit, që janë dënuar me nga shtatë vjet burgim, pasi kanë raportuar për masakrat në shtetin Rakhine. Guterres tha se "është e papranueshme që gazetarët e Reutersit të mbahen në burg për atë që kanë bërë". "Shpresoj se qeveria do t'i falë dhe do t'i lirojë ata sa më shpejt që është e mundur", tha Guterres. Gazetarët Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo janë dënuar me nga shtatë vjet burgim më 3 shtator, për, siç është thënë, posedim të sekreteve shtetërore. Ata kanë raportuar për dhunën e ushtrisë së Mianmarit që ka çuar në largimin e rreth 700 mi mysimanë Rohingya drejt Bangladeshit. Gazetarët e Reutersit i kanë mohuar akuzat. Mianmari, i njohur edhe si Birmani, ka qenë në shënjestër të kritikave ndërkombëtare për shkak të trajtimit të myslimanëve Rohingya, sidomos në shtetin Rakhine. Autoritetet e Mianmarit thonë se veprimet e tyre janë të drejtuara kundër militantëve të dhunshëm dhe jo kundër civilëve.

Trump në OKB, do të flasë për Iranin, Korenë V dhe rastin Skripal

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, do të flasë për Iranin, rastin e helmimit Skripal, armët kimike dhe Korenë e Veriut, kur t’iu drejtohet Kombeve të Bashkuara, javën e ardhshme. “Është koha për ne që të kemi diskutime reale dhe kjo do të ndodhë kur presidenti të kryesojë Këshillin e Sigurimit”, tha ambasadorja amerikane në OKB, Nikki Haley. “Do të jetë takimi më i shikuar i Këshillit të Sigurimit, jam e sigurt”, tha ajo. Trump do t’i adresohet Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në hapjen zyrtare më 25 shtator, ndërsa, në ditën pas saj, do të kryesojë një takim të Këshillit të Sigurimit që do të përqendrohet në Iranin, mospërhapjen e armëve bërthamore dhe sulmet me armë kimike në Siri dhe Britani.

Ka vdekur presidenti i Vjetnamit

Media shtetërore e Vjetnamit njoftoi se presidenti i këtij vendi, Tran Dai Quang, ka vdekur në moshën 61-vjeçare pas një sëmundjeje serioze. "Presidenti Tran Dai vdiq më 21 shtator në spitalin ushtarak", raportoi Agjencia e Lajmeve në Vjetnam. Quang ka pasur kryesisht rol ceremonial si president, pasi kryeministri dhe udhëheqësi i Partisë Komuniste mbajnë shumicën e pushtetit. Ai është betuar si president në vitin 2016, pasi është zgjedhur nga Partia Komuniste pa opozitë. Quang ka shërbyer më herët si ministër i Sigurisë Publike.

Turqia urdhëron ndalimin e 101 ushtarëve në hetimet për Gulenin

Kryeprokurori i Ankarasë ka udhëruar ndalimin e 110 ushtarëve të forcës ajrore, pas dyshimeve për lidhje me klerikun që jeton në Shtetet e Bashkuara, Fethullah Gulen, të cilin Turqia e akuzon për orkestrim të tentimeve të dështuara për grushtshtet më 2016. Tre kolonelë, dy nënkolonelë, gjashtë majorë dhe tre kapitenë gjenden në mesin e personave për të cilët ka filluar operacioni i kërkimit në 15 provinca. Autoritetet turke kanë kryer shpesh bastisje të tilla kundër mbështetesve të dyshuar të Gulenit, pas tentimeve të dështuara për puç, si pasojë e të cilave kanë vdekur 250 persona. Kleriku fetar në anën tjetër mohon përfshirjen në këtë proces. Aleatët perëndimorë të Turqisë kanë kritikuar hapat qeveritarë, të cilët janë marrë kryesisht në kohën kur Turqia ishte në gjendje të jashtëzakonshme, e shpallur vetëm pak kohë pas puçit të dështuar. Kritikët e Erdoganit akuzojnë atë për përdorim të tentimeve të dështura për grushtshtet, si arsyetim për të shtypur kundërshtarët. Mirëpo sipas autoriteteve turke, këto masa janë të nevojshme për të luftuar kërcënimet ndaj sigurisë kombëtare.

Edhe nesër mot me diell

Sot në Mal të Zi mban mot me diell dhe i thatë. Frynë erë dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

        Temperaturat: Podgoricë 32, H. novi e Ulqin 29, Nikshiq 28, Cetinë, Beranë, Shavnik , Kollashin e Plevle 27, B. Pole e Rozhaj 26, Plavë 24 dhe në Zhablak 21,

       Edhe për nesër parashihet të mbajë mot me diell dhe i nxehtë. Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme. Temperatura e mëngjesit prej 8 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 33 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215396/lajmet-21092018.html
Lajmet 20.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215264/lajmet-20092018.html 20.09.2018 ]]> Pres që Qeveria dhe sindikatat të gjejnë zgjidhje

Presidenti i Malit të Zi ,Millo Gjukanoviq  ,pret që Qeveria dhe sindikatat do të arrijnë ti harmonizojnë  qëndrimit kur është fjala për Projektin e ndryshimeve dhe plotësimin e Ligjit për sigurimin invalidor dhe pensionistë dhe nuk do të ketë nevojë për kurrfarë hapash radikal. “Jam optimistë se do të gjendet zgjidhja ndërmjet ministrisë kompetente dhe qeverisë nga njëra dhe sindikatave nga ana tjetër dhe se Mali i Zi do të vazhdojë që të zhvillojë ekonominë dhe demokracinë “, u ka deklaruar Gjukanoviq gazetarëve pas hapjes së konferencës me titull “Veprat bamirëse për të ardhmen” .Unioni i sindikatave të lira dhe Lidhja e sindikatave të Malit të Zi më parë kanë paralajmëruar se do të iniciojnë peticionin për shpalljen e referendumit shtetëror nëse nuk pranohet propozimi i tyre për Projektin e ndryshimeve dhe të plotësimeve të ligjit për sigurimin invalidor dhe pensionistë. Ata kanë paralajmëruar edhe mundësin e organizimit të protestave ose të grevës së përgjithshme ,nëse parlamenti nuk e përkrah iniciativën për shpalljen e referendumit. Nga Qeveria më parë kanë kumtuar se nuk do ta tërheqin Projekt ligjin, me të cilin parashihet që meshkujt në të ardhmen do të shkojnë në pension me 67 vjet, kurse femrat me 65 dhe 40 vjet stazh pune. Përfaqësuesit e dy sindikatave propozojnë që 40 vjet stazh të mbetet i vetmi kusht për pensionim dhe të ulet kufiri i moshës për pensionim në 65 vjet si për meshkuj ashtu edhe për femra.

Deklarata ishte bazë nismëse e Malit të Zi modern 

Deklarata për shtetin ekologjik ka qenë pikë nismëses e Malit të Zi bashkëkohorë e cila ka shkaktuar pavarësinë e tij , anëtarësimin në NATO dhe e ka çuar në prag të anëtarësimit në BE , ka vlerësuar presidenti, Millo Gjukanoviq. Ai në Podgoricë e ka hapur Konferencën ministrore “Veprat bamirëse për të ardhmen” të cilën e organizon Ministria e zhvillimit të qëndrueshëm dhe turizmit në pajtim me marrëveshjen e Budapestit  dhe të Sofjes për bashkëpunimin e Kinës me vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore. Gjukanoviq ka përkujtuar se në ditën e sotme parlamenti në Zhablak e ka shpallur Malin e Zi shtet ekologjik. Vendosmëria që shtetin dhe rajonin ta kthejnë në shtëpinë tonë natyrore civilizuese , në Evropë , nuk e zbenë dëshirën që ti ruajmë dhe ta zhvillojmë miqësitë tona tradicionale, ka theksuar Gjukanoviq. Sipas fjalëve të tij ,aspiratat më të rëndësishme të politikës shtetërore janë rritja e përshpejtuar ekonomike dhe zhvillimi institucional si themel i sundimit efikas të ligjit dhe i evropeizimit të plotë të shoqërisë malazeze.

Qëndrimi i Malit të Zi është i qartë, e duam perspektiven në BE 

Nuk ka nevojë për turbullimin e esencës të asaj që është ndërmjet BE dhe vendeve kandidate e këto janë bisedimet e suksesshme dhe dëshira e kandidatëve që sa më parë të anëtarësohet në BE . Ky është komenti i presidentit të Malit të Zi, Millo Gjukanoviq ,në deklaratën e komisarit evropianë për zgjerim Johanez Han, i cili para do kohe në Shkup ka theksuar se Mali i Zi është lider në rajon kur është fjala për integrimet evropiane , por bisedimet mund të ndërpriten nëse nuk shndriten sulmet kundër gazetares Oliver Llakiq. Qëllimi ynë është i qartë dhe e duam perspektivën evropiane, ka theksuar Gjukanoviq duke shtuar se fati i BE varet nga aftësitë e Unionit që ti tejkalojë krizat e veta. 

Mali i Zi është i përkushtuar për stabilitetin dhe perspektivën e rajonit

Integrimet evropiane të vendeve të Ballkanit Perëndimor janë kusht për një Evropë stabile dhe të sigurt ,është vlerësuar në Konferencën kushtuar forcimit të sigurisë në Ballkanin Perëndimor ,si dhe në takimin e gjashtë të dialogut strukturor të OSBE në Vjenë. Konferencën , e cila ka tubuar ekspertë eminent ndërkombëtarë nga fusha e mbrojtjes dhe sigurisë , e ka organizuar Ministria e mbrojtjes e Republikës së Austrisë në kuadër të presidencës austriake me Këshillin e BE. Në këtë takim merr pjesë drejtori i përgjithshëm i Drejtorisë për politikën e mbrojtjes, Ivica Ivanoviq, i cili është takuar me gjeneral majorin Johan Frank , drejtor politikë në Ministrinë e mbrojtjes të Austrisë me qëllim të definimit të modaliteteve të mëtejme për forcimin e bashkëpunimit të dy vendeve në fushën e mbrojtjes. Drejtori Ivanoviq ka marr pjesë edhe në mbledhjen e zgjeruar të vendeve anëtare të NATO-s në kuadër të OSBE-s  dhe në disa takime bilaterale  me përfaqësues  të lartë të vendeve pjesëmarrëse të dialogut të 6-të  strukturorë dhe sekretariateve të OSBE. Në këto takime kanë marr pjesë edhe shefja e misionit të përhershëm të Malit të Zi në OKB  , OSBE dhe organizatat tjera ndërkombëtare në Vjenë , ambasadorja Sllavica Millaçiq dhe përfaqësuesi ushtarak në misionin e përhershëm ,admirali Dragan Samarxhiq.

Me propozim ligj drejtë uljes së shpenzimeve të administratës publike

Qeveria e Malit të Zi e ka vërtetuar Propozim ligjin për administratën publike , i cili , sipas fjalëve të ministres gjegjëse Suzana Pribilloviq , duhet të kontribuojë në uljen e shpenzimeve të administratës publike. Pribilloviq , pas mbledhjes së Qeverisë ka theksuar se në këtë propozim krijohen kushtet për riorganizimin e plotë të administratës shtetërore në kontekstin e reformës së kësaj administrate dhe se zgjidhjet e propozuara ligjore duhet të kontribuojnë në formimin e administratës publike moderne, racionale dhe efikase. Siç ka theksuar ajo ,zgjidhjet e reja ligjore duhet të kontribuojnë në uljen e shpenzimeve të administratës publike. Ajo ka theksuar se me propozim ligj barazohet pozita e të gjitha organeve të administratës në raport me ministritë kompetente dhe përparohet komunikimi ndërmjet organeve të administratës dhe ministrive.

Me forca të përbashkëta kundër kriminalitetit të teknologjisë së lartë

Policia e Malit të Zi prej themelimit të njësisë organizuese për luftën kundër kriminalitetit të teknologjisë së lartë ka paraqitur 60 fletë padi kundër veprave penale nga kjo fushë, ka deklaruar ministri i punëve të brendshme ,Mevludin Nohoxhiq. Nuohoxhiq në Beograd , në konferencën për kriminalitetin e teknologjisë së lartë dhe sigurisë informative , “Konektoju i sigurt “,ka theksuar se përparësitë e teknologjive informative shkakton rreziqe dhe sfida të reja të sigurisë , kurse përgjigja adekuate mund të jepet përmes përpjekjeve të përbashkëta përmes lidhjeve dhe shkëmbimin e përvojave. Ai ,siç kanë theksuar nga Ministria e punëve të brendshme, ka shtuar se Mali i Zi përmes legjislatives së vetë të dokumenteve strategjik ka përcjell standardet e BE.

Ma dijet bujqësi e fort dhe konkurrente

Administrata e Malit të Zi është në rrugë të mbarë që legjislativen e vetë ta përshtatë politikës së përbashkët bujqësore të BE dhe të realizojë qëndrimin e vetë , çka do të thotë bujqësi e fortë me fermer konkurrent dhe përpunues të ushqimit , është theksuar në takimin e 11 të nën këshillit për bujqësi dhe peshkim. Përfaqësuesit e institucioneve malazeze kanë prezantuar sot progresin e realizuar në procesin reformues nga fusha e bujqësisë dhe zhvillimit rural , sigurisë dhe ushqimit , veterinarisë , politikës fitosanitare  dhe peshkimit . Këshilltarja e kryenegociatorit Dragana Markoviq ka vlerësuar se nga nën këshilli i mëparshëm në Bruksel Mali i Zi ka punuar me përkushtim me qëllim të ofrimit të standardeve evropiane dhe se institucionet kompetente në fokusin e punës së vetë kanë pasur transferimin e trashëgimisë juridike dhe plotësimin e kushteve përfundimtare.

DAÇIQ: BEOGRADI DHE PRISHTINA MUND TA GJEJNË VET NJË ZGJIDHJE

Ministri i Jashtëm serb, Ivica Daçiq deklaroi se Beogradi dhe Prishtina mund ta gjejnë vetë një zgjidhje për mosmarrëveshjen mbi Kosovën dhe se nuk ka asnjë dyshim se një marrëveshje e tillë do të mbështetej nga të gjithë, madje edhe në rast se përfshinte një ndryshim të kufijve.”Britania e Madhe dhe Gjermania këmbëngulin për mosndryshim kufijsh, por nëse do të arrihet në një marrëveshje dhe nëse do të ishte zgjidhja e vetme e mundshme nuk kam dyshim se do të pranohej, gjithashtu edhe nga BE që vepron si ndërmjetës në dialog “, shtoi ministri serb, pasi mori fjalën në një konferencë për sigurinë në Ballkanin Perëndimor, e zhvilluar në Beograd.Një zgjidhje megjithatë e kundërshtuar nga SHBA, Gjermania dhe vende të tjera të rëndësishme perëndimore, që kanë frikë nga një “efekt domino” në Ballkan me pasoja të rrezikshme për stabilitetin rajonal.Ambasadori amerikan në Serbi, Kyle Scott, tha se presidenti serb dhe kosovar, Aleksandar Vuçiq dhe Hashim Thaçi, kanë mbështetjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në kërkim të një zgjidhjeje paqësore, ndërsa Uashingtoni beson gjithashtu në maturinë e përfaqësueses së lartë të BE, Federica Mogherini.

Thaçi: Parlamenti po vonohet në nxjerrjen e rezolutës për bashkimin e Luginës me Kosovën

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, ka mohuar se ka ndryshuar qëndrim sa i përket diskutimit në Bruksel me Serbinë për bashkëngjitjen e Luginës së Preshevës me Kosovën.“Sot jam më i bindur për qëndrimin tim. Parlamenti po vonohet për nxjerrjen e një rezolute në mbështetje të kërkesës së Luginës. Bashkëngjitja sjellë më tepër paqe dhe stabilitet. Jam kategorik kundër ndarjes apo një Asociacioni me kompetenca ekzekutive, ajo do të thoshte ‘Republika Srpska’ që nuk do ta lejojë”.

Këto deklarime, Thaçi i ka bërë pas një takimi me kryetarin e Partisë Demokratike Shqiptare në Maqedoni, Menduh Thaçi, me të cilin tha se kanë diskutuar për zhvillimet politike në Kosovë, Maqedoni e rajon.Presidenti Thaçi u shpreh se referendumi i 30 shtatorit i siguron Maqedonisë përparim në rrugën e integrimit euro-atlantik  dhe për këtë shteti fqinj e gëzon mbështetjen e popullit dhe institucioneve të Kosovës. Ai u ka bërë edhe njëherë thirrje partive politike në Maqedoni për pjesëmarrje në referendum dhe votimin pro marrëveshjes me Greqinë për emrin.“Ajo që diskutua janë edhe zhvillimet në Kosovë. Tash neve na mbetet si Kosovë të përmbyllim angazhonin tonë për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë. Demarkimi i kufirit me Serbinë do të jetë çështje e ndjeshme”.

Ndërsa kreu i PDSh-së në Maqedoni, Menduh Thaçi tha se për shqiptarët atje është mbështetja e presidentit Thaçi dhe e institucioneve të Kosovës për referendumin.

Kur foli për dialogun Kosovë-Serbi, ai tha se i beson përvojës së Hashim Thaçit në bisedime.

THAÇI KONFIRMON MUNDËSINË E TAKIMIT ME TRUMP

Presidenti, Hashim Thaçi, ka konfirmuar mundësinë e takimit me presidentin e Shteteve të  Bashkuara të Amerikës, Donald Trump, në punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.“Do të respektojmë agjendën e planifikuar, aty përfshihet mundësia e takimit me Trumpin, që do të jetë mundësi e shkëlqyer për Kosovën e rajonin,” është shprehur Thaçi.Ai ka shprehur mirënjohje për administratën e Donald Trump rreth mbështetjes që po i bënë negociatave Kosovë-Serbi, të ndërmjetësuara nga Bashkimi Evropian.“Jam shumë mirënjohës administratës së Trumpit që na kanë dhënë mundësinë për diskutimin rreth marrëveshjes paqësore Kosovë-Serbi,” është shprehur Thaçi, raporton EO. I pyetur se si e sheh bojkotin e presidentit të Serbisë, Aleksandër Vuçiq të  punimeve të Asamblesë së OKB-së, Thaçi ka deklaruar se agjenda e Kosovës asnjëherë nuk është varur dhe nuk do të varet nga Serbia.

EURODEPUTETËT NË SHKUP,PARALAJMËRUAN NJË TAKIM TË DYTË NË TË ARDHMEN

Eurodeputetët, Eduard Kukan dhe Knut Flekenshtajn vlerësuan se takimi i përfaqësuesve të të gjitha partive politike më 17 dhe 18 maj në Ohër në kuadër të “Dialogut Zhan Mone” ishte pozitiv dhe frytdhënës.

Andaj ata paralajmëruan një takim të dytë në të ardhmen. Kukan porositi aktorët politik ta shfrytëzojnë dialogun sa nuk është zhvendosur në ndonjë shtet tjetër të rajonit. Edhe Flekenshtajn theksoi se ia vlen të vazhdojë dialogu për aq gjatë sa do të jep rezultate.

Këto komente dy euro-deputetët i bënë gjatë mbledhjes së përzier të deputetëve tanë dhe atyre të BE-së që po mbahet në Shkup. Me ç’rast deputeti i Partisë Liberale, Goran Milevski i’u kërkoi eurodeputetëve që në takimin e ardhshëm t’i ftojnë edhe përfaqësuesit e partive të vogla politike siç është partia e tij, E majta e të tjera."Kërkoj ta përmirësoni këtë gabim, pasi edhe ne kemi çfarë të themi”, u shpreh Milevski. 

Aksident në Holandë, vdesin katër fëmijë

Katër fëmijë nga një qendër holandeze e kujdesit ditor vdiqën nga përplasja e një treni dhe një biçiklete elektrike.

Fëmijët kanë qenë duke u dërguar në shkollat lokale me biçikletë kur ka ndodhur aksidenti në qytetin Os.

Një fëmijë dhe një grua janë plagosur rëndë.

Nuk dihet ende se çfarë e ka shkaktuar aksidentin.

Ministrja e Infrastrukturës, Stientje van Veldhoven, shprehu keqardhje për viktimat.

BE synon luftimin e trafikimit të migrantëve së bashku me Afrikën Veriore

Liderët e Bashkimit Evropian kanë bërë thirrje për bisedime më intensive me Egjiptin dhe shtetet tjera të Afrikës Veriore, ashtu që të marrin hapa tjerë kundër migrimit ilegal në Evropë, sidomos duke luftuar ata që i trafikojnë migrantët.

Kancelari i Austrisë, Sebastian Kurz ka thënë se liderët kanë përkrahur këtë ide në qytetin e Austrisë, Salsburg, duke thënë se të paktën Egjipti, “është i gatshëm për të shtuar bisedimet me Bashkimin Evropian”.“Unë mendoj se ky do të jetë hap i rëndësishëm në luftimin e migrimit ilegal, mirëpo përveç tjerash edhe për t’u përballur me biznesin e trafikimit”, ka thënë Kurz para gazetarëve.

Ministria e Jashtme e Egjiptit ka konfimuar të enjten se ka propozuar mbajtjen e një samiti të përbashkët me liderët e BE-së dhe ata të vendeve arabe, për të diskutuar një varg çështjesh, duke përfshirë migrimin.

Sipas burimeve të BE-së, samiti mund të mbahet në muajin shkurt.

Moon: Kimi kërkon mbajtjen e një samiti të ri me Trumpin

Lideri verikorean, Kim Jong Un dëshiron që shumë shpejt të kompletohet procesi i denuklearizimit, si dhe të takohet me presidentin amerikan, Donald Trump për të përshpejtuar këtë proces, ka thënë presidenti i Koresë Jugore, Moon Jae-in, të enjten, pas takimit me Kimin këtë javë, transmeton Reuters.“Kim Jong Un ka shprehur dëshirën e tij se kërkon denuklearizim të plotë si dhe fokusim në zhvillimin ekonomik”, ka thënë Moon në një konferencë për media në Seul, pasi është kthyer nga kryeqyteti i Koresë Veriore, Phenjani.“Ai ka thënë se shpreson që Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo të vizitojë në periudhë të shkurtër Korenë Veriore, por edhe për mbajtjen e një samiti të dytë me Trumpun, në mënyrë që procesi i denuklearizimit që fillojë shumë shpejt”, ka thënë Moon.

Presidentët e dy Koreve kanë zhvilluar një samit të tretë më herët gjatë kësaj jave në Phenjan me ç’rast janë zotuar se do ta kthejnë Gadishullin Korean në tokë të paqes.

Aksident në Holandë, vdesin katër fëmijë

Edhe nesër mot i ngjashëm me të sotmin

  Sot në Mal të Zi mban mot me vranësira të ndryshueshme , por i thatë . Frynë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

   Temperaturat : Podgoricë 32, Ulqin 31, H. Novi 30, Tivar, Nikshiq, Cetinë e Budvë 29,  Beranë , B. Pole e Shavnik 28, Plevle 27, Rozhajë 26, Kollashin, Plavë e Plluzhinë 25 dhe në Zhablak 20 g.

    Për nesër parashihet të mbajë mot kryesisht me diell dhe i nxehtë . Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme. Temperatura e mëngjesit prej 8 deri në 21, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 33 g,. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215264/lajmet-20092018.html
Lajmet 19.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215141/lajmet-19092018.html 19.09.2018 ]]> M. Simoviq; Autostrada  përshpejton rrugën drejtë Integrimeve 

Autostrada Tivar-Bolari do të kontribuojë që ekonomia malazeze edhe më fuqishëm të shkojë në drejtim  të rrugës integruese në Evropë, konsideron  nënkryetari i qeverisë e ministër i bujqësisë dhe zhvillimit rural, Millutin Simoviq.

Simoviq, sot në Budvë, ka hapur panairet e ndërtimtarisë dhe të ujit dhe energjetikës. Ai , siç është publikuar në twiterin e qeverisë së Malit të Zi, i ka shprehur falënderim  ministrit për mbrojtjen e mjedisit të Republikës popullore të Kinës, Li Gangji, në përkrahjen e qeverisë së tij me qëllim që Kina në panairin e Adriatikut të prezantohet si vend partner me të cilin Mali i Zi trashëgon marrëdhënie miqësore.

Simoviq, ka shprehur kënaqësi të veçantë për faktin se bartëse e prezantimi të Republikës Popullore të Kinës në panairin e sivjetmë, është kompania CRBC , partner i Malit të Zi dhe  kryesi i punimeve në projektin e ndërtimit të pjesës së parë të autostradës Tivar-Bolari . Projekti i ndërtimit të autostradës ka kontribuar dukshëm në rritjen e ekonomisë malazeze e cila në vitin e kaluar ka qenë njëra ndër ma të mëdhatë në Evropë.

Gjithsesi, efektet më të rëndësishme pozitive ekonomike të ndërtimit të autostradës priten pas përfundimit të saj dhe lidhjes me korridoret kryesore rrugore evropiane, me tregjet dhe me zonat turistike.

Vendet e rajonit në rritje të borxhit publik 

Të gjitha vendet e rajonit shënojnë rritje të borxhit publikë për shkak disiplinës së dobët fiskale dhe mungesës së planit afatmesëm të menaxhimit , kurse njëri ndër gjeneratorët e zhvillimit mund të jetë nxitja më e madhe e sektorit privat në vend të atij publikë, është vlerësuar sot gjatë debatit publikë në Podgoricë.

Përfaqësuesja e Bankës botërore, Sanja Maxhareviq Shuister, ka theksuar se nga rritja e borxhit publikë vuan i tërë rajoni dhe se këtyre shteteve u mungon fokusimi afatmesëm. Të gjitha vendet e kanë rritur borxhin e vetë publikë. Shtetet janë në fazën e pa sigurisë së lartë dhe të disiplinës së dobët fiskale. Rajoni ka potenciale nëse të gjithë qytetarët ofrojnë nxitje , ka theksuar ajo në debatin publikë në temën e borxhit publikë në vendet e rajonit, të cilin e ka organizuar koalicion rajonal Ballkan Monitoring  Public Finances . Debati është organizuar në kuadër të projektit të organizatës joqeveritare si partner i barabartë në monitoriminn e financave publike.

Koordinuesja për financat publike në rrjetin për afirmimin e sektorit jo qeveritarë MANS, Ines Mrdoviq, konsideron se qeveria e Malit të Zi, nuk ka vizion të qartë kur është fjala për menaxhimin e financave publike dhe kjo është shqetësuese.

Kryeredaktori i të përjavshmes NIN, Millan Qulibrk, ka theksuar se qytetarët e Serbisë dhe të vendeve të rajonit nuk dinë se si shpenzohen parat e tyre.

V.Medenica: Bashkëpunimi gjyqësor vendimtar në luftën kundër kriminalitetit 

Bashkëpunimi gjyqësor ndërkombëtarë është vendimtarë në luftën kundër kriminalitetit të organizuar , ka theksuar kryetarja e Gjyqit suprem të Malit të Zi, Vesna Medencia, në konferencën “Bashkëpunimi gjyqësor rajonal – të arriturat dhe perspektivat në të ardhmen”, të cilën në Podgoricë e e ka organizuar Qendra për demokraci dhe të drejtat njerëzore- CEDEM. Sipas fjalëve të saj ,duke pasur para sysh se në muajin prill është miratuar programi i aftësimit në kuadër të projektit “Euro 2”, Mali i Zi, ka shënuar progres të rëndësishëm në avancimin e njohurive të gjykatësve dhe bashkëpunëtorëve të tyre nga kjo fushë. Gjyqësori, siç ka theksuar, ka ofruar kontribut në procesin e hartimit të suazës normative nacionale me anëtarët e BE, përmes pjesëmarrjes aktive në trupat punues, ka theksuar Medenica.

Drejtorja e CEDEM-it, Milena Beshiq, ka theksuar se projektin me titull “forcimi i bashkëpunimit gjyqësor rajonal përmes qasjes në disa sektorëve e ka përkrahur fondacioni Konrad Adenauer, përmes programit të sundimit të ligjit në Evropën Juglindore. Qëllimi i projektit është dhënia e kontributit në forcimin e bashkëpunimit gjyqësor rajonal në çështjet penale përmes përparimit të kapaciteteve dhe dialogut ndërmjet përfaqësuesve të gjyqeve dhe prokurorive me organizatat e shoqërisë civile, ka theksuar Beshiq. Shefja e zyrës programore të Këshillit të Evropës në Mal të Zi, Angella Llongo ka theksuar se bashkëpunimi gjyqësor është shumë i rëndësishëm për Malin e Zi duke shtuar se mbrojtja dhe promovimi i të drejtave njerëzore janë aktivitetet kryesore të Këshillit të Evropës.

Gjukanoviq, në hapje të konferencës “Vepra bamirësie për të ardhmen” 

Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, do të hap nesër konferencën ministrore me titull “Vepra bamirëse për të ardhmen“, të cilën e organizon ministria e zhvillimit të qëndrueshëm dhe turizmit në pajtim me  marrëveshjen nga Budapsti dhe Sofja, për bashkëpunime me Kinën dhe me vende e Evropës Qendrore dhe Lindore.

Konferenca, e cila mbahet në kuadër të iniciativës 16 + 1, shënon edhe themelimin e mekanizmit koordinues për mjedisin me seli në Mal të Zi.

Është kumtuar se Gjukanoviq, do të takohet me ministrin e ekologjisë dhe të mjedisit të Kinës Li Gangji .

 

DEMOS; Të krijohen parakushtet për avancimin e  legjislaturës zgjedhore 

Kthimi i anëtarëve të Këshillit të RTMZ , të shkarkuar jo ligjërisht dhe të agjencisë për pengimin e korrupsionit janë kushtet fillestare demokratike për fillimin e punës me avancimin e legjislaturës zgjedhore , kanë vlerësuar nga DEMOS.

Nga kjo parti kanë porositur se avancimi i legjislaturës zgjedhore kërkon punë serioze , transparente dhe me përgjegjësi.

Sipas fjalëve të tyre platforma e partisë në pushtet përmban elemente me të cilat autorët e saj në mënyrë të hapur përqeshin opinionin vendas demokratik  dhe adresat ndërkombëtare të involvuara në këtë proces , siç thonë ata, të përvetësimit të vështirë të postulateve elementare të demokracisë në Mal të Z.

Rezervat e obligueshme të bankave më tepër se 250 milion euro 

Rezervat e detyrueshme  të bankave në fund të muajit gusht, sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Malit të Zi, kanë qenë 250.9 milion euro.

Nga shuma e përgjithshme në llogaritë e rezervave të detyrueshme të bankave në vend, janë ndarë 54.8 për qind, kurse në llogarit e Bankës Qendrore, jashtë vendit, janë ndarë 45.2 për qind.

Bankat në Mal të Zi, e kanë ndarë rezervën e detyrueshme në bazë të vendimit të Bankës Qendrore të Malit të Zi.

Bankat, pa kamatë, mund të shfrytëzojnë deri në 50 për qind të rezervës së ndarë të detyrueshme për ruajtjen e likuiditetit ditorë, nëse shumën e shfrytëzuar e kthejnë brenda ditës.

Podgorica do të ketë centralin e parë elektrik solar 

Nëse këshilltarët në parlamentin e qytetit e miratojnë vendimin për sjelljen e studimit të lokalitetit  “Vele Brdo “, kryeqyteti në të ardhmen do të fitojë centralin e parë elektrik solar.

Vendimin për hartimin e studimit të lokalitetit e ka sjell kryebashkiaku i Podgoricës, në vitin 2016, kurse sipërfaqja e paraparë  përfshinë rreth 69 hektarë  në komunën kadastrale Vele Brdo, dhe janë paraparë 152 mijë panele solare.

R.Haradinaj; Kosova e përkushtuar në përmbushjen e agjendës evropiane 

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, ka pritur sot në takim një delegacion nga Këshilli Evropian për Marrëdhënie me Jashtë, të kryesuar nga Robert Cooper.

Kryeministri Haradinaj ka vlerësuar angazhimin dhe punën e Robert Cooper në dizajnimin dhe udhëheqjen e dialogut teknik ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, në kohën sa ishte i angazhuar në pozitat e larta të institucioneve të Bashkimit Evropian.

Haradinaj ka theksuar se roli i Këshillit Evropian për Marrëdhënie me Jashtë është i rëndësishëm në gjetjen e zgjidhjeve më të mira për marrëveshjen përfundimtare për zgjidhjen e problemeve mes Kosovës dhe Serbisë. Kryeministri Haradinaj, e ka njoftuar Robert Cooper, për të gjitha të arriturat në vend, projektet me rëndësi për zhvillimin ekonomik, angazhimin në fuqizimin e rendit dhe ligjit, fuqizimin e subjektivitetit ndërkombëtarë të vendit, anëtarësimin në organizatat ndërkombëtare.

Nga ana tjetër, Robert Cooper e ka falënderuar Kryeministrin Haradinaj për pritjen dhe vlerësoi të arriturat në Kosovë, duke shprehu përkushtimin e tij për t’i ofruar Kosovës mbështetje në rrugën e saj evropiane.

K.Veseli; Opozita të protestoj ndaj Vuçiq e jo për Thaçin 

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, në një konferencë për media pas mbledhjes së Kryesisë së Kuvendit ka folur edhe njëherë për deklaratat e presidentit serb  në Kosovë, Aleksander Vuçiq.

Veseli ka thënë se Vuçiqit do t’i lejohej hyrja përsëri në Kosovë nëse ai vjen si president i një shteti mik, mirëpo nuk do të lejohen deklaratat pro Millosheviqit, të cilat ai thotë se me qëllim janë bërë mbi pendë(digë).Unë kam kërkuar nga partnerët tanë evropianë shpjegim pse pikërisht mbi pendë, pse nuk ka shkuar në Zubin Potok, për këtë është dashur të mbajë opozita protestë e jo për Hashim Thaçin, i cili është i UÇK-së”, ka thënë tutje Veseli. Kujtojmë se ditë më parë, Vuçiq, vizitoi Kosovën, mirëpo nuk u lejua të shkojë në fshatin Banjë të Komunës së Skenderajt, pas një proteste të organizuar nga banorët e asaj zone.

 

M.Cormack; Dialogu Kosovë-Serbi nuk ka ngjashmëri me Republikën Serbe në Bosnje 

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara në Bosnje dhe Hercegovinë, Maureen Cormack, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë ka thënë se politika e SHBA-ve është konsistente kur është në pyetje dialogu Kosovë-Serbi dhe se rasti i të dyja vendeve nuk ka asnjë ngjashmëri me Republikën Serbe në Bosnje.

Ajo më tutje ka theksuar se vendi i saj e mbështet sovranitetin e Bosnje Hercegovinës, përderisa është shprehur kundër ndarjes së saj për shkak se dy entitetet këtë e kanë paraparë me marrëveshjen e Dejtonit, thotë ambasadorja  Maureen Cormack.

Shumë politikanë evropianë kanë thënë se nëse ka ndryshime të kufijve mes Kosovës dhe Serbisë një gjë e tillë mund të ndodhë edhe në Bosnje.

Ideja për ndryshimin e kufirit mes këtyre dy shteteve, është proklamuar nga presidentët e dy vendeve, Hashim Thaçi dhe Aleksandar Vuçiq, si zgjidhje e mundshme që do të ofronte një marrëveshje paqeje.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë theksuar se do ta mbështesin një zgjidhje për të cilën pajtohen të dyja vendet, derisa Gjermania dhe Britania e Madhe, janë shprehur kundër kësaj ideje./REL

 

Robertson, qendron sot në Manastir 

Ish-sekretari i përgjithshëm i NATO-s, George Robertson, , lider i grupit të sapoformuar joformal “Grupi i Ohrit” për mbështetje të Maqedonisë për anëtarësim në NATO dhe BE, sot në mbrëmje do të qëndroj në Manastir, ku do të marr pjesë në debatin publik “Dil “për” Maqedoninë Evropiane”

Siç është e njohur, politikani britanik Robertson, ka qenë sekretari i dhjetë i përgjithshëm i NATO-s, i cili funksionin se njeri i parë i NATO-s e ka kryer gjatë periudhës 1999-2004.

Organizatori njoftoi se në debatin publik do të marr pjesë edhe koordinatori i Maqedonisë për NATO, Stevo Pendarovski, ndërsa nikoqir i tyre do të jetë kryetarja e komunës së Manastirit, Natasha Petrovska.

Debati publik do të mbahet hapur, para muzeut kombëtar në Manastir. 

Ministri i jashtëm Gjerman, H.Mass, qëndron  sot në Tiranë 

Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Mass mbërriti të mërkurën në Tiranë dhe në një konferencë të përbashkët për shtyp me Ditmir Bushatin, ministrin e Jashtëm shqiptar, deklaroi se “kriteret për nisjen e bisedimeve për anëtarësim janë të qarta, duhen rezultate nga reformat për të bindur skeptikët”.

“Unë jam optimist se do të ecim përpara”, tha Mass.

Ndërkohë, ministri ynë i Jashtëm, Ditmir Bushati u shpreh se “rruga drejt anëtarësimit evropian është një e përpjetë që duhet të shoqërohet me arritje konkrete”. /TCh

Rritet numri i të vdekurve nga uragani Mangout 

Numri i të vdekurve nga Uragani Mangout që goditi Filipinet është rritur.

Sot, autoritetet folën për 81 të vdekur, por ky numër mund të rritet më tej, pasi ekipet e shpëtimit vazhdojnë të kërkojnë për dhjetëra njerëz të cilët janë zënë poshtë  nga rrëshqitja e dherave.
Uragani Mangout kaloi të shtunën në pjesën veriore të Filipineve, duke shkatërruar shtëpitë dhe përmbytur tokat bujqësore.

Që atëherë, numri i të vdekurve ka vijuar të rritet nga rrëshqitja e madhe e tokës që ndodhi në qytetin Itoon, në ishullin e Lusonit, në pjesën veriore të arkipelagut.

Dhjetëra njerëz që besohet të jenë të vdekur mbeten ende nën rrënoja.

"Sipas listës zyrtare, 59 persona figurojnë ende të zhdukur në Itogon", tha Ricardo Jalad, zyrtar i mbrojtjes civile, transmeton oranews.

 "Nëse ua shtojmë atyre që janë identifikuar, ka të ngjarë që raporti të kalojë 100 vdekje", ka thënë ai.

Nga rrëzimi i aeroplanit rus në Siri, 15 të vdekur 

Izraeli thotë se Damasku duhet të fajësohet për vdekjen e 15 ushtarakëve rusë të qëlluar nga forcat siriane direkt pas sulmit ajror në qytetin e Latakisë. Izraeli “shprehu pikëllimin” për vdekjet, por fajësoi forcat ushtarake siriane për mungesë aftësie dhe kujdesi në menaxhimin e armëve kundra-ajrore.

Aeroplani Il-20 u rrëzua në Detin Mesdhe të hënën në mbrëmje. Rusia fillimisht fajësoi veprimet izraelite si “të papërgjegjshme”, por Presidenti Vladimir Putin më pas u shpreh se ishte “një zinxhir rrethanash tragjike aksidentale” që shkaktuan goditjen e aeroplanit  rus. Moska po mbështet Presidentin Bashar al-Assad në luftën civile të Sirisë. Ndërkohë, agjencia e lajmeve Tass tha se aeroplani Ilyushin Il-20 është “zhdukur gjatë një sulmi nga katër aeroplanë izraelitë F-16 në objektet siriane në provincën Latakia”.

Ky incident ndodh direkt pas marrëveshjes Rusi-Turqi për çmilitarizimin e zonës së Idlibit në Siri.

 

SHBA, kanë shprehur keqardhje për incidentin me aeroplanin rus 

Shtetet e Bashkuara kanë tentuar të minimizojnë dëmin e rrëzimit të një aeroplani rus në bregun e Sirisë, ndonëse zyrtarët kanë shprehur keqardhje dhe kanë thënë se do të vazhdojë fushata për luftimin e militantëve të grupit ekstremist, Shteti Islamik (IS).

Komentet e 18 shtatorit kanë ardhur pasi zyrtarët rusë kanë njoftuar se forcat siriane kanë rrëzuar paqëllim aeroplanin II-20, mirëpo po ashtu kanë fajësuar Izraelin për kryerje të sulmeve ajrore ndaj forcave siriane të po të njëjtën kohë.

Zyrtarët amerikanë kanë thënë se forcat amerikane nuk kanë rol në këtë incident.

Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo ka nisur një deklaratë për të shprehur keqardhje për incidentin, në të cilin kanë mbetur të vdekur 15 rusë.

 

Nesër, mot kryesisht me diell 

  Në Mal të Zi mban mot kryesisht me diell , frynë erë e dobët deri mesatare e drejtimeve të ndryshme.

   Temperaturat në orën 14: Podgoricë 32, H. Novi 30, Tivar, Ulqin e Budvë 29, Beranë, Nikshiq , Plevl , Cetinë e Andrievicë  28, Petrovac, B. Pole, Shavnik e rozhaj 27, Kollashin 26, Plluzhinë 25 Plavë 24 dhe në Zhablak 20 g.

           Për nesër parashihet të mbajë mot kryesisht me diell gjatë ditës me vranësira të dobëta deri mesatare. Do të fryjë erë e dobët deri mesatare e drejtimeve veriore . Temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 21, deri në 34 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215141/lajmet-19092018.html
Lajmet 18.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215022/lajmet-18092018.html 18.09.2018 ]]> Sot në Nikshiq u shënua solemnisht dita e këtij qyteti

Me mbledhjen solemne të kuvendit komunal dhe vendosjen e kurorëve në përmendoren e luftëtarëve të rënë dhe me dorëzimin e çmimeve tradicionale dhe të kartave për humanitet, sot në Nikshiq u shënua 18 shtatori, dita e çlirimit të këtij qyteti. Me këtë rast kryetari i Komunës së Nikshiqit Veselin Grboviq theksoi se është vendosur stabiliteti financiarë në buxhetin lokal, të ardhurat personale janë të rregullta kurse me kohë kryhen të gjitha obligimet ndaj furnizueseve , kredituesve dhe institucioneve tjera . Ai në mbledhjen solemne me rastin e Ditës së Komunës të Nikshiqit ka përkujtuar se viti ndërmjet dy shtatorëve do të mbahet mend për zgjedhjet presidenciale me ç rast presidenti aktual Millo Gjukanoviq ka shënuar fitore të bindshme në Nikshiq dhe në Mal të Zi.Kjo, siç konsideron Grboviq, ka treguar se jemi në rrugë të drejtë të shoqërisë së popujve evropianë ku e kemi vendin. Pavarësisht nga rrethanat, nuk kemi harruar që të punojmë me përkushtim në përmirësimin e situatës ekonomike në Nikshiq dhe të investojmë dukshëm në projekte dhe të përmirësojmë pasqyrën ekonomike të qytetit ka theksuar ai.

Kriminaliteti i orgaizuar nuk mund ta mposht forcën e institucioneve të shtetit

Kriminaliteti i organizuar nuk mund ta mposht forcën e institucioneve të shtetit  kanë theksuar prokurori kryesor special Milivoje Katniq dhe drejtori i drejtorisë së policisë Veselin Veloviq. Katniq, Veloviq dhe ndihmës drejtori i drejtorisë së policisë për repartin e policisë kriminalistike Enis Bakoviq kanë vizituar sot njësinë speciale të policisë të drejtorisë së policisë të cilën e udhëheq Dragan Radonjiq. Katniq dhe Veloviq janë pajtuar në qëndrimin se kriminaliteti i organizuar nuk mund ta mposht forcën e institucioneve të shtetit , se në aktivitetet në luftën kundër kriminalitetit do të këmbëngulin përmes vazhdimit të aksioneve konkrete me rezultate evidente, thuhet në kumtesë.

Në ministrinë e komunikacionit nuk dinë nëse çmimi i ndërtimit të pjesë prioritare të autostradës Tivar-Bolare do të rritet

Në ministrinë e komunikacionit nuk dinë nëse çmimi i ndërtimit të pjesës prioritare të autostradës Tivar-Bolare do të rritet, por nuk e mohojnë mundësinë e rritjes së shpenzimeve deri në 10 për qind. Nga ky dikaster i qeverisë i kanë deklaruar gazetës Pobjeda” se me kontratën për projektimin dhe ndërtimin e pjesës prioritare të autostradës Smokovac- Uvaç-Mateshevë, është paraparë mundësia që çmimi mund të rritet 10 për qind. Pasi që me kontratë është precizuar se ndërtimi i autostradës do të kushtojë për shtetin 809 milion euro, çmimi edhe mund të rritet deri në 80.9 milion euro. Rritja e çmimit mund të ndodh nëse paraqitet nevoja për ndryshime dhe korrigjime, për shkak të punimeve të pa parapara shtesë e që është praktikë  tek projektet e tilla dhe tek projektet edhe më të vogla dhe më të lira i kanë deklaruar “Pobjedës “ nga ministria e komunikacionit. Përfaqësuesit e ministrisë kanë theksuar se procedura e vërtetimit të punimeve shtesë dhe të pa parashikuara si dhe caktimi i vlerës së tyre janë definuar qartë me klaozolën e kontratës.

Staniq -Partia Social Demokratike e konsideron të domosdoshëm dialogun mes opozitës dhe pushtetit

Partia Social Demokratike e konsideron të domosdoshëm dialogun mes opozitës dhe pushtetit për ndërtimin e ambientit zgjedhor demokratik , ka theksuar zëdhënësi i kësaj partia Mirko Stanikq. Në Kuvendin e Malit të Zi, me mbledhjen e kolegjiumit ka filluar procesi qëllimi i të cilit është përparimi i legjislaturës dhe i ambientit zgjedhor. Propozimet të cilat në esencë i kanë harmonizuar PDS dhe Demokratët janë mënyrë e pranueshme për daljen nga qorrsokaku dhe bazë nisëse për fillimin e dialogut, ka theksuar Staniq.

Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq e ka dekoruar Tatjana Vukiqeviq nga Nikshiqi me medalen për altruizëm

Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq e ka dekoruar Tatjana Vukiqeviq nga Nikshiqi me medalen për altruizëm , e cila ia ka dhuruar veshkën e vetë fqinjit të ri Nikolla Mijushkoviq. Gjukanoviq këtë e ka vendosur në bazë të nenit 15 të ligjit për dekorimet dhe mirënjohjet shtetërore , është kumtuar nga kabineti i tij. Tatjana Vukiqeviq  është bartësja e parë e medaljes për altruizëm për këtë gjest të radhë human. Siç është paralajmëruar , Gjukanoviq personalisht do tia dorëzojë këtë dekoratë shtetërore sa më parë që të jetë e mundur .

Sindikata e arsimit ka formuar ekipin punues i cili ka filluar punën në harmonizimin e kontratës kolektive

Sindikata e arsimit ka formuar ekipin punues i cili ka filluar punën në harmonizimin e kontratës kolektive me ligjin për të ardhurat në sektorin publikë dhe brenda 15 ditësh edhe sindikata e shëndetësisë do ti fillojë bisedimet me ministrin kompetent Kenan Hrapoviq për të njëjtën temë. Derisa punëtorët e arsimit e kanë filluar punën në harmonizimin e të ardhurave, kolegët e tyre nga sindikata e shëndetësisë së shpejti do të ulën pas tryezës bisedues me ministrin Hrapoviq. Kah fillimi i tetorit do të kemi një takim me ministrin për rritjen e të ardhurave në bazë të harmonizimit të kontratës kolektive me ligjin për të ardhurat në sektorin publikë, ka deklaruar për gazetën “Dnevne Novine” kryetarja e sindikatës së shëndetësisë dr. Lilana Krivokapiq.

Miodrag Radunoviq prej me 22 shtator do të marr funksionin e dekanit të Fakultetit të mjekësisë

Ish ministri i shëndetësisë e profesor i rregullt në Universitetin e Malit të Zi Miodrag Radunoviq prej me 22 shtator do të marr funksionin e dekanit të Fakultetit të mjekësisë. Në këtë pozitë do të qëndrojë deri sa të zgjidhet dekani i këtij fakulteti në pajtim me ligjin. Këtë, sot me propozimin e rektoratit e ka vendosë Këshilli drejtues i Universitetit të Malit të Zi. Më parë Këshilli drejtues ka konstatuar se me 21 shtator profesor dr. Goran Nikoliq i pushon funksioni i dekanit të Fakultetit të Malit të Zi për shkak të plotësimit të kushteve për ndërprerjen e marrëdhënies së punës në Universitetin e Malit të Zi , sipas fuqisë së ligjit. Këshilli drejtues ka sjell vendimin edhe për inicimin e procedurës për zgjedhjen e dekanit të Fakultetit të mjekësisë për periudhën 2018-2021 .

M. Gjokaj - disa kërkesa kanë për qëllim vetëm tej ngarkimin e organeve shtetërore

Në agjencisë për mbrojtjen e të dhënave personale çdo ditë arrin numër i madh i kërkesave dhe disa prej tyre kanë për qëllim vetëm tej ngarkimin e organeve shtetërore e jo të marrin informata me interes publikë, ka vlerësuar kryetari i Këshillit të këtij trupi Muhamed Gjokaj. Ai me rastin e hapjes solemne  të projektit “forcimi i kapaciteteve të agjencisë për mbrojtjen e të dhënave personale dhe qasja e lirë informatave” ka theksuar se është e pranishme dukuria e numrit të madh të OJQ të cilat çdo ditë regjistrohen dhe agjencisë i dërgojmë një numër të madh të kërkesave për qasjen e lirë informatave. Tematika e këtyre kërkesave nuk është marrja e informatave me interes publikë , por të tej ngarkohen organet e shtetit , ka theksuar Gjokaj.

Çagjenoviq momentalisht në Podgoricë janë aktiv dy zjarre

Momentalisht në Podgoricë janë aktiv dy zjarre të mëdhenj , njëri në Bioç , kurse tjetri në Bratonozhiq , ka theksuar komandanti i shërbimit të mbrojtjes dhe shpëtimit të kryeqytetit Andrija Çagjenoviq. Ai ka theksuar se në të dy lokalitetet janë dërguar njësitë e zjarrfikësve të cilët përpiqen të shuajnë zjarrin. Sa i përket zjarrit në Rogame, ai dje është lokalizuar dhe situata është stabile, ka theksuar Çagjenoviq për agjencinë Mina. Sipas fjalëve të tij nuk është paraqitur nevoja për angazhimin e shërbimit mbrojtës të Danillovgradit dhe as angazhimi i pjesëtarëve të ushtrisë së Malit të Zi. Sipas fjalëve të tij për momentin nuk ekziston rrezik i zgjerimit të zjarrit në pronat dhe shtëpitë përreth. Të gjitha zjarret përreth janë lokalizuar dhe me përjashtim të dy zjarreve të sipër përmendura nuk ekziston nevoja e intervenimit, ka theksuar Çagjenoviq.

Bogdanoviq - pasuria arkeologjike nëndetare e Malit të Zi ka vlerë të pa çmueshme

Pasuria arkeologjike nëndetare e Malit të Zi ka vlerë të pa çmueshme dhe urgjentisht duhet mbrojtur, është theksuar në këshillimin profesionist ndërkombëtarë për mbrojtjen e lokaliteteve arkeologjike nëndetare dhe edukimin e zhytësve profesionistë. Këshillimin në Beçiq e ka hapur ministri i kulturës Aleksandar Bogdanoviq. Konferenca ka rëndësi të shumëfishtë sepse në të do të prezantohen tema që kanë të bëjnë me mbrojtjen e lokaliteteve arkeologjike nëndetare, rezultatet e reja të kërkimeve arkeologjike nëndetare në Mal të Zi , tregtinë detare gjatë historisë dhe aftësimi i zhytësve profesionistë , ka theksuar Bogdanoviq.

Thaçi: Korrigjimi i kufijve siguron njohjen nga Serbia

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, ka thënë sot se vetëm marrëveshja paqësore për ndryshim të kufirit në mes Kosovës dhe Serbisë, i siguron Kosovës njohjen formale nga Serbia, bashkëngjitjen e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovcit në territorin e Kosovës si dhe i hap rrugë të sigurt Kosovës drejt anëtarësimit në NATO, Bashkimin Evropian dhe Organizatën e Kombeve të Bashkuara. Sipas tij kjo marrëveshje nënkupton edhe njohje të reja. Thaçi i ka bërë këto deklarata në një konferencë për media, duke shtuar se në rast se arrihet një marrëveshje paqësore, e njëjta do të jetë krejtësisht në përputhje me të drejtën ndërkombëtare çka sipas tij kontribuon edhe në stabilitetin e Ballkanit Perëndimor. “Dhe nuk do të ketë korrigjim të kufirit përgjatë vijave etnike, nuk do të ketë eksod të popullsisë dhe as efekt domino sa i përket stabilitetit të kësaj ane të Evropës. Po e përsëris edhe njëherë, korrigjim i kufirit mes Kosovës dhe Serbisë, si dy shtete të pavarura të cilat do të njihnin njëra-tjetrën si shtete, do të jetë pjesë përbërëse e demarkacionit të kufirit të gjatë 430 kilometra, kurdo që do të ndodhë marrëveshja paqësore Kosovë- Serbi”, ka shtuar ndër të tjera Thaçi. Të përkujtojmë se dialogu ndërmjet Kosovës dhe Serbisë me lehtësimin e Bashkimit Evropian ka nisur më 2011 në Bruksel, dhe ka për qëllim normalizimin e raporteve midis dy shteteve.

ITALIA KA LUAJTUR NJË ROL TË RËNDËSISHËM NË SHTETNDËRTIMIN E KOSOVËS

“Në kohë krize, vajza e djem nga Italia e kanë ndihmuar Kosovën dhe popullin e saj. Kjo ndihmë ka vazhduar edhe në kohë paqeje dhe Kosova është mirënjohëse gjithmonë”, kështu tha Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, në takim me ministren e Mbrojtjes së Italisë, Elisabetta Trenta. Kryeministri Haradinaj e ka njoftuar ministren Trenta për zhvillimet e fundit politike në vend, përmirësimin e situatës së sigurisë, ndërtimin e raporteve të mira me fqinjët dhe për të arriturat e Kosovës në ndërtimin e një sistemi të mirë në sundimin e rendit dhe ligjit.Duke vlerësuar rolin e madh të Italisë për progresin e Kosovës, kryeministri Haradinaj shprehu përkushtimin për bashkëpunim të mëtejmë me Italinë, duke kërkuar mbështetjen e ministres Trenta në proceset e rëndësishme për vendin, me theks të veçantë për tranzicionin e FSK-së në ushtri të Kosovës.“Italia ka luajtur një rol të rëndësishëm në konsolidimin dhe shtetndërtimin e Kosovës. Mbështetja e shtetit Italian është e nevojshme edhe tani në hapat që jemi duke ndërmarrë për krijimin e ushtrisë së Kosovës, procesin e integrimeve euro-atlantike të Kosovës, por edhe në anëtarësimin në INTERPOL dhe në organizatat tjera ndërkombëtare”, ka thënë kryeministri Haradinaj, duke theksuar gatishmërinë e Kosovës që të shërbejë krah ushtrive në botë.“Duhet të jeni krenarë me ushtarët tuaj që i keni dërguar në Kosovë. Ata kanë shërbyer me profesionalizëm dhe dinjitet dhe i kanë dhënë imazhin më të mirë vendit tuaj. Kosova është e gatshme t’i bashkohet misionit të NATO-së në ofrimin e paqes në botë”, ka shtuar Kryeministri Haradinaj.Ministrja e Mbrojtjes e Italisë, Elisabetta Trenta, vlerësoi të arriturat në të gjitha fushat me rëndësi për vendin, duke theksuar përkrahjen e mëtejme të Italisë në proceset nëpër të cilat po kalon Kosova.

VESELI: SHBA-JA DO TË MBETET MBËSHTETËSE E PAREZERVË E KOSOVËS

Kryekuvendari Kadri Veseli, ka pritur sot në takim lamtumirës ambasadorin amerikan, Greg Delawie, i cili së shpejti përfundon misionin në Kpsovë.Veseli falënderoi ambasadorin amerikan për kontributin e pazëvendësueshëm në shtyrjen përpara të shumë proceseve pozitive në Kosovë, si dhe për bashkëpunimin e shkëlqyer ndër vite. Veseli tha se bashkëpunimi dhe miqësia midis Kosovës dhe SHBA-së, tashmë është e çimentuar dhe e pakthyeshme. Duke i uruar diplomatit amerikan suksese të reja në karrierën e tij të mëtutjeshme, Veseli shfaqi përkushtimin për të vazhduar bashkëpunimin me drejtuesin e ri të Ambasadës amerikane në Prishtinë. Ambasadori Delawie, nga ana e tij, u shpreh i lumtur që për disa vite ka drejtuar misionin diplomatik amerikan në Kosovë, ndërsa falënderoi shefin e Kuvendit  për bashkëpunimin. Delawie konfirmoi edhe njëherë se SHBA-ja do të vazhdojë të mbetet mbështetëse e pa rezervë e Kosovës në ecjen e saj përpara dhe kapërcimin e sfidave që ajo ka para vetes.

Rusia fajëson Izraelin për rrëzimin e avionit të saj nga Siria

Forca ajrore e Sirisë rrëzoi pa dashje një avion rus të mbikëqyrjes në Detin Mesdhe, tha Ministria e Mbrojtjes e Rusisë, duke fajësuar, siç tha, "veprimet e papërgjegjshme" të Izraelit. Të pesëmbëdhjetë shërbyesit rusë në bordin e avionit vdiqëRusia fajëson Izraelin për rrëzimin e avionit të saj nga Siria. Ministria ruse e Mbrojtjes tha përmes një deklarate se pilotët izraelitë, duke kryer sulme mbi caqet në Siri, "kanë përdorur aeroplanin rus si mbulesë, duke e ekspozuar ndaj zjarrit të forcës ajrore të Sirisë". "Si rezultat i veprimeve të papërgjegjshme të ushtrisë izraelite, 15 shërbyes rusë vdiqën. Kjo absolutisht nuk korrespondon me frymën e partneritetit Rusi-Izrael", tha zëdhënësi i Ministrisë së Mbrojtjes ruse, Igor Konashenkov. "Ne rezervojmë të drejtën për të marrë masa të duhura si përgjigje", shtoi ai. Kjo deklaratë u bë pak orë pasi ministria njoftoi se avioni Ilyushin Il-20 është zhdukur nga radari, rreth 35 kilometra larg bregdetit sirian, natën e shkuar. Nuk ka ende komente nga Qeveria e Izraelit apo e Sirisë. Rusia ka nisur sulme ushtarake në Siri në vitin 2015, pas kërkesës së presidentit sirian, Bashar al-Assad, i cili ka mbetur në pushtet pavarësisht shtatë vjetëve luftë civile.Konflikti, deri më tash, ka vrarë mbi 350 mijë njerëz.

Irani përshëndet marrëveshjen e arritur nga Rusia dhe Turqia për Idlibin

Teherani, Damasku dhe grupet opozitare siriane kanë mirëpritur një marrëveshje në mes të Rusisë dhe Turqisë për të parandaluar një sulm në provincën Idlib, njëherësh zonën e fundit të kontrolluar nga rebelët në veriperëndim të Sirisë. “Diplomacia intensive e përgjegjshme “në mes të Rusisë, Turqisë dhe Iranit ka rezultuar me “parandalimin e luftës” në Idlib, “me një përkushtim të madh për të luftuar terrorin ekstrem”, ka thënë ministri i Jashtëm iranian, Mohammad Javad Zarif, përmes një postimi në Twitter.“Diplomacia funksionon”, ka shtuar ai. Një zyrtar i ministrisë së Jashtme siriane ka thënë se marrëveshja e arritur nga presidenti rus, Vladimir Putin dhe homologu i tij turk, Recep Tayyip Erdogan më 17 shtator, për të krijuar zonat e çmilitarizuara në Idlib ashtu që të ndahen forcat qeveritare dhe ato rebele, është rezultat i “diskutimeve intensive” në mes të Damaskut dhe Moskës, është thënë në transmetuesin shtetëror sirian. Agjencia siriane e lajmeve SANA, ka cituar një zyrtar të ketë thënë po ashtu se Qeveria Siriane do të shtyjë përpara “luftën kundër terrorizmit”, për të “liruar” gjithë shtetin përmes “operacioneve ushtarake apo pajtimit lokal”. Moska dhe Teherani i kanë dhënë presidentit sirian, Bashar al-Assad mbështetje vendimtare në luftën civile siriane, e cila fillimisht ka nisur si shprehje e pakënaqësisë kundër qeverisë në mars të vitit 2011.

Moon dhe Kim bisedojnë për denuklearizimin e Gadishullit Korean

Liderët e Koresë së Veriut dhe asaj të Jugut po takohen në Phenjan, për bisedime rreth denuklearizimit. Koreja e Veriut ka mbajtur një seri takimesh të rralla këtë vit edhe me Jugun, edhe me SHBA-në. Por, bisedimet me Uashingtonin kanë ngecur dhe palët kanë rënë dakord vetëm për qëllime shumë të përgjithshme.Presidenti i Koresë së Jugut, Moon Jae-in, shpreson të jetë ndërmjetësues midis Veriut dhe SHBA-së, si dhe të thellojë marrëdhëniet ndër-koreane. Moon dhe gruaja e tj, Kim Jung-sook, arritën pres sot qëndrojnë në Phenjan  për vizitë treditëshe. Ata u pritën nga lideri verikorean, Kim Jong-un, dhe gruaja e tij, Ri Sol-ju. Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, dhe udhëheqësi verikorean, Kim, kanë nënshkruar gjatë takimit të tyre në qershor një marrëveshje për denuklearizimin e Gadishullit Korean, por ajo është kritikuar për mungesë detajesh. Shumë vëzhgues kanë thënë se Koreja e Veriut nuk po bën mjaftueshëm për të çmontuar lokacionet bërthamore dhe raketore. Që nga viti 2016, Koreja e Veriut ka kryer tre teste bërthamore dhe ka hedhur 40 raketa balistike, duke nxitur zemërim te SHBA-ja dhe fqinjët e saj, Koreja e Jugut dhe Japonia.

SHBA redukton ndjeshëm pranimin e refugjatëve

Administrata e presidentit amerikan, Donald Trump, propozoi zvogëlim të ndjeshëm të numrit të refugjatëve që do të lejohen në Shtetet e Bashkuara vitin e ardhshëm. Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo, tha se numri i tyre do të jetë 30,000, pavarësisht thirrjeve të grupeve humanitare se edhe kufizimi në 45,000 gjatë vitit 2018 ka qenë i ulët. Administrata Trump është shprehur vazhdimisht kundër pranimit të refugjatëve dhe migrantëve të tjerë. "Politika e përmirësuar e kësaj administrate për refugjatët i shërben interesit kombëtar të SHBA-së dhe zgjeron kapacitetin tonë për t'iu ndihmuar atyre në nevojë në gjithë botën", tha përmes një deklarate Pompeo. Për krahasim, administrata e paraardhësit të Trumpit, Barack Obama, ka lejuar 85,000 refugjatë në vitin e fundit të tij në detyrë.

Sot në Mal të Zi mban mot kryesisht me diell. Frynë erë e dobët deri mesatare jugore dhe jug perëndimore.

        Temperaturat: Podgoricë 31, H. Novi e Budvë 30, Ulqin 29, Tivar 28, Nikshiq, Plevle, Cetinë , Shavnik , e Rozhaj 27, Kollashin, B. Pole e Beranë 26, Plavë e Plluzhinë 24 dhe në Zhablak 21 g.

         Edhe për nesër parashihet të mbajë mot kryesisht i kthjellët. Do të fryjë erë e dobët deri mesatar nga drejtime të ndryshme. Temperatura e mëngjesit prej 5 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 34 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/215022/lajmet-18092018.html
Lajmet 17.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214899/lajmet-17092018.html 17.09.2018 ]]> Ekipet e zjarrfikësve në aksion të vazhdueshëm në Rogame

Zjarri i cili ka shpërthyer në lokalitetin Rogame, gjithnjë është aktiv dhe ka përfshirë një terren shumë të pa përshtatshëm.

Në terren gjenden disa ekipe të zjarrfikësve. Komandanti i njësisë së zjarrfikësve, Llazar Çagjenoviq, ka deklaruar për TVMZ, se gjatë disa orëve të ardhshme aeroplanët e drejtorisë për situatat e jashtëzakonshme nuk do të mund të intervenojnë sepse linjat e larg përçuesit gjenden afër zjarrit kurse shuarja nga lartësia nuk do të ketë efekt.

Ranko Rackoviq, nga shërbimi i mbrojtjes dhe shpëtimit të kryeqytetit kat theksuar se është rrethanë lehtësuese pasi që ka pushuar era.

Një pjesë e zjarrit është vendosur nën kontroll kurse një pjesë tjetër është ngjitur lartë në mal. Terreni është i pa përshtatshëm kurse dy ekipet që gjenden në vend të ngjarjes bëjnë ç është e mundur . Shpresojmë se së shpejti do të angazhohen aeroplanët e ministrisë së punëve të brendshme që të ndihmojnë në shuarjen e plotë të zjarrit , ka theksuar Rackoviq.

I.Brajoviq; Trupi punues të zgjedhet në Parlament

Trupi i cili do të merret me legjislaturën zgjedhore, qoftë fjala për grupin punues ose Këshillin e përkohshëm parlamentarë , do të duhet të zgjedhet në Parlament, ka kumtuar kryetari Ivan Brajoviq. Ai ka theksuar se në mbledhjen e kolegjiumit ka dominuar ky mendim, por nuk është qëndrim përfundimtarë.

Kolegjiumi i kryetarit të parlamentit të Malit të Zi ka shqyrtuar sot gjegjen e modelit dhe mënyrës më të mirë të punës së deputetëve me qëllim të sigurimit të parakushteve për vazhdimin e përparimit të legjislaturës zgjedhore.

Në mbledhje nuk ishte i pranishëm përfaqësuesi i klubit të deputetëve të Malit të Zi Demokratik.

Brajoviq, ka theksuar se ka filluar një proces i rëndësishëm , qëllimi i të cilit është përparimi i legjislaturës dhe i ambientit zgjedhor. Ai ka shtuar se pret që në vitin e ardhshëm të krijohen të gjitha kushtet e duhura që Kuvendi t miratojë ligjet dhe në këtë mënyrë të përmirësohet legjislaturë e ambientit zgjedhor.

PDS , siç ka theksuar Brajoviq, i ka përgatitur dhe ua ka dorëzuar anëtarëve të tjerë propozimet lidhur me këtë çështje. Brajoviq, ka shtuar se edhe anëtarët tjerë të kolegjiumit do të kenë afatin që ti dorëzojnë propozimet e veta ose ndryshimet eventuale ose vërejtje në materialin e PDS-s.

Parlamenti më 28 shtator debaton parkun nacional “Liqeni i Shkodrës”

Deputetët e Parlamentit të Malit të Zi, në seancën e radhës me 28 shtator, do të shqyrtojnë vendimin për sjelljen e planit hapësinor për qëllime të veçanta “Parku nacional Liqeni i Shkodrës”, deri në vitin 2025.

Sipërfaqja e brezit të mbrojtur të parkut nacional Liqeni i Shkodrës, është rreth 42.4 mijë hektar . Qëllimi kryesor i hartimit të planit ka qenë që me revidimin të planit aktual hapësinor “Parku nacional Liqeni i Shkodrës”, në kuptimin e harmonizimit të tij në dispozitat aktuale dhe standardet e planit hapësinorë të Malit të Zi, të krijohen parakushtet formale dhe të planifikuara për një zhvillim më të mirë, organizim dhe rregullimin e hapësirës të Liqenit të Shkodrës. Plani përmban edhe detajet për disa zona dhe lokalitete me ç’gjë sigurohen parakushtet për realizimin e projekteve investuese dhe rregullimin hapësinor në lokalitetet të cilat kërkojnë ndryshime afatgjate në hapësirë . Debati publikë për projektin e planit hapësinorë të qëllimeve të veçanta, “Parku Nacional Liqeni i Shkodrës”, dhe projekt raporti për vlerësimin strategjikë të ndikimit në mjedisin jetësor është mbajtur prej 23 korrikut deri me 13 gusht.

D.Markoviq; Projektet e suksesshme, garanci e përparimit të mëtejm

Kryeministri, Dushko Markoviq, ka vlerësuar se projektet e suksesshme në nivelin shtetëror dhe lokal, janë garanci e përparimit të mëtejmë dhe jetës më të mirë të qytetarëve të Nikshiqit. Ai, sot u ka dërguar urim qytetarëve dhe udhëheqjes së Nikshiqit, me rastin e 18 shtatorit, Ditës së komunës, duke theksuar se si qyteti nën Trebjes, këtë vit, Ditën e çlirimit, e pret në rrethana shumë më të mira se viteve të mëparshme .

Në mbledhje është konkluduar se realizimi i projekteve të shumta , ose projektet realizimi i të cilave është në vazhdim ose janë të planifikuara , paraqesin garanci për përparimin e mëtejmë të perspektivës të Komunës së Nikshiqit dhe rritjen e standardit dhe cilësisë së jetës së qytetarëve.

Telegram urimi me rastin e ditës së Nikshiqit, ka dërguar edhe kryetari i Kuvendit të Malit të Zi, Ivan Brajoviq, i cili ka vlerësuar se ky qytet falë potencialeve të veta ekonomike, industriale, kulturore dhe, çka është më me rëndësi, potenciale njerëzore e ka identifikuar shansin e vetë dhe viteve t fundit vazhdimisht punën në ringjalljen dhe angazhimin e të gjitha atyre përparësive të cilat dikur i ka pasur.

J.Hahn; Të hetohen sulmet ndaj gazetarëve

Mali i Zi konsiderohet shtet lider në integrimet evropiane në rajon , por kjo mund të ndryshojë nëse nuk do të ketë rezultate në hetimin e sulmeve kundër gazetarëve , ka theksuar komisari evropianë për zgjerim dhe politikën fqinjësore Johanez Han. Ai në Shkup në konferencën me titull “Ditët e mediave, Ballkani perëndimor BE”, ka theksuar se më së tepërmi shqetëson fakti që dhuna kundër gazetarëve nuk është çrrënjosur por përkundrazi është rritur. Han ka theksuar se sipas të dhënave të platformës rajonale për lirinë e mediave gjatë këtij viti në vendet e Ballkanit Perëndimor, ka pasur 11 raste të sulmeve fizike kundër gazetarëve dhe kjo është e papranueshme.

Sipas fjalëve të tij, liria e mediave nuk mund të ekzistojë pa gjyqësorin e pavarur dhe i cili funksionon mirë. “Gazetarët duhet të jenë të mbrojtur nga sulmet për ta kryer punën e vetë si duhet”, ka theksuar Han. Ai, ka theksuar se Komisioni Evropianë, në strategjinë për Ballkanin Perëndimor, ka theksuar rëndësinë e mbrojtjes të drejtave fundamentale të cilat jo vetëm se duhet respektuar por edhe të jetohet me lirinë e mediave dhe lirinë e të shprehurit si njërës ndër shtyllat kryesore.

Ai ka theksuar se Komisioni Evropianë, ka paraparë se nuk do të ketë anëtarësim në mungesë të respektimit të lirisë së mediave dhe krijimit të ambientit për gazetarët i cili do të jetë i mbrojtur nga presionet dhe frikësimet.

Radulloviq, komandant i ri i njësisë speciale antiterror

Komandant i ri i njësisë speciale antiterroriste prej sot do të jetë, Millosh Radulloviq, i cili në periudhën e kaluar ka ushtruar detyrën e shefit të qëndresë së sigurisë në Tivar , kurse zëvendës i komandantit do të jetë, Miodrag Drobac, i cili deri tani ka ushtruar detyrën e shefit në njësinë e veçantë të policisë, thuhet në kumtesën e drejtorisë së policisë.

Radosav Leshkoviq dhe Mirko Banoviq, të cilët ishin komandant dhe ushtrues i detyrës së komandantit të njësisë special antiterroriste, siç thuhet në kumtesë do të caktohen në punë dhe detyra tjera në kuadër të drejtorisë së policisë.

Ministria e gatshme për bashkëpunim me UNICEF

Ministria e arsimit do të bashkëpunojë me UNICEF-in, me qëllim të përparimit të kapaciteteve për planifikim dhe financimin e projekteve nga fusha e arsimit, është theksuar në takimin e ministrit të arsimit Damir Shehoviq me shefin e zyrës së UNICEF-it , në Mal të Zi, Osama Makavi Kagal,i dhe këshilltari për arsim pranë zyrës së UNICEF-it për Evropën dhe Azinë Jug Lindore, Parmosivo Sobrajn.

Shehoviq para disa kohe është takuar me drejtorin e UNICEF, për Evropën dhe Azinë Qendrore kur është inicuar dhe është arritur marrëveshja për projektin e përmendur, qëllimi kryesor i të cilit është ndihma e UNICEF-it për hartimin e propozimeve projektuese për mjetet nga BE si dhe përkrahja për zhvillimin e programeve të bashkëpunimit me Bankën botërore dhe me institucionet tjera ndërkombëtare , organizatat dhe donatorët.

Për zërin më të fuqishëm të shoqërisë civile

Fondi për qytetarinë aktive , me përkrahjen e ambasadës së SHBA, në Podgoricë, fillon realizimin e programit “Për zërin më të fuqishëm të organizatave të shoqërisë civile”, me qëllim të forcimit të rolit të shoqërisë civile në krijimin e kushteve për ndryshime demokratike dhe zhvillim në fusha të ndryshme shoqërore.

Në fokusin e programit është ofrimi i përkrahjes financiare për OJQ, për projektet në forcimin dhe përfshirjen e të rinjve në shoqëri, forcimin ekonomikë dhe politikë të gruas , forcimin e bashkësive të margjinalizuara dhe të pa zhvilluara , për mbrojtjen e mjedisit si dhe zhvillimin e qëndrueshëm dhe parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm.

Ftesa e parë për projektet e propozuara me Fondin e përgjithshëm prej 100 mijë dollarë do të shpallet sot , kurse ftesa e dytë në shumë prej 40 mijë dollarëve do të shpallet në nëntor, thuhet në kumtesë.

 

ASH me kryetar dhe kryesi të re

Dje në Tuz u mbajt Kuvendi zgjedhor i Alternativës Shqiptare, në të cilin kryetar i ri i këtij subjekti politik, njëzëri u zgjodh Nik Gjeloshaj, ndërsa kryetari i deritashëm i Alternativës, Gjergj Camaj do të jetë kryetar nderi. Në Kuvendin e tretë të rregullt të kësaj partie, ku morën pjesë delegatë nga të gjitha Këshillat komunal, nga Plava, Gucia, Podgorica, Tuzi, Ulqini e Tivari, u vendos që zëvendës kryetar të jetë Artan Çobi nga Ulqini, kurse u vendos që të zgjedhën edhe tre nënkryetar, Iber Hoti, Rexhep Gjokaj dhe Edon Balidemaj. Poashtu në Kuvend delegatët e Alternativës Shqiptare vendosën që Vasel Sinishtaj të jetë kryetar i Këshillit politik të ASH-së, ndërkohë që u zgjodhën edhe organet tjera të partisë. Siç u kumtua mga ky subjekt politik, emërimet do të behën me konstituimin e kryesisë së re. Pas zgjedhjes në krye të Alternativës Shqiptare, Gjeloshaj u shpreh se dje në fakt u mbajt Kuvendi i bashkimit formal të katër subjekteve shqiptare, e të cilat u bënë pjesë e ASH së. “Ky Kuvend ishte një bashkim i madh i intelektualëve që bëri një subjekt shqiptar në Malin e Zi nga formimi i Forumit Demokratik”, tha Gjeloshaj, duke shtuar se me këtë Kuvend dëshmuan se Alternativa Shqiptare është lokomotiva e bashkimit të politikës shqiptare.

Senad Gilaj, gazetar

H.Thaçi; Marrëveshja me Serbinë përmes korrigjimit të kufijve

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi ka thënë se Kosova nuk duhet të humbasë mundësinë për “marrëveshje paqësore me Serbinë”, nëpërmjet korrigjimit të kufijve.

Thaçi shkruan për rëndësinë, që sipas tij, ka për Kosovën arritja e një marrëveshje me Serbinë në mënyrë që të arrihen objektivat e kahmotshme të shtetit: Anëtarësimi në OKB, në NATO dhe në Bashkimin Evropian. Mirëpo, për të arritur një marrëveshje, Thaçi konsideron se dy palët duhet të arrijnë një kompromis.

Marrëveshja mund të arrihet vetëm nëse palët arrijnë një kompromis. Ju mund të thoni sërish se Kosova tashmë i ka bërë të gjitha kompromiset më të dhimbshme të mundshme. Pajtohem sërish me juve. Por realiteti është më kokëfortë sesa argumentet tona. Njohja nga Serbia është pengesa kryesore në rrugëtimin tonë euro-atlantik. Dikush mund të thotë se Serbia duhet ta njohë Kosovën pa kushte dhe brenda kufijve të saj ekzistues. Edhe unë e dua të njëjtën gjë. Por a mendoni se ne mund ta bindim Serbinë për ta bërë një gjë të tillë brenda një kohe të shkurtë? Fatkeqësisht jo”, u shpreh Thaçi në një opinion të publikuar sot në mediumin ndërkombëtar “Euractiv”.Ai, thotë se mundësia më e mirë për arritjen e një marrëveshjeje është korrigjimi i kufijve, në një pako që do të përfshinte edhe bashkimin e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës me Kosovën. Thaçi ka thënë se korrigjimi i kufijve midis Kosovës dhe Serbisë, do të bëhej vetëm “si dy shtete të pavarura, të cilat do ta njihnin njëra-tjetrin si shtete sovrane”, teksa ka saktësuar se korrigjimi i kufijve parasheh “demarkimin e vijës kufitare prej 430 kilometrash”.

Institucionet e vendit në përgatitje për anëtarësim në Interpoll

Institucionet e Kosovës janë duke i bërë të gjitha përgatitjet për anëtarësim në Interpol. Përfaqësuesit e Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe të Policisë së Kosovës kanë shprehur optimizëm se në vjeshtën e këtij viti Kosova do të mund të bëhet anëtare e kësaj organizate botërore të policisë.

Zëvendësministri i Punëve të Brendshme, Izmi Zeka, ka thënë për gazetën “Epoka e re” se Kosova tashmë është pjesë e agjendës në takimin e radhës të Asamblesë së Përgjithshme që zhvillohet nga 18 deri më 21 nëntor 2018 në Dubai.

Ai ka shtuar se procesi i anëtarësimit të Kosovës në organizata ndërkombëtare të sigurisë është në interes të organizatave ndërkombëtare dhe shteteve anëtare në përgjithësi dhe i Republikës së Kosovës në veçanti.

J.Mattis; Jemi të gatshëm të ju presim si anëtarin e 30-të në NATO

Sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, pas takimit me kryeministrin e Maqedonisë, Zoran Zaev dhe ministren e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, në kuadër të vizitës në Shkup, ka theksuar se referendumi është mundësi unike për të shënuar histori në vend.

“Jemi të gatshëm që t'ju dëshirojmë mirëseardhje si anëtare e 30-të në aleancën tonë”.

“Vota në referendum është vota më e rëndësishme historike e vendit tuaj”, ka theksuar Mattis, duke shtuar se këtë porosi do t'ia përcjell edhe kryetarit të shtetit Gjorgje Ivanov.

Mattis Maqedoninë e ka cilësuar si “shtet partner i përgjegjshëm i aleancës”

Sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, tha se më 30 shtator qytetarët e Maqedonisë do të duhet të vendosin për të ardhmen e tyre.

Kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev, ka thënë se vizita e Sekretarit amerikan të Mbrojtjes vjen në një moment shumë të rëndësishëm para mbajtjes së referendumit, datës kur përcaktohet e ardhmja e Maqedonisë.

 

Do të bëj gjithçka që marrëveshja të mos vijë në Parlament

“Do të bëj gjithçka që kjo marrëveshje të mos vijë në Parlament. Por, nëse marrëveshja vjen në Parlament, atëherë nuk kam zgjidhje tjetër”, thotë Panos Kammenos duke e përsëritur edhe njëherë qëndrimin e tij se “Grekët e Pavarur” do ta tërheqin besimin për Qeverinë përderisa marrëveshja e Prespës vjen për ratifikim para deputetëve grekë.

Në një intervistë për mediat greke, partneri i koalicionit në qeverinë greke sqaroi se ai mund t’i tërheqë të gjithë ministrat nga Qeveria dhe besimin para se marrëveshja të vijë në Parlament.

“Ne nuk do të marrim pjesë në qeverinë që do ta sjellë në parlament këtë marrëveshje, që do të thotë se do ta tërheqim besimin e dhënë për Qeverinë”, tha Kammenos dhe sqaroi se në këtë rast, para se marrëveshja të vijë në votim, do të duhet partitë e tjera politike të obligohen para presidentit grek se do të hyjnë në Qeveri si partnerë të koalicionit.

Kammenos përsëriti se “Grekët e Pavarur” kanë sqaruar se as nuk e pranojnë marrëveshjen, as termin “Maqedonia e Veriut”.

 

Qyteti bregdetar është shndërruar në ishull nga uragani

Qyteti bregdetar, Uillmington në Karolinën Veriore është rrethuar plotësisht nga uji, duke krijuar distancë me pjesën tjetër të këtij vendi, për shkak të vërshimeve të mëdha nga Stuhia Florence, që ka prekur këtë zonë.

Zyrtarët kanë thënë se rrugët janë të pakalueshme dhe kanë paralajmëruar banorët e evakuuar që të qëndrojnë larg asaj pjese.

Në disa raportime, ky qytet, që ka rreth 120,000 banorë, është përshkruar si një ishull në mes të shtetit.

Afër 400 persona janë shpëtuar nga vërshimet derisa pjesa më e madhe e qytetit vazhdon të mos ketë energji eletrike.

Shërbimi Kombëtar i Motit ka paralajmëruar për dy ditë tjera të ngjashme me vërshime, duke parashikuar më pas përmirësim të motit.

Deri më tani, të paktën 17 persona janë raportuar të vdekur, si pasojë e incidenteve të lidhura me Stuhinë Florence në Karolinën Veriore dhe atë Jugore.

Tajfuni nga Filipinet, ka goditur edhe një provincë në Kinë

Një tajfun i fuqishëm ka përfshirë provincën Guangdong të Kinës, që përbëhet nga një numër i madh i popullsisë. Tajfuni fillimisht kishte nisur në Filipine duke lënë të vdekur 50 persona.

Me fuqi të erës që arrin deri në 200 km për orë, cikloni Mangkhut konsiderohet më i forti që ka goditur rajonin këtë vit dhe cilësohet në kategorinë 5.

Kryeqyteti Hong Kong ka rritur alarmin e tajfunit në 10, në mëngjesin që erërat lanë dëme të mëdha në objekte si dhe çrrënjosi shumë pisha.

Ndërkohë, autoritetet në ishujt Filipine, njoftuan se në mesin e 50 viktimave janë edhe një foshnje dhe një fëmijë, si dhe 13 persona tjerë janë lajmëruar të zhdukur.

 

Sirianët, për herë të parë pas shtatë vjetësh në zgjedhje lokale

Sirianët që jetojnë në zona të kontrolluara nga qeveria, kanë hedhur votën e tyre të dielën në zgjedhjet e para lokale që nga viti 2011, kur shpërtheu kryengritja kundër udhëheqjes së Presidentit Bashar al-Assad.

Shtatë vjet nga votimet e fundit, konflikti ka lënë të vrarë 360,000 persona, ka detyruar miliona të zhvendosen dhe ka shkatërruar ekonominë.

Tani, trupat siriane kanë kthyer kontrollin e rreth dy të tretave të shtetit, pas fitoreve kryesisht në Damask dhe Sirinë jugore.

 

Nesër, mot me diell

Sot në Mal të Zi mban mot kryesisht me diell . Frynë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

Teperaturat: Podgoricë 32 gradë, Ulqin e Budvë 31, H. Novi 30, Tivar 29, Cetinë e Nikshiq 27, Beranë e Shavnik 26, Plevle, B. Pole e Rozhaj 25, Kollashin 23, Plluzhinë e Plavë 22 dhe në Zhablak 19 g.

Edhe për nesër parashihet të mbajë mot kryesisht me diell.

Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

Temperatura e mëngjesit prej 5 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 33 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214899/lajmet-17092018.html
Lajmet 14.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214643/lajmet-14092018.html 14.09.2018 ]]> M.Gjukanoviq; Nuk ka asnjë arësye për organizimine  zgjedhjeve të parakohshme 

Nuk ekziston asnjë shkak për organizimin e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare dhe as për formimin e qeverisë së besimit zgjedhor, sepse ajo ekzistuese gëzon legjitimitetin, ka kumtuar presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq. “Nuk e shohim asnjë shkak për organizimin e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. Nuk shoh asnjë ngjashmëri me vitin 2016. Nuk ekzistojnë shkaqe për riorganizimin e qeverisë dhe formimin e Qeverisë së besimit zgjedhor. Kjo qeveri e gëzon legjitimitetin”,  ka theksuar Gjukanoviq, në intervistën dhënë Televizionit të Malit të Zi.

Ai, ka shtuar se nuk duhet të presim qeverinë e besimit zgjedhor , por të shpresojmë në funksionimin e rregullt të sistemit politikë malazezë dhe kryerjen me rregull të punëve qeveritare në prag të zgjedhjeve të rregullta të cilat do të mbahen në vitin 2020. Gjukanoviq, ka shtuar se pushteti nuk ka dhënë shkak për daljen e opozitës nga Parlamenti dhe se kthimi i pjesës më të madhe të partive parlamentare ka treguar se shkaqet për bojkotim nuk ishin fryt  i PDS .

Ai, konsideron se sot nuk mund të flitet për bojkotin si obstruksion i shtetit por si shprehje e pa përgjegjësisë të një pjese të opozitës, para së gjithash, ndaj votuesve të tyre. Ai ka sqaruar se për funksionin e presidentit është kandiduar sepse analiza ka treguar se rezultatin zgjedhor do ta përcaktojnë zgjedhjet e rëndësishme lokale dhe se PDS-s, i nevojitet fitore e bindshme në rrethin e parë.

Duke folur për marrëdhëniet me fqinjët, Gjukanoviq, ka theksuar se në vepër është ripërtëritja e ofensivës,  mediatike dhe politike, nga Serbia ndaj Malit të Zi, e ngjashme me ato nga vitet e 90-ta, të shekullit të kaluar. Ai ka shtuar se Mali i Zi mendon se ka forcuar imunitetin dhe pa ndonjë problem të madh mund ti kapërcej sulmet e tilla, qofshin ato të ardhura nga adresat e ndryshme në rajon, ose nga Moska. Gjukanoviq ka përkujtuar se Mali i Zi e ka njohur pavarësinë e Kosovës duke e respektuar realitetin.

A.Orav; Kapitulli 27 njëri nga kapitujt më të rëndësishëm në kuadër të negociatave

Kapitulli 27 – mjedisi dhe ndryshimet klimatike paraqet njërin ndër kapitujt më të rëndësishëm , ka vlerësuar shefi i delegacionit të BE ,Aivo Orav.

Edhe pse Mali i Zi, gëzon përkrahjen e disa vendeve, për hapjen e këtij kapitulli pritet pëlqimi i të gjitha shteteve anëtare , ka theksuar Orav, me rastin e shënimit të Ditës botërore të mënjanimit të mbeturinave. “Shpresoj që bisedimet të fillojnë sa më parë dhe presim vendimin e vendeve anëtare për hapjen e kapitullit 27. Delegacioni i BE përpiqet të ofrojë ndihmë sa me tepër të jetë e mundur. Kapitulli 27 është njëri ndër kapitujt më të komplikuar, më delikat dhe kapitull më kompleks për bisedime por, njëkohësisht, edhe njëri ndër kapitujt më të shtrenjtë .

Mali i Zi, gëzon pozitën negocuese , dhe me sa e di unë , disa vende anëtare këtë e kanë pranuar , por pritet drita jeshile nga të gjitha vendet anëtare për hapjen e këtij kapitulli”, ka theksuar shefi i delegacionit të BE.

 

PSP;Zgjedhjet e parakohshme për daljen nga kriza

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare janë zgjidhja më e mirë për daljen nga kriza e thellë sociale dhe ekonomike të cilën Malit të Zi, ia ka shkaktuar PDS, me partnerët e vetë të koalicionit, është kumtuar nga PSP.  Anëtari i kryesisë së kësaj partie, Miomir Vojinoviq, ka theksuar se Mali i Zi kalon një periudhë të krizës së thellë ekonomike gjë që, siç ka shtuar, si pasojë do të ketë thellimin e përçarjeve politike, fetare dhe përçarjeve të tjera. Treguesit e fundit nuk parashohin ndonjë optimizëm dhe për fat të keq, ato flasin në favor të faktit se pushteti aktual nuk është i aftë të zgjidh problemet jetike, thuhet në deklaratën e Vojinoviqit, dhënë mediave.

 

Demokracia e re serbe konsideron se shteti vepron kundër interesave të serbëve

Roli i presidentit të shtetit Millo Gjukanoviq ka qenë dhe vazhdon të jetë  puna kundër popullit serbë në Mal të Zi dhe kundër Serbisë, ka vlerësuar Demokracia e re serbe.

Gjukanoviq në intervistën dhënë RTMZ ka theksuar se liderët e partive politike pro serbe  insistojnë dhe flasin për rrezikimin e serbëve në Mal të Zi dhe se me këmbëngulje përpiqen që ti bindin serbët të behën pjesë e institucionve shtetërore malazeze dhe në këtë mënyrë ti mbrojnë më së miri interesat e veta specifike.

Zëdhënësi i kësaj partie, Marko KOvaçeviq, ka thënë se  shteti në mënyrë sistematike punon në asimilimin e serbëve si dhe në zvogëlimin e numrit të atyre që flasin gjuhën serbe.

FD, do të marr pjesë në mbledhjen e kolegjiumit

Përfaqësuesit e Fronit Demokratikë do të marrin pjesë në mbledhjen e kolegjiumit të kryetarit të Kuvendit, të caktuar për të hënën dhe në të cilën do të bisedohet për mënyrën  e punës së deputetëve në ndryshimet e legjislaturës zgjedhore, ka theksuar shefi i klubit të deputetëve të kësaj aleance politike, Millutin Gjukanoviq. Ai për agjencinë MINA ka theksuar se nuk disponojnë kurrfarë informatash përveç asaj se mbledhja e kolegjiumi është caktuar dhe se vetëm kur të marrim propozimet e formuluara do të deklarohen për to .

Sipas fjalëve të tij, në mbledhjen e fundit të kolegjiumit, deputetët e PDS, kanë kumtuar se ata do të nisin inisiativën për optimizmin e legjislaturës zgjedhore në pajtim me rekomandimet e OSBE- ODIHR. Ai nuk ka dëshiruar të flas se cili model i punës do të ishte i pranueshëm për Frontin Demokratik.

 

Të sigurohen garancitë efikase për implementimin e marrëveshjeve

Përveç ndryshimeve të rregullave në shumë fusha , është me rëndësi të sigurohen garancitë efikase juridiko politike për implementimin e marrëveshjeve, konsideron Partia social demokratike.

 Anëtari i Kryesisë së kësaj partie, Ivan Vujoviq, ka deklaruar për agjencinë Mina, se përfaqësuesit e PSD, të hënën do të marrin pjesë në mbledhjen e kolegjiumit të kryetarit të Parlamentit, në të cilën do të flitet për mënyrën e punës së deputetëve në përparimin e legjislaturës zgjedhore.

Sipas fjalëve të tij , kjo parti, gjithherë, do ti kontribuojë këtij procesi të rëndësishëm dhe janë të gatshëm të  japin propozime konkrete për përparimin e zgjidhjeve sistematike dhe për ambientin e përgjithshëm zgjedhor.

 

Ushtria e Malit të Zi, gjithherë pranë qytetarëve

Ministri i mbrojtjes, Predrag Boshkoviq dhe kryebashkiaku i Cetinës, Aleksandar Kashqellan, kanë vizituar sot punimet të cilat në aksin rrugorë Velestovo – Barjamovica, në Çevo , në bashkësinë më të madhe lokale të Cetinës, i kryejnë pjesëtarët e njësisë së  inxhinierisë të ushtrisë së Malit të Zi. Kjo njësi brenda një muaji ka zgjeruar dhe përgatitur për asfaltim 8.2 km, prej gjithseit 9.2 km, rrugë me rëndësi të madhe për banorët e atjeshëm por edhe për shumë subjekte afariste nga ky territor.

Kjo rrugë është  një shembull se si ushtria në bashkëpunim me bashkësinë lokale, banorët dhe afaristët privat mund të bëjë punë të madhe e  cila para së gjithash është e rëndësishme për banorët e këtij vendi, ka theksuar Boshkoviq.

Ai ka theksuar se ushtria e Malit të Zi në vitin e kaluar në territorin e Komunës së Cetinës ka zhvilluar disa punime në infrastrukturën rrugore, siç janë zgjerimi , tamponimi dhe përgatitja për asfaltim.

 

M.Simoviq; Ceroviq ka lënë gjurmë të pashlyer kudo që punuar dhe vepruar 

“Bllagoje Ceroviq, ka lënë gjurmë të thella dhe ka siguruar vendin e nderit në kujtesën nacionale”, ka vlerësuar nënkryetari i qeverisë  Millutin Simoviq në mbledhjen komemorative,  me rastin ve vdekjes së Ceroviqit, të mbajtur në ndërtesën e Komunës së Nikshiqit.

Simoviq, ka theksuar se Ceroviq  i ka dhënë kontribut të madh qytetit të Nikshqit, Universitetit të Malit të Zi , shtetit dhe PDS. Ai ka përkujtuar se Ceroviq ka qenë profesor i universitetit , deputet, kryebashkiak i Nikshiqit, dekan i Fakultetit Filozofik dhe luftëtarë për nderin, dinjitetin dhe pavarësinë e Malit të Zi.

“Sot ndahemi nga pedagogu dhe profesori i cili ka edukuar gjenerata të shumta, veprimtarit partiak , njeriu i popullit, bashkëqytetarit të nderuar dhe respektuar të njohur dhe të pranuar gjithandej ku ka punuar dhe ka vepruar”, ka vlerësuar Simoviq.

 

K.Veseli; Integriteti territorial dhe sovraniteti i Kosovës, të pacenueshme 

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli, priti sot në takim ministrin e Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Ditmir Bushati, me të cilin diskutoi për bashkëpunimin midis dy vendeve, i shtrirë tashmë në të gjitha fushat, për proceset politike në shtetet respektive dhe me theks të veçantë, për dialogun midis Kosovës dhe Serbisë.

Kreu i Kuvendit të Kosovës konfirmoi edhe njëherë qëndrimin se sovraniteti dhe integriteti territorial i Kosovës janë të pacenueshme. 

Veseli tha se në fund të procesit të dialogut, Kosova do të fitojë ulësen e saj në OKB, brenda kufijve me të cilët ka shpallur pavarësinë dhe është njohur ndërkombëtarisht. 

Kryediplomati shqiptar, Ditmir Bushati, nga ana e tij, konfirmoi mbështetjen e Shqipërisë për Kosovën në të gjitha proceset nëpër të cilat ajo po kalon. 

Veseli e Bushati theksuan nevojën që spektri politik i Kosovës të dalë me një qëndrim të përbashkët para fillimit të dialogut final.

 

Qeveria miraton pakon e projektligjeve për FSK-në

Dje, Qeveria e Kosovës ka bërë miratimin e pakos së projektligjeve që rregullojnë rolin, funksionin dhe shërbimin e FSK-së.

Me të miratuar këto projektligje Qeveria thotë se ato janë dërguar për procedim në Kuvend. Kështu është deklaruar për lajmi.net, Halil Matoshi, këshilltar për media në kabinetin e kryeministrit të Kosovës.

Ai është pyetur edhe për deklaratën e Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ku thanë se autoritetet e Kosovës nuk i kanë konsultuar sa i përket vendimit për miratimin e pakos së projektligjeve për transformimin e FSK-së.

“Ne nuk na kanë konsultuar për kohën kur është marrë vendimi dhe ne duhet t’i analizojmë projektligjet për të kuptuar qëllimin dhe efektin e tyre”, thuhej në komunikatën që ambasada kishte lëshuar dje për media.

Mirëpo edhe zyrtarët e NATO-s kanë reaguar pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për të miratuar pakon e projektligjeve që rregullojnë rolin, funksionin dhe shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës. Sipas aleancës, “çdo ndryshim i strukturës, mandatit dhe misionit të Forcës së Sigurisë së Kosovës, duhet të jetë në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, çka do të kërkojë ndryshime kushtetuese”.

 

Z.Zaev; Së bashku drejtë një të ardhme më të mirë në BE dhe në NATO

Opozita dhe të gjithë të cilët janë në mëdyshje, ta përkrahin referendumin dhe të bashkëngjiten - së bashku ta dërgojmë Maqedoninë drejt një të ardhme më të mirë në BE dhe NATO, porosisin përkrahësit e referendumit.

"Tani ne, qytetarët e RM-së, duhet të tregojmë unitet dhe vendosmëri në referendumin vijues më 30 shtator, të sjellim vendim për Marrëveshjen, të sjellim vendim për të ardhmen tonë. Për ne perspektiva për anëtarësim në BE është faktor shtytës, i cili i bashkon të gjithë faktorët shoqëror dhe fuqi për zbatim të suksesshëm të reformave dhe përballje me sfidat me të cilat përballemi në këtë rrugë ," deklaroi dje kryeministri Zoran Zaev, i cili së bashku me përfaqësuesen e lartë për politikë të jashtme dhe siguri të BE-së, Federika Mogerini e vizituan Çarshinë e vjetër të Shkupit.

Referendumi më 30 shtator, tha Zaev, është referendum për pavarësi të dytë, porositi Zaev në Parlamentin Evropian, që është fjalimi i parë i kryeministrit të Maqedonisë në gjuhën amtare në dhomën evropiane të deputetëve.

 Referendumi më 30 shtator, është shumë më shumë sesa vetëm një referendum për Marrëveshjen e Prespës. Ky është referendum për ardhmërinë. Ky është referendum për pavarësinë tonë të dytë", theksoi Zaev.

Administrata e presidentit Tramp, zbulon planet për sanksione të reja ndaj Rusisë 

Ligjvënësit amerikanë kanë rritur presionin mbi Rusinë pasi administrata e presidentit të SHBA-së, Donald Trump, zbuloi planet për sanksione të reja kundër Moskës.

"Ne kemi në plan të vendosim një raund të dytë të rreptë të sanksioneve mbi Rusinë”, tha Manisha Singh, ndihmës sekretare për Byronë e Çështjeve Ekonomike dhe të Biznesit të Departamentit të Shtetit, para ligjvënësit në një seancë dëgjimore të komitetit të dhomës, dje. Anëtarët e Kongresit u ankuan që administrata e Trump kishte qenë shumë ngurruese për të goditur Rusinë me sanksione pas dyshimeve për përdorimin e një agjenti  nervor ndaj një ish-spiuni në Salisbury të Britanisë së Madhe.

Trump për më tepër parapëlqente përmirësimin e marrëdhënieve me presidentin e Rusisë, Vladimir Putin. Sipas Manisha Singh, administrata Trump tani ka hartuar një plan më të ashpër të sanksioneve kundër Rusisë që do të vendosen në nëntor.

Sanksionet e reja synojnë forcimin e sigurisë së mbarëvajtjes së zgjedhjeve afatmesme të kongresit që mbahen në nëntor.

Sipas SHBA-së, sanksionet do të mundësojnë që Kombet e Bashkuara të kryejnë "inspektime dhe të pranojnë një pohim se [Rusia] nuk do të përdorë më agjentët e nervave ndaj njerëzve".

 

Mass dhe Lavrov, diskutojnë situatën në Siri

Ministri i Jashtëm i Gjermanisë, Heiko Maas ka thënë se ai do të paralajmërojë homologun e tij rus, Sergei Lavrov më 14 shtator se një ofensivë masive ushtarake në provicën Idlib, njëherësh zonën e fundit të kontrolluar nga rebelët në Siri, rrezikon nxitje e një “katastrofe humanitare”.

“Të gjithë e dimë çfarë është duke u rrezikuar”, ka thënë Mass në një intervistë për agjencinë gjermane të lajmeve dpa, para takimit të tij me Lavrovin në Berlin.

“Kjo ka të bëjë me parandalimin e më të keqes, apo katastrofës së re humanitare”.

Qeveria e Sirisë ka njoftuar në anën tjetër se është duke u përgatitur për një ofensivë masive, ashtu që të largojë rebelët e mbetur në atë zonë.

Rusia dhe Irani i kanë dhënë mbështetje vendimtare, presidentit sirian, Bashar al-Assad në luftën civile shtatëvjeçare, e cila ka nisur fillimisht si pakënaqësi kundër Qeverisë më 2011.

Kombet e Bashkuara presin që rreth 900,000 persona të largohen nga vendi nëse Assadi fillon ofensivën në Idlib, hapësirë, e cila konsiderohet shtëpi për rreth 3 milionë banorë.

Ministrat e BE, diskutojnë qendrat e pranimit të migrantëve 

Në takimin e ministrave të brendshëm të BE në Vjenë morën pjesë edhe përfaqësuesit e vendeve të Ballkanit Perëndimor e shteteve afrikano-veriore. Fokusi ishte bashkëpunimi i policisë, migracioni dhe mbrojtja e kufijve.

Këshilli i ministrave të BE-së dhe përfaqëesuesit nga vendet e Ballkanit Perëndimor ranë dakord në Vjenë (13.09) për zgjerimin e marrëveshjes së Prüm-it. Në këtë marrëveshje bëhet fjalër për automatizimin e shkëmbimit të të dhënave mes BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. Konkretisht kjo ka të bëjë me gjurmët e gishtrinjve dhe të dhënat për ADN-në, si dhe të dhënat për regjistrimin e automjeteve, vuri në dukje ministri Brendshëm austriak Herbert Kickl (FPÖ) në një konferencë të përbashkët shtypi me homologun shqiptar Fatmir Xhafaj. Ky do të ishte një "impuls i vërtetë cilësie" në bashkëpunimin policor dhe sigurinë në të gjitha vendet pjesëmarrëse.

Marrëveshja e Prüm-it u nënshkrua në vitin 2005 nga Austria, vendet e Belenux-it, Gjermania, Franca dhe Spanja. Që nga vera 2007 kjo marrëveshje është integruar si kuadër ligjor në BE. Ajo rregullon bashkëpunimin ndërkufitar midis shteteve nënshkruese me qëllim luftimin e terrorizmit dhe kriminalitetin ndërkufitar.

 

Nesër, mot i ndryshueshëm

Sot në mal të Zi mban mot kryesisht me diell dhe i thatë. Frynë erë e dobët  deri mesatare nga drejtimet perëndimore.

Temperaturat: Podgoricë 31gradë, Budvë 29, H. Novi e Ulqin 28, Beranë, Nikshiq, tivar, Kollashin , Cetinë e B. Pole 27, Plevle, Shavnik e Rozhaj 26, Plavë e Plluzhinë 25 dhe në Zhablak 18 g.

 Për nesër paradite parashihet të mbajë mot me vranësira të ndryshueshme dhe i thatë, kurse pasdite, vende –vende, edhe me reshje e bubullimë.

Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme. Temperatura e mëngjesit prej 9 deri në 21, kurse më e larta e ditës, prej 20 deri në 32 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214643/lajmet-14092018.html
Lajmet 13.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214506/lajmet-13092018.html 13.09.2018 ]]> Mali i Zi ka bërë përpjekje të mëdha dhe ka shënuar rezultate në realizimin e qëllimeve zhvillimore

Mali i Zi ka bërë përpjekje të mëdha dhe ka shënuar rezultate në realizimin e qëllimeve zhvillimore të mijë vjetorit , ka vlerësuar kryenegociatori Aleksandar Drleviq duke shtuar se qëllimet dhe synimet nacionale janë harmonizuar me to. Ai në konferencën subrajonale për promovim dhe progres në realizimin e agjendës 2030, ka theksuar se Mali i Zi është i përkushtuar për partneritet me shtetet  anëtare dhe akterët tjerë global në realizimin e kësaj agjende. Nga sekretariati i përgjithshëm i qeverisë është kumtuar se Drleviq ka theksuar nevojën për efikasitet akoma më të madh në nivelin global në arritjen e qëllimeve në të gjitha dimensionet e zhvillimit të qëndrueshëm , në atë ekonomik , social dhe ekologjik.

Mbledhja e kolegiumit është momenti i duhur për ndërprerjen e bojkotimit të parlamentit

Mbledhja e kolegiumit të kryetarit të parlamentit për mënyrën e punës së deputetëve në përparimin e legjislaturës zgjedhore, është momenti i duhur për ndërprerjen e bojkotimit të parlamentit, ka vlerësuar drejtori programor i aleancës qytetare Boris Raoniq. Kryetari i Kuvendit Ivan Brajoviq ka caktuar për të hënën mbledhjen e kolegiumit në të cilin do të shqyrtohet kërkimi i modelit më të mirë dhe mënyra e punës së deputetëve me qëllim të sigurimit të parakushteve për vazhdimin e avancimit të legjislaturës zgjedhore. Raoniq ka deklaruar për agjencinë ,,MINA,, se Kuvendi është vendi ku duhet të arrihet marrëveshja për mënyrën e punës në ndryshimet e kodit zgjedhor.

Bllagoje Ceroviq ka vdekur sot  në moshën 71 vjeçare

Ish profesori i Universitetit Bllagoje Ceroviq ish kryetar i Komunës së Nikshiqit ka vdekur sot pas një sëmundje të shkurtër në moshën 71 vjeçare. Ceroviq ishte doktor i matematikës , kurse pas karrierës në punë ka ushtruar edhe funksionin e dekanit të Fakultetit filozofik dhe të kryetarit të klubit të shahut në Nikshiq. Ka qenë anëtarë i PDS dhe ka ushtruar funksione të rëndësishme partiake. Ceroviq do të varroset nesër në ora 14 në varrezat e vjetra të qytetit në Nikshiq kurse në ora 10 në ndërtesën e Kuvendit do të mbahet mbledhja komemorative.

Dushko Markoviq i ka dërguar telegram ngushëllimi familjes së profesorit Ballagoje Ceroviq

Kryeministri i Malit të Zi Dushko Markoviq i ka dërguar telegram ngushëllimi familjes së profesorit Ballagoje Ceroviq duke theksuar se vdekja e tij është humbje për bashkësinë shkencore dhe kulturore të Malit të Zi. Ai i ka takuar plejadës së krijueseve puna e të cilit ka shënuar një epokë të tërë të jetës shoqërore dhe politike të Malit të Zi, identiteti kulturor  i  të cilit ka dhënë kontribut të veçantë, thuhet në telegram. Markoviq ka theksuar se Ceroviq do të mbahet mend si kryetar i Komunës së Nikshiqit i cili, siç ka theksuar i ka siguruar qytetit të vetë veçoritë kulturore dhe sportive të një qendre urbanistike.

Mali i Zi do të vazhdojë të rris numrin e programeve që ka të bëjë me shkëmbimin e studentëve dhe bursat

Mali i Zi do të vazhdojë të rris numrin e programeve që ka të bëjë me shkëmbimin e studentëve dhe bursat , ka theksuar ministri i arsimit Damir Shehoviq duke shtuar se getoizimi i arsimimit të lartë çon drejt izolimit të shoqërisë. Siç është kumtuar nga ministria , Shehoviq kryeson delegacionin i cili merr pjesë në konferencën e 30 vjetore, të asociacionit evropianë për arsimim në Gjenevë, temë e të cilës është internacionalizimi i arsimimit të lartë. Qëllimi është që të bëhet shkëmbimi i përvojave dhe njohjet me praktikat më të mira në sistemin e arsimimit të lartë, prezantimi i shteteve dhe i sistemeve të tyre dhe i institucioneve të arsimimit të lartë, Erasmus plus programet, etj , thuhet në kumtesë.

Agjencia për kontrollin dhe sigurimin e cilësisë së arsimimit të lartë ka shpallur sot ftesën publike

Agjencia për kontrollin dhe sigurimin e cilësisë së arsimimit të lartë ka shpallur sot ftesën publike për paraqitje për listën e ekspertëve për akreditimin e programeve studimore gjegjësisht rikreditimin e institucioneve të arsimit të lartë. Siç është kumtuar nga agjencia ekspertët e interesuar nga Mali i Zi dhe nga bota duhet të dorëzojnë formularin e plotësuar deri me 28 shtator. Kriteriumet për zgjedhjen e ekspertëve të cilët do të gjendeshin në listë , mes tjerash janë posedimi i titullit shkencorë , respektivisht akademik , pjesëmarrja në projektet relevante , përvoja në sigurimin e cilësisë të arsimimit të lartë e të ngjashme , thuhet në kumtesë. 

Në secilën shtëpi të shëndetit në Mal të Zi të jenë në dispozicion shërbimet e terapisë bashkëkohore fizikale

Ministria e shëndetësisë ka për qëllim që në secilën shtëpi të shëndetit në Mal të Zi, për pacientët të jenë në dispozicion shërbimet e terapisë bashkëkohore fizikale, ka kumtuar ministri Kenan Hrapoviq. Ai ka hapur ambulanten dhe lokalet për terapinë fizikale në shtëpinë e shëndetit në Nikshiq, për pajisje dhe adaptimin e të cilës janë shpenzuar rreth 60 mijë euro, të siguruara nga donacionet. Ai ka përkujtuar se deri tani shërbimet e terapisë fizikale, fizioterapeutet nga Nikshiqi ua kanë ofruar vetëm fëmijëve me nevoja të veçanta në njësinë fizikale të spitalit të përgjithshëm. Shtëpia e shëndetit njofton se përveç dy të punësuarve, në lokalin e ri do të punësohen 6 fizioterapeut, njëri prej të cilëve do të punojë në Shavnik, ku është adaptuar lokali për ofrimin e shërbimeve të terapisë fizikale, ka theksuar Hrapoviq.

Radulloviq ka paraqitur fletë padi në gjyqin afaristë kundër vendimit të ri të agjencisë për pengimin e korrupsionit

Avokati Veselin Radulloviq ka paraqitur fletë padi në gjyqin afaristë kundër vendimit të ri të agjencisë për pengimin e korrupsionit në procedurën, e cila siç ka theksuar nuk zhvillohet mbi bazat ligjore kundër drejtores ekzekutive të MANS-it Vanja Qalloviq Markoviq. Radulloviq ka kumtuar se në aktakuzë, në veçanti tërheq vërejtjen se Gjyqi afaristë në akt vendimin e mëparshëm ka treguar qartë se Qalloviq –Markoviq nuk ka realizuar rritjen e të ardhurave në bazë të kontratës të cilën MANS e ka nënshkruar me delegacionin e BE. Ai po ashtu ka tërhequr vërejtjen se kjo kontratë dhe obligimet që dalin nga ajo nuk kanë të bëjnë me shumën e të ardhurave të Markoviq dhe se ajo nuk ka marr pjesë në vendim marrje për kallëzimet e MANS-it sepse një gjë e tillë nuk ka qenë në rend të ditës të mbledhjes së agjencisë dhe se definitivisht një gjë e tillë nuk është në kompetencat e këshillit.

Policia komunale prej sot do të rris kontrollin e parkimeve jo të rregullta në kryeqytet

Policia komunale prej sot do të rris kontrollin e parkimeve jo të rregullta në kryeqytet , parkimet në hapësirat e gjelbra dhe pagesën e vend parkimeve në ato vende ku është paraparë me sinjalizimin e komunikacionit. Nga Byroja e Podgoricës kanë theksuar se administrata e qytetit përveç aktiviteteve të rregullta , do të intensifikojë punën e shërbimeve kompetente për kontrollin dhe mbikëqyrjen e rendit në komunikacion në kryeqytet. Ata kanë theksuar se parkimet dhe ndalesat jo të rregullta pengojnë komunikacionin dhe ndikojnë në sigurinë në sigurinë , shkatërrojnë hapësirat e gjelbra etj.

Parlamenti Evropian votoi pro liberalizimit të vizave për Kosovën

Parlamenti Evropian votoi me shumicë votash rekomandimin e Komitetit për liritë qytetare, drejtësi dhe çështje të brendshme, për liberalizimin e vizave për Kosovën. Raportuesja për vizat në Parlamentin Evropian Tanja Fajon, gjatë prezantimit të rekomandimit tha se qytetarët e Kosovës e meritojnë votën pro, pasi institucionet e Kosovës i kanë përmbushur gjitha kriteret për liberalizimin e vizave. Ajo tha se sot votohet për mandatin e dialogut tripalësh mes Parlamentit, Komisionit dhe Këshillit të Ministrave. Pas këtij votimi të Parlamentit Evropian konfirmohet mandati për fillimin e bisedimeve me vendet anëtare të BE-së, në mënyrë që Kosovës t’i liberalizohen vizat. Bisedimet në emër të Parlamentit Evropian do t’i udhëheqë, Tanja Fajon, raportuese për vizat në Parlament. Ndërkaq, menjëherë pas votimi përmes një postimi në Twitter, Fajon tha se qytetarët e Kosovës janë edhe një hap më afër udhëtimit pa viza në Evropë. “Përpjekjet vazhdojnë me qeveritë e vendeve të BE-së dhe nuk do të ndalem derisa të liberalizohen vizat”, ka shkruar Fajon. Raportuesi për Kosovën në Parlamentin Evropian, Igor Soltes, tha se Kosova është “një hap më pranë regjimit pa viza”, duke shtuar se qytetarët e Kosovës “meritojnë mundësitë e njëjta”.

Zyrtarët kosovar një hap drejt realizimit të drejtave bazike

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi tha se qytetarët e Kosovës, janë “një hap më afër drejt realizimit të një të drejte bazike”. Ai tha se votimi në Parlamentin Evropian pro liberalizimit të vizave për Kosovën “është një mesazh i qartë edhe për institucionet e tjera vendimmarrëse në Bashkimin Evropian”. Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj tha se qytetarët e Kosovës së shpejti do të lëvizin lirshëm, pa viza. Ndërkaq, ministrja e Integrimeve Evropiane, Dhurata Hoxha, tha se ka mbetur që të kalohet edhe një fazë deri në liberalizimin e vizave. Në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, Hoxha tha se Kosovës i mbetet të vazhdojë reformat dhe të lobojë sa më shumë te vendet anëtare, pasi janë pikërisht këto vende, që veç e veç do të votojnë në kuadër të Këshllit të Ministrave të Brendshëm. "Vendimi përfundimtar varet nga shtetet anëtare veç e veç, ku në Këshillin e Ministrave votojnë përmes ministrave të Brendshëm. Dhe këtu janë ato sfidat që ne po i shohim, sidomos duke pasur parasysh debatin mbi emigracionin. Shpresoj se shtetet anëtare, hezitimet që i kanë, do të mund t’i adresojnë, por jo në dëm të Kosovës" tha ministrja Hoxha. Radio Evropa e Lirë mëson se takimi i parë i grupit punues do të mbahet më 17 shtator.

Thaçi: Marrëveshje me Serbinë, vetëm nëse sigurohet njohje reciproke

Kosova do të nënshkruajë marrëveshjen me Serbinë vetëm nëse ajo i siguron asaj njohje reciproke, ka deklaruar presidenti Kosovës Hashim Thaçi. Këto komente, Thaçi i bëri gjatë një konference për media, ku ka prezantuar përpjekjet e tij të vazhdueshme për arritjen e një marrëveshjeje paqësore dhe ligjërisht të obligueshme me Serbinë. Sipas presidentit Thaçi, marrëveshja eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë do të kishte ndikim pozitiv dhe në gjithë rajonin. Thaçi ka folur sërish për marrëveshje e cila prek edhe kufijtë, çështje kjo që nuk po has në mbështetje brenda spektrit politik në Kosovë. "Do të kemi demarkacionin e kufiri apo korrigjimin e kufirit prej 430 kilometrash. Nuk mund të ketë njohje reciproke pa përmbylljen e këtij procesi apo paralelisht. Korrigjimi i kufirit është i mundshëm dhe i siguron Kosovës njohja direkte nga Serbia, e po ashtu edhe bashkimin e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit me Kosovën", tha Thaçi.

Hahn mirëpret vendimin e Parlamentit Evropian për vizat

Komisionari për Zgjerim në Bashkimin Evropian, Johanes Hahn ka mirëpritur vendimin e Parlamentit Evropian për aprovimin e rekomandimit për liberalizimin e vizave për Kosovën. “E mirëpres dritën e gjelbër nga Parlamentit Evropain, për të nisur negociatat me Këshillin e Evropës për liberalizimin e vizave për Kosovën”, ka shkruar ai në Twitter. Me 420 vota pro, 186 kundër dhe 22 abstenime, Parlamenti Evropian ka votuar për heqjen e vizave të kosovarëve.

Limaj e quan lajm të madh votimin PRO liberalizimit të vizave nga Parlamenti Evropian

Kryetari i Nismës Socialdemokrate dhe zëvendëskryeministri i Kosovës, Fatmir Limaj e ka quajtur lajm të madh për qytetarët e Kosovës votimin PRO liberalizimit të vizave nga ana e Parlamentit Evropian. Limaj në llogarinë e tij në ‘Facebook’, ka shkruar se votimi i sotëm shënon një tjetër hap në rrugën drejt liberalizimit të vizave. Ai ka thënë se pret që jo shumë larg, qytetarëve tu mundësohet lëvizja e lirë në zonën shengen. Krejt në fund ai ka falënderuar deputetët e Parlamentit Evropian për votimin pro liberalizimit të vizave.

Qeveria miraton pakon e projektligjeve për FSK-në

Qeveria e Kosovës në mbledhjen e sotme ka miratuar pakon e projektligjeve që rregullojnë rolin, funksionin dhe shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës. Kjo pako përfshin Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës, Projektligjin për shërbimin në Forcën e Sigurisë së Kosovës dhe Projektligjin për Ministrinë e Mbrojtjes. Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, në një konferencë për media tha se me ketë projektligj nuk mund të jetë i befasuar askush, pasi për të kanë qenë të përgatitur e të njoftuar të gjithë në vazhdimësi. "Kosova nuk mund të vazhdojë pa i marr përgjegjësitë e veta. Parlamenti është institucioni i radhës që do ta trajtojë atë. Deputetët e kanë mundësinë që të japin mendimin e tyre. I ftoj të gjithë që ta votojnë pozitë dhe opozitë dhe të gjitha komunitetet", tha Haradinaj.

Shqipëria fton shqiptarët e Maqedonisë të mbështesin referendumin

Ministri i Punëve të Jashtme i Shqipërisë, Ditmir Bushati u ka bërë thirrje shqiptarëve të Maqedonisë që të votojnë në referendumin e 30 shtatorit për mbështetjen e marrëveshjes me Greqinë. Kjo marrëveshje vlerësohet vendimtare për të ardhmen e Maqedonisë, pasi zbatimi i saj mundëson hyrje në NATO dhe nisjen e negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian. “Dua që në emër të shtetit shqiptar t’iu bashkohem gjithë zërave, gjithë miqve të vendit tuaj, duke i bërë një apel, sidomos shqiptarëve që jetojnë këtu për të mbështetur marrëveshjen historike të Prespës. Kjo marrëveshje pavarësisht se shpesh konsiderohet si një marrëveshje për zgjidhjen e çështjes së emrit, në fakt ajo ka një rëndësi të madhe për stabilitetin demokratik në rajonin tonë dhe për perspektivën tonë të përbashkët euroatlantike”, ka deklaruar në Shkup, shefi i diplomacisë shqiptare pas takimit me ministrin e Punëve të Jashtme të Maqedonisë, Nikolla Dimitrov. Bushati tha se Shqipëria si vend anëtar i NATO-së mbështet pa asnjë kusht anëtarësimin e Maqedonisë në Aleancën Veriatlantike. Ministri i Jashtëm i Maqedonisë, ka përshëndetur qasjen konstruktive të Shqipërisë sa i përket procesit euroatlantik ndërsa ka theksuar përkushtimin e dy vendeve për thellimin e mëtejmë të bashkëpunimit. Dy ministrat njoftuan edhe për mbajtjen e shpejtë të një mbledhjeje të përbashkët mes dy qeverive.

Liderët perëndimorë, në rresht për të vizituar Maqedoninë

Sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, do të qëndrojë këtë fundjavë në Maqedoni për t’i dhënë mbështetje referendumit të 30 shtatorit, në lidhje me ndryshimin e emrit të këtij vendi.Në qershor të këtij viti, Shkupi dhe Athina kanë arritur marrëveshje për zgjidhjen e kontestit që ka datuar qysh në vitin 1991 kur Maqedonia ka shpallur pavarësinë.Greqia ka refuzuar ta njohë Maqedoninë me këtë emër, duke thënë se një gjë e tillë sugjeron se Shkupi ka pretendime territoriale ndaj një rajoni verior të Greqisë, i cili po ashtu quhet Maqedoni.Për shkak të kundërshtimeve greke, Maqedonia është pranuar në Kombet e Bashkuara nën emrin e përkohshëm: Ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë.Palët, më 17 qershor, janë pajtuar për emrin e ri “Maqedonia e Veriut”. Nacionalistët në të dyja vendet e kanë kundërshtuar marrëveshjen. Por, nëse ajo miratohet në referendumin e 30 shtatorit në Maqedoni dhe nëse ky vend i bën ndryshimet e nevojshme kushtetuese, marrëveshja do t’i hapë rrugë për anëtarësim në NATO dhe në Bashkimin Evropian.

Spanja miraton shitjen e bombave laserike në Arabinë Saudite

Spanja do të vazhdojë procedurat e shitjes së 400 bombave laserike në Arabinë Saudite, ka njoftuar ministri i Jashtëm spanjoll, Josep Borrell, ndonëse në fillim shteti i tij kishte dilema për rolin e sauditëve në luftën në Jemen. “Vendimi është që këto bomba do të shiten për nder të kontratës së vitit 2015, që është nënshkruar nga Qeveritë e mëparshme”, ka thënë Borrell për Radion Onda Cero, transmeton Reuters. Grupe për të drejtat e njeriut, përfshirë Amnesty International kanë dënuar shitjen e armëve të Perëndimit në Arabinë Saudite dhe tek aleatët e saj, në luftën për të cilën Kombet e Bashkuara kanë thënë të ketë lënë të vdekur më shumë se 10,000 persona dhe 8.4 të tjerë i ka përballur me uri ekstreme. Disa ministra qeveritarë kanë punuar në këtë çështje për një javë dhe kontrata është rishikuar tri herë nga komisioni përgjegjës për shitjen e armëve, andaj sipas Borrell ata “nuk kanë gjetur asgjë për të mos shitur ato”. I pyetur nëse Spanja ka pranuar ndonjë dokument që siguron se ato armë nuk do të përdoren kundër popullsisë në Jemen, ministri spanjoll ka thënë se bombat godasin shënjestrat me “precizitet të jashtëzakonshëm” brenda një metre.

Erdogan ndalon përdorimin e valutave të huaja në tregjet e pronave

Turqia ka ndaluar përdorimin e valutave të huaja në tregjet e pronave në këtë shtet, teksa synon të parandalojë rënien dramatike të lirës. Presidenti i këtij vendi, Recep Tayyip Erdogan ka nënshkruar një dekret të enjten, duke njoftuar se kontratat për shitjen apo dhënien me qira të pronave, duhet të duhet të realizohen vetëm duke përdorur lirën. Erdogan edhe më herët u ka bërë thirrje banorëve të Turqisë që të sheshin dollarin dhe euron. Ky hap vjen pasi lira turke ka humbur gati një të tretën e vlerës që ka pasur në krahasim me dollarin amerikan prej muajit janar. Dekreti i së enjtës, i cili është publikuar në gazetën zyrtare të Qeverisë, përcakton se të gjitha marrëveshjet për prona që janë planifikuar të kryhen me valuta të huaja, duhet të ndryshohen brenda 30 ditëve.

Nesër mot me diell

Sot në Mal të ZI mban mot kryesisht me diell.  Frynë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

      Temperaturat: Podgoricë e Budvë 32, H. novi 30, Tivar e Ulqin 29, Cetinë e Nikshiq 27, Bjello Pole, Beranë, Shavnik e Plluzhinë 26, Plevle e Rozhaj 25, Kollashin e Plavë 23 dhe në Zhablak 19 g.

      Për nesër parashihet të mbajë mot me vranësira të ndryshueshme dhe intervale me diell. Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e perëndimit. Temperatra e mëngjesit prej 7 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 21 deri në 32 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214506/lajmet-13092018.html
Lajmet 12.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214398/lajmet-12092018.html 12.09.2018 ]]> M.Gjukanoviq; Zgjidhja të kërkohet përmes dialogut

Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, i ka përshëndetur përpjekjet e Beogradit dhe të Prishtinës që zgjidhjen paqësore , ta kërkojnë përmes dialogut , nën patronazhin e BE, të bindur se të gjitha palët do të kenë kujdes që rezultati përfundimtarë të jetë kontribut i fortë për stabilitetin e Ballkanit Perëndimor.

 Gjukanoviq ka biseduar mbrëmë me presidentin e Kosovës, Hashim Thaçi. Siç theksohet në kumtesë , këtë takime e ka iniciuar, Hashim Thaçi, në kudër të kontakteve në rajon me qëllim që ti njoftojë fqinjët me rezultatet e bisedimeve ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit dhe për planet në të ardhmen.

Gjukanoviq është falënderuar për iniciativën dhe i ka përshëndetur përpjekjet e Beogradit dhe të Prishtinës që zgjidhjen ta kërkojnë përmes rrugës paqësore, me dialog nën patronazhin e BE përmes besimit se të gjitha palët do të kenë kujdes që rezultati i fundit të jetë edhe kontribut i fuqishëm i stabilitetit në Ballkanin Perëndimore dhe nxitje për perspektiven e tij evropiane , thuhet në kumtesë.

Gjatë bisedimeve, siç theksohet është bërë fjalë edhe për nevojën e përparimit të mëtejmë të bashkëpunimit bilateral me interes të dy anshëm.

S.Darmanoviq: Politika e zgjerimit, ndër politikat më të suksesshme të BE

Politika e zgjerimit është njëri ndër projektet më të suksesshme të BE prej themelimit të tij , ka vlerësuar ministri i punëve të jashtme, Srgjan Darmanoviq, duke theksuar se Mali i Zi bisedimet mund ti përfundojë edhe para vitit  2025.

Darmanoviq , duke marrë pjesë në forumit strategjik të Bledit ka theksuar se ekziston përkrahje e fortë për anëtarësim në UE në të gjitha shtetet e Ballkanit Perëndimor. Në forum kanë marr pjesë zyrtarë të lartë të Sllovenisë , të rajonit dhe të Evropës.

Darmanoviq, në forum ka folur në panelin me titull “Ballkani Perëndimor – vitet e humbura ose shpresë e re”, me fokus në perspektiven  Evropiane dhe Euro- atlantike të rajonit. 

Ai,  ka theksuar se politika e zgjerimit është njëri ndër projektet më të suksesshme të BE prej themelimit të tij dhe ekziston përkrahje e fortë për anëtarësim në BE në të gjitha shtetet e Ballkanit Perëndimor , thuhet në kumtesë.

Ai është bindur se Mali i Zi, procesin e bisedimeve me BE, mund ta përfundojë edhe para vitit 2025.

Shehoviq, në konferencën e Asociacionit Evropian, për arsim

Delegacioni i qeverisë së Malit të Zi, i udhëhequr nga Ministri i arsimit, Damir Shehoviq, do të marr pjesë në konferencën e 30-të, vjetore të Asociacionit Evropianë për arsim, e cila deri të premten do të mbahet në Gjenevë.

Asociacioni Evropianë për arsim, është themeluar në vitin 1989, si organizatë jo profitabile e cila merret me internacionalizimin e institucioneve arsimore  dhe avancon arsimimin e lartë në Evropë dhe në pjesën tjetër të botës.

Siç është kumtuar nga Ministria e arsimit, temë e konferencës së sivjetme, është “Shikimi përpara“, kurse pjesëmarrësit do të kenë rastin të njoftojnë  sistemin e arsimittë lartë të Zvicrës dhe me mundësi të cilat ky vend ua ofron studentëve ndërkombëtare.

I përkushtuar në përforcimin e kapaciteteve mbrojtëse

Mali i Zi, vazhdon me vendosmëri  në forcimin e kapaciteteve mbrojtëse në pajtim me prioritetet e NATO agjendës , ka theksuar ministri i mbrojtjes Predrag Boshkoviq, gjatë bisedimeve me të deleguarën e mbrojtjes së Polonisë, Dorota Levandovska.

Levandovska,  e deleguara e sapo emëruar e mbrojtjes së Polonisë për Malin e  Zi, në baza jo rezidenciale ka qendruar sot për vizitë në Ministrinë e mbrojtjes të Malit të Zi.

Boshkoviq , siç është kumtuar nga ministria e mbrojtjes, duke theksuar rëndësinë e bashkëpunimit të dy vendeve në fushën e mbrojtjes , e ka informuar mysafiren për reformat e realizuara në sistemin mbrojtës të Malit të Zi.

Ai ka shtuar se Mali i Zi mbetet i vendosur në forcimin e kapaciteteve mbrojtëse në pajtim me prioritetet e NATO agjendës. Siç ka theksuar , Mali i Zi është i gatshëm për dhënien e përkrahjes në luftën kundër kërcënimeve bashkëkohore për paqen dhe sigurinë me qëllim që të kontribuojë në sistemin kolektiv të mbrojtjes.

I.Vukoviq: Podgorica, lokomotivë e zhvillimit të Malit të Zi modern

Podgorica vazhdon të jetë lokomotivë e zhvillimit dhe e modernizimit të Malit të Zi modern, dhe vazhdojmë vizionin që kryeqytetin ta ndërtojmë në frymën evropiane, duke e ruajtur traditën dhe autencititetin e tij , ka theksuar kryebashkiaku i Podgoricës, Ivan Vukoviq.

Ai,  duke prezantuar raportin për punën e kryebashkiakut, dhe punën e organeve të administratës të kryeqytetit dhe të shërbimeve për vitin 2017 , në mbledhjen e parlamentit lokal ka përkujtuar se në bashkëpunim me qeverinë e Malit të Zi janë krijuar parakushtet e domosdoshme për fillimin e realizimit të projektit për instalimet për pastrimin e ujërave të zeza dhe trajtimin e sistemit kanalizues.

Vlera e investimeve është mbi 50 milion euro. Janë nënshkruar kontratat për financim dhe kontratat për grantin dhe në këtë mënyrë është rrumbullakosua konstruksioni financiar kurse pason shpallja e tenderit ndërkombëtarë për zgjedhjen e kompanisë për kryerjen e punimeve, ka theksuar Vukoviq.

 Përveç projekteve të përmendura infrastrukturore  gjatë vitit të kaluar kemi punuar edhe në avancimin dhe zgjerimin e infrastrukturës rrugore në territorin e kryeqytetit,  në pajtim me planet dhe nevojat e qytetarëve. Janë asfaltuar rrugë të shumta në të gjitha pjesët e qytetit si dhe në rajonin rural .

Gjithëseit, në vitin e kaluar në territorin e kryeqytetit, janë asfaltuar 52 km rrugë dhe, në bashkëpunim me ushtrinë e Malit të Zi, janë hapur 32 kilometra rrugë në rajonet rurale , ka theksuar Vukoviq.

Shtyhet gjyqi për më 26 shtator

Procesi gjyqësor kundër liderit të Lëvizjes për ndryshime Nebojsha Medojeviq, biznesmenit Momir Nikoliq, dhe të akuzuarve të tjerë për larje parash dhe formimin e organizatës kriminale, është shtyrë për me 26 shtator, njofton televizioni i Malit të Zi.

Gjyqi është shtyrë për shkak të pa mundësisë të ardhjes në Mal të Zi të dy avokatëve nga Beogradi, duke pasur para sysh se aeroporti “Nikolla Teslla”, ka qenë i bllokuar.

Të përkujtomë e  prokuroria speciale e shtetit, ka ngritur në janar aktakuzën kundër Medojeviqit, Nikoliqit dhe 10 anëtarëve të grupit të tij, me dyshimin se kanë bërë larjen e parave gjatë fushatës zgjedhore në prag të zgjedhjeve parlamentare.

PE, nesër voton rekomandimin për liberalizimin e vizave për Kosovën

 Parlamenti Evropian më 13 shtator do të votojë rekomandimin për liberalizimin e vizave për Kosovën, bënë të ditur përmes një njoftimi Komiteti për liritë qytetare, drejtësi dhe çështje të brendshme (LIBE) i Parlamentit Evropian.

Pas këtij votimi, do të konfirmohet mandati për fillimin e bisedimeve me vendet anëtare të BE-së, në mënyrë që Kosovës t’i liberalizohen vizat.

Bisedimet në emër të Parlamentit Evropian do t’i udhëheqë, Tanja Fajon, raportuese për vizat e Parlamentit.

Për liberalizimin e vizave është e domosdoshme që pajtimin ta japin edhe dy institucione kyçe të BE-së: Parlamenti Evropian dhe Këshilli i Ministrave të brendshëm të vendeve anëtare. Radio Evropa e Lirë mëson se takimi i parë i grupit punues do të mbahet më 17 shtator. Pasi që të përafrohen bisedimet në kuadër të grupit punues, pastaj çështja kalon në nivel të ministrave të Brendshëm të Bashkimit Evropian, të cilët vendosin për këtë përmes votimit me një shumicë të kualifikuar.

Komisioni Evropian më 18 korrik të këtij viti, vendosi se Kosova i ka përmbushur gjitha kriteret dhe i rekomandoi Bashkimi Evropian të liberalizojë vizat për qytetarët e Kosovës.

Kosova është vendi i vetëm në Ballkanin Perëndimor, qytetarët e së cilës nuk gëzojnë të drejtën e lëvizjes së lirë në zonën e Shengenit.

H.Thaçi: Marrëveshja me Serbinë do të ketë kosto të madhe 

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi, ka mbajtur sot një konferencë të përbashkët me kryeministrin e Maqedonisë, Zoran Zaev.

 “Kosova është unike sa i përket dialogut. Të gjithë e dinë që pa dialog dhe pa negociata me Serbinë nuk do të mund të arrijmë marrëveshje paqësore me Serbinë. Sot BE-ja është duke u modernizuar por edhe ka hapur dyert për ne. Por BE-ja nuk pranon në gjirin e vet vende me problematika të hapura”, ka thënë Thaçi.

Tutje, Thaçi ka thënë se negociatat me Serbinë do të intensifikohen në të ardhmen, mirëpo se një gjë e tillë do të ketë kosto të madhe.

Thaçi ka përmendur edhe demarkimin e kufirit me Kosovën.

“Duhet të jemi realistë, duhet të përmbyllet procesi i Demarkimit të kufirit mes Kosovës dhe Serbisë e që është rreth 430 kilometra. Marrëveshja do të jetë e frymës evropiane dhe e koordinuar  plotësisht me SHBA-të dhe Bashkimin Evropian.  Në këtë drejtim do të kemi një proces kompleks, në të cilin do të ketë debate dhe refuzime jo të lehta”, ka shtuar Thaçi. Presidenti i vendit ka folur edhe për rezolutën e propozuar nga përfaqësuesit e Luginës, për bashkim me Kosovën, ku ka thënë se e mbështetë fuqishëm një rezolutë të tillë, ndërkaq që ka shtuar se Kuvendi i Kosovës do të vendosë në bazë të bindjes së partive politike.

J.C.Juncker: Nëse neglizhojmë rajonin, të tjerët do ta rrisin ndikimin e tyre

Bashkimi Evropian duhet të jetë unik sa i përket anëtarësimit të Ballkanit Perendimor në të kundërtën të tjerët do ta marrin mbi vete për t’ia formësuar atij një mjedis më të afërt, ka thënë presidenti i Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker.

Ballkanin Perendimor nuk duhet t’a lëmë pas dore, nuk duhet t’a  neglizhojmë këtë rajon pasi të tjerët do të rrisin ndikimin e tyre, ka deklaruar Junker në fjalimin e tij për gjendjen në BE para Parlamentit Evropian.

“ Njëher dhe përgjithmonë duhet të gjejmë unitetin kur bëhet fjalë për Ballkanin Perendimor” iu tha eurodeputetëve, presidenti i Komisionit Evropian.

Junker ka theksuar se BE-ja nuk duhet të ndalë përpjekjet për ndërtimin e një Evrope të bashkuar, duke vënë theksin te fakti se Evropa mund të sjellë stabilitet siç ka bërë deri tash me procesin e zgjerimit të saj.(Rel)

J.Mattis, paralajmëron mbështetjen amerikane  për emrin në referendum

Sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, paralajmëroi se fundjavën e ardhshme do ta vizitojë Maqedoninë që të shprehë përkrahje të qartë për referendumin e ardhshëm  për çështjen e emrit, por edhe brengë për shkak të involvimit të mundshëm të Moskës në këtë proces.

"Do të shkoj t'i vizitoj miqtë tanë të Maqedonisë dhe qartë do të bëj me dije se SHBA-ja e përkrah popullin e Maqedonisë", tha Mattis në deklaratë për gazetarët në Pentagon.

Mattis theksoi që është i brengosur se Rusia mund të involvohet në procesin e referendumit në Maqedoni.

"Nëse keni votim, Moska do të involvohet. Unë jam i brengosur për atë. Përzierje të tillë Rusia ka praktikuar nga Estonia deri në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, nga Ukraina dhe tani në Maqedoni, gjithmonë adaptohet me situatën konkrete", tha sekretari amerikan i Mbrojtjes.

Numri i të vdekurve ka arritur në 68 në Afganistanin lindor 

Numri i të vdekurve nga një sulm vetëvrasës mbi protestuesit në Afganistanin Lindor është 68, thanë zyrtarët vendas për shtypin.

‘’Sulmi, i cili u zhvillua të martën pasdite në lagjen Mohmand Dara të provincës Nangarhar, gjithashtu la të paktën 165 njerëz të plagosur’’, tha Ataullah Khogyani, zëdhënës i guvernatorit provincial.

Qindra njerëz kishin dalë nëpër rrugë për të protestuar ndaj veprimeve të një komandanti lokal të policisë, kur një kamikaz shpërtheu dhe pasojat ishin tragjike.

Grupi militant i talebanëve mohoi përfshirjen dhe deri më tani asnjë grup tjetër nuk ka marrë përgjegjësinë për sulmin.

Kryengritësit talebanë kanë organizuar një numër sulmesh vdekjeprurëse në disa institucione qeveritare, arsimore dhe shëndetësore në Afganistan gjatë muajve të fundit.    

Tsipras, shfaqet mirënjohës para Parlamentit Evropian

Tre vjet më parë kryeministri grek gjëmonte kundër shteteve të euros. Tani ai shfaqet i përulur dhe mirënjohës para Parlamentit Evropian në Strazburg

Vetëm tre javë pasi Greqia la programim financiar evropian të shpëtimit, kryeministri Alexis Tsipras i partisë radikale të majtë "Syriza" tregon një bilanc pozitiv të periudhës së tij të qeverisjes. "Greqia nuk është më pjesë e problemit, por është pjesë e zgjidhjes," tha kryeministri me krenari. Greqia respekton kushtet e vëna nga donatorët e zonës së euros, Banka qendrore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar. Ne e kapërcyem krizën, pa shkatërruar vendin. Solidariteti mund të funksionojë", pohoi Tsipras.

Tre vjet më parë, në korrik 2015, gjatë kulmit të krizës greke të borxheve puna ishte krejt ndryshe. Alexis Tsipras, kishte pesë muaj në post dhe ishte gati duke e çuar vendin në falimentim. Në fjalimin e parë mbajtur para Parlamentit Evropian më korrik 2015, Tsipras akuzoi zonën e euros se kishte dështuar dhe se donte të gjunjëzonte Greqinë me politikën e saj të kursimeve.

Ndërkohë këto gjëra nuk përmenden më. Kryeministri i shfaqur si populist i majtë, lëvdoi programin e tretë të shpëtimit si shembull se solidariteti evropian mund të funksionojë.

Putin, propozon nënshkrimin e një traktati me Japoninë, pa parakushte

Presidenti rus, Vladimir Putin ka propozuar nënshkrimin e një traktati të paqes për Luftën e Dytë Botërore me Japoninë, deri në fund të vitit, “pa parakushte”.

Putin ka bërë këtë ofertë të papritur teksa ishte ulur afër kryeministrit japonez, Shinzo Abe, në Forumin Ekonomik, që po mbahet në qytetin rus, Vladivostok më 12 shtator.

Pasi Abe i ka përmendur Putinit çështjet e traktatit dhe zgjidhje të konflikt të gjatë me dekada për një grup ishujsh, për të cilët kanë pretendime të dyja vendet, Putin ka thënë: “Një ide apo erdhi në mendjen time”.

“Le të pajtohemi për një Traktat të Paqes para përfundimit të këtij viti, pa ndonjë parakusht”, është shprehur ai, duke shtuar se çështjet e konfliktit mund të zgjidhen më vonë.

Abe në anën tjetër nuk ka komentuar propozimin.

Një Traktat pa parakushte do t’i mundësonte Rusisë kontrollimin e ishujve kontestues, të cilëve Rusia dhe Japonia iu referohen ndryshe.

D.Tramp, do të ndërhyjë për të parandaluar ndërhyrjen në zgjedhjet amerikane

Raportimet në media kanë bërë të ditur se presidenti amerikan, Donald Trump është duke planifikuar një urdhër të ri ekzekutiv me qëllim të ndalimit të subjekteve të huaja apo individëve që tentojnë apo janë gjetur se kanë ndërhyrë në zgjedhjet amerikane.

Agjencia e lajmeve Reuters dhe Wall Street Journal kanë thënë se urdhri mund të bëhet i ditur më 12 shtator.

Një zyrtar anonim, i ka thënë Reutersit se sanksionet do të shënjestrojnë persona apo kompani të tëra që janë akuzuar për ndërhyrje në zgjedhje, përmes hakimit apo mënyrave tjera.

Kjo përbën një tjetër masë të administratës Trump në këtë çështje, e përcjellur nga përfundimet e agjencive amerikane të Inteligjencës, të cilat kanë dokumentuar fushatë propaganduese të kryer nga Rusia për të ndërhyrë në procesin zgjedhor të vitit 2016.

Agjencitë ushtarake dhe ato për sundim të ligjit, kanë paralajmëruar se zgjedhjet për Kongres më 6 nëntor, mund të jenë cak i ndërhyrjes po ashtu.

Ende nuk është bërë e qartë nëse Rusia do të përfshihet në sanksionet e reja.

V.Orban, akuzon parlamentarët se duan të dënojnë popullin më liridashës

Parlamenti i BE-së kërkon të fillojë një proces dënimi kundër Hungarisë. Akuzat janë të forta dhe kryeministri mbrohet dhe premton të mos dorëzohet.  Siç ëshhtë paralajmëruar, votimi do të bëhet gjatë ditës së sotme.

Lista e akuzave për shkelje është e gjatë.  raporttuesja e të gjelbërve, Judith Sargentini, kritikon qeverinë hungareze se ka shkelur në mënyrë sistematike të drejtat e njeriut, të drejtat e pakicave, lirinë e shkencës, ka vepruar kundër tolerancës dhe solidaritetit, siç e parashikon Artikulli 2 i marrëveshjeve evropiane të Lizbonës. "Ne të gjithë duhet të mbrojmë qytetarët e BE-së. Është detyra jonë të veprojmë,"  i tha deputetja hollandeze kryeministit hungarez”. Nëse  Orban, vazhdon të mos dëgjojë atëherë Hungarisë mund t' i hiqet e drejta e votës në BE. Këtë hap drastik, një proces sipas Artikullit 7, Parlamenti Evropian nuk e ka zhvilluar asnjëherë. Shumë deputetë përmendin në fjalën e tyre rëndësinë historike të vendimit, që pritet të merret.

Kryeministri Orban,në fjalëne  vet, i hedh poshtë të gjitha akuzat dhe kalon në kundërsulm. Ai akuzon parlamentarët se duan të dënojnë popullin më liridashës, kristian, popullin hungarez, që ka luftuar kundër Bashkimit Sovjetik dhe që i hapi kufijtë për qytetarët e Gjermanisë lindore. 

Nesër, mot kryesisht me diell

Sot në Jug të vendit ka mbajtur mot kryesisht me diell , kurse në veri me vranësira të ndryshueshme. Frynë erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e veriut dhe perëndimit.

Temperaturat në orën 14 u shënuan: Podgoricë 32 g, H. Novi, Ulqin e Budvë 31, Petrovac 30, Tivar 29, Cetinë 27, Nikshiq 25, Beranë e Shavnik 24, Plevle e Plluzhinë 23, b. Pole e Andrievicë 22, Kollashin e Plavë 21, Rozhaj 20 dhe Zhablak 18 g.

Për nesër meteorologët paralajmërojnë të mbajë mot kryesisht me diell dhe vende vende me vranësira kalimtare. Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e ndryshme. Temperatura e mëngjesit do të sillet prej 8 deri në 22, kurse më e larta e ditës prej 21 deri në 33 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214398/lajmet-12092018.html
Lajmet 11.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214283/lajmet-11092018.html 11.09.2018 ]]> Pazhin -Me rezultate të bindshme Mali i Zi ka miratuar anëtarësimin në NATO dhe ka shënuar progres të duhur

Me rezultate të bindshme në ndërtimin e shoqërisë të drejtë dhe të sigurt , Mali i Zi ka miratuar anëtarësimin në NATO dhe ka shënuar progres të duhur në bisedimet për anëtarësim në BE , duke e lidhur të ardhmen e vetë afat gjatë me vlerat dhe standardet e vendeve të zhvilluara demokratike, ka theksuar nënkryetari i qeverisë Zoran Pazhin gjatë takimeve me zyrtarët e lartë të pushtetit ekzekutiv dhe ligjdhënës të Holandës sot në Hagë. Siç është kumtuar nga qeveria në takimin me kryetaren e senatit të mbretërisë së Holandës Anki Brokers Konon Pazhin ka theksuar rëndësinë e madhe të përkrahjes politike dhe të ekspertëve të Holandës për të ardhmen e qartë evropiane të Malit të Zi. Ai ka vlerësuar se progresi i përshpejtuar drejtë anëtarësimit në BE të atyre vendeve kandidate të cilat i plotësojnë kushtet e nevojshme do të ishte përkrahja më e mirë për forcat pro evropiane dhe vërtetim i kredibilitetit të armës evropiane për Ballkanin Perëndimor si e vetmja garanci për paq afatgjate dhe prosperitetin e rajonit në përjgithësi. Kryetarja e senatit holandez ka theksuar se në parlamentin e Holandës kanë qenë të lumtur kur kishin rastin të japin pëlqimin për anëtarësimin e Malit të Zi n NATO. Po ashtu jemi të bindur se vendi i Malit të Zi është në Evropë dhe se momentalisht bënë punë të duhur në plotësimin e kushteve për anëtarsim në BE, ka theksuar Brokers Knol.

Përfaqësuesit e qeverisë kanë prezantuar sot procedurën e ndarjes së koncesioneve për aeroportet

Përfaqësuesit e qeverisë ua kanë prezantuar sot klubeve të deputetëve në parlamentin e Malit të Zi tërë procedurën e ndarjes së koncesioneve për aeroportet e Malit të Zi , ka kumtuar ministria për komunikacion dhe detari. Prezantimin e kanë mbajtur ministrat për komunikacion dhe detari dhe i financave Osman Nurkoviq dhe Darko Radunoviq. Prezantimin, të cilin e ka udhëhequr menaxheri rajonal i korporatës internacionale financiare për Evropën dhe Azinë Qendrore Georigi Petrov, e ka mbajtur ekipi profesionist i cili që nga fillimi është kyçur në procedurën e valorizimit të potencilave të aeroporteve përmes modelit të propozuar , thuhet në kumtesë.

Mali i Zi nuk ka qenë i detyruar që, për shkak të gjendjes në financat publike, të zgjedh modelin e valorizimit të aeroporteve

Mali i Zi nuk ka qenë i detyruar që, për shkak të gjendjes në financat publike, të zgjedh modelin e valorizimit të aeroporteve të Malit të Zi përmes dhënies së koncesioneve , por ato do të duhej të sigurojnë profitin më të madh , ka kumtuar ministri i financave Darko Radunoviq. Sipas mendimit tim ky variant do të sigurojë profitin më të madh përmes shkallës së ultë të rrezikut , andaj ka hyrë në procedurë ka theksuar Radunoviq në konferencën për gazetarët. Ai nuk dëshirojë të komentojë vlerësimin e social demokratëve dhe të menanxhmentit të aeroporteve të Malit të Zi, të cilët vërtetojnë se përmes një kredie prej 100 milion euro në periudhën 25 vjeçare kjo kompani do të profitonte prej 400 deri në 1 miliardë euro.

Qeveria pret që ti dorëzohet letra e së paku një kompanie për blerjen e avio transportuesit nacional Montenegro Airlines

Qeveria pret që ti dorëzohet letra e së paku një kompanie për blerjen e avio transportuesit nacional Montenegro Airlines , ka kumtuar ministri për komunikacion dhe detari Osman Nukroviq. Ai në konferencën për gazetarët ka theksuar se nuk i din detajet e letrës të kompanisë së interesuar. Ai ka shtuar se ministria përpiqet që me çdo kusht ta ruaj transportuesin nacional sepse disponon me potenciale. Nurkoviq duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve lidhur me dhënien e koncesioneve për aeroportet dhe për mënyrën e zgjidhjes së çështjes të borxhit të Montengro airlenes ndaj aeroporteve të Malit të Zi , ka theksuar se koncesionari me siguri nuk do të ketë emocione ndaj kësaj kompanie. Të theksojmë se Montengor aeirlines u ka borxh aeroporteve të Malit të Zi 20 milion euro.

Nënat kanë organizuar protestë para Kuvendit të Malit të Zi

Ish shfrytëzueset e kompensimeve për nënat me 3 ose më tepër fëmijë kanë organizuar protestë para Kuvendit të Malit të Zi . Përfaqësuesja e nënave Zhelka Savkoviq më parë i ka ftuar të gjithë qytetarët që tu bashkohen në protestë . Lufta 18 mujore e nënave për të drejtën e mohuar kushtetuese për kompensim të përjetshëm, ka tërhequr vërejtjen ndaj pa aftësisë së pushtetit që të mbrojë popullatën e vetë më të ndjeshme , ka theksuar Savkoviq.

BE do të vazhdojë të përcjell përkushtimin për lirinë e shprehjes në Ballkanin Perëndimor

BE do të vazhdojë të përcjell përkushtimin për lirinë e shprehjes në Ballkanin Perëndimor dhe do të vazhdojë të flas qartë kundër sulmeve ndaj mediave dhe gazetarëve, ka vlerësuar shefi i departamentit për Ballkanin Perëndimor në shërbimin evropianë për punë të jashtme Eduard Auer. Ai këtë e ka theksuar në letrën dërguar asociacionit mediatik të Evropës jug lindore në emër të kryetarit të Këshillit evropianë dhe të Komisionit evropianë, Donalld Tusk dhe Zhan Kllod Junker. Auer ka shtuar se BE do të vazhdojë të përcjell përkushtimin ndaj lirisë së shprehjes në Ballkanin Perëndimor. Ai ka theksuar se BE do të flas qartë kundër restrikcioneve dhe vlerave fundamentale dhe kundër sulmeve ndaj mediave dhe gazetarëve dhe do të vazhdojë të përkrah mbrojtjen dhe promovimin e qarqeve të liria pluraliste dhe profesionale mediatike. Letra e Auerit është përgjigje në iniciativën asociacionit mediatik të Evropës jug lindore me të cilën është kërkuar forcimi i monitorimit të lirisë së mediave në këtë rajon e cila është paraqitur kah fillimi i majit në ditën botërore të lirisë së mediave.

NDEROHEN ME NJË MINUTË HESHTJE VIKTIMAT E 11 SHTATORIT

Mbledhja e Qeverisë së Kosovës filloi sot me një minutë heshtje në kujtim të viktimave të sulmit të 11 shtatorit të vitit 2001 në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.Kryeministri Ramush Haradinaj, tha se Kosova e di më së miri se SHBA na u gjend në mbrojtje."SHBA i kanë pri botës me shpëtimin e jetërave tona të kohërave të vështira të luftës së Kosovës dhe i ka mbrojtur popujt e botës andaj është e kuptueshme ndjenja e përkrahjes për familjet e viktimave por edhe përkrahja e popullit të Kosovës për luftën kundër terrorizmit", tha Haradinaj.Qeveria unanimisht ka miratuar Propozim-vendimin për vendosjen e Memorialit të përhershëm në oborrin e Qeverisë në shenjë nderimi për jetët e humbura të tragjedisë së 11 shtatorit të vitit 2001 në SHBA, memorial i cili sipas kryeministrit Ramush Haradinaj është dëshmi e luftës kundër terrorizmit.

HARADINAJ: PUNA E KUFIJVE, EKSPERIMENT I RREZIKSHËM

Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj, është shprehur optimist edhe opozita do ta mbështes Fatmir Limaj për të udhëhequr dialogun me Serbinë. Sa i përket dialogut është çështje e ndjeshme dhe ne nuk i ikim përgjegjësisë. Ne e kemi propozu Fatmir Limaj që të jetë kryesues i delegacionit dhe besoj se edhe opozita do ta mbështes atë”, tha Haradinaj.Ai pas mbledhjes së Qeverisë ka folur edhe për korrigjimin e kufijve.Sipas tij është rasti i parë që Qeveria ka shkuar me përkrahje kaq të madhe për Preshevën.“ Unë nuk kisha avancuar më shumë në këto rrethana. Është eksperiment i rrezikshëm puna e kufijve. Sa herë janë hap temat e kufijve, nuk është ditur kurrë kur do të mbyllen. Kosova nuk e ka luksin për të folur për këtë, kjo temë nuk dihet kur përfundon dhe kush përfiton nga kjo", tha Haradinaj. Haradinaj ka ftuar shqiptarët e Maqedonisë që ta votojnë referendumin për emrin ndërsa ka komentuar edhe deklaratën e presidentit Hashim Thaçi se Kosova nuk e ka vetëm presidentin për të vizituar Luginën e Preshevës.Haradinaj dha përgjigje nëse do ta vizitojë atë."Si Ramush Haradinaj ndoshta po, si kryeministër nuk e di", tha ai.Krejt në fund, Haradinaj apeloi mediat që të mbajnë temë aktuale çështjen e liberalizimit të vizave, që sipas tij është ndër çështjet më të rëndësishme për vendin."Disa tema që i kemi shumë me rëndësi tani janë liberalizimi i vizave dhe nuk do ta heqim prej rendi sepse është shumë me rëndësi", tha ai.

VESELI: NUK KEMI PRETENDIME TERRITORIALE NDAJ ASKUJT

Kryetari i Kuvendit të Kosovës Kadri Veseli përsërit edhe sot se deklaratat e presidentit tëSerbisë Aleksandër Vuçiq gjatë vizitës së tij në Kosovë kanë qenë provokuese.Por Veseli la të kuptohet se veprimi i institucioneve për të mos penguar presidentin serb të hyjë në Kosovë ishte një kompromis që shteti duhej ta bënte për hir të rrugës evropiane të cilës i është drejtuar.Ai tha se Kosova do të sillet mirë dhe në fqinjësi të mirë. Veseli tha se sovraniteti i Kosovës është i pacenueshëm.“Ujmani do të jetë Kosovë, sovraniteti i Republikës së Kosovës është i pacenueshëm. Ne nuk kemi pretendime territoriale ndaj askujt. Ne do të sillemi mirë, në partneritet, në fqinjësi të mirë. Në të njëjtën kohë do të vazhdojmë më partnerët tanë SHBA, Britania e Madhe dhe veçanërisht Bashkimin Evropian sepse ajo është shtëpia jonë”, tha Veseli sot pas nënshkrimit të memorandumit të bashkëpunimit me ambasadorin e Britanisë Ruari O’Conell.Kryetari i Kuvendit nuk ka harruar të lavdërojë organet e rendit dhe institucionet e Kosovës për korrektësi në trajtimin çështjes “Vuçiç“.

M.Kocijançiq - PAJTIMI SERBI – KOSOVË, KUR të braktisën POLITIKAT E tË KALUARËS

Zëdhënësja e Komisionit Europian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Maja Kocijançiq ka theksua se Bashkimi Europian pret që Serbia dhe Kosova të vazhdojnë dialogun.Lidhur me ҫështjen, nëse një ndryshimi kufijsh është një opsion për një zgjidhje të përhershme, Maja Kocijançiq ka thënë se "BE-ja është duke punuar për të arritur një marrëveshje të mbështetur në të drejtën ndërkombëtare, e cila duhet të jetë realiste dhe e pranueshme nga të dyja palët. Qëllimi është një marrëveshje ligjërisht e detyrueshme që do të zgjidhte të gjitha çështjet e hapura".Zedhënësja e KE për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë ka theksuar rolin që po luan BE në dialogun Serbi- Kosovë. „ BE ka rritur angazhimin e tij në Ballkanin Perëndimor. Dialogu ka hyrë në një fazë të dytë më dinamike, por që nuk duhet të ketë asnjë diskutim për afatet kohore potenciale.”Duke iu referuar fjalimit të Presidentit të Serbisë, Aleksandër Vuçiç në Kosovë, të dielën e kaluar, më 9 shtator, Kocijancic theksoi se "nuk ka hapësirë përr dykuptimësi apo lavdërim për politikën dhe veprimet e Millosheviqit. Vendimet e gjykatave vendase dhe ndërkombëtare janë më se të qarta në këtë rast".„Pajtimi, normalizimi dhe marrëdhëniet e mira të fqinjësisë do të jenë të mundura vetëm kur politikat e së kaluarës janë kapërcyer dhe braktisur", theksoi Zëdhënësja e Komisionit Europian( KE) për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Maja Kocijančič.

Thaçi: Nuk mund të vizitoj Luginën, jam i dënuar në mungesë nga Serbia

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, tha se ai nuk mund të vizitojë komunat Preshevë, Bujanoc e Medvegjë, ngase autoritetet serbe e mbajnë në fuqi dënimin ndaj tij.“Jam i dënuar në mungesë nga Serbia. Atë dënim Serbia nuk ma ka falur kurrë dhe as unë nuk e kam kërkuar atë falje. Unë nuk mund t’ia mësyj kufirit dhe të ballafaqohem fizikisht me policinë e Serbisë”, tha Thaçi.“Aktualisht, rrethanat janë të atilla që Beogradi nuk e sheh të dobishme e as të arsyeshme prezencën time atje. Nuk e kam bërë kurrë kërkesën, por e imagjinoj sjelljen e tyre”, tha ai.“Por, pavarësisht nëse e vizitoj apo jo, unë do të punoj ngushtë me përfaqësuesit e Preshevës, Medvegjës e Bujanocit. Banorët e atjeshëm janë banorët më të diskriminuar në Evropë”, tha Thaçi.

Italia i cilëson të pabaza deklaratat e OKB-së për migrantët

Italia ka kundërshtuar të martën deklaratat e shefes për të Drejta të Njeriut në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, Michelle Bachelet, lidhur me trajtim që po u bënë ky shtet migrantëve, duke i cilësuar të njëjtat “joadekuate, të pabaza dhe të padrejta”. Përmes një deklarate me tone të ashpra, ministria e Jashtme italiane është përgjigjur pas fjalimit, në të cilin Bachelet, ish-presidente e Kilit, ka akuzuar Qeverinë populiste, për refuzim të hyrjes së anijeve të organizatave joqeveritare me refugjatë në këtë shtet.Në fjalimin e saj të parë, prej kur ka nisur udhëheqësinë në Gjenevë, Bachelet po ashtu ka njoftuar për dërgimin e një ekipi të OKB-së në Itali, për të parë nga afër “raportimet për rritje të akteve të dhunshme dhe racizmit kundër migrantëve me prejardhje nga Afrika apo ata nga komuniteti rom”. Kjo ministri ka hedhur poshtë deklaratat për Italinë, duke thënë se ky shtet ka marrë shumë përgjegjësi për ruajtjen e mijëra jetëve në Mesdhe. Deklarata e ministrisë ka pasuar kritikat e ashpra drejt Bachelet, të bëra të hënën nga lideri i Partisë italiane kundër Migrimit, Matteo Salvini.

 

OKB paralajmëron për rritje të urisë në nivelin global

Një raport i Kombeve të Bashkuara ka treguar se është rritur numri i personave që përballen me uri në tri vjetët e fundit. Sipas analizës së OKB-së, 821 milionë persona janë kequshqyer më 2017, që i bie një në nëntë persona. Sipas autorëve të analizës, klima ekstreme mund të fajësohet pjesërisht për këtë situatë, të cilët po ashtu kanë bërë thirrje për marrjen e hapave urgjentë në aspektin global. Përveç tjerash, në raport theksohet se problemeve me ushqim është duke u kontribuuar edhe obeziteti, pasi një në tetë të rritur, apo më shumë se 672 milionë persona konsiderohen obezë. Autorët kanë vërejtur se ndryshimet ekstreme klimatike, përfshirë vërshimet, nxehtësinë, stuhitë dhe thatësia janë dyfishuar prej fillimit të viteve 1990. Sipas raportit, problemet me uri kanë qenë më të shprehura në shtetet ku pjesa më e madhe e popullsisë varet nga sektori i bujqësisë. Autorët kanë bërë thirrje për hapa më të koordinuar në mënyrë që shtetet që kanë më shumë mundësi të preken nga fatkeqësitë natyrore, t’i tejkalojnë më lehtë të njëjtat.

 

Më shumë se 100 migrantë kanë vdekur gjatë këtij muaji në Libi

Më shumë se 100 migrantë, duke përfshirë të paktën 20 fëmijë kanë vdekur pas përmbytjes së dy anijeve në bregdetin e Libisë më herët gjatë këtij muaji, ka njoftuar organizata Mjekët pa Kufij, duke cituar të mbijetuarit. Një total prej 276 personave, disa prej tyre të mbijetuar të këtyre përmbytjeve, janë kthyer sërish tek autoritetet e Libisë më 2 shtator, ka thënë kjo organizatë bazuar në disa intervista. Organizata ka thënë më 10 shtator se grupi është duke u mbajtur në “ndalim arbitrar”. Sipas informacioneve, pjesëtarët e së njëjtës kanë trajtuar të mbijetuar, në mesin e të cilëve ka pasur, gra, fëmijë dhe foshnje. Disa nga ta janë trajtuar nga djegiet e karburantit dhe disa të tjerë nga pneumonia për shkak të qëndrimit të gjatë në ujë. Bazuar në të dhënat e Organizatës Ndërkombëtare për Migrim, më shumë se 1,500 migrantë kanë vdekur derisa kanë tentuar të kalojnë Detin Mesdhe, deri në këtë periudhë të vitit.

 

Nesër mot me diell

Sot në Mal të Zi mban mot me vranësira të ndryshueshme dhe me intervale me dell. Frynë erë mesatare vende vende e fortë perëndimore dhe veri lindore. Temperaturat: Podgoricë 30, Tivar e Ulqin 29, H. Novi 28, Cetinë 26. Nikshiq, B. Pole e Beranë 24, Shavnik 23, Kollashin 21, Plluzhinë e Rozhaj 20, Plavë 19 dhe në Zhablak 17 g.

Për nesër parashihet të mbajë mot kryesisht me diell. Do të fryjë erë mesatare , vende vende e fortë nga drejtimet e veriut. Temperatura e mëngjesit prej 9 deri në 23, kurse më e larta e ditës prej 20 deri në 34 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214283/lajmet-11092018.html
Lajmet 10.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214181/lajmet-10092018.html 10.09.2018 ]]> Iniciativa për koncesione të aeroporteve, e politizuar

Ministri për komunikacion dhe detari, Osman Nurkoviq, ka deklaruar sot se iniciativa për koncesionin e aeroporteve në Beranë , Podgoricë dhe Tivat, është politizuar.

Ai, në tryezën e rrumbullakët me rastin e debatit publikë për aktin koncensional për aeroportet e Malit të Zi dhe projekt kontratën për koncesion lidhur me aeroportet në Beranë, Podgoricë dhe Tivat, ka theksuar se gjendja në aeroportet në Podgoricë dhe Tivat nuk i përmbush nevojat e udhëtarëve dhe të afarizmit.

Përmes vlerësimit se kjo çështje është politizuar, ai ka përsëritur se nuk është fjala për shitjen e aeroporteve por për dhënien me qira. Ai, ka paralajmëruar se gjatë ditëve të ardhshme do të nënshkruhet kontrata kolektive me ç‘ gjë , siç ka theksuar, do të mbrohen të drejtat e punëtorëve . Deputeti i FD në Kuvendin e Malit të Zi, Branko Rdulloviq, ka vlerësuar se Mali i Zi tash 27 vjet është peng i ekonomisë së gabuar dhe sundimit partitokratik. Ai ka shtuar se sa i përket jugut, njëkohësisht është e nevojshme një autostradë dhe dy aeroporte dhe gjithë këtë mund të bëjnë nëse do të jemi pronarë të aeroporteve. Deputeti i social demokratëve Boris Mugosha ka theksuar se kjo parti konsideron se dokumentet e propozuara nga ministria për debatin publikë janë jo të ligjshme sipas disa bazave. Këshilltari në aeroportet e Malit të Zi, Nebojsha Krstajiq, ka theksuar se e përkrah iniciativën e hartimit të studimit të arsyetueshmërisë për aeroportet në Beranë dhe në Ulqin. por siç ka theksuar, problematike është që koncesionari eventual i cili do ti marr në qira dy aeroportet, të punojë studimin e realizueshmërisë për aeroportet në Beranë dhe në Ulqin, sepse rezultatet e këtij studimi mund të jenë subjektive.

I.Brajoviq; 100 milion euro nuk do ta rrisin borxhin publik

Kryetari i Socialdemokratëve, Ivan Brajoviq, pohon se kredia prej 100 milion euro, i cili do të investohej në aeroportet e Malit të Zi, nuk do të ndikojë në rritjen e borxhit publik të shtetit.

Nga ana tjetër , ka theksuar ai, kjo mund të ndodh me aranzhmanin konvencional të cilin e propozon Qeveria e Malit të Zi. Ai, në konferencën për gazetarët, pas takimit me kolegun hungarez, Llasllo Kover, ka theksuar se dokumentet e tillë konsecional të cilët janë ofruar sipas analizës sonë detaje, nuk janë ligjore.

“Kur flasim se aeroportet të marrin vetë kredi për financim, sipas analizave të mëparshme të Bankës Evropiane për zhvillim dhe rindërtim, nuk i janë kërkuar garancitë shtetërore”, ka thënë ai.

 

Ll.Kover: Mali i Zi,i përkushtuar perspektivës Evropiane

Pranimi i përshpejtuar i Malit të Zi në BE, do tu tregonte edhe vendeve tjera të Ballkanit Perëndimor se BE, është perspektiva e vetme e mirë dhe e mundshme , ka vlerësuar kryetari i Parlamentit të Hungarisë, Llasllo Kover .

Atë sot në vizitë zyrtare e ka prit kryetari i parlamentit, Ivan Brajoviq, të cilin e ka falënderuar që për herë të dytë prej vitit 2013, gjen rastin të vizitojë Malin e Zi.

Ai ka theksuar se ata si politikanë, kanë kontribuar në faktin qe Hungaria është vendi i dytë sipas shumës së investimeve të huaja në Mal të Zi.

Ai, ka theksuar se është krenarë se Mali i Zi vlerëson se Hungaria ka kontribuar me sukses anëtarësimit të Malit të Zi në NATO dhe mund të llogarisë në përkrahjen edhe gjatë Integrimeve Evropiane.

Brajoviq, ka theksuar se marrëdhëniet e Malit të Zi dhe të Hungarisë janë të mira pa përkufizime politike dhe ka përkujtuar se para do kohe, Podgoricën e ka vizituar edhe kryeministri i Hungarisë Viktor Orban. Brajoviq ka shtuar se beson se së shpejti, Malin e Zi, do ta vizitojë ministri i punëve të jashtme, por edhe ne kemi qenë mysafirë të shpeshtë në Budapest, ka thënë ai.

Helikopterët e rinj, kontribut sigurisë së vendit

Dy helikopter të ri për përdorime të shumëfishta “ Bell 412 EPI”, dedikuar aviacionit të ushtrisë së Malit të Zi, kanë arritur sot në Podgoricë.

Siç është kumtuar nga qeveria, helikopterët e ri paraqesin pajisje të rëndësishme për ushtrinë malazeze ç’prej rivendosjes së pavarësisë dhe vërtetim i vendosmërisë së Malit të Zi , që në kuadër të NATO-s, ti forcojë aftësitë e veta.

Me rastin e anëtarësimit në NATO kemi theksuar se në shoqërinë e vendeve më të zhvilluara do të jenë anëtarë i përgjegjshëm dhe do të forcojmë aftësitë e ushtrisë malazeze në pajtim me nevojat e sigurisë kolektive. Jemi të vetëdijshëm se me qasje të tillë, pa dyshim, tregojnë përgjegjësi ndaj sigurisë së qytetarëve ton por edhe ndaj investuesve, turistëve dhe ndaj të gjithëve të cilët për shkaqe të ndryshme e vizitojnë Malin e Zi, ka theksuar në solemnitetin e rastit, kryeministri, Dushko Markoviq. Kryeshefi i shtabit të përgjithshëm, gjenerali Dragun Dakiq, ka theksuar në këtë solemnitet se sot është realizuar një pajise më e rëndësishme e ushtrisë së Malit të Zi prej rivendosjes së pavarësisë.

Mali i Zi, partner i besueshëm në rajon

Bjellorusia e konsideron Malin e Zi si partner dhe mikë të besueshëm në rajonin e Ballkanit Perëndimor , ka theksuar i deleguari i sapo emëruar i mbrojtjes të Bjellorusisë koloneli, Ivan Berezovski.

Ai ka biseduar sot me ministrin e mbrojtjes, Predrag Boshkoviq, me drejtorin e përgjithshëm të drejtorisë për politikën mbrojtëse, Ivica Ivanoviq, dhe me shefin e Shtabit të përgjithshëm të ushtrisë së Malit të Zi, nënkolonelin, Aleksandar Pantoviq.

Berezovski, ka theksuar se vendi i tij e respekton të drejtën sovrane që Mali i Zi, të caktojë vetë prioritetet e veta duke pasur para sysh interesat e qytetarëve dhe rrethanat në rajonin të cilit i takon.

Ai ka shprehur dëshirën për thellimin e bashkëpunimit në fushën e mbrojtjes të Malit të Zi, duke pasur para sysh se Bjellorusia është anëtare e programit të partneritetit për paqe prej viti 1995.

Ministri, Boshkoviq, ka shprehur besimin se themeli i sigurisë evropiane është i lidhur me integrimet Evropiane dhe euro atlantike.

M.Dukaj; Këtë vit shkollorë dyfish më shumë ndërmjetësues në mësim

Ministria e arsimit do të financojë gjatë këtij viti shkollor mediatorët rom dhe është paraparë që të jenë dyfish me tepër se sa në vitin e kaluar , ka theksuar drejtori i drejtorisë për arsimimin e pjesëtarëve të popujve pakicë dhe të bashkësive tjera nacionale, Marash Dukaj. Mediatorët, gjegjësisht bashkëpunëtorët në inkluzionin social , deri tani përmes projekteve i ka financuar fondi zhvillimor i romëve dhe gjithësejt ka pasur 10 sish. Është risi e rëndësishme se prej këtij viti, mediatorët do ti financojë Ministria e arsimit dhe parashihet që ky numër të dyfishohet por numri përfundimtarë do të dihet kur të përpunohen dhe të fitohen të dhënat e regjistrimeve për fëmijët e kësaj popullate , ka deklaruar Dukaj për agjencinë MINA.

Afaristët malazez në panairin ndërkombëtar në Cele

Afaristët e Malit të Zi do të marrin pjesë në panairin ndërkombëtarë të afarizmit i cili do të fillojë nesër në Cele.

Pjesëmarrjen e afaristëve malazezë e organizon Fondi investues dhe zhvillimor, në bashkëpunim me Odën ekonomike të Malit të Zi dhe me Ministritë e ekonomisë, të Bujqësisë dhe zhvillimit rural si dhe ministria e zhvillimit të qëndrueshëm dhe turizmit.

A.Vuçiq; Shqiptarët dhe serbët duhet të jetojnë së bashku, kjo është arsyeja për negociata

Presidenti i Serbisë, Aleksander Vuçiq në adresimin e bërë në Mitrovicë të Veriut përpara qytetarëve serbë ka thënë se shteti i tij do të arrijë një kompromis me Kosovën i cili është i bazuar vetëm në mbrojtjen e të drejtave të tyre në Kosovë.

Vuçiq ka ripërsëritur se shteti serb me asnjë kusht, dhe asnjëherë nuk do ta njohë Kosovën, pavarësisht deklaratave që mund të kenë ardhur nga drejtime të ndryshme.

“Për muaj, javë dikush e ka përsëritur këtë se po përgatitet njohja e pavarësisë së Kosovës. U them të gjithëve se kjo është një gënjeshtër e madhe dhe asnjëherë nuk do të ndodhë”, ka thënë Vuçiq.

Tutje, Vuçiq ka thënë se nuk është optimist se në një të ardhme të afërt do të arrihet një marrëveshje me Prishtinën, por ka shtuar se për herë të parë mendon që dialogu është i nevojshëm dhe i pashmangshëm, transmeton lajmi.net.

Ai ka thënë po ashtu se dëshiron të besoj që pas shumë shekujve luftë dhe konflikte, do të ketë shekuj me miqësi të mirë dhe negociata me shqiptarët.

Vuçiq ka thënë po ashtu se shqiptarët dhe serbët duhet të jetojnë së bashku, dhe kjo është një arsye e madhe për zhvillimin e negociatave.

Senatori R.Johnson, përcjell mesazhet rreth marrëveshjes mes Beogradit dhe Prishtinës

Të hënën dhe të martën senatori amerikan, Ron Johnson do të qëndrojë në Serbi ku pritet t’i përcjellë mesazhet e presidentit amerikan, Donald Trump rreth marrëveshjes në mes Beogradit dhe Prishtinës, shkruan gazeta serbe ‘Blic’.

Sipas gazetës, kjo nuk është vizita e parë në Beograd për këtë senator të ‘misioneve speciale’.

Në Serbi ai ishte në shkurt të këtij viti kur Kosova ishte në fokus, pastaj presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, i kërkoi atij të ndihmonte në stabilizimin e rajonit duke u kërkuar shqiptarëve të Kosovës të jenë gati për kompromis, transmeton lajmi.net.

“Marrëveshja midis Beogradit dhe Prishtinës duhet të jetë e drejtë për të gjitha palët dhe e ardhmja e të gjithëve duhet të merret parasysh”, kishte thënë Johnson.

Tutje shkrimi thotë se ky senator amerikan ishte në Beograd gjatë kohës kur Moska po e hapte qendrën ruse në Nish. Ai kishte deklaruar se një gjë e tillë nuk është e mirë për Serbinë duke e bërë të qartë se ishte një paralajmërim nga Uashingtoni.

Vizita e Johnson në Beograd thuhet se do të bëhet për të finalizuar një marrëveshje të mundshme mes serbëve dhe shqiptarëve.

Johnson ka qëndruar në Kosovë gjatë ditës së diel. Ai ka theksuar se zgjidhja në mes Kosovës dhe Serbisë nuk do të jetë e lehtë mirëpo beson se ka dëshirë të sinqertë për të gjetur një zgjidhje.

 

Limaj, njofton ambasadoren Stjernvall, me përmbajtjen e marrëveshjes me Serbinë

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Fatmir Limaj ka pritur në takim ambasadoren e Finlandës në Kosovë, Pia Stjernvall.

Limaj i cili është emëruar nga Qeveria e Kosovës udhëheqës i bisedimeve me Serbinë, ka njoftuar përmes një postimi në ‘Facebook’, se me ambasadoren kanë biseduar për zhvillimet aktuale në vend e posaçërisht për fazën finale të dialogut me Serbinë.

Sipas Limajt, marrëveshja përfundimtare me Serbinë nënkupton njohjen e Kosovës nga Serbia si dhe anëtarësimin e Kosovës në OKB dhe organizma tjerë ndërkombëtar.

E njoftova ambasadoren për formimin e delegacionit qeveritar për bisedimet me Serbinë si dhe për përpjekjet tona për t’ia ofruar mundësinë edhe opozitës të jetë pjesë e këtij delegacioni, duke e shndërruar atë në delegacion shtetëror.

Ambasadorja ofroi mbështetjen e shtetit finlandez në arritjen e marrëveshjes përfundimtare me Serbinë.

A.Merkel; Evropa ka nevojë për një Ballkan Perëndimor stabil

Në konferencën e përbashkët për shtyp të kancelares gjermane Angela Merkel dhe kryeministrit të Maqedonisë Zoran Zaev, në Shkup, Merkel u pyet edhe për idenë e shkëmbimit të territoreve mes Kosovës dhe Serbisë.

Kancelarja gjermane theksoi se Evropa ka nevoje për një Ballkan perëndimor stabil dhe me integritet territorial të plotë të shteteve.

“Ne si Gjermani dhe si evropian kemi interes për rajon stabil. Kjo është kyç për stabilitet të Evropës në përgjithësi. Unë besoj se integriteti territorial është kyç për rajonin, u shpreh Angela merkel, kancelare e Gjermanisë./Alsat M/

Talibanët në sulme të reja ndaj forcave afgane të sigurisë

Militantët talibanë është raportuar të kenë vrarë dhjetëra forca të sigurisë afgane, si pasojë e sulmeve të reja që kanë shënjestruar disa zyrtarë qeveritarë.

Zëvendës-shefi i këshillit rajonal në Provincën Kunduz, Safiullah Amiri, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se 15 anëtarë të ushtrisë afgane janë vrarë në një sulm në zonën Dashti Archi, që ka nisur më 9 shtator, transmeton REL.

Amiri ka thënë se 18 persona tjerë ushtarakë janë plagosur në këtë sulm.

Në po të njëjtën kohë, në provincën veriore, Kunduz, zyrtarët policor njoftuan se tetë policë janë vrarë me të nisur mëngjesi, si pasojë e luftimeve me talibanët në distriktin Khamyab më 10 shtator, ka raportuar agjencia e lajmeve, Associated Press.

po ashtu, sipas tyre, shtatë militantë talibanë janë vrarë dhe tetë të tjerë janë plagosur.

Talibanët kanë kryer edhe sulme tjera në qytetin veriore Sar-e-Pul, duke lënë të vdekur 17 ushtarë tjerë.

 

Putin, diskuton me liderët aziatikë programin bërthamor të Koresë së Veriut

Presidenti rus, Vladimir Putin pritet të zhvillojë bisedime me liderët aziatikë këtë javë, në të cilat do të përfshihet edhe programi bërthamor i Koresë Veriore, në kohën kur Phenjani ka ndalur përpjekjet për të ulur tensionet me Uashingtonin.

Putin do të takohet me kryeministrin japonez, Shinzo Abe, kryeministrin e Kinës, Xi Jinping dhe kryeministrin e Koresë Jugore, Lee Nak-yeon në qytetin lindor të Rusisë, Vladivostok, i cili është nikoqir i Forumit Ekonomik Lindor më 11-13 shtator.

Në takimin e tij më 10 shtator me kryeministrin Abe, Putin pritet të fokusohet në “rritjen e bashkëpunimit ekonomik dhe shkëmbimit tregtar”, si dhe në këmbimin e pikëpamjeve për situatën në “Gadishullin Korean”, ka thënë ndihmësi i lartë për politike të Jashtme i Putinit, Yury Ushakov.

Abe në anën tjetër u ka thënë gazetarëve më 10 shtator se ai dhe Putin po ashtu do të diskutojnë edhe për një konflikt për Ishujt Kurile, territor të cilin të dyja shtetet e emërojnë ndryshe.

Një zyrtare e lartë e Dhomës së Lartë të Parlamentit të Rusisë ka njoftuar se në këtë forum është ftuar edhe lideri verikorean, Kim Jong Un, mirëpo se ai nuk do të jetë pjesë e këtij organizimi.

Rritje e mbështetjes për partinë kundër migrimit

Zgjedhjet parlamentare në Suedi, kanë rezultuar me varësi në mes të dy blloqeve kryesore politike, derisa është vërejtur rritje e mbështetjes për partinë kundër migrimit, krahasuar me rezultatet e zgjedhjeve të kaluara.

Partitë e të djathtës ekstreme kanë shënuar rritje tejet të madhe në gjithë Evropën në vitet e fundit teksa rriten shqetësimet për identitetin kombëtar dhe efektet e globalizimit dhe migrimit, duke përfshirë konfliktin e armatosur në Lindje të Mesme dhe Afrikën Veriore.

Në Suedi, një fluks prej 163,000 azilkërkuesve më 2015, njëherësh më i madhi në ndonjë vend të Evropës, krahasuar me popullësinë e këtij vendi prej 10 milionë banorësh, ka ndarë votuesit si dhe konsensusin afatgjatë politik në këtë shtet.

Pas pothuajse numërimit të të gjitha votave, partia Social Demokrate që ka qenë në pushtet së bashku me Partinë e Gjelbër dhe aleatët parlamentarë të majtë kanë fituar 40.6 përqind të votave, derisa Aleanca opozitare e qendrës së djathtë ka fituar 40.3 përqind.

 

Kombëtarja malazeze luan sonte ndeshjen e dytë të vlefshme për ligën e kombeve

Reprezentacioni futbollitik i Malit të Zi, luan sonte ndeshjen e dytë kualifikuese të ligës së kombeve me reprezentacionin e Lituanisë. Në ndeshjen e parë, reprezentacioni malazeze ka luajtur baras në Rumani pa gola, kështu që ka rastin që me fitoren ndaj Lituanisë, të bëjë dukshëm hapë përpara drejtë kualifikimit.

Në ndeshjen e sotme reprezentacioni malazezë do të jetë më i kompletuar se në ndeshjen e parë që kanë munguar pothuaj se 4 apo 5 futbollistët më të mirë. Në këtë grup, ndeshja tjetër luhet ndërmjet ekipit të Serbisë dhe ekipit të Rumanisë. Tabelën, aktualisht, e kryeson ekipi i Serbisë, i cili në ndeshjen e parë ka mundur reprezentacion lituanez, me rezultat 1-0. Të dy ndeshjet e sontme të këtij grupi fillojnë në orën 20.45minuta.

Të cekim këtu se edhe reprezentacioni shqiptarë luan kundër Skocisë dhe përveç humbjes çdo gjë do të llogaritet si rezultat pozitiv. Ndeshjen e parë reprezentacioni i Shqipërisë e ka fituar 1-0 kundër ekipit të Izraelit dhe aktualisht në këtë grup edhe kryeson tabelën e kualifikimit. Po ashtu edhe reprezentacioni më i mirë i Kosovës sonte në Prishtinë luan ndeshjen e dytë kualifikuese ku përmballë do të ketë reperezencaionin më të mirë të Ishujve Faroe. Ndeshjen e parë Kosova ka barazuar .

 

Nesër, mot kryesisht me diell

Sot në Mal të Zi mban mot kryesisht me diell. Frynë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

Temperaturat: Podgoricë e Budvë 31, tivar , H. Novi e Ulqin 30 , Cetinë 27, Nikshiq, B. Pole e Shavnik 26, Plevle e Beranë 24, Plluzhinë e Kolllashin 23 Plavë e Rozhaj 22 dhe në Zhablak 18 g.

Edhe për nesër parashihet të mbaj mot kryesisht me diell. Do të fryjë erë mesatare , vende vende deri e fortë nga drejtimet e veriut . Temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 23 , kurse më e larta e ditës prej 17 deri në 33 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/214181/lajmet-10092018.html
Lajmet 07.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213922/lajmet-07092018.html 07.09.2018 ]]> I.Brajoviq; Aeroportet mund të marrin kredi dhe të punojnë me sukses

Socialdemokratët e Malit të Zi, kanë bërë analizë serioze e cila ka treguar se aeroportet vetë mund të marrin kredi dhe të afarojnë me sukses, ka theksuar lideri i kësaj partie, Ivan Brajoviq, duke shtuar se beson që propozimi i tyre është dukshëm më i mirë për shtetin se sa modeli i propozuar i koncesioneve.

Siç ka theksuar Brajoviq, propozimi i Socialdemokratëve, interesin shtetëror e vendos para interesave private. Do të përpiqemi që ta bindim Qeverinë në këtë drejtim , ka theksuar Brajoviq.

Ai ka shtuar se dokumentacioni i ofruar i koncesionit për aeroportet e Malit të Zi, është jo ligjore sipas shumë bazave. Ai ka kumtuar se Socialdemokratët kanë bërë analizë serioze e cila ka treguar se aeroportet mund të marrin kredi dhe të afarojnë me  sukses.

Siç shihet, i jemi qasur me seriozitet dhe përgjegjësi analizës se aeroportet mund të marrin kredi mbi 100 milion euro dhe kjo është në pajtim me rekomandimet e Bankës botërore, ka theksuar Brajoviq.

 

Masat e konsolidimit fiskal do të zbatohen me dinamikën e  paraparë

Masat e konsolidimit fiskal zbatohen me dinamikën e paraparë dhe duhet të vazhdohet me implementimin e reformave strukturore të cilat do të nxisin uljen e deficitit dhe pengimin e rritjes së borxhit publik. Këtë, gjatë takimit, e kanë vlerësuar ministri i financave, Drako Radunoviq dhe ekonomistja e lartë ë Bankës botërore për Malin e Zi, Kroacinë dhe Slloveninë, Sanja Maxhareviq –Shuister. Siç është kumtuar, edhe Ministria e financave, po ashtu, është apostrofuar se janë definuar qëllimet fiskale sidomos në  pikëpamjen e uljes së deficit dhe nivelin e borxhit publikë dhe janë definuar si prioritet të Ministrisë të financave edhe në të ardhmen.

Masat e konsolidimit fiskal edhe në periudhën e ardhshme do të zbatohen sipas intensitetit të definuar , thuhet në kumtesë. Maxhareviq- Shuister, ka përshëndetur progresin të cilin e ka realizuar Mali i Zi në periudhën e kaluar dhe ka shtuar se puna e filluar ndërmjet Ministrisë së financave dhe Bankës botërore, do të vazhdojë në formën e plotësimit të kushteve dhe për lejimin e paketës së dytë të garancive të bazuar në politikat publike.

 

Mali i Zi, ende nuk është ftuar në takimin në Beograd

Mali i Zi akoma nuk e ka marr ftesën për takimin në të cilin me 13 shtator do të bisedohet në Beograd për ndarjen e pasurisë së ish armatës popullore të Jugosllavisë . Kjo i është kumtuar Portalit të RTMZ nga Ministria e mbrojtjes. Në takimin e Beogradit përfaqësuesit e republikave të ish RSFJ do të duhet të  hapin bisedimet për ndarjen e pronës së ish APJ . Ministrisë së mbrojtjes akoma nuk i ka arritur ftesa për takimin e grupit punues ndërministror për zbatimin e aneksit A të marrëveshjes për subsecion i cili duhet të mbahet në Beograd me 13 shtator. Nëse e marrim ftesën do ta caktojmë delegacionin  i cili në mënyrën më të mirë do ti mbrojë dhe përfaqësojë iinteresat e Malit të Zi, thuhet në përgjigjen e Ministrisë për portalin tonë. Në prag të takimit të Beogradi, medijat e atjeshme kanë shkruar se në të duhet të prezantohen të dhënat se çka nënkuptohet me pronën ushtarake , sa është vlera e saj dhe çka dikush kërkon. Do të duhej të jetë takimi i parë në temën e aneksit A ç’ prej se ka filluar ndarja dhe kërkesat më të mëdha do ti kenë Serbia dhe  Kroacia.

 

OSBE, vazhdon përkrahjen e policisë në realizimin e projekteve të rëndësishme

Misioni i OSBE,  në Mal të Zi, do ti vazhdojë të përkrah Drejtorinë e policisë në realizimin e projekteve me rëndësi për zhvillimin e kapaciteteve dhe në luftën kundër të gjitha formave të kriminalitetit , ka theksuar shefja e këtij misioni, Mariz Davije. Ajo, është takuar sot me drejtorin e drejtorisë së policisë, Veselin Veloviq.

Siç është kumtuar nga drejtoria e policisë , Davije dhe Veloviq, kanë vlerësuar se bashkëpunimi i policisë dhe i misionit të OSBE në Mal të Zi, i cili zgjat tash disa vjet në fushat e sigurisë dhe në fushat e tjera, ka qenë i suksesshëm me rezultate konkrete, dhe është zhvilluar në principin e raportit profesional dhe të partneritetit .

Davije, ka theksuar se misioni i OSBE në Mal të Zi edhe në të ardhmen do të përkrah drejtorinë e policisë në realizimin e projekteve me rëndësi për  zhvillimin e kapaciteteve dhe  luftën kundër të gjitha formave të kriminalitetit.

Nga policia kanë theksuar se, Davije dhe Veloviq, kanë biseduar edhe për prioritetet e bashkëpunimit të ardhshëm. Siç theksohet është arritur marrëveshja për organizimin e punëtorive tematike dhe të seminareve kushtuar nëpunësve policor , përmes iniciativave konkrete për realizimin e projekteve të përbashkëta me interes të dy anshëm.

 

Bashkëpunim i mirë me zyrën për migrime

Bashkëpunimi i drejtorisë së policisë me zyrën e agjencisë së Kombeve të Bashkuara për migracion ka qenë i suksesshëm dhe cilësor , kurse aktivitetet e përbashkëta do të zhvillohen dhe avancohen edhe në të ardhmen kanë vlerësuar gjatë takimit të vetë drejtorët e dy organizatave, Veselin Veloviq dhe Dushica Zhivkoviq.

Siç është kumtuar nga Drejtoria e policisë, Agjencia e OKB për migracion, vëmendje të veçantë i kushton çështjeve që kanë të bëjnë me tregtinë me njerëz  dhe migrimet ilegale në rajon andaj edhe do ti ofrojë përkrahje Drejtorisë së policisë, në forcimin e kapaciteteve të njësisë organizative e cila në kuadër të drejtorisë së policisë merret me këto çështje.

Veloviq, e ka falënderuar zonjën Zhivkoviq, për përkrahjen të cilën kjo organizatë ia ofron në vazhdimësi policisë së Malit të Zi, në ndërtimin dhe zhvillimin e kapaciteteve policore si dhe për donacionet të cilat dukshëm kanë kontribuar në realizimin e rezultateve të mira , është kumtuar nga drejtoria e policisë.

Është arritur marrëveshja për vazhdimin e projekteve të përbashkëta në pajtim me nevojat e policisë dhe duke pasur para sysh sfidat aktuale të sigurisë me qëllim të shënimit të rezultateve edhe më të mira në sferën e parandalimit dhe  pengimin të migrimeve ilegale,  kontrabandës dhe kriminalitetit ndërkufitarë.

 

M.Kocijançiç; Mediat e pavarura, themel i shoqërisë demokratike

Mediat e pavarura , pluraliste dhe të forta  janë themel i çdo shoqëria demokratike dhe Komisioni evropianë do të vazhdojë të investojë në iniciativa të reja për përkrahjen e gazetarisë së pavarur , ka theksuar zëdhënsja e Komisionit Evropianë, Maja Kocijançiç.

Sipas fjalëve të saj, liria e shprehjes  dhe mediat janë e drejtë universale dhe element kyç i procesit të asocimit të Malit të Zi në UE.

Komisioni Evropianë, do të vazhdojë të investojë në iniciativa të reja për përkrahjen e gazetarisë së pavarur, në mediat e qëndrueshme dhe në forcimin e bashkëpunimit rajonal ndërmjet mediave , ka theksuar Kociançiq në deklaratën dhënë agjencisë MINA.

 

Amendamente të reja për zgjedhjen e Këshillit të RTMZ

Kuvendi i Malit të Zi do të duhej të përjashtohet nga procesi i emërimit të anëtarëve të Këshillit të RTMZ , kurse funksionarët e partive politike duhet të kalojnë periudhën e pezullimit të funksioneve partiake para se të fitojnë mundësinë të bëhen anëtarë të këtij trupi, konsideron Media  Qendra. Ata kanë theksuar se në dy raste kanë ndodhur shkarkimet jo ligjore të anëtarëve të Këshillit të RTMZ dhe, po ashtu, në dy raste ka ndodhur zgjedhja jo ligjore e tre anëtarëve të rinj, Sllobo Pajoviq, Ivan  Jovetiq dhe Goran Sekulloviq.

Ata pohojnë se Këshilli administrativ, ka vepruar në mënyrë jo ligjore kurse Ministrisë së kulturës ia kanë dorëzuar propozim amendamentin  në ligjin për RTMZ, i cili përmban udhëzimet se si procesi i emërimit të anëtarëve të Këshillit  të RTMZ, të jetë më i lirë. Kuvendi i Malit të Zi, duhet përjashtohet nga procesi i emërimit të anëtarëve të Këshillit të RTMZ, ka theksuar në konferencën për mediat, drejtori i Media Qendrës Goran Gjuroviq.

 

M. Camoviq, rizgjedhet në krye të sindikatës së mediave

Sindikata e mediave të Malit të Zi, ka zgjedhur sot udhëheqjen e re dhe në krye të këtij asociacioni përsëri  është emëruar, Marijana Camoviq, e cila ka theksuar se pranimi dhe siguria e të punësuarve në media edhe në të ardhmen do të jenë detyra parësore. Ajo, sot më herët, gjatë prezantimit të aktiviteteve në kuadër të punës të Këshillit kryesor të sindikatës, ka theksuar  se gjatë 4 viteve të kaluara, rritja dhe zhvillimi i sindikatës së mediave ka qenë shumë dinamik duke shtuar se anëtarësimi në këtë asociacion është dyfishuar. 

“Kemi arritur që anëtarësimin ta shtojmë  100%, dhe tani kemi të anëtarësuar rreth 600 të punësuar në media”, ka theksuar Camoviq.

Ajo ka shtuar se janë shënuar rezultate të rëndësishme të cilat kjo udhëheqësi i ka  caktuar si qëllim dhe, siç ka vlerësuar ajo, ekziston hapësirë  për përparimin e pozitës së mediave dhe të punësuarve në to. Siç ka thënë,  dy aspekte më drastike për mediat dhe gazetarët janë të ardhurat dhe siguria e tyre.

 

Anulohet takimi i presidentëve Thaçi dhe Vuçiq, në Bruksel

Presidenti i Serbisë, Aleksanadar Vuçiq nuk ka pranuar të takojë sot presidentin e Kosovës, Hashim Thaçi në Bruksel. Shefi i Zyrës për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Marko Gjuriq tha se sot nuk do të ketë takim, ndërkaq kur do të mbahet takimi i radhës, ai theksoi se nuk e di këtë gjë.

Sipas tij, Vuçiq ka vendosur kështu për shkak të, siç tha ai, “kërcënimeve, sulmeve, shantazheve, si dhe tentimeve që t’i ndalohet vizita në veri të Kosovës dhe te Liqeni i Ujmanit” nga ana e autoritete të Kosës. Për më shumë, sipas tij, mbetet pikëpyetje nëse bisedimet do të vazhdojnë fare edhe më tej me Prishtinën.

Gjithashtu, Gjuriq ka theksuar se janë të papranueshme tentimet e që të zhvlerësohen bisedimet në Bruksel dhe tentimet, siç ka thënë ai, që Presheva, Mdvegja dhye Bujanoci, të paraqiten si pjesë e territorit të Kosovës.

Siç ka theksuar ai, presidenti i Serbisë, do t’i drejtohet opinionit të premten në mbrëmje, ku edhe do ta bëjë të ditur nëse do ta realizojë vizitën në Kosovë, të paralajmëruar më herët.

 

A.Brnabiq; Bashkësia ndërkombëtare të mos testoj durimin e Serbisë

Kryeministrja e Serbisë, Ana Brnabiq përmes një deklarate iu lut Bashkësisë ndërkombëtare të mos "testojë" durimin e Serbisë dhe as mirëkuptimin e saj kur bëhet fjalë për çështjen e Kosovës, por ta kuptojë seriozitetin e situatës dhe të sillet në përputhje më të.

Kryeministrja serbe theksoi se nevojitet durim i madh për të biseduar me përfaqësuesit aktual të shqiptarëve të cilët sipas saj janë të pa përgjegjshëm, të paparashikueshëm dhe nuk respektojnë marrëveshjet e arritura.

Deklarata e kryeministes serbe bëhet menjëherë pasi Presidenti Aleksandër Vuçiq anuloi takimin në Bruksel me presidentin e Kosovës, Hashim Thaçi.

Autoritetet serbe thanë shkak për këtë ishte përgjigja e autoriteteve të Prishtinës drejtuar Vuçiqit në lidhje me kërkesën e tij për të vizituar pjesën veriore të Kosovës dhe ndalesën për të vizituar edhe liqenin e Ujmanit.

 

Kosova  e përkushtuar për arritjen e marrëveshjes përfundimtare

Ka përfunduar takimi mes përfaqësuesve të Kosovës me Mogherinin në Bruksel.

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi pas takimit me përfaqësuesen e Lartë për Politikë të Jashtme të BE-së, Federica Mogherini ka thënë se Kosova është e përkushtuar që të arrijë një marrëveshje përfundimtare.

“Bashkë me zëvendëskryeministrin e parë, Behgjet Pacolli, sapo përfunduam takimin bilateral me përfaqësuesen e Lartë për Politikë të Jashtme të BE-së, Federica Mogherini. Kosova është e përkushtuar që të arrijë një marrëveshje përfundimtare me Serbinë, e cila garanton njohjen reciproke, anëtarësimin në BE, NATO dhe OKB. Ky rrugëtim do të jetë i vështirë, por i domosdoshëm për sigurimin e paqes afatgjatë në Ballkanin Perëndimor dhe ka mbështetje të gjithanshme”, ka shkruar i pari i shtetit në llogarinë e tij në Facebook.

 

J.Hahn: Duhet lejuar që Serbia dhe Kosova të bisedojnë për territoret

Komisioneri Evropian, për Zgjerim, Johanes Hahn, në një takim të EPP-së, në Vjenë, ku u diskutua edhe për bisedimet në mes të Kosovës e Serbisë, deklaroi se duhet lejuar që Beogradi e Prishtina të bisedojnë për ndryshimin e territoreve.

Sipas tij, të dy qeveritë duhet ta dinë që  gjetja e zgjidhjes mund të jetë e pranueshme nga bashkësia ndërkombëtare vetëm nëse kjo zgjidhje sjellë paqe e stabilitet në rajon.

“Nuk mund ketë zgjidhje bilaterale, nëse shkon në dëm të tjerëve”, porositi Hahn në mbledhjen e EPP-së, njoftojnë mediet serbe.

Ndër të tjera, Hahn theksoi se “stabiliteti i rajonit mund të sigurohet vetëm nëse anëtarësohen të gjitha e vendet e Ballkanit Perëndimor në BE”, transmeton RTK.

Më tej ai shtoi se para pranimit në BE, vendet që aspirojnë duhet të kenë të zgjidhura konfliktet mes vete, prandaj ftoi vendet aspirante që të gjejnë zgjidhje kompromisi, sikundër fjala vjen mosmarrëveshjet mes Greqisë dhe Maqedonisë, etj.

Hahn më tej shtoi se vendimtare për paqen në rajon është zgjidhja e çështjes së Kosovës.

 

J.Stoltenberg; NATO, i gatshëm të ju presë krahëhapur në Aleancë

Edhe pse nuk është anëtare e NATO-s, Maqedonia ka dhënë nj kontribut të jashtëzakonshëm në misionet e Aleancës.

Ky kontribut është vlerësuar lart nga sekretari gjeneral i NATO-s Stoltenberg, i cili thotë se angazhimi i ushtarëve të ARM-së përkrah shteteve më të forta të botës, ka dhënë kontribut të jashtëzakonshëm në sjelljen e paqes në botë.

Stoltemberg tha se NATO është gati të presë krahëhapur vendin tonë si anëtaren e 30-të të saj. .

“NATO është e gatshme t’ju presë si anëtaren e 30-të të saj, me të drejta të barabarta. Të gjitha 29 anëtaret e NATO-së me 29 korrik njëzëri sollën vendim dhe u pajtuan që ju të jeni pjesë e NATO-s dhe t’ju ndihmojnë në rrugëtimin tuaj. Ne jemi të interesuar dhe të gatshëm për këtë rrugëtim tuajin, por ju mbetet juve që ta implementoni Marrëveshjen rreth emrit, që të mund të fillojnë bisedimet për anëtarësim”, u shpreh sekretari gjeneral i NATO-së, Jens Stoltemberg./RTM2

 

S.Kurtz: Maqedonia pranë momentit historik drejtë BE

Kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev sot para Qeverisë e priti kancelarin austriak, Sebastian Kurz. Kurc është përshëndetur nga blloku më i lartë politik i Maqedonisë.

Ai para nisjes për në Shkup nëpërmjet në video të publikuar në rrjetin social “Facebook” dhe “Twitter” tha se Maqedonia është pranë momentit më historik të rrugës drejt Bashkimit Evropian (BE).

Në prag të referendumit me 30 shtator, zgjidhja e çështjes së emrit e ka përkrahjen tonë të plotë. Për atë vij në Maqedoni ku do të takohem me kryeministrin Zoran Zaev dhe përfaqësues tjerë.

 

Irani kërcënon me rinisjen e programit bërthamor

Irani do të rinisë programin e tij bërthamor dhe do të pasurojë uranium në nivel më të lartë se më parë, nëse Rusia, Kina dhe fuqitë evropiane e ndjekin shembullin e Shteteve të Bashkuara dhe ndalojnë të respektojnë marrëveshjen bërthamore të vitit 2015, paralajmëroi Agjencia Bërthamore e Iranit.

“Nuk do të rikthehemi në nivelet e mëparshme (të pasurumit të uraniumit) nëse homologët tanë largohen nga marrëveshja, por do të arrijmë nivele edhe më të avancuara”, tha zëdhënësi Behrouz Kamalvandi.

“Kemi një status shumë më të avancuar sesa në kohën kur kemi nënshkruar marrëveshjen. Vendi po ecën përpara me aktivitetet bërthamore me një ritëm të favorshëm", tha ai.

Udhëheqësit iranianë kanë thënë vazhdimisht se do të rinisin pasurimin e uraniumit nëse marrëveshja bërthamore, e cila u vë kufizime aktiviteteve atomike të Iranit në këmbim të lehtësimit të sanksioneve, dështon. Uraniumi i pasuruar në nivel të lartë mund të përdoret për armë bërthamore.

 

Sanksione të reja kundër individëve bashkëpunëtor të qeverisë Siriane

Departamenti amerikan i Thesarit, ka vënë sanksione kundër katër individëve dhe pesë kopmanive për, siç tha, përfshirje në ofrimin e naftës dhe fondeve për Qeverinë siriane.

Departamenti ka thënë përmes një deklarate se sanksionet godasin Muhammad al-Qatirji dhe kompaninë e tij të kamionëve cisternë, e cila, siç thuhet, ka lehtësuar tregtinë e karburantit midis Qeverisë siriane dhe militantëve të grupit ekstremist, Shteti Islamik (IS).

Qatirji ka marrëdhënie të ngushta me Qeverinë e presidentit sirian, Bashar al-Assad, dhe ka punuar drejtpërdrejt me IS-in për t’iu siguruar prodhime të naftës, ka thënë Thesari.

Sanksionet kanë shënjestruar edhe një rrjet furnizimi me karburant që vepron në Siri, Liban dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

 

Ndeshja e parë kualifikuese për Ligën e kombeve

Reprezentacioni futbollistik i Malit të Zi, luan sonte ndeshjen e parë në ligën e kombeve me Kombëtaren e Rumanisë.

Siç është kumtuar nga drejtuesit e kombëtares malazeze ata sonde do të luajnë në përbërje  jo të plotë pasi disa nga lojtarët më të mirë janë të lënduar ashtu që trajneri nuk mund të llogarisë në radhitjen e tyre në përbërjen e reprezentacionit.

Megjithatë , ata janë shprehur optimistë se mund të arrijnë rezultat të volitshëm respektivisht të mos pësojnë humbje në ndeshjen e parë të kualifikimit.

Ndeshja e cila do të luhet në qytetin rumun Plojeshtija, do të fillojë në orën 20.45 minuta.

 

Nesër, mot i ndryshueshëm

Sot në Mal të Zi mban mot me vranësira të ndryshueshme dhe në veri vende dende me bubullimë.

Frynë erë e dobët deri mesatare jug perëndimore.

Temperaturat: Podgoricë e Ulqin 29 gradë, Tivar e Budvë 28, H. Novi , B. Pole , Beranë dhe Plevle 27, Kollashin e Rozhaj 25, Nikshiq, Plluzhinë e Shavnik 24, Cetinë e Plavë 22 dhe në Zhablak 16. g.

          Për nesër parashihet të mbajë mot i ndryshueshëm dhe jostabil, me intervale me diell por vende vende me shi dhe bubullimë kalimtare.

Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtime të ndryshme.

Temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 17 deri në 30 g. c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213922/lajmet-07092018.html
Lajmet 06.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213818/lajmet-06092018.html 06.09.2018 ]]> Banka botërore në tërësi përkrah planin e Qeverisë së Malit të Zi për dhënien me koncesion të aeroporteve

Banka botërore në tërësi përkrah planin e Qeverisë së Malit të Zi për dhënien me koncesion të aeroporteve në Podgoricë dhe Tivat. Këtë e ka deklaruar, pas takimit me kryeministrin Dushko Markoviq, drejtori në Këshillin e Bankës botërore, Frank Hemskerk. Menaxhimi i aeroporteve me paratë publike është shumë i shtrenjtë. Partneriteti publik e privat është model i mirë që të rritet qarkullimi në aeroporte dhe të rritet vlera e tyre, kurse paratë publike më mirë është të jepen për ndërtimin e shkollave, për shembull, ka thënë Hemskerk. Kryeministri Markoviq e ka falënderuar Bankën botërore për përkrahje që jep për valorizimin e aeroporteve të Malit të Zi, duke theksuar me këtë rast se ato janë një nga potencialet më të mëdha infrastrukturore, kurse tani janë në nivel të ulët dhe paraqesin pengesë për zhvillim të mëtejmë. Dëshirojmë që në afat të shkurtër kohor ta ndryshojmë këtë, ka thënë kryeministri, duke theksuar se për këtë arsye jemi orientuar që të kemi partner korporatën financiare ndërkombëtare.Ai ka shtuar se përpjekja e diskreditimit të ekspertëve që ka angazhuar kjo organizatë ndërkombëtare me renome, paraqet vetëm një lloj lufte politike. Pa marrë parasysh këtë, pres sukses në valorizimin e aeroporteve dhe përfitimeve të mëdha për ekonominë tonë, ka thënë Markoviq, duke shtuar se Qeveria me transparencë, dërgim të materialeve në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe angazhim të organizatës ndërkombëtare financiare me renome, tregon nivelin më të lartë të përgjegjësisë për realizimin e këtij projekti.

K.Hrapoviq - Mali i Zi është bërë anëtari i eurotransplantit

Mali i Zi është bërë anëtari i eurotransplantit, me çka për pacientët do të jenë me të qasshme organet për transplantim, kurse koha e pritjes është zbritur në mënyrë të konsiderueshme, ka kumtuar ministri i shëndetësisë, Kenan Hrapoviq. Ai, në konferencën për shtyp me rastin e transplantimit të dytë kadaverik në Mal të Zi, që e kanë organizuar Ministria e shëndetësisë dhe Qendra klinike e Malit të Zi ka vlerësuar se sistemi shëndetësor ka bërë hap historik në fushën e transplantimit. Mali i Zi më 4 shtator është bërë anëtari i eurotransplantit, organizatës më të madhe ndërkombëtare jofitimprurëse për transplantimin e organeve. Eurotransplanti posedon dhe koordinon me këmbimin e organeve për transplantim midis qendrave, laboratorëve dhe spitaleve donatore të transplantimit në vendet më të zhvilluara evropiane, ka thënë Hrapoviq.Ai ka sqaruar se Mali i Zi me anëtarësim në eurotransplant bëhet anëtari i familjes prej 1oo milionë banorëve dhe mundësia e fitimit të organeve, siç ka theksuar, është më evidente. Me këtë marrëveshje pacientët tonë kanë qasje më të madhe në organe për transplantim. Presim se koha e pritjes për transplantimin e organeve në Mal të Zi do të zbritet në mënyrë të konsiderueshme, që gjë është lajm i mirë për të gjithë ata që u nevojitet organet, ka theksuar Hrapoviq.

Ndryshime kuadrovike në drejtorinë e Policisë

Ndryshime kuadrovike në drejtorinë e Policisë. Millovan Paviqeviq është shefi i ri i Qendrës së sigurisë së Podgoricës. Siç është kumtuar nga Drejtoria e policisë, Paviqeviq, i cili deri më tash ka qenë këshilltar i drejtorit të Drejtorisë së Policisë, më parë midis tjerash ka ushtruar detyrën e ndihmës drejtorit të Drejtorisë së Policisë për sektorin e policisë kriminale dhe të shefit të sigurisë së policisë në Nikshiq. Kolegjiumi i Drejtorisë së Policisë ka vendosur që Jovica Raiçeviq, i cili më parë ka qenë shefi i sigurisë së policisë së Podgoricës, të jetë Këshilltar i Drejtorit të Drejtorisë së Policisë, Veselin Veloviq. Shefi i Qendrës së sigurisë së Beranit është emëruar Miodrag Bozhoviq, ndërkaq shefi i deritashëm i Qendrës së sigurisë së Beranit, Velimir Furtulla do ta ushtrojë detyrën e inspektorit kryesor policor në kuadër të sektorit të policisë kriminale.

Dështojnë seancat e pushtetit dhe opozitës, thirret takim i përbashkët

Mungesa e kuorumit ka dështuar mbajtjen e seancës së jashtëzakonshme të Kuvendit të Kosovës të thirrur nga opozita për të debatuar lidhur me angazhimet e presidentit Hashim Thaçi për përfshirjen e "shkëmbimit të territoreve" apo "korrigjim të kufijve" në dialogun në mes të Kosovës dhe Serbisë. Seanca u bojkotua nga partitë në pushtet, andaj edhe nuk arriti të fillonte fare.Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli ka mbyllur seancën dhe ka ftuar një takim të Kryesisë së Kuvendit dhe shefave të Grupeve Parlamentare për të diskutuar ecurinë e punës dhe seancave të Kuvendit."Krijoni mundësi që të flitet në debat për mbrojtjen e Kosovës, pse lodheni ta mbrojni veç ju vet, ta mbrojmë bashkë edhe të dalim në ballafaqim të përbashkët. Të nxjerrim rezolutë, e krijojmë platformën po nga ky Kuvend dhe obligojmë institucionet që të ketë përfaqësim të duhur", tha Veseli.Një ditë më herët, edhe seanca e jashtëzakonshme e thirrur nga Qeveria për emërimin e ekipit negociator kishte dështuar për shkak të mungesës së kuorumit, ngase në atë seancë nuk kishte marrë pjesë opozita.Pas ndërprerjes së seancës, deputetët e opozitës kanë akuzuar partitë në pushtet që qëllimisht janë duke e pamundësuar punën e Kuvendit.

Konjufca është e pakuptueshme pse kryeministri, Qeveria dhe deputetët e partive në pushtet nuk janë prezent në sallën e Kuvendit

Shefi i Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Glauk Konjufca tha se është e pakuptueshme se si kryeministri, Qeveria dhe deputetët e partive në pushtet nuk janë prezent në sallën e Kuvendit."Nuk ka askund në botë ku Qeveria e bojkoton Kuvendin, kjo Qeveri, e ky pushtet duhet të japin dorëheqje dhe vendi të shkojë në zgjedhje. Në momentin kur mazhoranca nuk guxon të vijë me opozitën t'i përballë numrat në Kuvend, kjo do të thotë që pushteti nuk ndihet i sigurt në numrat e vet. Pse nuk vije mazhoranca për shembull sot, sepse mendon që kur opozita t’i formulojë ato pikat e veta që janë mbrojta e kufijve të Kosovës edhe moscenimi i territorit të Kosovës, mendon se do të ndodhej në një situatë të keqe dhe ndoshta edhe ndonjë deputet i saj do t'ia jepte votën kësaj rezolute. Për ta pamundësuar këtë, ata e aplikojnë bojkotin total", tha Konjufca. Kurse, Kujtim Shala deputet i Lidhjes Demokratike të Kosovës, tha se partitë e shumicës nëse kanë vullnet për të mbrojtur sovranitetin, do të duhej të ishin në seancë. Ai ka kritikuar edhe kryetarin e Kuvendit Kadri Veseli, për siç tha ai, bllokimin e qëllimshëm të Kuvendit. "Nuk mund të negociojmë ne çështjet e vendit tonë pa qëndrim të prerë këtu. Institucionet e Kosovës në asnjë rast nuk guxojnë të shkojnë dhe të bisedojnë për çështje të rëndësishme pa bashkëpunim dhe pa një marrëveshje të gjerë dhe pa pasur qartësi", tha Shala.

 

Thaçi mundësitë për arritjen e një marrëveshjeje me Serbinë janë shumë të vogla

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, tha sot se mundësitë për arritjen e një marrëveshjeje për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë janë shumë të vogla, porse do të bëhen përpjekje maksimale që kjo marrëveshje të arrihet.Këtë deklaratë, Thaçi e bëri në Konferencën e pestë të ambasadorëve të Republikës së Kosovës, që po mbahet në Prishtinë. Thaçi tha se një marrëveshje e paqes me Serbinë do të ketë kuptim vetëm nëse ndodh njohja reciproke. “Njohja reciproke duhet të pasohet me heqjen e të gjitha pengesave për anëtarësimin e Kosovës në Organizatën e Kombeve të Bashkuara dhe në të gjitha organizatat tjera ndërkombëtare, si dhe të bëhet demarkacioni i plotë i kufirit, përfshirë edhe Luginën e Preshevës, Medvegjën dhe Bujanocin”, tha Thaçi. Ai shtoi se Kosova nuk do të ketë kuptim pa Mitrovicën e Ujmanin dhe se “nuk do të ketë ndarje ose shkëmbim territoresh, si dhe nuk do të ketë Republikë Serbe në Kosovë”.

HARADINAJ: NËSE KOSOVA ANËTARËSOHET NË INTERPOL, HUMB KRIMI

Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj ka thënë se nëse Kosova anëtarësohet në Interpol, humb krimi tranzicional.Gjatë shënimit të 19 vjetorit të themelimit të Policisë së Kosovës, Haradinaj ka thënë se është gabim pozicionimi i Serbisë që të loboj kundër Kosovës që të mos jetë në Interpol.“Është gabim pozicionimi i Serbisë që Kosova të mos jetë në Interpol. Është gabim për krejt venedt e botës që nuk e ftojnë Kosovën të bëhet anëtare e Interpolit. Aplikimi ynë për anëtarësim është e drejta jonë dhe të kthehemi partner për të gjithë. Falënderoj Policinë e Kosovës për mos lëkundje në rend dhe ligj. Ju siguroj se do të jem me ju”, ka thënë Haradinaj.

VESELI: NUK KA FORCË QË MUND TA NDAL FORCIMIN E KOSOVËS

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Kadri Veseli, ka thënë sot në Konferencën e Pestë të Ambasadorëve të Republikës së Kosovës, se nuk ka forcë që mund ta ndalë të ardhmen e shtetit të Kosovës në zhvillim dhe integrim të plotë në OKB, BE dhe gjitha organizatat tjera ndërkombëtare. Kryeparlamentari Veseli tha para diplomatëve se tashmë Kosova ka hyrë në një fazë e cila kërkon përgjigje të drejta dhe të vendosura se në çfarë është duke ecur.Kreu i Kuvendit tha se dialogu me Serbinë duhet të përmbyllet, ngase Kosova nuk mund të vazhdojë edhe më tutje të harxhojë të gjitha energjitë e saj duke u marrë me problemet e trashëguara nga e kaluara e hidhur.Veseli tha përmbyllja e këtij dialogu bëhet pikërisht në funksion të vazhdimit të agjendës evropiane dhe përmbylles së subjektivitetit ndërkombëtar, si shtet i pavarur dhe sovran.

Autoritetet e Kosovës miratojnë vizitën e Vuçiqit

Ministria për Punë të Jashtme e Kosovës ka miratuar kërkesën e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq që të vizitojë Kosovën këtë fundjavë. Lajmin për Radion Evropa e Lirë e ka konfirmuar Jetlir Zyberaj, këshilltar i lartë i ministrit të Jashtëm të Kosovës, Behgjet Pacolli. Zyberaj tha se leja për vizitë të Vuçiqit është lëshuar konform marrëveshjes së arritur në Bruksel, mes Kosovës dhe Serbisë, për lëvizje të lirë. Presidenti serb, Vuçiq pritet të qëndrojë në Kosovë më 8 dhe 9 shtator, ku pritet të takohet me banorët serbë në veri të vendit. Vizita e tij në Kosovë do të vijë vetëm një ditë, pasi të takohet në Bruksel me homologun e tij kosovar, Hashim Thaçi, në kuadër të dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit, që ndërmjetësohet nga Bashkimi Evropian.

Veriu nën presionin e pritjes së Vuçiqit

Në prag të vizitës së kryetarit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq në veriun e Kosovës, komunat e kësaj pjese të vendit, të banuara me shumicë serbe, në mënyrë të ngutshme janë duke u bërë përgatitjet për pritjen e tij, si dhe duke rregulluar infrastrukturën rrugore. Nën dritën e vazhdimit të bisedimeve në Bruksel dhe zgjidhjes së mundshme përfundimtare ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, serbët në veri të Kosovës po presin se çfarë do t’u komunikohet gjatë fundjavës së ardhshme, për kur edhe është paralajmëruar vizita e Vuçiqit. Shefi i Zyrës për Kosovën i Qeverisë së Serbisë, Marko Gjuriq e ka paralajmëruar vizitën e presidentit serb si më gjithëpërfshirëse dhe më përmbajtësore. Miladija Petkoviq nga Mitrovica e Veriut, thotë se pret shumë nga kjo vizitë. “Nga presidenti presim shumë, por nuk e dimë se çfarë mund të bëjë për ne. Këtu është mjaft vështirë. Për shembull, për të siguruar barnat duhet të shkojmë në Rashkë, fatkeqësisht. Por, çfarë të bëjmë, ai po përpiqet aq sa mundet dhe i lumtë për këtë”, tha Petkoviq. Por, ajo shtoi se vështirë se mund të arrihet ndonjë zgjidhje për gjendjen aktuale. “Dëshirë kam, por vështirë se mund të ndodhë. Shumë vështirë, tha Petkoviq.

 

EUROPARLAMENTARËT:PAQJA E PAJTIMI GARANCI PËR STABILITETIN NË BALLKAN

Guy Verhofstadt, kreu i Aleancës së Liberalëve dhe Demokratëve për Evropën në Parlamentin Evropian, tha se marrëdhëniet në Ballkanin Perëndimor nuk do të përmirësohen nëpërmjet ndryshimeve të kufijve dhe shkëmbimeve të tokës.Ai po i referohej propozimeve të fundit nga presidentët Vuçiq dhe Thaçi, të cilët do të takohen nesër në Bruksel për raundin e ri të negociatave, raporton European Western Balkans."E vetmja mënyrë për të garantuar një stabilitet afatgjatë dhe përparim, është të punojmë në një pajtim të vërtetë midis komuniteteve, të kapërcejmë ndarjet etnike dhe progresin e besueshëm dhe gradual në integrimet evropiane", tha ai, duke shtuar se mbështetja e fundit për liberalizimin e vizave të Kosovës është një shembull i mirë për këtë lloj praktike, transmeton RTKlive.Ivo Vajgl, deputeti i ALDE nga Sllovenia, kujtoi se idetë e tilla çuan në luftëra në Evropën Juglindore, dy dekada më parë."Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet ndëretnike, çështja kryesore është mbrojtja adekuate e pakicave kombëtare", tha ai.

 

Edi Rama deklaroi sot se vetingu i politikanëve do të bëhet sa më parë

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, duke iu përgjigjur prononcimit të Kryetarit të Partisë Demokratike, Lulzim Basha, i cili kërkoi sot nga Elbasani dekriminalizim e politikës, deklaroi sot se vetingu i politikanëve do të bëhet sa më parë.“Veting politikanëve? Sa më parë! Me një drejtësi të pastruar përmes vetingut, s’do ketë më as në këtë vend shteg për politikanët që t’i ikin drejtësisë. Dhe çdo ide tjetër për të rritur llogaridhënien e politikanëve është e mirëseardhur”, shprehet Rama. Ai nënvizon se mazhoranca është gjithnjë gati për të diskutuar me Partinë Demokratike. Ky reagim i kreut të qeverisë, vjen pasi nga Elbasani, ku opozita u mblodh ditën e sotme kryedemokati Lulzim Basha shpalli katër objektivat e platformës për çlirimin e qeverisë nga krimi. Një prej tyre ishte dekriminalizimi i plotë përmes vetingut të politikanëve të lidhur me krimin, njësoj si për gjyqtarët, prokurorët dhe policët. “Vendimi ynë është t’i japim fund një elite politike të lidhur me krimin dhe të çojmë politikanët e lidhur me krimin, në radhë të parë jashtë institucioneve, dhe pastaj para një drejtësie të reformuar dhe jo para një drejtësie të kapur”, tha Basha gjatë mbledhjes së opozitës.

Stoltenberg: E ardhmja e Maqedonisë varet nga qytetarët e saj

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg ka deklaruar sot në Shkup se, Maqedonia mund të bëhet anëtare e aleancës veri-atlantike nëse zbaton marrëveshjen për emrin me Greqinë. “Nëse e implementoni marrëveshjen për emrin, ju do të bëheni shtet anëtar i NATO-s. Shpresoj se herën tjetër kur do jem këtu do të vij në një vend anëtar të aleancës”, ka theksuar Stoltenberg. Stoltenberg ka thënë se e ardhmja e Maqedonisë është në duart e vetë qytetarëve të saj. “Për disa javë do të keni referendum ku duhet të vendosni për ardhmërinë, për anëtarësim në NATO dhe në Bashkim Evropian. Ju duhet të vendosni si do të votoni në atë referendum. NATO është e gatshme t’iu pranojë si anëtaren e 30-të NATO-s”, ka theksuar ai. Pas vizitës së kreut të NATO-s, të premten në Maqedoni do të arrijë për vizitë edhe kancelari austiak, Sebastian Kurz, ndërsa të shtunën, kancelarja gjermane, Angela Merkel, vizita e së cilës konsiderohet si historike.

Erdogan sulmi në provincën Idlib të Sirisë mund të shkaktojë “masakër”

Presidenti i Turqisë, Rexhep Tajip Erdogan, paralajmëroi se sulmi në provincën Idlib të Sirisë mund të shkaktojë “masakër”. Komentet vijnë derisa forcat qeveritare siriane po përgatiten për një ofensivë të madhe në rajonin e fundit të kontrolluar nga rebelët. “Një masakër serioze mund të ndodhë nëse atje hidhen raketa”, tha Erdogan. Ai po ashtu paralajmëroi për rrezikun që luftimet e rënda të shkaktojnë fluks të madh refugjatësh në Turqi. Idlibi kufizohet me Turqinë dhe është enklava e fundit e madhe e mbajtur nga kryengritësit që luftojnë presidentin sirian, Bashar al-Asad, dhe forcat ruse dhe iraniane. Këto të fundit kanë luajtur një rol të madh në mbështetjen e Asadit, gjatë luftës në Siri. Mijëra trupa qeveritare dhe luftëtarë aleatë janë vendosur tashmë në zonat që rrethojnë Idlibin. Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Tramp, po ashtu ka paralajmëruar Asadin dhe aleatët e tij kundër “sulmeve të pamatura” në Idlib.

Irani kërcënon me rritjen e aktivitetit bërthamor

Irani do të rinisë programin e tij bërthamor dhe do të pasurojë uranium në nivel më të lartë se më parë, nëse Rusia, Kina dhe fuqitë evropiane e ndjekin shembullin e Shteteve të Bashkuara dhe ndalojnë të respektojnë marrëveshjen bërthamore të vitit 2015, paralajmëroi Agjencia Bërthamore e Iranit. “Nuk do të rikthehemi në nivelet e mëparshme (të pasurumit të uraniumit) nëse homologët tanë largohen nga marrëveshja, por do të arrijmë nivele edhe më të avancuara”, tha zëdhënësi Behrouz Kamalvandi. “Kemi një status shumë më të avancuar sesa në kohën kur kemi nënshkruar marrëveshjen. Vendi po ecën përpara me aktivitetet bërthamore me një ritëm të favorshëm", tha ai. Udhëheqësit iranianë kanë thënë vazhdimisht se do të rinisin pasurimin e uraniumit nëse marrëveshja bërthamore, e cila u vë kufizime aktiviteteve atomike të Iranit në këmbim të lehtësimit të sanksioneve, dështon. Pas tërheqjes së SHBA-së nga marrëveshja, në muajin maj, nënshkruesit e tjerë të saj: Britania, Franca, Gjermania, Kina, Rusia dhe Bashkimi Evropian janë zotuar se do të vazhdojnë ta respektojnë atë dhe se do të përpiqen të gjejnë mënyra për t’iu përgjigjur kërkesave të Iranit për përfitimet ekonomike.

 

Një tërmet i fuqishëm godet Hokaidon

Një tërmet i fuqishëm ka paralizuar të enjten ishullin Hokaido, në veri të Japonisë, duke lënë të vdekur të paktën shtatë persona, transmeton Reuters. Si pasojë e tërmetit ka pasur rrëshqitje të dheut dhe rreth 5.3 milionë persona kanë mbetur pa energji elektrike. Numri i viktimave të tërmetit, 6.7 shkallë mund të rritet teksa shpëtimtarët janë duke kërkuar në shtëpitë e mbuluara nga dheu. Transmetuesi publik, NHK, ka njoftuar se rreth 33 persona konsideron të zhdukur dhe 300 të tjerë janë lënduar. Ky tërmet shënon një tjetër katastrofë natyrore, me të cilën po përballet Japonia, pas stuhisë, vërshimeve, dhe temperaturave tejet të larta që kanë thyer rekord në dy muajt e fundit. Kryeministri japonez, Shinzo Abe ka thënë se 25,000 trupa të Forcave të Mbrojtjes do të angazhohen në operacionin e shpëtimit. Ky ishull, që njihet si destinacion turistik për shkak të maleve dhe liqeneve që ka, është përballur me probleme të energjisë elektrike pasi, centrali i Hokaidos ka ndalur pajisjet, për të parandaluar dëmtimet e të njëjtave. Kjo njëherësh ka qenë hera e parë prej kur centrali ka marrë një vendim të tillë prej kur është krijuar më 1951.

 

Nesër mot i ngjashëm me të sotmin

Sot mban mot kryesisht i kthjellët, vende-vende në viset veriore me vranësira të pakta deri mesatare. Temperaturat në orën 14: Podgoricë 30, Tivar 29, Ulqin 28, Herceg Novi e Cetinë 26, Nikshiq 25, Plevle e Kollashin 24 dhe në Zhablak 18 gradë.

Për nesër pritet mot me vranësira të pakta deri mesatare dhe me intervale të gjata me diell, kurse kryesisht në orët e pasdites me zhvillim të vranësirave dhe vende-vende me kushte për reshje të përkohshme të shiut. Temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 20 deri në 32 gradë.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213818/lajmet-06092018.html
Lajmet 05.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213713/lajmet-05092018.html 05.09.2018 ]]> Në qendrën klinike të Malit të Zi mbrëmë është kryer një transplatacion i komplikuar

Në qendrën klinike të Malit të Zi mbrëmë është kryer një transplatacion i komplikuar që nënkupton transplantimin e zemrës, mushkërive,të mëshnetkës dhe dy veshkave, nga personi që ka përjetuar vdekjen në tru e me ç,gjë është shpëtua jeta e 5 personave. Drejtori i qendrës klinike të Malit të Zi Jevto Erakoviq ka deklarua se është shpëtua jeta e 5 personave nga Mali i Zi dhe vendet nga Eurotransplanti dhe se në këtë proces ishin angazhuar të gjitha ekipet e këtij institucioni shëndetësor. Ai ka thënë se ishin të angazhuar rreth 30 mjek malazez të cilët duhet respektuar për atë që kanë bërë mbrëmë dhe në tri ditët e kaluara.

Gjyqi themelor në Kotorr ka dënua Sara Vidak nga Beogradi me 4 muaj burg

Gjyqi themelor në Kotorr ka dënua Sara Vidak nga Beogradi me 4 muaj burg , ka kumtua për portalin e RTMZ kryetari i këtij gjyqi Branko Vuçkoviq. Gjyqtarja Momirka Teshiq e ka shpallë fajtore Sara Vidak për shkak të sulmit ndaj gjyqtares të gjyqit të Kotorrit Jelena Stanishiq.

Abazoviq - Maqedonia është shembull se demokracia është e mundshme

Maqedonia është shembull se demokracia është e mundshme dhe se mund të fitohet regjimi antidemokratik, ka vlerësua lideri i Lëvizjes qytetare URA Dritan Abazoviq në bisedën që ka zhvillua me kryeministrin e Maqedonisë Zoran Zaev. Abazoviq e ka përgëzua kryeministrin Zaev, me të cilin ka bisedua në selinë e qeverisë maqedonase, për rezultatet e arritura duke vlerësuar se Maqedonia është shembulli më i mirë si duhet zhvilluar vizioni evropian në rajon. Abazoviq siç ka theksuar e ka përgëzuar Zaevin i cili ka arritur të ndërroj pushtetin duke mos zgjeruar konfliktet,edhe pse për shkak të mungesës të kulturës politike , paraardhësi i tij nuk ka dëshiruar që të largohet nga pushteti në mënyrë paqësore, është kumtuar nga URA.

N. Janoviq - Ministria e sportit është e vendosur që ligji i ri për sport të zbatohet në mënyrë të drejtë

Ministria e sportit është e vendosur që ligji i ri për sport të zbatohet në mënyrë të drejtë, ka deklarua ministri Nikolla Janoviq. Ai ka potencua se reagimet nga disa federata sportive shikon si mënyrë që implementimi i ligjit të ri të sillet në pyetje. U rekomandoj të gjithëve se deri tek kjo nuk do të vij dhe se nga kjo nuk ka asgjë. me formimin e ministrisë së sportit është vendos drejtim tjetër. Pa marrë parasysh dora ime është shtri dhe dëshiroj të bashkëpunoj për shkak të sportistëve, por në mënyrë të respektimit të dyanshëm e jo me gjuhë të kërcënimit ka theksua Janoviq.

Mali i Zi ngec dukshëm në hetimet dhe dënimet për sulmet ndaj gazetarëve

Mali i Zi ngec dukshëm në hetimet dhe dënimet për sulmet ndaj gazetarëve, edhe pse organet kompetente për ndjekjen e kryesëve të veprave penale garantojnë për lirinë e mediave, ka vlerësuar ambasadori në largim i Gjermanisë Hans Ginter Matern. Ai, për gazetën Vijesti ka deklarua se në Ballkanin Perendimor ekziston ndikimi i palejuar mbi organet shtetërore. Matern ka vlerësua se liria e medias ka rëndësi të veçantë për funksionimin e mirë të shtetit demokratik si dhe paraqitjen e kandidatëve për anëtarësim në BE. Ai ka pohuar se garancionin e këtillë e japin organet gjegjëse për ndjekjen e atyre që kanë kryer vepra penale, të cilët i hetojnë dhe dënojnë sulmet mbi gazetarët.

 

Kryeqyteti do të shënoj ditën botërore të pastrimit të mbeturinave

Kryeqyteti do të marrë pjesë në akcionion ,,Lets do it Montenegro,, me të cilin shënohet dita botërore e pastrimit të mbeturinave,me qëllim të rritjes së vetëdijes lokale dhe globale për seriozitetin e këtij problemi. Nga byroja e Podgoricës kanë potencua se qëllimi i shënimit të kësaj date, që do të realizohet me 14 shtator është drejtimi më i mirë për heqjen e mbeturinave dhe rritja e vetëdijes së përgjithshme për seriozitetin e situatës. me këtë veprim dëshirojmë gjithashtu të ndikojmë që të vij deri tek një zgjidhje e përhershme e këtij problemi, thuhet në kumtesë.

 

Universiteti i Malit të Zi me 25 shtator do të shpall konkursin për rregjistrim në studimet e doktoraturës

Universiteti i Malit të Zi me 25 shtator do të shpall konkursin për rregjistrim në studimet e doktoraturës për vitin studimor 2018- 2019. Nga univesristeti i Malio të Zi kanë deklarua se këshilli drejtues vendimin për shpalljen e konkursit e ka sjellë në bazë të propozimit të propozuesëve të autorizuar të fakulteteve , qendrës për studimet e doktoraturës dhe senstit të universitetit. Propozimet janë dërguar senatit të universitetit të Malit të Zi, kurse pas vërtetimit të propozimeve ato do ti dërgohen këshillit drejtues të universitetit për miratim, thuhet në kumtesë.

Thaçi: Nuk do të bisedojmë kurrë për Gazivodën e as qytetin e Mitrovicës

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi ka thënë se ai nuk do të bisedojë me Serbinë për Liqenin e Gazivodës (Ujmani) e as për pjesën veriore të Mitrovicës, në kohën ku ai po ballafaqohet me kritika të mëdha nga opozita dhe shoqëria civile se ai po bën pazare me territorin e vendit. Duke folur në një debat në Prishtinë, presidenti Thaçi ka vazhduar të mbështesë idenë e proklamuar që marrëveshja paqësore me Serbinë të përfshijë edhe ndryshimin e kufirit, ose siç e quan ai, “korrigjim të kufirit”. Ai ka deklaruar se marrëveshja nuk do të përfshijë ndarje dhe as shkëputje të pjesës veriore të Kosovës. “Çfarë do të thotë kjo? E para nuk do të ketë ndarje të Kosovës. Nuk do të ketë shkëputje të pjesës veriore të Kosovës. Nuk do të ketë Sërpska Republikë në Kosovë. E kam thënë më parë dhe e them përsëri, nuk do të bisedojmë kurrë, në asnjë rrethanë për liqenin e Gazivodës (Ujmanit) apo për qytetin e Mitrovicës”, tha Thaçi. Në debatin e organizuar nga Instituti Demokratik i Kosovës (KDI) presidenti Thaçi ka ritheksuar se arritja e marrëveshje për normalizimi e raporteve me Serbinë do t'i hapte Kosovës rrugën e integrimit në Bashkimin Evropian dhe NATO, si dhe anëtarësimit në Kombet e Bashkuara (OKB). “Si Kosovë kemi ndërtuar marrëdhënie të shkëlqyera me Malin e Zi, Maqedoninë dhe Shqipërinë si vende fqinje na mbetet të ndërtojmë marrëdhënie të mira fqinjësore me Serbinë, prandaj jemi angazhuar në dialog me Serbinë tani e sa vite. Është koha tani për marrëveshje të madhe historike përfundimtare mes dy shteteve”, u shpreh Thaçi.

Opozita: Ideja e presidentit Thaçi për kufijtë rrezikon shtetësinë e Kosovës

Partitë opozitare në Kosovë vlerësojnë se ideja e Presidentit, Hashim Thaçi, për ndryshim të kufirit me Serbinë është veprim kundër-kushtetues si dhe paraqet sulm mbi shtetësinë e Kosovës. Në një debat të mbajtur në Prishtinë lidhur me dialogun Kosovë-Serbi, kryetari i Lëvizjes "Vetëvendosje", Albin Kurti, ka theksuar se me idenë për korrigjim të kufijve presidenti Thaçi e ka zbehur shtetësinë e Kosovës. " Këto orvatje të presidentit janë sulm mbi shtetësinë tonë. Kjo na kthen në kohën e para shpalljes së pavarësisë.Presidenti ka hequr dorë nga aksioma e politikës së Jashtme dhe shtet-ndërtimin demokratik e që është njohja e pavarësisë së Kosovës nga Serbia" ka deklaruar Kurti sipas të cilit ai i cili i pari kërkon shkëmbim territoresh është pikërisht ai që kërkon të heqë dorë nga një pjesë e territorit të vet. Idenë e presidentit Thaçi e ka quajtur kundër-kushtetuese, shefi i Grupit Parlamentarë të LDK-së, Avdullah Hoti, sipas të cilit dëmet që po i bëhen shtetit të Kosovës nga propozime të tilla janë të rënda. "Nuk guxojmë në asnjë mënyrë të bëjmë eksperimente me shtetësinë e Kosovës. Është krijuar pasiguri politike dhe ekonomike të qytetarët e Kosovës, nga kjo ide e cila njëkohësisht është antikushtetuese" ka thënë Hoti.

 

AAK: Nuk lejojmë diskutimin e kufijve

Pavarësisht paralajmërimeve, “Korrigjimi i kufijve” dhe Asociacioni i Komunave me Shumicë Serbe nuk do të diskutohen në takimin e së premtes ndërmjet presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, dhe atij të Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Zyra e presidentit Thaçi ka bërë të ditur për gazetën “Zëri” se në takimin e pasnesërm do të diskutohet rreth modaliteteve për arritjen e marrëveshjes përfundimtare me Serbinë, shkruan "Zëri".

Deputetja e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës,Time Kadrijaj, ka thënë se Qeveria e Kosovës qëndron mbrapa deklarimeve të saj se korrigjimi i kufijve sjell luftë. “Qëndrimi i Qeverisë së Kosovës është i qartë, tërësia territoriale e Republikës së Kosovës nuk duhet të diskutohet dhe nuk lejojmë të diskutohet dhe as të propozohet diçka e tillë. Ndryshimi i kufijve do të thotë arenë lufte për Ballkanin dhe këtë nuk e duan as miqtë ndërkombëtarë që kanë thënë se diçka të tillë nuk do ta përkrahim”, ka thënë Kadrijaj në një prononcim për gazetën “Zëri”.

Vuçiq: Është koha që serbët dhe shqiptarët të vendosin për fatin te tyre

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq vlerësoi sot, në prag të dialogut të ardhshëm në Bruksel, se përfaqësuesit e Prishtinës nuk dëshirojnë të diskutojnë asnjë çështje të vetme me rëndësi thelbësore, raporton portali serb Mondo, transmeton zeri.info. “Unë shoh se zyrtarët shqiptarë nga Kosova nuk dëshirojnë të flasin për Asociacionin e komunave serbe, as për veriun, Gazivodën. Duket sikur ata nuk duan të flasin për ndonjë gjë thelbësore", tha Vuqiç, duke shtuar se, “Serbia nuk ka kohë për të humbur dhe dëshiron të flasë për të gjitha temat që janë të rëndësishme për serbët dhe shqiptarët”. Ai gjithashtu thekson se është koha që Beogradi dhe Prishtina të marrin përgjegjësinë: “Është koha që ne të vendosim për fatin tonë, dhe jo dikush tjetër nga anash”, tha Vuçiq.

Drecun: Presidenti Vuçiq gjatë qëndrimit në Kosovë shpalos planin e tij për dialogun

Kryetari i Komisionit Parlamentar për Kosovën në Kuvendin e Serbisë, Milovan Drecun, ka thënë se presidenti i Serbisë, Aleksander Vuçiq, gjatë vizitës që do t'i bëjë Kosovës më 8 dhe 9 shtator do të tregojë se si do të zhvillohet dialogu me shqiptarët si dhe do të ofrojë zgjidhje për çështjen e Kosovës. "Me siguri do të ofrojë zgjidhje se si e sheh ai këtë çështje si dhe do të dëgjojë mendimet e përfaqësuesve të serbëve, në mënyrë që ta ketë të qartë se si të vazhdojë tutje", ka thënë Drecun. Ai theksoi se në Uashington ekziston nisma për përmbylljen e dialogut midis Prishtinës dhe Beogradit dhe këtë, sipas Drecun, Serbia duhet ta shfrytëzojë.

Jovanoviq flet për zgjidhjen për Kosovën

Lideri i Partisë Liberale Demokratike Çedomir Jovanoviq ka deklaruar sot se pasojat e problemit të Kosovë dhe ngecja në kornizat ekzistuese mund të jenë kërcënuese për Serbinë, dhe ka shtuar se për vazhdimin e dialogut në Bruksel në këtë moment hallka më e dobët është Prishtina për shkak të skenës së brendshme politike. Jovanoviq në intervistën dhënë televizionit serb TV Prva ka deklarua se nuk mund të humbet dy herë një gjë, dhe se në rastin e Kosovës, Serbia nuk është duke zgjedhur në mes të së mirës dhe të keqes, transmeton Insajderi.com. Ai ka vlerësuar se pasojat e mos zgjidhjes së problemit të Kosovës dhe mbetja në kornizat ekzistuese do të jetë kërcënuese për Serbinë. “Nuk është e vërtetë se nuk do të ndodh asgjë nëse e lëmë problemin ashtu si është. Ky nuk është konflikt i ngrirë, ky është konflikt në të cilin Serbia po shkatërrohet si shtet. Jemi të izoluar, të hermetizuar, ku mbesim ne derisa shumica e vendeve në Asamblenë e Kombeve të Bashkuara e njohin Kosovën si shtet të pavarur”, ka thënë Jovanoviq.

Fuqia e Erdoganit në Ballkan mund të zvogëlohet nga kriza në Turqi

Në jug të Serbisë, një kompani turke e veturave është parë si shpëtimtare, pasi krijoi qindra vende pune dhe frymëzoi një jetë të re në rajonin e pazhvilluar dhe të shkatërruar nga luftërat e viteve të 90-ta. Por, me rënien dramatike të vlerës së monedhës turke gjatë këtij viti, si pasojë e hezitimit të investitorëve dhe mosmarrëveshjeve diplomatike me Shtetet e Bashkuara, ekzistojnë shqetësime në Serbi dhe vende tjera të Ballkanit Perëndimor se investimet e tilla mund të zbehen. Analistët thonë se trazirat financiare të Turqisë mund të ngadalësojnë investimet e ardhshme turke në Serbi, Bosnje, Maqedoni, Shqipëri dhe Kosovë, vende këto në të cilat Ankaraja gjendet në rivalitet të ndikimit së bashku me Bashkimin Evropian, Kinën dhe Rusinë. “Ne jemi të shqetësuar se kriza në Turqi nuk do të kalojë pa pasoja për ne”, thotë ministri serb i Tregtisë, Rasim Ljajiq, transmeton agjencia AP. Tregtia mes Ballkanit Perëndimorë dhe Turqisë ka shënuar rritje prej 430 milionë dollarë në vitin 2002 në 3 miliardë dollarë gjatë vitit 2016, shumë kjo nga e cila vetëm Serbia përfshirë një të tretën.

 

Merkel, Stoltenberg dhe Kurz këtë javë vizitojnë Shkupin

Bashkimi Evropian po intensifikon aktivitetet në mbështetje të Maqedonisë për referendumin e 30 shtatorit për Marrëveshjen me Greqinë, që parasheh zgjidhjen e kontestit të emrit. Me këtë marrëveshje zhbllokohet procesi i anëtarësimit të Maqedonisë në NATO dhe Bashkimin Evropian, pasi me zgjidhjen e çështjes së emrit, Greqia më nuk do t’i vendosë veto Maqedonisë për inkuadrimin në këto dy organizata. Sonte në Shkup pritet të arrijë Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, të premten kancelari austriak, Sebastian Kurz, ndërsa të shtunën, kancelarja gjermane Angela Merkel, vizita e së cilës vlerësohet si historike për autoritetet e Maqedonisë. “Ardhja e tre liderëve botërorë është mirënjohje për Maqedoninë, sinjal pozitiv. Ata po na e shtrijnë dorën që të ecim përpara”, ka deklaruar kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev duke komentuar vizitat e përfaqësuesve të lartë evropianë. Sipas tij, edhe opozita duhet të jetë e vetëdijshme se tani është momenti për BE-në dhe NATO-në, momenti kur sipas tij “të gjithë duhet të jemi të bashkuar për arritjen e qëllimit për inkuadrimin e vendit në strukturat euroatlantike”. Steffen Seibert, zëdhënësi i kancelares gjermane, ka thënë se në fokus të vizitës së Angela Merkel do të jenë “zhvillimet rajonale dhe çështjet bilaterale” .

 

Si Gjermania poashtu edhe Austria dëshironë zgjidhjen e problemit të maqedonisë

Sipas tij kancelarja gjermane “dëshiron që personalisht të krijojë përshtypjen, në vigjilje të referendumit për çështjen e emrit që do të mbahet në fund të muajit”. Vizita e Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s është e dyta brenda këtij viti. Jens Stoltenberg edhe kësaj radhe pritet të rikonfirmojë mbështetjen e Aleancës që Maqedonia të bëhet shteti i 30-të i saj, por që kjo të bëhet, kreu i Aleancës do të kërkojë që referendumi të ketë sukses. “Nuk mund të jeni anëtare e NATO-s pa zgjidhur çështjen e emrit. Kjo i takon njerëzve të Maqedonisë të vendosin (në referendum),Qartë e kemi thënë se do të nisni bisedimet, por se duhet t’i zbatoni të gjitha obligimet nga Marrëveshja me Greqinë, dhe më pas IRJM-ja do të bëhet anëtare e 30-të e NATO-s, me emrin Republika e Maqedonisë së Veriut”, ka deklaruar Stoltenberg. Mbështetje për referendumin Maqedonia ka marrë edhe nga Austria, e cila aktualisht kryeson me Bashkimin Evropian. Edhe pse në opinion njihet si mbështetës i politikave të qeverisë së ish-kryeministrit, Nikolla Gruevski, tani kancelari austriak, Sebastian Kurz qartë ka bërë me dije se mbështet Marrëveshjen e Prespës, ndërsa gjatë vizitës së fundit në Vjenë të kryeministrit aktual, Zoran Zaev ka thënë se “marrëveshja paraqet hap vendimtar në procesin e afrimit të Maqedoninë në Bashkimin Evropian”.

 

Trump paralajmëron Asadin të mos sulmojë Idlibin

Presidenti amerikan, Donald Trump, paralajmëroi regjimin e presidentit sirian Bashar al-Assad të mos ndërmarrë sulme të pamatura në Idlib, raporton AA. “Rusët dhe iranianët do të bënin një gabim të madh humanitar nëse marrin pjesë në këtë tragjedi të mundshme njerëzore”, porositi Trump në një postim në Twitter. Trump paralajmëroi se gjatë sulmeve në Idlib do të vriteshin qindra mijëra njerëz. “Mos lejoni që të ndodh kjo”, porositi Trump. Idlibi është provincë siriane e njohur si kështjella dhe enklava më e madhe e opozitës siriane. Rreth katër milionë banorë të këtij rajoni druajnë se forcat besnike të regjimit të presidentit sirian Bashar al-Assad mund të fillojnë sulme të reja. Bëhet fjalë për rajon të rëndësisë strategjike, ku përleshje të reja mund të shkaktojnë valë të re të refugjatëve drejt Turqisë dhe Evropës.

 

Zyrtarët e dy Koreve negociojnë mbajtjen e një samiti të ri

Një delegacion presidencial jugkorean është takuar me zyrtarë të Koresë Veriore të mërkurën, për të diskutuar rreth organizimit të një samiti mes dy Koreve më vonë gjatë këtij muaji, si dhe të shpëtuar marrëdhëniet diplomatike në mes të Uashingtonit dhe Phenjanit lidhur me çështjet bërthamore, transmeton AP. Të dërguarit e posaçëm kanë nisur udhëtimin e tyre duke zhvilluar një takim të shkurtër me zyrtarë verikoreanë, duke përfshirë ish-shefin verikorean të Inteligjencës, Kim Yong Chol, i cili është i angazhuar me Shtetet e Bashkuara për çështjet bërthamore, dhe drejtuesin verikorean për Çështjet e brendshme mes dy Koreve, Ri Son Gëon. Zyra e presidentit të Koresë Jugore, Moon Jae-in nuk ka bërë të ditur nëse zyrtarët e dërguar do të takohen me liderin verikorean, Kim Jong-un. Kjo Zyrë po ashtu ka thënë se delegacioni jugkorean do t’i dërgojë një letër Kimit. Ndërkohë Moon ka thënë se të dërguarit kanë një rol vendimtar në këtë kohë “shumë të rëndësishme”, e cila mund të përcaktojë perspektivën për paqe të qëndrueshme në Gadishullin Korean. Përveç tjerash, zyrtarët jugkoreanë kanë bërë të ditur se të dërguarit e tyre dhe zyrtarët verikoreanë do të diskutojnë edhe për një deklaratë ashtu që t’i japin fund edhe zyrtarisht luftës në mes të Dy Koreve.

 

Nesër mot me vranësira të ndryshueshme dhe me intervale me diell

Sot në Mal të Zi ka mbajtur mot kryesisht me diell. Ka fry erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e ndryshme. Temperaturat: H. Novi 30 gradë, Budvë 29, Tivar e Ulqin 28, Podgoricë e Petrovac 27, Cetinë 25, Nikshiq e Shavnik 22, Plevle, B. Pole e Beranë 20 Plavë 19, Kollashin, Plluzhinë, Andrievicë e Rozhajë 18 dhe Zhablak 13 gradë. Për nesër metereologët parashohin mot me vranësira të ndryshueshme dhe intervale të gjata me diell, vende vende me mundësi të reshurave kalimtare të shiut. Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e ndryshme. Temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 19 kurse më e larta e ditës prej 19 deri në 32 gc.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213713/lajmet-05092018.html
Lajmet 04.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213591/lajmet-04092018.html 04.09.2018 ]]> D.Markoviq; Mali i Zi nuk do t’i shes aeroportet

Mali i Zi nuk do të shes aeroportet e veta por don që të valorizoj ato përmes koncesioneve, sepse ky është përftimi i pakontestueshëm, si për shtetin ashtu edhe për ekonominë e tij, ka deklaruar kryeministri Dushko Markoviq.

Qeveria është përcaktuar që aeroportet ti valorizoj përmes koncesioneve sepse kjo është e domosdoshme pasi ato janë të nevojshme për përshpejtimin e zhvillimit të turizmit dhe të ekonomisë në përgjithësi, pohoi Markoviq.

Ai, po ashtu theksoi se do të shohim dhënien e aeroporteve në koncesione  në 25 apo 30 vite, duke shtuar se  procedura e këtillë ka bazë  ligjore    

Bashkërisht të shfrytëzohet ekonomia ushtarake ekzistuese

Tivari do të duhej të jetë bazë e detarisë së ushtrisë së Malit të Zi në kapacitet të plotë dhe se me bashkëpunim të hapur dhe kualitativ prona e pasur në këtë komunë mund të valorizohet në mënyrë afatgjatë dhe në dobi të dyanshme, ka kumtuar ministri i mbrojtjes Predrag Boshkoviq,në bisedimet e zhvilluara me kryetarin e kësaj komune, Dushan Raiçeviq.

Siç është kumtuar nga ministria, Boshkoviq, sëbashku me shefin e shtatmadhorisë së ushtrisë së Malit të Zi, Dragutin Dakiq, kanë vizituar sot komunën e Tivarit dhe me zyrtarët e atjeshëm vendor është biseduar lidhur me ekonominë ushtarake e cila do të valorizohet vetëm për zgjidhjen e nevojave banesore për pjesëtarët e ushtrisë së Malit të Zi.

Po ashtu, siç është kumtuar, u arrit marrëveshja që komuna e Tivarit dhe Ministria, me forca të përbashkëta, do të shfrytëzojnë mundësitë që ofron hapësira ku ndodhet kazerma ushtarake “Pero Qetkoviq”, në këtë komunë.   

Në muajin gusht, janë grumbulluar 101.5 milion euro nga tatimet

Në muajin gusht, është grumbulluar shumë rekord prej 101.5 milion euro, respektivisht 10.2 milion euro më shumë se vitin e kaluar dhe më tepër se 5 milion mbi planin  e paraparë, është kumtuar nga Drejtoria e tatimeve.

Në strukturën e shumës së paguar, në veçanti duhet theksuar të arriturat në pjesën që ka të bëjë me tatimin në vlerën shtesë (TVSH), e cila gjatë muajit gusht është më shumë se 30 milion euro e që është 22% më tepër se në të njëjtin muaj vitin e kaluar, respektivisht 6 milion euro më shumë. Efektet e shkëlqyera të pagesës  së tatimit në vlerën shtesë, janë rezultat i disa faktorëve, në veçanti të aktiviteteve intensive të inspekcionit tatimor e cila në vazhdimësi ka përciellur punën e tatimpaguesve me qëllim të uljes në masën më të vogël të ekonomisë informale, kanë kumtuar nga drejtoria e tatimeve.    

Në 10 vitet e fundit, më tepër se 200 milion në ruajtjen e ambientit 

Në Mal të Zi, në dhjetë vitet e fundit, në ruajtjen e ambientit, janë investuar më tepër se 200 milion euro, ka deklaruar shefja e grupit punues për kapitullin 27, Ivana Vojinoviq, duke theksuar se shteti është i gatshëm të ulet në tryezën e bisedimeve me Komisionin Evropian. Vojinoviq pohon se Mali i Zi është i gatshëm të bisedoj me Komisionin Evropian për këtë çështje dhe, siç ka thënë ajo, njërin nga kapitujt më të vështirë në procesin e negociatave.

Në bazë të dinamikës së marrjes së pëlqimit nga vendet anëtare si dhe komunikimit intensiv diplomatik që kemi lidhur me këtë çështje, i kemi gjasat shumë të mëdha që në afatin e kryesimit austriak deri në fund të vitit, të hapet ky kapitull, ka deklaruar Vojinoviq, për agjencinë Mina. Edhe pse kapitulli 27 nuk është hapur ende, të gjitha aktivitetet i kemi zhvilluar sikur të kishte ndodhur kjo, pohoi ajo.

Mali i Zi, nuk është terren i përshtatshëm për terrorizëm 

Ministria e punëve të brendshme dhe Drejtoria e policisë, në vazhdimësi kanë ndërmarr aktivitetet e duhura preventive në lëmin e luftës kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit i cili shkon drejtë terrorizmit dhe do të vazhdojnë në përforcimin e kapaciteteve për afirmimin e kësaj çështje, ka porositur sekretari shtetëror, Dragan Pejanoviq, në bisedimet e zhvilluara me oficerin për lidhje të Britanisë së Madhe nga lëmi i luftës kundër terrorizmit për  Ballkanin perëndimor, Aleks Taris.

Ky takim ishte rast i mirë që Aleks Taris, të propozoj formën e re të bashkëpunimit përmes aktiviteteve të projektuara, me të cilat shërbimeve operative të Malit të Zi, do tu mundësohej të njihen me praktikën dhe modelet aktuale e cila zbatohet në Britaninë e Madhe, duke shprehur besimin se në këtë mënyrë do të avancohet puna operative dhe orientimi i mëtejmë i veprimtarisë në këtë drejtim.

Ende ekzistojnë pengesa në shkollimin e  fëmijëve rom 

Në Mal të Zi, këtë vit do të ketë më shumë nxënës dhe student, nga popullata rome, krahasuar me vitin e kaluar, kanë kumtuar nga ministria e arsimit kurse nga OJQ “Romët e rinj”, konsiderojnë se ende ekzistojnë pengesa kur është fjala për arsimimin e kësaj popullate. Drejtori ekzekutiv i kësaj OJQ, Samir Jaha, ka theksuar se përmes hulumtimeve dhe bisedimeve me prindërit dhe përfaqësuesit e shkollave, është dëshmuar se kur është fjala për arsimimin e fëmijëve rom, pengesat nga viti në vit janë gjithnjë e më të vogla, por ato, siç tha ai, ekzistojnë edhe më tej. Ndërkaq, drejtori i drejtorisë për arsimimin e pjesëtarëve të popujve pakicë dhe bashkësive nacionale, në Ministrinë e arsimit, Marash Dukaj, theksoi se nuk mund të pohojnë me saktësi numrin sa fëmijë rom dhe egjiptian,janë regjistruar këtë vit në kopshte, në shkolla fillore dhe të mesme apo në fakultete, pasi regjistrimi është duke vazhduar por, siç tha Dukaj, çdo vit e më shumë fëmijë rom regjistrohen për të vijuar mësimin parashkollor, pastaj në shkollat e mesme dhe në shkollimin e lartë. Ai, po ashtu, pohon se këtë vit numri i të regjistruarve në shkollat fillore, të mesme dhe në fakultete do të jetë më i madh se vitin e kaluar.

R.Haradinaj: Opozita të marr pjesë në seancë për rezolutën

Pak para fillimit të seancës së jashtëzakonshme të Kuvendit të Kosovës për miratimin e ekipit negociator për dialogun me Serbinë, kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, para medieve ka deklaruar se opozita duhet të jetë pjesëmarrëse në seancën për këtë rezolutë.

Shefi i Grupit Parlamentar të Lidhjes Demokratike, Avdullah Hoti, ka thënë se nuk marrin pjesë pasi, sipas tij, kjo është një përpjekje e kryeministrit për ta prishur seancën e orës 10:00, duke shtuar se nuk do ta lejojnë askënd të luaj me territorin e Kosovës.

Hoti ka shtuar se Kosova tani ndodhet në një krizë politike.

Ndërkohë, kryeministri i vendit, Ramush Haradinaj ka thënë se ai ka bërë më së shumti punë në ruajtjen e territorit mirëpo nuk e din më cila formulë është e duhur për opozitën, raporton lajmi.net

I Daçiq; Të organizohet një Dayton i ri për Kosovën 

Ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, Ivica Daçiq, deklaroi se që të arrihet zgjidhja e nyjës së Kosovës, duhet organizuar një konferencë ndërkombëtare.

“Si parakusht për një gjë të tillë do të ishte që qëndrimet e të dy palëve të përafroheshin, meqë, sikundër dihet, janë ende larg njërit-tjetrit”, deklaroi Daçiq për mediet serbe.

Tutje, Daçiq, shtoi se që të arrihet zgjidhja, do të duhej organizuar një konferencë ndërkombëtare, një Dayton 2, sipas një modeli për demarkim në një konferencë të madhe ndërkombëtare, që do të duhej mbajtur diku para muajit maj të vitit të ardhshëm, kur edhe i kalon mandati i komisionerëve evropianë, transmeton RTKLive.

Sipas ministrit Daçiq, demarkimi me shqiptarët është çështje e vetme e kufirit, që do të shqyrtohej, si një pikë e vetme e rendit të ditës në një konferencë ndërkombëtare, sikur të organizohej një Dayton i ri.

J.Hahn: Palët të arrijnë marrëveshjen deri në verën e vitit të ardhshëm

Komisionari për zgjerim i Bashkimit Evropian, Johannes Hahn, nuk e përjashtoi mundësinë e ndryshimit të kufijve midis Kosovës dhe Serbisë, por tha se zgjidhja e mosmarrëveshjeve midis dy vendeve duhet të kontribuojë në qëndrueshmërinë dhe zhvillimin e rajonit.

"Jam në favor të zgjidhjes së çdo konflikti dypalësh dhe çdo zgjidhje duhet të kontribuojë në një stabilitet më të gjerë në rajon dhe jo të jetë në koston e të tjerëve", tha Hahn në një deklaratë për Radion Evropa e Lirë.

Po sipas tij, do të ishte e dobishme që palët ta arrijnë marrëveshjen deri në verën e vitit të ardhshëm.

Ideja për ndryshimin e kufijve midis Kosovës dhe Serbisë është shpalosur nga presidentët e dy vendeve, Hashim Thaçi dhe Aleksandar Vuçiq, si mundësi për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve midis tyre dhe ajo ka ngjallur reagime për dhe kundër.

Arrestohen shtatë persona në Maqedoni, të dyshuar se kanë luftuar në Siri

Ministri i Brendshëm i Maqedonisë tha se policia ka arrestuar sot shtatë persona që besohet se kanë luftuar në Siri dhe Irak krahas kryengritësve islamikë. Rreth identitetit të personave të arrestuar nuk janë dhënë hollësi.

Policia tha se të arrestuarit, të moshave nga 23 deri në 41 vjeç, ishin akuzuar lidhur me dy raste të veçanta në vitet 2015 dhe 2016 për pjesëmarrje në luftërat në Siri dhe Irak, shkruan “Shqiptarja”.

Nëse shpallen fajtorë ata përballen me deri në 10 vjet burg. Autoritetet maqedonase thonë se më shumë se 100 shtetas të tyre ndodhen në Siri dhe Irak për të luftuar, dhe se deri tani rreth 20 janë vrarë.

Merkel, fundjavën viziton Maqedoninë

Kancelarja gjermane Angela Merkel do të arrijë të shtunën në Shkup, ku do të bisedojë me kryeministrin Zoran Zaev rreth zhvillimit rajonal dhe çështjeve dypalëshe, njoftoi zëdhënësi i saj, Stefan Seibert.

Merkel vjen para referendumit mbi një marrëveshje me Greqinë mbi emrin e ri të ish-republikës jugosllave.

Një përgjigje pozitive do të zhbllokonte përfundimisht rrugën e Shkupit drejt NATO-s dhe BE-së.

Kremlini mohon pretendimet se Putin ëndërron shpërbërjen e BE 

Kremlini i hodhi poshtë pretendimet e presidentit të Francës, Emmanuel Macron, se presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, "ëndërron" për shpërbërjen e Bashkimit Evropian.

Mohimi nga zëdhënësi Dmitry Peskov u bë pasi Macron, në një intervistë për transmetuesin publik suedez, tha se dëshiron të punojë me Putinin, pavarësisht planeve të dyshuara "malinje" të tij për BE-në.

Peskov i mohoi qëllimet keqdashëse drejt Evropës.

"Është në interesin tonë që BE të jetë e begattë dhe e qëndrueshme", tha ai.

Peskov po ashtu tha se Putin po punon për të zhvilluar lidhjet me vendet anëtare të BE-së dhe për të forcuar bllokun.

Presidenti kërkon fonde për rindërtimin e Muzeut

Presidenti i Brazilit, Michel Temer, tha se qeveria e tij kërkon fonde nga kompanitë dhe bankat për të ndihmuar në rindërtimin e Muzeut Kombëtar në Rio de Zhaneiro, i cili u shkatërrua nga flakët.

Ministri i Arsimit i Brazilit, Rossieli Soares, tha se po kërkohet edhe ndihmë ndërkombëtare dhe se bisedimet me agjencinë për kulturë të Kombeve të Bashkuara, UNESCO, kanë nisur.

Zyrtarët e muzeut thanë se pothuajse 90% e koleksionit është shkatërruar.

Zjarri filloi të dielën mbrëma, pasi ndërtesa - një pallat mbretëror i shekullit të 19-të - u mbyll.

Nuk është ende e qartë nëse muzeu ishte i siguruar.

Muzeu ka pasur një nga koleksionet më të mëdha të antropologjisë dhe historisë natyrore në Amerikë. Ai përfshinte mbetjet 12,000-vjeçare të një gruaje të njohur si "Luzia".

Përplasen dy trena në Johanesburg

Autoritetet e Afrikës së Jugut thanë sot se rreth 100 vetë u lënduan lehtë në përplasjen e dy trenave në Selby, në periferi të Johanesburgut.

Në emergjencën lokale, lëndimet u përshkruan si "të vogla në të mesme".

Trenat mbetën në binarë pas përplasjes dhe shumë pasagjerë dolën prej tyre kur erdhi ambulanca.

Hetimi i shkaqeve të aksidentit është në vazhdim.

Nesër, mot i ndryshueshëm

Në Mal të Zi mban mot me vranësira të ndryshueshme deri plotësisht i vranët, por kryesisht i thatë.

Temperatura në orën 14;

Podgoricë, Budvë e Ulqin 28 gradë, Tivar, Plluzhinë e Petrovac 27, Herceg Novi e Bijello Pole 26, Beranë, Rozhajë, Andrijevic e Plevlë 25, Nikshiq e Plavë 24, Shavnik 23, Kollashin e Cetinë 22 dhe në Zhablak 17 gradë.

Meteorologët parashohin se nesër do të mbaj mot me vranësira të ndryshueshme dhe intervale të gjata me diell, vende vende janë të mundshme të reshura kalimtare të shiut. Do të fryjë erë e dobët deri  mesatare e drejtimeve veriore dhe perëndimore.

Temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 17 deri në 30 gradë celsius.    

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213591/lajmet-04092018.html
Lajmet 03.09.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213493/lajmet-03092018.html 03.09.2018 ]]> B.Borisov - Mali i Zi pas hyrjes në NATO me shpejtësi të madhe do të hyjë në UE

Mali i Zi pas hyrjes në NATO me shpejtësi të madhe do të hyjë në UE, ka kumtuar kryetari i Qeverisë Bullgare Bojkom Borisov pas takimit më kryeministrin malazez Dushko Markoviq. Ai ka deklaruar se gjatë kryesisë së Bullgarisë me UE, Ballkani perëndimor ka qenë në fokus edhe pse shumë zyrtarë evropian kanë konsideruar se Bullgaria nuk mund të ndihmojë në qasjen më të shpejtë të vendeve të Ballkanit, por megjithatë ka potencuar Borisov, nuk është e rastit që në samitin në Sofje kanë ardhur edhe zyrtaret evropian dhe liderët e Ballkanit perëndimor, dhe rasti që Austria pas Bullgarisë ka marrë kryesimin me UE me fokus të njëjtë për Ballkanin perëndimor. Mali i Zi, siç potencoi kryeministria Bullgar deri në fund të vitit ka kohë dhe shans të mirë që të hapë edhe dy kapituj për të cilët do të ketë mbështetjen e Bullgarisë. Ai po ashtu ka theksuar se Bullgaria çdo herë gjendet në vendin e pesë përfaqësuese të cilët përkrahin Malin e zi e kjo do të vazhdojë edhe në të ardhmen sepse Bullgaria ka përfaqësuesit e vet në të gjitha komisionet ka theksuar Borisov në konferencën për gazetarët.  Jemi të besimit se Mali i Zi pas hyrjes në NATO, duhet të jetë i shpejt dhe të shfrytëzoji rasti që i është dhënë që të hyje dhe në UE ka potencuar Borisov.

Bashkëpunimi intensiv  është kontribut i rëndësishëm në përforcimin e bashkëpunimit politik mes dy vendeve

Bashkëpunimi intensiv parlamentar i Malit të Zi dhe Bullgarisë, është kontribut i rëndësishëm në përforcimin e bashkëpunimit politik mes dy vendeve, është vlerësuar gjatë bisedimeve të sotme të kryetarit të kuvendit Ivan Brajoviq dhe kryeministrit të Bullgarisë Bojko Borisov. Siç është kumtuar nga kabineti i krye parlamentarit Ivan Brajoviq gjatë këtij takimi është theksuar se këtij bashkëpunimi do të kontribuojë vizita e kryetares të kuvendit popullor të Bullgarisë Cvete Karajançeva. Muajin e ardhshëm e që është vizita e parë e këtij niveli nga Bullgaria në Mal të Zi.

E. Kemp - Britania e Madhe mbështet zgjerimin e BE

Britania e Madhe mbështet zgjerimin e BE edhe krahas qëndrimit të këtij vendi që të dalë nga BE ja,sepse pranimi i anëtarëve të reja do të ndikojë pozitivisht si në ato vende që do të anëtarësohen poashtu edhe në vetë Unionin, është vlerësuar në takimin e sotëm të kryenegociatorit malazez Aleksander Drljeviq dhe ambasadores britanike në Podgoricë Elison Kemp. Siç është kumtuar nga zyra për informim të opinionit për BE dhe procesin e bashkangjitjes BE së,Drljeviq e ka njoftuar ambasadoren Kemp me dinamikën e negociatave duke theksuar se informimi i qytetarëve dhe dialogu me ta për këtë temë është segment i rëndësishëm në këtë fazë të procesit të integrimeve evropiane të Malit të Zi.

Sot në mal të Zi ka fillua viti i ri shkollor për më shumë se 100 mijë nxënës

Sot në mal të Zi ka fillua viti i ri shkollor për më shumë se 100 mijë nxënës të shkollave fillore dhe të mesme. Në vit të parë të shkollave fillore dhe të mesme këtë vit janë regjistruar afro 15 mijë nxënës. Të përkujtojmë se viti shkollor përfundon me 12 Qershor të viti që vjen, ndërsa për nxënësit e vitit të nëntë dhe maturantet viti shkollor përfundon me 17 Maj. Sipas kalendarit shkollor të Ministrisë së arsimit puna arsimore do të organizohet në katër periudha klasifikuese, çka do të thotë se pushimi dimëror do të filloj me 29 dhjetor kurse do të përfundojë me 20 janar, deri sa pushimi veror fillon me 13 Qershor e përfundon me 2 Shtator të vitit të ardhshëm.

Shehoviq - Detyra e sistemit arsimor është që të mësojë fillestaret që në çfarëdo problemi në të cilin hasin  ti presin të gatshëm

Detyra e sistemit arsimor është që të mësojë fillestaret që në çfarëdo problemi në të cilin hasin ti presin të gatshëm dhe në nivel e jo vetëm që tu ndihmojë që të mësojnë lëndët, ka kumtuar ministri i arsimit Damir Shehoviq. nga ministria e arsimit kanë njoftuar se Shehoviq u ka urua fillestareve fillim të mbarë duke potencuar se ata prej sot ecin drejt një jete më të bukur . Ai njëheri ka theksuar se prej sot këta fillestar janë mjaft të mëdhenj që të fillojnë të marrin obligimet që veçmas të punojnë dhe mësojnë dhe të jenë të hapur në përgjegjësi për obligimet që i presin. Shehoviq gjithashtu theksoi se mësimdhënësit do të jenë pjesë e familjes së tyre të cilët do ti drejtoi dhe do ti pajisin me dije dhe ti orientojnë se çka duhet të veprojnë në të ardhmen, kurse fillestaret me veprimin e tyre duhet tua kthejnë përmes respektimit dhe sjelljes së mirë. Për ne, theksoi Shehoviq jeni heronj të vegjël dhe në do të mundohemi që tua mundësojmë që të mbeteni heronj edhe në të ardhmen ka përfunduar Shehoviq.

Vukoviq - Arsimimi është pjesë e pa ndashme e rritjes së fëmijës

Arsimimi është pjesë e pa ndashme e rritjes së fëmijës dhe në masë të madhe përcakton ardhmërinë e tyre, ka vlerësua kryetari i Podgoricës Ivan Vukoviq duke u dëshirua fillestareve që këtë vit por edhe vitet e tjera të arrijnë sukseset më të mira. Ai këtë e ka deklaruar në ceremoninë e hapjes të vitit të ri shkollor në shkollën fillore “Bozhidar Vukoviq Podgoriçanin”, në Konik duke u rekomandua fillestareve se për ta prej sot hapet një bot e re. Administrata e kryeqytetit është e vetëdijshme për sfidat me të cilat do të ndeshën nxënësit por edhe prindërit e tyre por do të tentojmë si çdo herë që sado pak të ndihmojmë në zbutjen e shpënzimeve duke ndarë për fillestaret librat falas, ka deklarua Vukoviq.

Z. Bojaniq - Të jesh gjimnazist do të thotë të shkosh rrugës së suksesshme

Të jesh gjimnazist do të thotë të shkosh rrugës së suksesshme. Jeni persona të cilët ndërtojnë ardhmërinë e Malit të Zi,ka deklarua drejtorja e gjimnazit “Slobodan Shkeroviqm  Zoja Bojaniq -Llalloviq. Ajo sot me rastin e pranimit zyrtar të gjeneratës së 112 të gjimnazistëve, me rastin e vitit të ri shkollor ka theksuar se të jesh gjimnazist është punë e madhe dhe është një rrugë suksesshme. Pra, të jesh gjimnazist do të thotë të jesh më  i miri në mesin e më të mirëve për të vazhdua rrugën  e të gjitha atyre gjeneratave të cilat kanë lënë gjurmë, jo vetëm në jetën e Podgoricës por edhe në jetën e krejt Malit të Zi, theksoi mes tjerash Bojaniq-LLalloviq.

Ministria e arsimit e Malit të Zi  do të ndajë këtë vit 3,4 mijë kredi

Ministria e arsimit e Malit të Zi  do të ndajë këtë vit 3,4 mijë kredi për studentët fillestar dhe të studimeve të specializuara, ndërsa kërkesat paraqiten prej sot deri me 19 Tetor. Kredinë do ta fitojnë 770 studentë të vitit të parë dhe 2290 studentë të viteve tjera të studimeve. Për studentët nga Mali i Zi të cilët studiojnë jashtë vendit për vit të parë do të ndahen 90 kredi dhe 250 për vitet tjera. shuma e kredisë varet nga suksesi i vitit paraprak të studimit, respektivisht nga suksesi dhe vitet e studimit.

Kuvendi nesër debaton rezolutën të propozuar nga tri grupe parlamentare   

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, ka bërë të ditur se kryesia ka vendosur që nesër, më 4 shtator, do të mbahet seanca e jashtëzakonshme e Kuvendit.  “Proceduralisht kemi vepruar në bazë të një kërkese të deputetëve dhe do ta kemi seancën e jashtëzakonshme nesër, me një pikë të rendit të ditës”. Sa i përket komenteve politike do t’i themi nesër ato për arsye se kemi seancën gjatë gjithë ditës”, tha Veseli. Ndërkaq, shefi i grupit parlamentar të LDK-së, Avdullah Hoti, ka thënë se pret që nesër rezoluta e propozuar nga tri grupet parlamentare të marrë mbështetjen e të gjitha grupeve parlamentare. Sipas tij, mbështetje e kësaj rezolute është sinjal i qartë për presidentin e vendit që të ndalet me veprimet e tij antikushtetuese, siç ka thënë Hoti, për ta rrënuar shtetin e Kosovës. Sa i përket asaj që kreu i Kuvendit dhe kryetari i PDK-sëm Kadri Veseli, thirrjen e kësaj seance e kishte quajtur absurde, për shefin e grupit parlamentar të LDK-së, absurd është veprimi i presidentit tash e një kohë për të diskutuar tërësinë territoriale të Kosovës. Mbështetje për rezolutën e partive opozitare pret edhe Dardan Sejdiu nga Partia Socialdemokrate. Ai ka thënë se Kosova është Republikë parlamentare dhe dialogu duhet të kthehet në Kuvend.

L. Haziri; Korrigjimi i kufijve me Serbinë, mundësi ideale për bashkim

Nënkryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës dhe kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri, ka thënë se korrigjimi i kufijve me Serbinë është një mundësi ideale për ta zgjidhur problemin e shqiptarëve që jetojnë në tri komunat jugore të Serbisë. Haziri në një intervistë për gazetën “Zëri” ka thënë se korrigjimi i kufirit me Serbinë, që nënkupton bashkimin e Luginës së Preshevës me Kosovën, ka qenë ide e tij e të cilën e ka propozuar qysh në vitin 2011, por që këtë ide nuk e përkrah as partia. Haziri ka thënë se Kuvendi duhet ta marrë rolin udhëheqës në procesin e dialogut me Serbinë, megjithatë ai ka kundërshtuar idenë e protestave kundër presidentit Hashim Thaçi. Sipas Hazirit, “rruga nuk i zgjidh problemet”, shkruan Zëri. Sipas kryetarit të Komunës së Gjilanit, iniciativa e partive opozitare për seancë të jashtëzakonshme të Kuvendit të Kosovës është mundësia e fundit që të gjithë të angazhohen për një rezolutë të përbashkët për udhëheqjen e dialogut Kosovë - Serbi, sepse sipas tij nëse në Bruksel shkohet me këto përçarje do të ketë pasoja për vendin.

Barrikadimi kundër Thaçit

Subjektet opozitare Lidhja Demokratike e Kosovës, Lëvizja Vetëvendosje dhe Partia Socialdemokrate, por edhe dy partnerët e koalicionit Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës dhe Nisma Socialdemokrate janë barrikaduar kundër idesë së presidentit të Kosovës Hashim Thaçit për korrigjim të kufijve. Këto subjekte politike pritet që në seancën e jashtëzakonshme që mbahet nesër ta votojnë një rezolutë ku shprehet qëndrimi i legjislativit të Kosovës kundër ndryshimit të kufijve. Po ashtu kundër idesë së Thaçit do të protestohet të mërkurën nga shoqëria civile. Ky barrikadim i partive politike dhe i shoqërisë civile po bëhet para se presidenti Thaçi ta prezantojë në Bruksel idenë për “korrigjimin e kufijve” në takimin e radhës me homologun e tij serb Aleksandër Vuçiq, më 7 shtator.

Daçiq: Kurrë nuk do të heqim dorë nga veriu i Kosovës

Ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, Ivica Daçiq, ka thënë se presioni ndaj Serbisë për njohjen e Kosovës mund të çojë në planet e Prishtinës për një plan të llojit "STUHIA", i cili mund të nxisë konflikt midis Serbisë dhe KFOR-it. Daçiq ka potencuar se po kërkohet një zgjidhje për çështjen e Kosovës dhe se korrigjimi i kufirit është vetëm një ide, por që nuk ekzistojnë ide tjera. Sipas tij, përderisa dialogu nuk shkon në drejtim të kësaj ideje, mund të pritet vazhdimi i presionit ndaj Serbisë, që ta njohë Kosovën në gjendjen aktuale, duke përfshirë si pjesë të saj edhe veriun e Mitrovicës. "Kurrë nuk do ta japim veriun e Kosovës dhe këtu nuk ka asnjë dilemë. Ne nuk kemi lidhje territoriale në mënyrë që të gjitha zonat e banuara me serbë në Kosovë të mbeten nën Serbi", ka thënë Daçiq për një televizion serb. Ai më tutje ka thënë se në Shtetet e Bashkuara tashmë "fryjnë erëra të reja" duke krijuar mundësinë që serbët dhe shqiptarët të arrijnë një marrëveshje.

Ndahen mbi 2 milionë euro për projektet në veri të Kosovës

Bordi Drejtues për Fondin e Zhvillimit i Bashkimit Evropian ndau këtë verë mbi 2.1 milionë euro për projekte në veri të Kosovës, ka bërë të ditur Zyra e BE-së në Kosovë. "Mbi 700,000 euro i janë ndarë Zveçanit për zhvillimin e infrastrukturës komunale, përfshirë edhe mbështetjen për projektin e BE-së në zhvillim 'Deponia rajonale'", thuhet në njoftim. I njëjti njoftim bën të ditur se fondet janë ndarë edhe për projekte në Leposaviq, Mitrovicën e Veriut dhe Zubin Potok. Fondi i Zhvillimit është rezultat i dialogut Prishtinë-Beograd dhe ai financohet nga tatimet e mbledhura në pikëkalimet Jarinjë/Rudnicë dhe Tabavijë/Bërnjak.

Të shtunën, në Selanik,  protestë kundër marrëveshjes

Organizatat greke nga diaspora ju bëjnë thirrje grekëve që të shtunën në orën 19:00 të dalin në protesta në Selanik kundër marrëveshjes me Maqedoninë për zgjidhjen e çështjes së emrit. Organizatorët e këtyre protestave në njoftim thonë se nuk duhet të lejohet sllovenizim i Maqedonisë helvetike, që sipas tyre çon në copëtimin e territorit grek. Organizatorët e protestave janë të njëjtit që qëndruan pas protestave në Selanik dhe Athinë në janar dhe shkurt të këtij viti, ndërsa paralelisht kanë përpunuar edhe një video. “Maqedonia nuk jepet. Maqedonasit nuk kanë nënshkruar asgjë. Marrëveshja e Prespës është e pavlefshme”, thuhet në një pjesë të videos që kanë përgatitur organizatorët. Përveç protestave kundër marrëveshjes së Prespës, protesta kanë paralajmëruar edhe sindikatat greke kundër politikave të Qeverisë së Greqisë.

Mogerini, bota është duke kaluar nëpër kohëra kaotike

Përfaqësuesja e lartë për politikën e jashtme dhe sigurinë e BE, Federika Mogerini, ka deklarua sot se bota është duke kaluar nëpër kohëra kaotike dhe se blloku evropian duhet të përafrohet me partnerët ndërkombëtar sepse sistemi multilateral është duke u përballur me kërcënime, ka thënë Mogerini në fjalimin e mbajtur para ambasadorëve të BE në Bruksel. Edhe pse nuk e ka përmendur drejt për drejtë presidentin amerikan Donald Trump, Mogerini ka tërhequr vërejtjen në rëndësinë e marrëveshjes bërthamore me Iranin dhe marrëveshjen për ndryshimet klimatike, të cilat i ka përjashtuar presidenti Trump.

Merkel, në prag të referendumit, viziton Maqedoninë

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, do të qëndrojë të shtunën në Shkup, bëri të ditur zëdhënësi i saj, Steffen Seibert. Vizitën e lideres më me ndikim të Evropës e konfirmoi edhe Qeveria e Maqedonisë. Sipas agjencisë maqedonase të lajmeve MIA, Seibert tha se Merkel dëshiron të krijojë vetë përshtypjen për referendumin e emrit të Maqedonisë, që do të mbahet në fund të këtij muaji. "Po punohet ende në program, por mund të them se kancelarja do të takohet me kryeministrin e Maqedonisë, Zoran Zaev", tha Seibert, për të shtuar se në fokus të takimit do të jenë "zhvillimet rajonale dhe temat dypalëshe". Maqedonia, më 30 shtator, mban referendumin për marrëveshjen me Greqinë, e cila parasheh ndryshimin e emrit të saj në Maqedonia e Veriut. Nëse referendumi është i suksesshëm, marrëveshja duhet të konfirmohet me ndryshime kushtetuese deri në fund të këtij viti.Marrëveshja është kushti themelor për integrimin e Maqedonisë në Bashkimin Evropian dhe në NATO.

OKB: Rritet rreziku i vdekjes së migrantëve në Mesdhe

Rreziku i vdekjes në Detin Mesdhe është rritur këtë vit në një në 18 migrantë, ndërsa anijet joqeveritare të shpëtimit po përballen me vështirësi, tha të hënën Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë (UNHCR). Vitin e kaluar, një në 42 migrantë ka vdekur ose është zhdukur në përpjekje për të arritur Italinë, përmes Mesdheut. "Një faktor i madh që ka kontribuar në rritjen e numrit të vdekjeve është zvogëlimi i kapacitetit të kërkim-shpëtimit jashtë bregdetit të Libisë", tha UNHCR-ja. Italia, që është në mesin e destinacioneve kryesore të migrantëve, ka marrë një qëndrim të ashpër muajve të fundit, duke refuzuar t'i zbarkojë njerëzit e shpëtuar në det nëse shtetet e tjera anëtare të BE-së nuk ofrohen për t'i marrë ata. Që nga muaji janar, në mesin e mbi 1,600 njerëzve të vdekur ose të zhdukur gjatë përpjekjeve për të arritur Evropën përmes rrugëve të ndryshme,1,095 janë zhdukur në Mesdhe. Kulmi i krizës me migrantë në Evropë është shënuar në vitin 2015, kur mbi një milion njerëz, kryesisht nga Lindja e Mesme, kanë hyrë në kontinent.

Shtatë vjet burgim për gazetarët e Reutersit në Mianmar

Një gjyqtar në Mianmar ka shpallur fajtorë dy gazetarë të agjencisë së lajmeve Reuters për shkelje të Ligjit për sekrete shtetërore, duke i dënuar të njëjtit me shtatë vjet burgim.Përveç tjerash, ky rast është konsideruar test për demokracinë në shtetin e Azisë Juglindore. Gjyqtari i gjykatës në Yangon, Ye Lwin ka thënë se Wa Lone, 32-vjeçar dhe Kyaw Soe Oo, 28-vjeçar kanë shkelur Aktin për Sekrete Zyrtare, kur kanë fituar qasje në dokumente konfidenciale. “Të pandehurit kanë thyer Aktin për Sekrete Zyrtare, nenin 3.1c dhe janë dënuar me shtatë vjet burgim”, kanë thënë gjyqtarët, duke shtuar se në këtë dënim do të përfshihet edhe koha prej kur ata janë burgosur nga 12 dhjetori. Të dënuarit mund të apelojnë vendimin në Gjykatën rajonale dhe më pas në atë Supreme. Të dy gazetarët janë deklaruar të pafajshëm dhe kanë thënë se janë mashtruar nga policia teksa kanë qenë duke hulumtuar për dhunën kundër myslimanëve Rohingya në shtetin Rakhine. Mbrojtës të lirisë së shtypit, Kombet e Bashkuara, Bashkimi Evropian dhe shtete tjera, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Kanadanë dhe Australinë kanë bërë thirrje për lirim të gazetarëve.

Për nesër parashihet mot  me vranësira të ndryshueshme dhe me intervale me diell

Në Mal të Zi mban  mot kryesisht me diell vende-vende me vranësira mesatare. Frynë erë e dobët deri e mesatare, kohë pas kohë deri e fortë e drejtimeve jugore. Temperaturat në orën 14: Ulqin 29 gradë, Podgoricë Budvë e H.Novi 28, Tivar Petrovac e Beranë 27, B.Pole e Andrijevic 26, Cetinë 25, Nikshiq Shavnik e Plavë 24, Kollashin 23, Plluzhinë 22 dhe në Zhablak 18 gradë. Për nesër parashihet të mbajë mot  me vranësira të ndryshueshme dhe me intervale me diell, nga mesi i ditës me të reshura të përkohshme të shiut dhe bubullimë, kryesisht në viset kontinentale të vendit. Do të fryjë erë e mesme, kohë pas kohë deri e fortë e drejtimeve perëndimore. temperatura e mëngjesit prej 7 deri në 20, kurse më e larta e ditës prej 18 deri në 30 gradë c.  

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213493/lajmet-03092018.html
Lajmet 31.08.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213247/lajmet-31082018.html 31.08.2018 ]]> Prej nesër, sipas Ligjit, Tuzi komunë e pavarur

Tuzi prej nesër sot, kur hyn ne fuqi Ligji i ri për organizimin territorial, do te fitoj statusin e Komunës se pavarur, qe ishte edhe pikësynim i pothuajse te gjitha subjekteve nacionale shqiptare qe prej futjes se sistemit shumë partiak në Mal të Zi. Kjo ishte edhe tema e konferencës se sotme për gazetaret të tri subjekteve nacionale shqiptare, të Koalicionit “Shqiptaret e vendosur”, që u mbajt në Tuz. Nënkryetari i Forcës se re demokratike e nënkryetar i Kuvendit te Malit te Zi, Genc Nimanbegu lidhur për këtë sot në Kuvendit e Komunës së Tuzit u shpreh se është i kënaqur që ishte pjesë e ekipit i cili e realizoi këtë pikësynim të kamotshëm të gjithë shqiptarëve dhe fillimit të shumpartizmit në Mal të Zi. Ministri në Qeverinë e Malit te Zi, Meto Zenka, e njëkohësisht edhe kryetar i UDSH, rikujtoi se ky qëllim ka qenë, pothuaj se i të gjitha subjekteve shqiptare që nga futja e parlamentarizmit në Mal të Zi dhe se është meritë e të gjithëve që ndihmuan në jetësimin e këtij qëllimi të përbashkët,që tregon qartë se kur punohet nga të gjithë për një qellim, ai edhe do të realizohet. Ne konference për gazetaret ishin edhe kryetari i Forcës, Nazif Cungu dhe kryetari i Alternatives Shqiptare, Gjergj Camaj te cilët poashtu cekën se statusi i Komunës së pavarur do te kontribuoj në funksionimin më të mirë të servisit për qytetarët dhe realizimin e të drejtave të rregulluara me Ligjin për qeverisje lokale, ndërsa obligimet e Komunës ndaj qytetareve do te jene edhe më efikase. Sipas fjalëve të tyre, do te përmirësohen shërbimet ndaj qytetareve dhe të gjitha të drejtat nga qeverisja lokale do të mund ti realizojnë në gjuhën amtare. Kurse funksionari i ASH Nikë Gjeloshaj pohoi se komuna do të këtë buxhetin e vet i cili do të përdoret për nevojat e qytetareve dhe zhvillimin e infrastrukturës për lagjet e banuara si dhe për zhvillimin e biznesit dhe investimet në bujqësi, turizëm e kështu me radhe. Sonte, ASH me këtë rast në restorantin “Troja” organizon edhe një “party”, për të gjithë anëtarët simpatizantët e këtij subjekti politik, por edhe për të gjithë qytetarët e Malësisë.

Vujoviq- Partia  Social Demokratike është partia e vetme për rreth së cilës do të mund të formohet aleanca opozitare malazeze

Partia  Social Demokratike është partia e vetme për rreth së cilës do të mund të formohet aleanca opozitare malazeze,ka vlerësua analisti politik Zllatko Vujoviq, duke pohuar se në skenën politike hapet mundësia që të afrohen së bashku votuesit opozitar të orjentuar kah Mali i Zi. Duke komentuar idenë e ish nënkryetarit të URA s Negjelko Rudoviq për formimin e aleancës opozitare malazeze ,vujoviq ka deklarua se një gjë e tidhë paraqet qendrimin e nevojës për pregrupimin në skenën politike dhe formimin e ofertës së caktuar në të cilën votuesit mund të reagojnë pozitivisht.

Konatar - Malit të Zi domosdoshmërisht i nevoitet opozita e vërtetë qytetare

Malit të Zi domosdoshmërisht i nevoitet opozita e vërtetë qytetare të cilën e ka fituar në koalicionin Lëvizja qytetare URA dhe Demokratët, derisa paralajmërimet për ndarje të mëtejme në opozitë, mund ti shkojnë në favor vetëm PDS,konsideron nënkryetari i URA s Millosh Konatar. Ai, siç transmeton gazeta e përditshme ,,DAN,, ka theksua se në këtë kontekst prefiksi   ,,Pro,, do të thotë tubimi i partive profesioniste Serbe, Malazeze e Boshnjake  të cilat për privilegjet dhe interesa e veta personale në fund votat,tërthorazi apo në mënyrë të drejtëpërdrejtë i kthejnë në shportën  e  PDS.  Kjo patjetër se nuk është normale, potencon Konatar duke shtuar se këta persona çdo herë do të përkrahin idetë e tilla të cilat kanë për qëllim dobësimin e opozitës dhe forcimin e regjimit. URA dhe Demokratët nuk janë adresa për ç,farë do iniciative opozitare e cila ka mbështetjen e PDS dhe e cila ka aromën  që vjen nga kuzhina e regjimit, ka theksuar pos tjerash Konatar.

 

Në Mal të Zi ekziston nevoja e futjes së sistemit preferencial të votimit dhe me ligj për partitë politike të rregullohet procedura e seleksionimit të kandidatëve për funksionin e deputetëve, është vlerësuar në panel diskutimin e Qendrës për monitorim dhe vëzhgim. kjo organizatë sot organizoi panel diskutimin me rastin e prezantimit të raportit ne kuadër të projektit “Monitorimi i zgjedhjeve presidenciale dhe lokale në vitin 2018”, të cilin e zbaton përmes mbështetjes financiare të ambasadës gjermane në Podgoricë. Kryetari i CEMI-t, Zllatko Vujoviq ka vlerësuar se është me rëndësi të ndahet sistemi zgjedhor i cili shfrytëzohet në nivelin lokal për zgjedhjen e këshilltarëve nga sistemi i cili shfrytëzohet për zgjedhjen e deputetëve në Parlamentin malazez.

Kërkohet strehim i migrantëve në Mal te Zi

Organizata ndërkombëtare për migrim për Malin e Zi, në lidhje me mundësinë e pranimit të një pjesë të migrantëve nga anija, Dikoti, konsideron se çështja ka të bëjë nëse ata dëshirojnë të vinë në Mal të Zi dhe aty të qëndrojnë. Anija në të cilën gjenden 150 migrantë, shumica nga Eritreja, ditë të tëra po qëndron në Sicili. Ambasada e Italisë ka kontaktuar Ministrinë e punëve të jashtme për mundësinë e pranimit të një pjesë të udhëtarëve nga kjo anije, kështu që pushteti malazez, siç është kumtuar, ende nuk janë përcaktuar lidhur me këtë kërkesë. Shefja e Organizatës ndërkombëtare për migrim për Malin e Zi, Dushica Zhivkoviq ka deklaruar për agjencinë Mina se vëhet pyetja nëse duhet apo jo të pranohen këta emigrantë, sepse Mali i Zi si shtet serioz kohë më parë ka pranuar emigrantë  të cilëve u ka siguruar  ndihmë dhe mbështetje të domosdoshme. Duke pasur parasysh se migrantët Malin e Zi nuk e shohin si destinacion përfundimtarë, prandaj nuk është e udhës që ne ti pranojmë, e ata menjëherë të kërkojnë një shtet tjetër në Evropë.

Ekstradohet nga Hungaria Safer Baliq

Zyrtarët e Byrosë qendrore nacionale të Interpolit Podgorica, kanë realizuar ektsradimin nga Hungaria në Mal të Zi të Safer Baliq nga Novi Pazari i cili është kërkuar që të vuaj dënimin me burg për shkak të tentimit të vrasjes. Nga policia është kumtuar se eksdradimi është realizuar në bashkëpunim me zyrtarët e njësisë së posaçme policore në bazë të fletarrestit të cilin e ka shpallur Interpoli i Podgoricës. Të përkujtojmë se Baliq duhet të vuaj dënimin me burg në afat prej 3 vitesh, për shkak të veprës penale, vrasjes në tentim, e cili është dënuar nga Gjyqi i lartë në Podgoricë, thuhet në kumtesë.

Betejë fjalësh mes Thaçit e Haradinajt për kufirin

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, dhe kryeministri Ramush Haradinaj, kanë qëndrime diametralisht të kundërta, sa i përket mundësisë së korrigjimit të kufirit mes Kosovës dhe Serbisë. Përderisa presidenti Thaçi vazhdon të mos tërhiqet nga ideja e tij se marrëveshja përfundimtare e paqes midis Kosovës dhe Serbisë, mund të përfshijë edhe korrigjimin e kufirit, në anën tjetër, po aq stoik vazhdon të jetë në idenë e tij, kryeministri Haradinaj, duke kundërshtuar Thaçin dhe idenë e tij me konstatimin se prekja e kufijve mund të sjellë, siç është shprehur ai “tragjedi të reja në Ballkan”. Beteja politike mes këtyre dy figurave kryesore politike në Kosovë, ka vazhduar edhe sot në rrjetin social Facebook.Përmes rrjetit social, Facebook, presidenti Thaçi sot ka thënë se ndonëse aleatët e Kosovës po bëjnë përpjekje dhe thirrje që Kosova dhe Serbia të arrijnë një marrëveshje përfundimtare, “ fatkeqësisht, individë të caktuar në vendin tonë, me veprimet e tyre po tentojnë të krijojnë panik dhe konfuzion”. Por, në anën tjetër, kryeministri Haradinaj u ka bërë thirrje sot partnerëve ndërkombëtarë që të kundërshtojnë, siç ka thënë ai, “idetë shkatërruese dhe të mos lejojnë që ato të arrijnë në tryezën e vendimmarrjes”. Haradinaj ka thënë se “diskutimi i vazhdueshëm publik mbi ridizajnimin e kufijve dhe shkëmbimin e territoreve është një ftesë për tragjedi të reja në Ballkan, i cili çon në destabilizim, pasiguri dhe rrezikon investimet afatgjata politike dhe të sigurisë për stabilitetin dhe paqen në Kosovë dhe rajon”. Por, presidenti Thaçi i është kundërpërgjigjur tërthorazi deklaratës së Haradinajt, duke thënë se “thirrjet për luftë dhe tragjedi të reja në Ballkan i takojnë mentalitetit të shekullit të kaluar dhe si të tilla, meritojnë vetëm të hidhen në shportë”. Raundi i ri i bisedimeve në Bruksel, në mes të presidentit Hashim Thaçi dhe homologut të tij serb, Aleksandar Vuçiq është planifikuar të mbahet më 7 shtator. Thaçi ka thënë se në dialog do të flasë për mundësinë e bashkëngjitjes së Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit me territorin e Kosovës.

Pikëpamje të ndryshme në Tiranë rreth idesë për korrigjim të kufirit

Ideja e proklamuar nga presidentët e Kosovës dhe Serbisë, Hashim Thaçi e Aleksandar Vuçiq për korrigjim të kufirit, në Tiranë po shihet në mënyra të ndryshme. Politikanë dhe ish-diplomatë të atjeshëm, nuk e përjashtojnë mundësinë e hapjes së kësaj teme, por edhe ritheksojnë rreziqet që mund të bartë jo vetëm për Kosovën dhe Serbinë, por edhe për rajonin hapja e negociatave rreth çështjes së kufijve. Kryetarja e Komisionit Parlamentar për Politikë të Jashtme në Kuvendin e Shqipërisë, Mimi Kodheli thotë se “për çdo gjë duhet ulur dhe diskutuar hapur në tryezën e bisedimeve”. Duke komentuar idenë e presidentëve Thaçi e Vuçiq, që në marrëveshjen e paqes ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, të përfshihet dhe marrëveshja për “korrigjimin e kufirit”, mes këtyre dy vendeve, Kodheli thotë se është ithtare e shtrimit në tavolinë të të gjitha çështjeve pa përjashtim, sado të vështira dhe të ndjeshme të jenë ato, sepse ky është detyrim i politikanëve. Unë jam për një diskutim pafund dhe shpresëplotë se gjërat mund dhe duhet të mbërrihen”, thotë për Radion Evropa e Lirë Kodheli, ish-ministre e Mbrojtjes së Shqipërisë. Përderisa Lisen Bashkurti, ish-përfaqësues i Shqipërisë në Organizatën e Kombeve të Bashkaura, konsideron se ideja e hedhur në opinionin publik për debat mbi ndryshimin apo korrigjimin e kufijve, apo shkëmbimet territoriale nuk është një ide realiste, veçanërisht për faktin sepse Ballkani, thotë ai, është një rajon ende shumë delikat për çështjet e sigurisë dhe stabilitetit.

Britania përsërit se është kundër ndryshimit të kufijve në Ballkan

Britania e Madhe është kundër ndryshimit të kufijve në Ballkan, ndërsa Kosova dhe Serbia duhet ta zgjidhin problemin me njohje reciproke, transmeton gazeta amerikane Politico deklaratën e një zëdhënësi të Ministrisë së Jashtme britanike. "Normalizimi i marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës është vendimtar për sigurinë, stabilitetin dhe prosperitetin e të dyja vendeve dhe rajonit më të gjerë". "Qeveria britanike beson se kjo duhet të ndodhë në bazë të njohjes së shteteve të pavarura sovrane brenda kufijve të tyre të tanishëm", tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme britanike. Në këtë mënyrë, ai përsëriti qëndrimin e Londrës, i cili u bë publik qysh në fillim të gushtit, kur Ambasada Britanike në Prishtinë, në një përgjigje për Radion Evropa e Lirë, tha se normalizimi i marrëdhënieve Kosovë-Serbi është vendimtar për sigurinë dhe stabilitetin e dy vendeve. Ideja për korrigjim të kufijve është shpalosur nga presidentët e Kosovës dhe Serbisë, Hashim Thaçi dhe Aleksandar Vuçiq, si mundësi për zgjidhjen e problemeve të tyre.

Ministri gjerman: Rishkrimi i kufirit Kosovë-Serbi nxit tensione etnike

Gjermania paralajmëroi të premten se rishkrimi i kufirit të Serbisë me Kosovën do të nxisë tensione etnike. Prishtina dhe Beogradi kanë shpalosur këtë muaj idenë e korrigjimit të kufirit si mundësi për zgjidhjen e problemeve midis tyre. Duke arritur në një takim në Vjenë midis ministrave të jashtëm të Bashkimit Evropian dhe homologëve të tyre ballkanikë, ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas, tha se diskutimet në lidhje me shkëmbimet territoriale janë të gabuara. "Mendoj se kjo mund të hapë shumë plagë të vjetra në popullsi, andaj jemi skeptikë", u tha Maas gazetarëve. Zyrtarë të tjerë të BE-së i bënë jehonë këtij pozicioni - ministri i Jashtëm i Luksemburgut, Jean Asselborn, shprehu frikën për "pasoja shumë negative", ndërsa Timo Soini i Finlandës tha se "është rrezik". Zëvendëskryeministri i Serbisë, Ivica Daçiq, tha në Vjenë se po kërkon zgidhje paqësore me Kosovën, edhe pse nuk dha detaje. Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, dhe ai i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, do të takohen javën e ardhshme në Bruksel në kuadër të dialogut të ndërmjetësuar nga BE-ja.

Ashdown: Ndryshimi i kufirit Kosovë-Serbi do të pasonte me kërkesa të ngjashme

Ish-përfaqësuesi i lartë ndërkombëtar në Bosnje dhe Hercegovinë, Paddy Ashdown, thotë se ideja për shkëmbimin e territoreve midis Kosovës dhe Serbisë është një “rrugë e shtruar me rrezik”. Ashdown, në një intervistë për Shërbimin e Ballkanit të Radios Evropa e Lirë, thotë se ideja e tillë do të krijonte precedent për shqiptarët në Maqedoni, për kufirin hungarezo-serb e madje edhe për presidentin rus, Vladimir Putin, për të marrë një pjesë të Ukrainës. Ashdown dhe dy ish-përfaqësues të tjerë ndërkombëtarë në Bosnje, Carl Bildt dhe Christian Schwarz-Schilling, i shkruan këtë javë letër të hapur shefes së politikës së jashtme të Bashkimit Evropian, Federica Mogherini, dhe ministrave të Jashtëm të vendeve anëtare të BE-së, duke iu bërë thirrje që të heqin dorë nga planet për "tregtinë e territoreve" midis Serbisë dhe Kosovës.

Trump kërcënon me tërheqje të  SHBA-së nga Organizata Botërore për Tregti

Presidenti amerikan, Donald Trump ka kërcënuar për largim të Shteteve të Bashkuara nga Organizata Botërore e Tregtisë, nëse ky trup dështon të ndryshojë mënyrën si po e trajton Amerikën. “Nëse ata nuk përmirësohen, unë do të largohem nga Organizata Botërore e Tregtisë”, ka thënë Trump në një intervistë për Bloomberg News. Organizata në fjalë është themeluar për të krijuar rregulla për tregti globale si dhe për zgjidhjen e konflikteve në mes shteteve. Mirëpo Trump, i cili është duke shtyrë përpara politika proteksioniste, ka thënë se SHBA-ja është duke u trajtuar padrejtësisht nga kjo organizatë. Ai ka thënë dje, se marrëveshja e vitit 1994 për të themeluar OBT-në “ka qenë marrëveshja më e keqe e arritur ndonjëherë për tregti”, ndonëse ka pranuar se SHBA-ja ka fituar disa raste në të kaluarën. Paralajmërimi i tij për tërheqje të SHBA-së nga ky trup, thekson konfliktin në mes të politikave tregtare të presidentit amerikan dhe sistemit për tregti të hapur që mbikëqyr Organizata. Në po të njëjtën kohë, Uashingtoni ka bllokuar së fundmi zgjedhjen e gjyqtarëve të rinj në sistemin për zgjidhjen e konflikteve në këtë Organizatë, çka potencialisht mund të paralizojë aftësinë e së njëjtës për të marrë vendime. Përfaqësuesi amerikan për Tregti, Robert Lighthizer, ka akuzuar OBT-në për ndërhyrje në sovranitetin e SHBA-së. Kina, në anën tjetër, u është përgjigjur tarifave amerikane duke vënë taksa hakmarrëse në disa produkte amerikane dhe ka nisur ankesa për të njëjtat në Organizatën Botërore për Tregti.

Papunësia në Eurozonë bie në nivelin më të ulët në një dekadë

Papunësia në Eurozonë ka rënë në nivelin më të ulët që nga faza më akute e krizës financiare botërore, një dekadë më parë. Agjencia për statistika e Bashkimit Evropian, Eurostat, tha të premten se norma e papunësisë në korrik ka qenë 8.2%. Shifra është më e ulta qysh në nëntor të vitit 2008, kur papaunësia ka marrë hov pas kolapsimit të bankës së investimeve në SHBA, Lehman Brothers. Papunësia ka arritur kulmin prej 12.1% në vitin 2013, kur kriza, së paku për Eurozonën, është shndërruar në krizë të borxhit qeveritar, e përqendruar kryesisht në Greqi. Eurostat tha se 16.82 milionë njerëz kanë qenë të papunë në Eurozonë në muajin korrik, 82,000 më pak se muajin paraprak.

Suu Kyi “duhej të jepte dorëheqje” për myslimanët Rohingya

Shefi për të drejta të njeriut i Kombeve të Bashkuara, Zeid Ra'ad al Hussein, tha se udhëheqësja de facto e Mianmarit, Aung San Suu Kyi, duhej të jepte dorëheqje për shkak të fushatës së dhunshme ushtarake kundër myslimanëve Rohingya, vitin e kaluar. Duke folur në një intervistë për BBC-në, Zeid tha se Suu Kyi, fituese e Çmimit Nobel për Paqe, duhej të konsideronte kthimin në arrest shtëpiak, në vend të justifikimit të ushtrisë. Një raport i ri i OKB-së vlerësoi se ushtria e Mianmarit duhet të hetohet për gjenocid, por Mianmari e cilësoi raportin si të njëanshëm. Ushtria e vendit me shumicë budiste, e cila është akuzuar për spastrim të vazhdueshëm etnik, më herët ka mohuar çdo keqbërje. Raporti i OKB-së, i publikuar të hënën, e fajësoi Syuu Kyin, për kohë të gjatë udhëheqëse e lëvizjes pro-demokraci, për dështimin në parandalimin e dhunës. “Ajo ka qenë në pozicion për të bërë diçka. Ajo mund të ketë qëndruar e qetë - ose edhe më mirë, mund të ketë dhënë dorëheqje", tha Zeid.

Nesër mot me diell

Sot në mal të Zi po mban mot kryesisht me diell dhe vende vende me vranësira kalimtare. Fryn erë e  dobët deri mesatare nga drejtimet e jugut. Temperaturat në orën 14 u shënuan: në Podgoricë 34 gradë, Budvë 31, Tivar, H. Novi e Ulqin 30, Petrovac, Cetinë, Nikshiq, B. Pole e Beranë 29,  Plevle, Kollashin, Andrijevicë e Shavnik 28, Plavë e Rozhajë 27 dhe në Zhablak 23 gradë.

Për nesër meteorologët paralajmërojnë mot kryesisht me diell dhe të nxehtë. Do të fryjë ere e dobët deri mesatare nga drejtimet e jugut dhe jugperëndimit. temperatura e mëngjesit do të sillet prej 10 deri në 21, kurse më e larta e ditës prej 24 deri në 35 gradë celsius.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213247/lajmet-31082018.html
Lajmet 30.08.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213141/lajmet-30082018.html 30.08.2018 ]]> Janë arrestuar disa zyrtar doganor 

Me urdhëresën e prokurorisë speciale shtetërore, pjesëtarët e njësisë speciale të policisë, kanë arrestuar disa zyrtarë doganor, njofton TV i MZ. Ata, janë të dyshuar se ishin të lidhur me kontrabandën e cigareve.  Të rikujtojmë se në fillim të muajit gusht, në aksionin e ekipit special të policisë, në rrugën mes Tivarit dhe Podgoricës, policia ka konfiskuar  një sasi të madhe të cigareve në një kamion, respektivisht rreth 65 mijë pako të cigareve.  Me këtë rast, u arrestuan katër persona.   Siç është njoftuar, disa persona janë në arrati sepse në regjistrin e të dyshuarve ndodhen 24 persona dhe dy subjekte juridike. Në mesin e tyre janë edhe 8 zyrtarë doganor.  Hetuesit kanë ardhur deri të dhënat në bazë të të cilave dyshojnë se anëtarët e këtij grupi, nga muaji maj e deri në muajin gusht të këtij viti, nga Zona e lirë doganore në Tivar, kanë kontrabanduar rreth 40 mijë pako cigare pa pullë të akcizave, me çgjë e kanë dëmtuar buxhetin shtetërorë për disa dhjetëra milion euro.

Gjermania, kundër ndryshimit të kufijve në rajon

Qeveria e Gjermanisë, nuk ka ndryshuar qëndrimin për mos ndryshimin e kufijve në Ballkanin Perëndimor, e që kancelarja Angella Merkel, e ka shprehur publikisht më 13 gusht, duke folur për demarkimin territorial  dhe e ka përsëritur edhe gjatë bisedimeve me presidentin amerikan, Donald Tramp, i është përgjigjur gazetës Pobjeda, nga qeveria e Gjermanisë.

Po ashtu, siç është sqaruar, bisedimet mes Malit të Zi dhe BE, kanë avancuar mirë, mirëpo, pozicioni i Gjermanisë vazhdon të jetë i pandryshueshëm; kandidatët duhet ti plotësojnë të gjitha kushtet para se t’i bashkëngjiten BE-së.

“Përparimi i gjithanshëm në bisedimet e bashkëngjitjes do të përcaktohet në veçanti në bazë të përparimit në fushën e sundimit të ligjit”, kanë pohuar nga kabineti i kacelares, Merkel.

Të rikujtojmë se kryeministri, Dushko Markoviq, para do kohe qëndroi për vizitë zyrtare në Gjermani, me ftesën e kancelares Merkel, me të cilën ka biseduar për perspektivën evropiane të Ballkanit, por edhe për migrimet, respektivisht mbrojtjen më të mirë të kufijve të jashtëm.

Darmanoviq, në takimin ministror në Vjenë

Shefi i diplomacisë malazeze, Srgjan Darmanoviq, do të marr  pjesë në takimin joformal  të ministrave të punëve të jashtme i cili sot fillon në Vjenë.

Nga ministria e jashtme është kumtuar  se është ky rast i mirë që ministrat në mënyrë joformale të shqyrtojnë çështjet dhe rrjedhat aktuale  brenda BE, por edhe temat aktuale dhe sfidat në planin ndërkombëtar.

Darmanoviq, në Vjenë, do të flasë në takimin  e ambasadorëve të vendeve të NATO-s, pranë OSBE-së, në temën “Situata aktuale dhe sfidat në Ballkanin Perëndimor dhe perspektiva e tij Evropiane”.

Është vërtetuar se V.Qalloviq-Markoviq, ishte në konflikt interesi

Duke vepruar në bazë të aktvendimit të gjyqit të apelit, lidhur me vendimin e Agjencisë për pengimin e korrupsionit, për konfliktin e interesit të ish anëtares të Këshillit të Agjencisë për pengimin e korrupsionit, Vanja Qalloviq- Markoviq, edhe një herë plotësisht dhe në mënyrë të qartë është vërtetuar ekzistimi i konfliktit të interesit dhe shkelja e ligjit për pengimin e korrupsionit nga ana e Qalloviq- Markoviq, në periudhën që ka ushtruar këtë funksion publik, është kumtuar nga Agjencia për pengimin e korrupsionit.

Poashtu, siç është kumtuar, në bazë të procedurës së realizuar dhe vërtetimit të gjendjes faktike në raport me ish anëtaren e Këshillit të Agjencisë, është konstatuar se në periudhën që ka ushtruar funksionin publik në Këshillin e kësaj Agjencie, funksionarja publike, Vanja Qalloviq- Markoviq, nuk e ka ushtruar këtë funksion në interesin publik, por në interesin e realizimit të biznesit dhe planeve të veta private e që është në kundërshtim me nenin 7 dhe 8 të Ligjit për pengimin e korrupsionit.

N.Gjeloshaj; Qytetarët të mbështesin ato parti që u angazhuan për komunë 

Ndryshimin e statusit të komunës së Tuzit, nuk do ta ndiej askush nëse pushteti aktual do të  fitojë shumicën në zgjedhjet e ardhshme, ka vlerësuar funksionari i Alternativës Shqiptare (ASH), Nikë Gjeloshaj.

Tuzi, nga 1 shtatori, në bazë të ndryshimeve dhe plotësimeve të ligjit për organizimin territorial, do të fitojë statusin e komunës së plotë.   

Jam i sigurt se qytetarët do të mbështesin partitë nacionale të cilat seriozisht dhe në vazhdimësi ishin për komunë dhe në këtë mënyrë ta dëshmojnë se e vlerësojnë mundin dhe angazhimin e përfaqësuesve të vet, ka deklaruar,  Gjeloshaj, për agjencinë Mina.

Ai ka sqaruar se në këtë mënyrë do të përmirësohen shërbimet ndaj qytetarëve dhe të gjitha të drejtat nga qeverisja lokale do të mund ti realizojnë në gjuhën amtare.

Gjeloshaj, pohon se komuna do të ketë buxhetin e vet i cili do të përdoret për nevojat e qytetarëve dhe zhvillimin e infrastrukturës për lagjet e banuara si dhe për zhvillimin e biznesit dhe investime në bujqësi, turizëm e kështu me radhë.

Nuk do të heqin dorë nga kërkesa për kthimin e kompensimeve

Shfrytëzueset e kompensimeve për nënat me tre e më shumë fëmijë, kanë përsëritur se nuk do të heqin dorë nga kërkesat e veta  gjithnjë derisa tu kthehen kompensimet e përjetshme për secilën nënë, pa kurrfarë kategorizimi.

Ato, dje kanë biseduar me përfaqësuesit e ODIHR-it, zyrës së OSBE për institucionet demokratike dhe të drejtat e njeriut.     

Shfrytëzueset e kompensimeve, kanë kumtuar se delegacionin e kanë njoftuar me të gjithë atë që ka të bëjë me heqjen e kësaj të drejte të arritur  dhe kanë porositur qartë se nuk do të tërhiqen gjithnjë deri sa të kthejnë këtë të drejtë për secilën nënë, pa kurrfarë kategorizimi.

Siç thuhet në kumtesë, ato nuk dyshojnë se mesazhet e dërguara nga ky takim do të prezantohen në raportin i cili do të publikohet deri në gjysmën e vitit të ardhshëm.

Afër vendimit për liberalizimin e vizave

Komiteti për Liritë Qytetare, Drejtësi dhe Çështje të Brendshme – LIBE, me shumicë votash ka rekomanduar liberalizimin e vizave për shtetasit e Kosovës.

Presidenti, Hashim Thaçi ka komentuar këtë vendim duke thënë se çdo herë e më shumë po i afrohemi vendimit final.

 “Komiteti për Liritë Qytetare, Drejtësi dhe Çështje të Brendshme në Parlamentin Evropian, sot ka marrë një vendim tepër të drejtë, duke votuar pro liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës.

Çdoherë e më shumë po i afrohemi vendimit final, shumë kohë të pritshëm, që t’u hiqet çdo pengesë e lëvizjes së lirë edhe qytetarëve tanë në zonën Shengen”.

J.Hahn: Votim pozitiv për liberalizimin e vizave

Komisioneri për Zgjerim në BE, Johannes Hahn ka reaguar pas votimit pro liberalizimi të vizave për Kosovën nga Komiteti i Parlamentit Europian.

Në një postim në tëitter, Hahn thotë se votimi ishte shumë pozitiv.

"Shpresoj për një vendim të shpejtë të favorshëm dhe të meritur", shkruan Hahn

Mirëpritet  vendimi për liberalizimin e  vizave

Kryetarja e Komisionit për Integrime Evropiane, Blerta Deliu-Kodra, ka përshëndetur miratimin e dokumentit për liberalizimin e vizave për Kosovën në Komisionin për të Liritë Qytetare, Drejtësi dhe Çështje të Brendshme të Parlamentit Evropian.

“Si kryetare e Komisionit për Integrime Evropiane të Kuvendit të Republikës së Kosovës, kam kënaqësinë ta ndaj me juve lajmin për miratimin e dokumentit për liberalizimin e vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës në Komisionin për Liritë Qytetare, Drejtësi dhe Çështje të Brendshme (LIBE) të Parlamentit Evropian”, tha ajo.

Sipas saj, ky miratim paraqet hap të rëndësishëm procedural drejt përfundimit të procesit të liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës.

Udhëtimi zyrtar do të pengoj presidentin Ivanov për të dhënë otën

Kryetari i shtetit të Maqedonisë, Gjorge Ivanov nuk do të jetë në vend kur në Maqedoni do të vendoset një nga çështjet më historike të vendit.

Ai në fund të shtatorit duhet të merr pjesë në mbledhjen e rregullt të Organizatës së Kombeve të Bashkuara (OKB).

Nga kabineti i tij thonë se udhëtimi zyrtar do ta pengojë Ivanovin që të jetë prezent për të dhënë votën e tij për referendum, pasi sistemi i rotacionit për pjesmarrje në mbledhjet e OKB-së e pamundëson pjesmarrjen e tij në dy vende

Në marrëveshje mes dy institucioneve, Qeveri-presidencë, këtë herë në OKB do ta çojë Ivanovin.

Përndryshe, referendumi në vend do të mbahet më 30 shtator ku duhet të vendoset për integrimin e shtetit në BE dhe NATO, duke pranuar marrëveshjen e nënshkruar me Greqinë për të ndërruar emrin në Maqedonia e veriut. 

Takimi joformal i ministrave të BE, në Vjenë

Sot dhe nesër në kryeqytetin e Austrisë në Vjenë ministrat e punëve të jashtme të BE-së në takim joformal do ta rishikojnë dhe situatën në Ballkanin Perëndimor në fokus të zgjerimit.

Takime të këtilla që mbahen çdo dy vjet, siç theksojnë nga Brukseli, japin mundësi që në mënyrë joformale të bisedohet për çështje të rëndësishme.

Në takimet joformale do të marrin pjesë edhe përfaqësuesit e vendeve kandidate Shqipërisë, Maqedonisë, Serbisë, Malin e Zi, Turqisë, deklaron kryetari austriak në BE. Nikolla Dimitrov dhe Andrej Zhernovski nga Maqedonia do të duhet të flasin për të ardhmen e vendit në strukturat e BE-së dhe NATO-s.

Në takim do të marrin pjesë edhe kryetari i Komitetit për Punë të Jashtme të Parlamentit Evropian, David McAllister.

“Debati për Evropën juglindore do të jetë në fushën e zhvillimit për muajt e ardhshëm, me fokus të zgjerimit”, njofton kryetari austriak në BE.

Mogherini, ka ftuar për më shumë përgjegjësi për migrantët

Shefja e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian, Federica Mogherini, u bëri thirrje vendeve anëtare që të marrin "më shumë përgjegjësi" për migrantët e shpëtuar në Detin Mesdhe.

Çështja është sot në agjendën e një takimi të ministrave të Mbrojtjes të BE-së në Vjenë.

Qeveria populiste e Italisë ka marrë një qëndrim të ashpër ndaj migracionit, duke refuzuar t'i zbarkojë njerëzit e shpëtuar në det nëse shtetet e tjera anëtare të BE nuk ofrohen për t'i marrë ata. Çështja kërcënon Operacionin Sofia, një operacion detar i BE-së për luftimin e trafikimit me njerëz jashtë brigjeve të Libisë, i cili duhet të zgjasë deri në fund të vitit.

Kur është krijuar në vitin 2015, shtetet anëtare kanë rënë dakord që çdo migrant i shpëtuar të pranohet në Itali.Roma tani kërkon ndryshimin e këtyre rregullave, duke kërcënuar me mbylljen e porteve të saj.

Mogherini, e cila vetë është italiane, tha se menaxhimi i fluksit të migrantëve është çështje e përbashkët evropiane dhe jo e një vendi të vetëm.

D.Tramp, fajëson Kinën për mosarritjet e duhura me Korenë Veriut n

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, tha se Kina po e minon punën e saj me Korenë e Veriut, për denuklearizimin e vendit komunist.

Pekini është aleati i vetëm i rëndësishëm i Phenjanit dhe rivali strategjik më i fuqishëm i Uashingtonit në rajon.

Në një seri postimesh në Twitter, Trump po ashtu tha se SHBA nuk duhet të shpenzojë në lojëra të luftës me Korenë e Jugut, por "nëse ato rinisin, atëherë do të jenë më të mëdha se kurrë". SHBA i ka pezulluar stërvitjet e tilla ushtarake, të cilat vazhdimisht e zemërojnë Phenjanin, pas takimit historik të Trumpit me liderin verikorean, Kim Jong Un, në muajin qershor.

Por, ditë më parë, sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, tha se ushtrimet ushtarake mund të vazhdojnë. Debati për lojërat e luftës vjen në kohën kur shumë vëzhgues thonë se Koreja e Veriut nuk po bën mjaftueshëm për të çmontuar lokacionet bërthamore dhe raketore.

Teherani paralajmëron  mundësinë për tërheqje  nga marrëveshja bërthamore

Udhëheqësi suprem i Iranit, Ajatollah Ali Khamenei, paralajmëroi se vendi i tij mund të braktisë marrëveshjen bërthamore me fuqitë botërore nëse ajo nuk u shërben interesave të tij.

Khamenei i bëri këto komente të mërkurën, pasi Shtetet e Bashkuara janë tërhequr nga marrëveshja e vitit 2015 në muajin maj dhe kanë rikthyer këtë muaj sanksionet ekonomike kundër Iranit.

Sanksionet janë hequr më herët pasi Irani është dakorduar të frenojë aktivitetin e tij bërthamor.

Vendet evropiane po punojnë për ta shpëtuar marrëveshjen, me qëllim që ta parandalojnë Iranin nga zhvillimi i armës bërthamore.

Por, Khamenei u citua të ketë thënë se Irani duhet "t'i shuajë shpresat" te fuqitë evropiane se ato do ta shpëtojnë marrëveshjen.

Interesi i qytetarëve te jetë primarë

“Fitimi i statusit të komunës të pavarur të Tuzit është rast që interesi i qytetarëve të jetë primarë dhe që politikanët dhe administrata ta kryejnë punën e vetë në mënyrë profesionale, për ç’gjë edhe paguhen”, vlerësoi anëtari i kryesisë së Alterantivës shqiptare, Vasel Sinishtaj. Sinishtaj tha se statusi i Komunës së pavarur do të kontribuoj në funksionimin më të mirë të servisit për qytetarët dhe realizimin e të drejtave të rregulluara me Ligjin për qeverisje lokale, ndërsa “obligimet e Komunës ndaj qytetarëve do të jenë më efikase dhe nuk do të duhej të udhëtojnë më larg”. “Centralizimi i pushtetit dhe i drejtorive shtetërore, ngadalë po kthehet në vend të vet; është hapur një punkt, filiali i Ministrisë për punë të brendshme ku rregullohen dokumentet personale,letërnjoftimet, regjistrimet e automjeteve etj, ndërkohë që është hapur edhe byroja e Entit për punësim dhe zyra e Entit për sigurimin social”, deklaroi Sinishtaj për agjencinë Mina. Siç tha ai, Komuna do ti kryej të gjitha ato obligime të rregulluara me Ligjin për qeverisje lokale.”Sikur të mos ishim të bindur se do të jetë kështu, nuk do të kërkonim atë që e garantojnë Konventa Evropiane për qeverisjen lokale dhe Kushtetuta e Malit të Zi” tha Sinishtaj. Duke folur për parametrat ekonomik dhe për atë nëse Komuna do të mund të vetëfinancohet, Sinishtaj tha se Alternativa Shqiptare asokohe e ka kërkuar Studimin e qëndrueshmërisë dhe se është i vetmi subjekt që ka investuar mjetet e veta për realizimin e këtij studimi. Sinishtaj tha se fitimi i statusit të Komunës së pavarur është meritë e të gjithë atyre të cilët e kanë pasur vullnetin e mirë për miratimin e këtij ligji.”Kush i kundërshton zgjidhjet ligjore, nuk ka të drejtë”, deklaroi Sinishtaj. Përndryshe Alternativa Shqiptare do të organizoi nesër në ndërtesën e Komunës së Tuzit konferencën për gazetarët me rastin e fitimit të statusit të komunës së pavarur të Tuzit, kurse nesër mbrëma në restorantin “Troja”, ky subjekt politik organizon edhe një”party” për të gjithë aktivistët dhe simpatizantët e këtij subjekti por edhe për të gjithë qytetarët e Tuzit, respektivisht Malësisë.

Senad Gilaj, gazetar

Nesër, mot kryesisht me diell

Në pjesën më të madhe të Malit të Zi mban mot kryesisht me diell.

Frynë erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e jugut dhe jugperëndimit.

Temperaturat në orën 14: në Podgoricë 34 gradë, Budvë 31, tivar, H. Novi, Ulqin, Petrovac e Cetinë 30, Beranë e Kollashin 29, Nikshiq, Plevle e Shavnik 28, Plluzhinë, Plavë e Rozhajë 27, Andrijevicë 26 dhe në Zhablak 23 gradë.

Për nesër meteorologët paralajmërojnë të mbajë mot kryesisht i kthjellët, vende vende me vranësira të ndryshueshme, në veri dhe viset e larta malore pasdite edhe me reshje të mundshme të shiut dhe bubullimë.

Do të fryjë erë erë e dobët deri e mesme nga drejtimet e jugut dhe jugperëndimit. Temperatura e mëngjesit do të jetë prej 10 deri në 21, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 35 gradë celsius.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213141/lajmet-30082018.html
Lajmet 29.08.2016 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213054/lajmet-29082016.html 29.08.2018 ]]> Të inicohet takimi i presidenteve të dy shteteve për shkak të tensioneve të fundit

Organet gjegjëse të Malit të Zi do të duhej të iniciojnë bisedime të personaliteteve më përgjegjës të Malit të Zi dhe Serbisë në mënyrë që të tejkalohen vështirësitë dhe të iniciohet përparimi më i mirë i marrëdhënieve mes dy vendeve, vlerësoi ish ministri për punë të jashtme i Malit të Zi Branko Llukovac. Ai konsideron se si ne Serbi, ashtu edhe në Mal të Zi në skenën politike ende ka persona të cilët vështirë pajtohen me Malin e Zi e pavarur dhe sovran, prandaj është reale që të pritet që këto forca në Serbi do të tentojnë që në lidhje me të ngjashmet në Mal të Zi të ndikojnë negativisht në politikën e Serbisë ndaj Malit të Zi dhe në marrëdhëniet mes këtyre dy vendeve.

 

Qeveria ende nuk është përcaktuar ndaj kërkesës së Italisë

Pushteti i Malit të Zi ende nuk është përcaktuar ndaj kërkesës së Italisë që Mali i Zi të pranojë një pjesë të migrantëve nga anija “Dikoti”, por kjo çështje është në procedurë njoftohet nga Qeveria.

Shefi i shërbimit të Qeverisë për marrëdhënie me opinionin Sërgjan Kusovac deklaroi për agjencinë MINA se ambasada e Italisë ka kontaktuar Ministrinë e punëve të jashtme mbi mundësinë e pranimit të një pjesë të migrantëve nga anija Dikota. Anija me migrantë me ditë të tëra gjendet në Sicili. Një nga liderët e Frontit Demokratik Nebojsha Medojeviq tha sot se Qeveria e Malit të Zi është pjesë e logjistikës së rrezikshme të projektit migrues të Soroshit, duke pyetur njëkohësisht se çka fsheh qeveria nga qytetarët e saj në lidhje me krizën e emigrantëve. Medojeviq tha se sipas njohurive të tij nga Bashkësia ndërkombëtare, gjatë vitit 2018 do të aktivizohet ruta e re e migrantëve përmes Shqipërisë, Malit të Zi e më tej drejt Bosnjës dhe Kroacisë.

 

Përvoja e Lubjanës mund ti shërbejë shumë Podgoricës

Lubjana mund t’i ofrojë Podgoricës përvojë të mirë nga lëmi i ekologjisë, posaçërisht nëse kemi parasysh faktin se jemi i vetmi qytet në këtë pjesë të Evropës që ka fituar çmimin Kryeqyteti i gjelbër i Evropës në vitin 2016, deklaroi kryetari i qytetit të Lubjanës Zoran Jankoviq. Me kryebashkiakun e Lubjanës bisedoi sot kryebashkiaku i Podgoricës Ivan Vukoviq “Lubjana është një nga qytetet më të pastra dhe më të gjelbra të Evropës dhe Podgorica ka fat që në fqinjësi ka një qytet, shembullin e të cilit mund dhe duhet ta ndjek”, tha Vukoviq në takim me Jankoviqin. Tema kryesor e bisedimeve të dy kryetarëve të qyteteve ka qenë avancimi i bashkëpunimit të Podgoricës dhe Lubjanës e cila bazohet në themelet e mira e posaçërisht në lëmin e ekologjisë dhe kulturës.

 

Unifikim i subjekteve opozitare promalazeze

Nënkryetari i deritanishëm i Iniciativës qytetare URA Negjelko Rudoviq ka paralajmëruar bisedimet mbi unifikimin e një pjese të subjekteve promalazeze, organizatave dhe individëve, i cili do të rezultonte me formimin e Lidhjes opozitare malazeze. “Kuptimin e veprimit tim politik të mëtejmë e shoh në unifikimin e Partive opozitare dhe subjekteve, si dhe individëve të cilët edhe me retorikën e veprimin konkret janë të përkushtuar shtetit të Malit të Zi dhe emancipimit të mëtejmë të shoqërisë malazeze sipas modelit të demokracive evropiane”, deklaroi Rudoviq për gazetën “Pobjeda”.

Pasi që është humbur shansi i mirë për formimin e bllokut qytetar opozitar vitin e kaluar, skena politike është fragmentuar së tepri dhe është iluzion që të pritet çfarëdo afrimi, deklaroi ai. “Mendoj që është koha të bashkohemi në konceptin e qartë themelet e të cilit i kanë vendosur liberalët dhe reformistët në fillim të viteve 90”, theksoi Rudoviq. Në pyetjen a e sheh grupin qytetar URA në këtë grupacion, Rudoviq u përgjigj se kur e ka lëshuar kryesinë e partisë ka deklaruar se mbetet anëtarë derisa të besoj se ka hapësirë që Partia t’i kthehet qëllimit për shkak të cilit është formuar.

 

PSD dhe Crnogorska- Partia malazeze janë të gatshme për bisedime

Ideja e ish nënkryetarit të Lëvizjes Qytetare URA Negjelko Rudoviq, për formimin e Lidhjes malazeze opozitare, duhet të ketë vëmendjen tonë pasi përmban premisat themelore në pajtim me politikën e Partisë Socialdemokratike, deklaroi anëtari i kryesisë së kësaj partie Ivan Vujoviq. “Ideja e paraqitur nga Rudoviq është e mirë dhe duhet kushtuar kujdes, pasi që premisa themelore është në pajtim me politikën shtetformuese, evropiane dhe qytetarë të PSD-së, bazat e të cilës i kemi vendosur para 27 viteve”, deklaroi Vujoviq. Edhe kryetari i Partisë Malazeze Vlladimir Paviqeviq, tha se ideja është e mirë dhe ekziston potencial për veprimin e një lidhje të tillë.

 

Prej sot deri me 31 gusht, konkurse për studimet në Fakultetin e gjuhës malazeze në Cetinë

Në Fakultetin për gjuhë dhe letërsi malazeze në Cetinë, prej sot dhe dy ditët e ardhshme mund të paraqiten kandidatët për regjistrim në vitin e parë të studimeve katër vjeçare për vitin akademik 2018/2019. Në afatin e gushtit do të pranohen 24 student të cilët do të financohen nga buxheti. Të drejtë paraqitjeje në konkurs kanë kandidatët të cilët kanë përfunduar shkollën e mesme, ndërkohë që fletëparaqitjet dorëzohen sot, nesër dhe pasnesër në hapësirat e fakultetit në Cetinë. Provimi pranues do të bëhet më 1 shtator, kurse rezultatet do të shpallen dy ditë më vonë, ndërkohë që regjistrimi i kandidatëve të pranuar do të zhvillohet më 5 shtator.

 

Konkurs për studimet e specializuara nga UMZ

Universiteti i Malit të Zi do të shpallë më 20 shtator konkursin për regjistrimin në studimet e specializuar për vitin akademik 2018/2019, kurse vend ka për 2 mijë 447 student, nga të cilët 1 mijë e 237 do të shkollohen nga buxheti shtetëror. Nga Universiteti i Malit të Zi është kumtuar se në konkurs mund të paraqiten kandidatët me studimet themelore me më së paku 180 kredi ECTS nga lëmitë gjegjëse të shkencave apo arteve. Siç thuhet në kumtesë, kandidatët duhet të paraqesin diplomën origjinale të studimeve të përfunduara ose ndonjë vërtetim si dhe dëshminë për njohje aktive të një gjuhe të huaj, thuhet mes tjerash në kumtesë nga UMZ.

 

Kërkojnë kompensim nga QK e MZ për ndërrim të foshnjës

Prindërit e foshnjës e cila kah gjysma e majit me rastin e daljes nga materniteti i është dorëzuar familjes tjetër, dhe pas disa minutash është kthyer në repartin e lindjes kur është vërtetuar gabimi do të kërkojë kompensimin nga Qendra Klinike, ka thënë për Televizionin e Malit të Zi avokati i tyre Ranko Radonjiq. Radonjiq ka deklaruar se nëna e foshnjës për këtë rast është njoftuar kur të hënën ka shkuar në prokurori dhe është vërtetuar se ka marrë thirrjen në cilësinë e dëshmitares në proces, i cili zhvillohet kundër infermieres  e cila ka bërë këtë lëshim. Nga ana e Prokurorisë familja është ftuar që të jap deklaratë në cilësinë e të dëmtuarës në lëndën e cila është duke u zhvilluar kundër infermieres së akuzuar. Të përkujtojmë se fjala është për rastin kur është bërë ndërrimi i foshnjave i shkaktuar nga lëshimi që ka bërë infermierja duke u dhënë prindërve foshnjën e huaj, por ky gabim është korrigjuar pas disa minutave dhe foshnja është kthyer nga parkingu para Qendrës Klinike. Drejtoresha e atëhershme e Qendrës Klinike Zorica Kovaçeviq, në lidhje me këtë rast ka iniciuar padinë penale kundër infermieres në fjalë.

 

REACT në fillim të shtatorit në Guci

Kampi rajonal euroatlantik – REACT do të mbahet prej 3 deri më 8 shtator në Guci. Siç u kumtua nga organizata joqeveritare “Alfa Centar”, ata rikujtuan se me realizimin e kësaj shkolle verore tash 11 vite me radhë, po japin kontributin në arsimimin dhe edukimin e të rinjve në temat e integrimeve evropiane dhe euroatlantike, si dhe të bashkëpunimit rajonal, stabilitetit, ushtrisë, mbrojtjes dhe diplomacisë. Nga “Alfa Centar” thanë se në ftesën e shpallur për pjesëmarrje në këtë kamp janë paraqitur rreth 320 kandidatë nga 12 vende, kurse këshilli i ekspertëve ka zgjedhur 12 kandidatë nga Mali i Zi dhe 55 nga vendet tjera. Gjatë pesë ditëve, siç theksuan, do të realizohen 11 ligjërata, 10 panel diskutime, dy punëtori dhe debate, kurse pjesëmarrësit do të zhvillojnë edhe disa programe sportive dhe kulturore.

 

Ministrat e BE-së do të diskutojnë për Ballkanin Perëndimor

Ministrat e Mbrojtjes dhe të Punëve të Jashtme të Bashkimit Evropian do të mblidhen të enjten dhe të premten në Vjenë për të diskutuar edhe situatën në Ballkanin Perëndimor, me fokus zgjerimin.

Në takimin joformal do të marrin pjesë edhe përfaqësuesit e vendeve kandidate: Shqipërisë, Malit të Zi, Maqedonisë, Serbisë dhe Turqisë, bëri të ditur presidenca austriake e BE-së, transmeton Shërbimi i Ballkanit i Radios Evropa e Lirë. "Diskutimet për Evropën Juglindore do të jenë në përputhje me zhvillimet në muajt e ardhshëm, me fokus zgjerimin", tha presidenca austriake e BE-së. Në takim do të marrë pjesë edhe presidenti i Komitetit të Punëve të Jashtme të Parlamentit Evropian, David McCalister.

 

Pahor ka dy mesazhe për vendet e rajonit që dëshirojnë BE-në

Presidenti i Sllovenisë, Borut Pahor, beson se anëtarët e ardhshëm të BE-së duhet të zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre dypalëshe para pranimit.Ai për Die Presse të Vjenës, me rastin e toneve optimiste që mund të dëgjohen në Forumin Evropian në Alpbach lidhur me dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës, tha se ky optimizëm është i nevojshëm."Ka probleme dhe ato kërkojnë një qasje gjithëpërfshirëse dhe të durueshme", tha Pahor.Ai e konsideron qasjen e drejtë të BE-së ndaj vendeve për të zgjidhur mosmarrëveshjet dypalëshe përpara integrimit."Kam dy mesazhe për vendet e rajonit, e para është se problemet me fqinjët duhet të zgjidhen, e dyta është se është e nevojshme të respektohet marrëveshja," shpjegoi ai.

 

Merkel sërish kundër ndryshimit të kufijve në Ballkan

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, ritheksoi qëndrimin e saj kundër ndryshimit të kufijve aktual në Ballkan, duke nënvizuar se një marrëveshje e mundshme ndërmjet Kosovës dhe Serbisë për ndryshimin e kufirit mund të kishte pasoja në pjesët tjera të rajonit. Ajo i bëri këto komente pas takimit me kryeministrin kroat Andrej Plenkoviç, i cili po ashtu tha se një ndryshim kufijsh në Kosovë mund të ketë pasoja për pjesët tjera të rajonit. Kancelarja Merkel kishte biseduar me telefon me presidentin amerikan, Donald Trump lidhur më ketë çështje. Ajo tha se "i mbështesin përpjekjet për një zgjidhje të përbashkët ndërmjet Kosovës dhe Serbisë". Të premten e kaluar, këshilltari për siguri Kombëtare i presidentit amerikan, Donald Trump, John Bolton, tha se Shtetet e Bashkuara nuk do të përfshihen në idenë për shkëmbimin e territoreve, por nëse palët merren vesh, nuk do të qëndrojnë në rrugë.

 

Jam në koordinim me aleatët strategjikë të Kosovës

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, ka komentuar deklaratat pro dhe kundër dialogut me Serbinë, që janë pjesë e debatit publik në Kosovë. Ai ka thënë se përderisa në njërën anë kemi të gjithë aleatët e lirisë dhe pavarësisë së Kosovës në mbështetje të fuqishme për arritjen e marrëveshjes paqësore me Serbinë, fatkeqësisht në Kosovë kemi një opozitë të ndihmuar nga disa zëra të vetmuar të shoqërisë civile që e konsiderojnë këtë mbështetje si qëllimkeqe për Kosovën. Sipas tij, që nga shpallja e pavarësisë dhe deri më sot, Kosova asnjëherë nuk ka pasur vëmendje më të madhe ndërkombëtare. Duke filluar nga SHBA-ja, Gjermania, Franca, Italia, Anglia dhe pothuajse të gjitha shtetet anëtare të BE-së, janë të përfshira në përpjekjet për arritjen e marrëveshjes paqësore ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.  “Kjo marrëveshje eventuale, e cila është shumë e vështirë të arrihet, qëllim kryesor ka njohjen e Kosovës nga Serbia dhe anëtarësimin tonë në BE, NATO dhe OKB.

 

Jo ndryshimit të kufijve

Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta, u shpreh kundër idesë së rishikimit të kufijve mes Kosovës dhe Serbisë, si pjesë e një marrëveshjeje që do t’i jepte zgjidhje problemeve mes dy vendeve në kuadër të dialogut të ndërmjetësuar nga Bashkimi europian. Në një intervistë për gazetën Albanian Daily News, Meta thekson se “Dialogu Serbi-Kosovë është ndërtuar jo për të ndryshuar realitetin, por për të udhëhequr procesin e pranimit të tij, në emër të paqes e stabilitetit. Ai është parakusht për integrimin evropian të të dy vendeve. Çdo diskutim dhe debat që ndihmon në kuptimin dhe pranimin e këtij realiteti është i mirëpritur, kurse çdo devijim nga ky realitet, përveçse provokon emocione dhe retorika populiste nuk sjell dobi”. Meta vë në dukje se “sovraniteti dhe integriteti territorial i Kosovës është realitet i njohur dhe i pranuar tashmë nga një shumicë bindëse e vendeve anëtare të OKB-së. Kosova është sot anëtare e shumë organizatave ndërkombëtare dhe rajonale”, shprehet Kreu i Shtetit shqiptar. Presidenti shqiptar nënvizon se e ardhmja Serbisë dhe Kosovës është Bashkimi europian.

 

Ideja për shkëmbim të territoreve sjell luftë në Ballkan

Kreu i Iniciativës evropiane për Stabilitet, Gerald Knaus, thotë që diskutimi për lëvizjen e kufijve apo njerëzve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë është i rrezikshëm dhe mund të krijojë konflikte të reja në Ballkan, transmeton Gazeta Express. Në një intervistë për ‘Dnevni Avaz’, Knaus thotë se ideja për shkëmbim territoresh është e rrezikshme për vetë njerëzit që jetojnë në Kosovë dhe Serbi. Knaus thotë se presidenti i Kosovës nuk e di se çfarë po flet dhe se nuk ka mandat nga Kuvendi i Kosovës për të diskutuar rreth shkëmbimit të territoreve. Ai thotë se bisedat rreth temës së shkëmbimit të territoreve me dyer të mbyllura, mund të ketë rezultate të njëjta sikurse Kongresi i Berlinit në shekullin IXX.

 

Haradinaj e nderon Delawien për punën "në mbështetje të Kosovës"

Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, e nderoi sot ambasadorin e Shteteve të Bashkuara në Kosovë, Greg Delawie, me Hartën e Artë të Kosovës. Haradinaj tha se e mori këtë vendim duke e vlerësuar ambasadorin Delawie "për punën e madhe në mbështetjen e agjendës shtetërore të Kosovës". Haradinaj po ashtu tha se Kosova po kalon nëpër procese të rëndësishme politike dhe se ndihma e miqve amerikanë ishte dhe mbetet jetike për Kosovën. Me herët, Shtëpia e Bardhë ka njoftuar për emërimin e diplomatin Philip S. Kosnett nga Virxhinia si ambasador të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Republikën e Kosovës. Kosnett do të zëvendësojë ambasadorin Delawie, i cili shërben në Kosovë qysh në vitin 2015.

 

Ceremoni përkujtimore për Senatorin McCain

Një grup zyrtarësh dhe ish zyrtarësh amerikanë nga i gjithë spektri politik do të marrin pjesë në ceremoninë përkujtimore të së shtunës për Senatorin John McCain, i cili vdiq të shtunën në moshën 81-vjeçare. Në ceremoninë që do të mbahet në Katedralen Kombëtare në Uashington do të flasin ish-Presidentët Barak Obama dhe Xhorxh W. Bush si dhe ish-sekretari i shtetit Henry Kissinger dhe ish senatori Joseph Lieberman. Arkëmorti do të mbahet nga ish-nënpresidenti Joe Biden, ish-sekretari i mbrojtjes William Cohen, ish-kryebashkiaku i Nju Jorkut Michael Bloomberg dhe ish-senatorët Gary Hart, Russ Feingold dhe Phil Gramm. McCain do të varroset të dielën në Akademinë Detare të SHBA në Anapolis të shtetit Merilend, shkolla ku ai kishte studiuar.

 

Trump paralajmëron "dhunë" nëse fitojnë demokratët

Presidenti amerikan, Donald Trump ka paralajmëruar se politikat e tij do të përmbysen “dhunshëm” nëse demokratët do të fitojnë në zgjedhjet kongresiste që mbahen në muajin nëntor në Shtetet e Bashkuara. Ai u ka thënë liderëve evangjelistë se vota është “referendum” për liri të shprehjes dhe religjionit dhe se këto të fundit janë duke u kërcënuar nga “persona të dhunshëm”.Ai u ka bërë thirrje për ndihmë grupeve konservatore kishtare, duke thënë se ata janë vetëm një votë larg “humbjes së çdo gjëje”.  Zgjedhjet për Kongres janë duke u cilësuar si test për popullaritetin e presidentit amerikan.Trump është përballur me publicitet negativ prej kur ish-avokati i tij, Michael Cohen dhe ish-drejtuesi i fushatës së tij, Paul Manafort janë shpallur fajtorë më herët gjatë këtij muaji.

 

Së paku 11 të vrarë nga një sulm në Irak

Një sulmues vetëvrasës sulmoi një postbllok të policisë në perëndim të Irakut, duke vrarë së paku 11 njerëz dhe plagosur 16 të tjerë. Sulmuesi përplasi makinën e mbushur me eksplozivë për një postbllok në qytetin Kain të provincën Anbar, tha kryebashkiaku Ahmed al-Mehlaw. Ai po ashtu tha se postblloku drejtohej bashkërisht nga ushtria dhe nga milicitë shiite që mbështeten nga qeveria. Viktimat përfshijnë personel të sigurisë dhe civilë. Përgjegjësinë për sulmin nuk e ka marrë ende asnjë grup. Iraku ka shpallur fitore kundër grupit militant Shteti Islamik, dhjetorin e kaluar. Megjithatë, anëtarë të tij kanë vazhduar të bëjnë rrëmbime dhe vrasje.

 

Mianmari kundërshton raportin e OKB-së për gjenocid

Zëdhënësi i Qeverisë së Mianmarit, Zaw Htay ka kundërshtuar të mërkurën një raport të hetuesve të Kombeve të Bashkuara, të cilët kanë kërkuar që liderë ushtarakë të akuzohen për gjenocid, duke i cilësuar këto deklarata “akuza të rreme”. Komentet e tij vijnë një ditë pasi një raport i OKB-së, ka bërë thirrje të fuqishme që zyrtarët e Mianmarit të përballen me akuza për gjenocid për shkak të dhunës ndaj myslimanëve Rohingya vitin e kaluar. “Qëndrimi ynë është i qartë dhe dua të them me vendosshmëri se ne nuk pranojnë asnjë të dhënë, të kryer nga Këshilli për të Drejtat të Njeriut”, ka thënë Htay në një intervistë të publikuar nga media shtetërore, transmeton Reuters. Ai ka thënë se Mianmari nuk ka lejuar hetuesit e OKB-së të hyjnë në këtë shtet. “Për këtë arsye ne nuk pranojnë asnjë përfundim të Këshillit”, është shprehur ai. Besohet se rreth 700,000 myslimanë Rohingya kanë ikur nga Mianmari drejt Bangladeshit si pasojë e dhunës ushtarake.

 

Nesër kthjellët dhe nxehtë, deri në 35 gradë

Sot në Mal të Zi po mban mot kryesisht i kthjellët, deri me vranësira të pakta lokale. Frynë erë e lehtë deri e mesme e drejtimeve të ndryshme.

Temperaturat në ora 14 u shënuan: në Podgoricë e Budvë 33 gradë, Herceg Novi 32, Ulqin 31, Tivar 30, Cetinë 29, Nikshiq 28, Bijello Pole 26, Beranë 25, Plavë, Rozhajë e Plevle 24, Kollashin 22 dhe në Zhablak 29 gradë.

Për nesër meteorologët paralajmërojnë mot të kthjellët dhe të nxehtë me zhvillim të vranësirave në orët e pasdites. Do të fryjë erë e lehtë kryesisht e jugut dhe e perëndimit. Temperatura e mëngjesit do të jetë prej 9 deri në 22, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 35 gradë celsius.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/213054/lajmet-29082016.html
Lajmet 28.08.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/212961/lajmet-28082018.html 28.08.2018 ]]> D.Markoviq; Të mos hapen bisedime për obligime të reja

Niveli i besimit në rajon është dukshëm më i madh dhe kryeministrat kuptohen shumë mirë, por nuk duhet hapur bisedimet për obligimet e reja derisa të mos plotësohen obligimet e marra më parë, ka porositur kreu i ekzekutivit të Malit të Zi, Dushko Markoviq.

Ai në takimin joformal të kryeministrave të Ballkanit perëndimorë në Durrës, ka thënë se qëndrimi i Malit të Zi është të mos hapen bisedimet për obligimet e reja derisa të mos plotësohen ato të mëparshmet. Ai ka sqaruar se fjala është për obligimet të cilat janë harmonizuar më parë me BE.

Markoviq, ka theksuar se Mali i Zi, përshëndet marrëveshjen e Maqedonisë dhe Greqisë si dhe dialogun e Prishtinës dhe Beogradit, por konsideron se në fokus duhet të jenë temat ekonomike, në veçanti, plotësimi i obligimeve nga samiti në Trieste dhe Londër.

 

PDS; serbët pjesë e pandashme e Malit të Zi bashkëkohorë 

Interesat e serbëve në Mal të Zi nuk mund të jenë të rrezikuara, sepse serbët janë pjesë e pandashme e Malit të Zi bashkëkohor, kanë porositur nga PDS.

Nga kjo parti, kanë reaguar në deklaratën e funksionarit të Demokracisë së re serbe, Jovan Vuçuroviq, se në atë parti nuk shohin arsye që kryeministri, Dushko Markoviq, të reagoj ashpër në deklaratën e ministrit serb për punë të jashtme, Ivica Daçiq, lidhur me pozitën e serbeve në Mal të Zi.

Daçiq, ka deklaruar se Serbia është e shqetësuar për shkak të një sërë hapash të Podgoricës zyrtare, në të cilët qartë mund të shihet tortura dhe diskriminimi ndaj qytetarëve serb në Mal të Zi. Markoviq është përgjigjur se kjo deklaratë është e pasjellshme dhe se nuk meriton të komentohet. Deputeti i kësaj partie, Nikolla Rakoçeviq, ka pohuar se shkaqet e një fushatë të këtillë janë të shumta, duke shtuar se shkaku më i dhimbshëm për ata që e sulmojnë Malin e Zi është pavarësia e tij, anëtarësimi në NATO dhe qëndrueshmëria ekonomike.

 

NOVA:Nuk shohim ndonjë arsye për deklarata të ashpra të kryeministrit, Markoviq

Në Demokracinë e re serbe, NOVA, sipas fjalëve të përfaqësuesit të saj, nuk shohin ndonjë arsye që kryeministri malazez, Dushko Markoviq të reagoj ashpër dhe në mënyrë të frustuar në deklaratën e ministrit të jashtëm të Serbisë, e kryetar i PSS, Ivica Daçiq.

“Daçiq nuk ka thënë asgjë jashtë asaj që kanë biseduar ai dhe lideri i NOVA-s, Andrija Mandiq, e që më parë e ka deklaruar patriku serb Irinej dhe intelektualët e politikanët e dalluar serb, por”, siç thonë ata, “është e qartë se ishte e rëndësishme që fyerjet në llogari të shefit të diplomacisë serbe të dërgohen pikërisht nga Shqipëria “mike”, thuhet në kumtesën e anëtarit të kryesisë të NOVA-s, Jovan Vuçuroviq.

 

Të formohet grupi punues për Ligjin zgjedhor

Grupi punues për optimizimin e legjislaturës zgjedhore do të duhej të formohet në fillim të seancës vjeshtore të Kuvendit, ka kumtuar deputeti i PDS, Mihaillo Angjushiq, duke shpresuar se pjesë e  këtij trupi do të jenë edhe Demokratët dhe URA.

Ai, ka sqaruar se PDS i ka dërguar Kuvendit iniciativën për formimin e grupit të ri punues për përfundimin e kësaj pune, me qëllim të harmonizimit të plotë të legjislaturës zgjedhore me rekomandimet e ODIHR-it.

Ai konsideron se në kuadër të ardhshëm të punës, të gjithë akterët politik dhe sektori joqeveritar, në bazë të kompromisit të avancojnë ambientin zgjedhorë.

 

Apel qytetarëve të mos shkaktojnë zjarre të reja në ambiente të hapura

Shërbimi për mbrojtjen në kryeqytet ka apeluar në qytetarët që për shkak të keqësimit të kushteve të motit dhe rritja e rrezikut nga shpërthimi i zjarreve ti përmbahen kërkesës për mosndezjen e zjarreve në ambiente të hapura.

Ata kanë apeluar në qytetarët të kërkojnë çfarëdo lloj këshille apo ndihme nga ky shërbim.

Kompetentët po ashtu kanë sqaruar se shkaktimi i zjarreve paraqet shkelje të një sërë ligjesh dhe se të gjitha shërbimet dhe organet kompetente të nivelit lokal apo shtetërorë do të përcjellin gjendjen në terren dhe do të reagojnë në rastet e shkeljes së ligjeve.

 

I.Daçiq: Serbia pa mbështetje që Kosova të mbetet brenda Serbisë

Ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, Ivica Daçiq, deklaroi se Serbisë po i ofrohet rasti historik të marrë diçka nga Kosova për popullin e vet.

“Këtu bëhet fjalë nëse duam të marrim diçka, ose të humbim gjithçka”, deklaroi Daçiq për mjetet e informimit serb.

Tutje, ai shtoi se “ky rast mund edhe të mohohet, por që nuk duhet të paraqitemi krejt të pakuptimtë se askush nuk na mbështet që tërë Kosova të qëndrojë në kuadër të kufijve të Serbisë”, transmeton RTK.

I pyetur nëse di se për çfarë kanë biseduar Donald Trump e kancelarja Merkel për Ballkanin Perëndimor, Daçiq shtoi se vështirë apo e pamundur është që të bisedohet e të mos përmendet Kosova.

“Kjo është tema për të cilën sërish po bisedohet dhe kjo është dëshmi se si kemi korrur sukses që ta ndryshojmë pozicionin e vendeve perëndimore, të cilët theksonin se kjo është çështje e përfunduar”, deklaroi Daçiq.

 

G.Friednan: Kosova dhe Serbia të arrijnë marrëveshje pa ndërmjetësime

Gjeopolitikani amerikan dhe themeluesi i agjencisë “Stratfor”, George Friedman, tha se situata ideale për zgjidhjen e çështjes së Kosovës është që Beogradi dhe Prishtina të arrijnë një marrëveshje të drejtpërdrejtë pa palë të treta.

Sipas tij, për Serbinë është shumë e rëndësishme që ta zgjidhë këtë çështje sa më shpejt që është e mundur dhe “të lëvizë përpara”, tha ai për “Danas”.

Megjithatë, ai tha se problemi për këtë ide është se Kosova dhe Serbia duan të fajësojnë palën e tretë për zgjidhje dhe koncesione të pashmangshme.

Ai ka thënë se Kosova ka pasur rëndësi historike për Shtetet e Bashkuara, dhe se për herë të parë kanë vepruar në mënyrë të pavarur dhe se kjo ka krijuar shqetësim të madh, por theksoi se kjo nuk është çështje më e rëndësishme për Shtetet e Bashkuara, transmeton Klan Kosova.

Friedman tha se dyshon se Amerika do të kundërshtonin çdo ide, duke përfshirë ndryshimin e kufijve nëse kjo çon drejt stabilitetit dhe paqes në rajon.

 

Për hyrje në BE, do të votonin 55% e qytetarëve të Serbisë

Për hyrje në BE në referendum do të votonin 55 për qind të qytetarëve, 21 për qind do të ishin kundër, ndërkohë që 12 për qind e popullatës nuk do të votonin fare, thuhet në njoftimin nga një sondazh të organizuar nga Ministri e Integrimeve Evropiane e Serbisë.

Në njoftoim thueht gjithashtu se mbështetja e qytetarëve ndaj reformave, sikurse në vitet paraprake, mbetet e lartë.

Mbi 68 për qind të qytetarëve serbë mendojnë se për të hyrë në BE janë të domosdoshme reformat që do të përfitonin në radhë të pare qytetarët, transmeton RTKLive.

 

Shkupi, do të kthejë 70 milion euro në bankën e KE

Shteti do të kthejë 70 milionë euro në bankën e Këshillit të Evropës, të cilat ishin dedikuar për projekte për ndërtimin e Qendrës klinike.

Deri më shtator së bashku me këtë institucion dhe ekspertët nga Komisioni Evropian do të filloj për gjetjen e zgjidhje për Qendrën e Klinikës e cila do të japë shërbime shëndetësore të kohës në një vend.

Kjo u tha në seancën e  kuvendit për financim dhe buxhet, nga ministri për financa, Dragan Tevdovski i cili tha se parat do të kthehen pa paguar shteti penalti ose mjete shtesë.

Ai tha se marrëveshja është nënshkruar për 97 milionë euro nga të cilat 70 për Qendrën Klinike në Shkup të cilat do të kthehen, ndërsa 27 milionë euro janë për spitalin klinikë në Shtip, dhe ky projekt do të realizohet.

 

H.Rohani: Teherani do t’i kapërcejë pasojat e sanksioneve amerikane

Presidenti i Iranit, Hassan Rohani, u tha ligjvënësve në Teheran se Republika Islamike do t’i kapërcejë pasojat e sanksioneve amerikane dhe do t’iu dëshmojë “zyrtarëve anti-iranianë në Shtëpinë e Bardhë” se këto masa do të dështojnë të arrijnë qëllimin e tyre.

Rohani u thirr të martën para parlamentit për t’iu përgjigjur pyetjeve për krizën ekonomike, rritjen e çmimeve dhe papunësinë, por megjithatë, ligjvënësit nuk iu bindën përgjigjeve të tij dhe e referuan çështjen në gjyqësor.

"Problemet ekonomike janë kritike, por më e rëndësishme është se shumë njerëz e kanë humbur besimin e tyre në të ardhmen e Republikës Islamike dhe janë në dyshim për fuqinë e saj", tha Rohani në fjalimin e tij të transmetuar drejtpërdrejt në televizion.

"Ne nuk kemi frikë nga Amerika apo nga problemet ekonomike. Ne do t'i tejkalojmë problemet. Dua të siguroj kombin iranian se nuk do të lejojmë që komplotimi i SHBA-së kundër Republikës Islamike të ketë sukses", shtoi Rohani.

SHBA ka ripërtërirë këtë muaj sanksionet kundër Iranit pasi është tërhequr nga marrëveshja bërthamore me Republikën Islamike, në muajin maj./REL

 

Kryeministri i Çekisë, isniston në planin gjithëpprfshirës evropian për migrantët

Kryeministri i Çekisë, Andrej Babis, tha se nevojtitet një plan gjithëpërfshirës veprimi për të ndaluar migrimin e paligjshëm. "Nëse Italia dhe Malta nuk i mirëpresin migrantët, Spanja i mirëpret. Në këtë mënyrë, ne u dërgojmë mesazh atyre se mund të vijnë në Evropë, nga Maroku përmes Spanjës", shkroi Babis në një artikull për gazetën çeke, Dnes."Kjo duhet të ndalojë; në të kundërtën, fluksi i migrantëve nuk do të ndalojë kurrë".

"Planifikoj të diskutoj rreth kësaj me udhëheqësit evropianë", tha Babis, i cili do të vizitojë këtë javë Italinë dhe Maltën.

Vizita e tij në këto dy vende do të përkojë me atë të kryeministrit hungarez, Viktor Orban, i cili po ashtu ka qëndrim të ashpër ndaj migracionit të paligjshëm.

Migrimi është një çështje e nxehtë në Republikën Çeke, vend anëtar i NATO-s dhe i Bashkimit Evropian, i cili ka pranuar vetëm një numër të vogël migrantësh që nga kriza me ta, në vitin 2015.

Babis përsëriti të hënën se Republika Çeke "nuk do të mirëpresë migrantë të paligjshëm".

 

Rusia në përgaitje të stërvijtjeve më të mëdha ushtarake nga viti 1981

Ministri i Mbrojtjes i Rusisë, Sergei Shoigu, tha se vendi i tij do të mbajë muajin e ardhshëm stërvitjet më të mëdha ushtarake qysh në vitin 1981.

Shoigu tha se stërvitjet, të koduara si Vostok 2018, do të zhvillohen në rrethet ushtarake qendrore dhe lindore të Rusisë dhe do të përfshijnë gati 300,000 trupa, mbi 1,000 aeroplanë  dhe të gjitha njësitë ajrore.

"Këto do të jenë stërvitjet më të mëdha në Rusi qysh në vitin 1981", tha Shoigu, transmeton agjencia ruse e lajmeve Interfax.

Njoftimi vjen në kohën kur marrëdhëniet midis Moskës dhe Perëndimit janë tensionuar rëndë, për shkak të aneksimit të gadishullit ukrainas të Krimesë nga Rusia në vitin 2014, rolit të saj në luftërat në Siri dhe në lindje të Ukrainës, si dhe përfshirjes së saj të dyshuar në zgjedhjet në SHBA dhe Evropë.

 

Edhe sivjet aksioni i dhurimit të gjakut në Tuz, këtë vit në nderim të dr Lukë Gjokajt

Klubi i Dhuruesve të Gjakut në Tuz, ka organizuar edhe sivjet aksionin vjetor të dhurimit vullnetarë të gjakut. Këtë vit, aksioni u organizua në shenjë respekti dhe nderimi për veprimtarinë humane disavjeçare të mjekut të shquar të Malësisë, Dr. Lukë Gjokajt, në katër-vjetorin e ndarjes së tij nga jeta.

Ky aksion u zhvillua në ambientet e QKI “Malësia”, në Tuz, ku as këtë herë interesimi për të dhuruar gjak dhe për t’u solidarizuar me njerëzit në nevojë, nuk mungoi edhe pse mbase jo në masën e duhur.                                                                                                                                        Kryetari i Klubit të Dhuruesve të Gjakut në Tuz, Nua Gojçaj, i tha gazetës “Koha Javore”, se aksionet e tilla janë të mirëseardhura, aq më tepër kur kanë si qëllim përkujtimin e një humanisti të dalluar i cili dha kontribut të madh në Malësi për njerëzit në nevojë.“Dr. Lukë Gjokaj, ka qenë një humanist i rrallë  andaj e pamë të arsyeshme  që në shenjë përkujtimi dhe nderimi për veprën e tij, të organizojmë një aksion të tillë, i cili padyshim se është një gjë humane që ndihmon të gjithë ata që janë në nevojë për gjak”, theksoi Gojçaj. Aksioni i Klubit të “Dhuruesve të Gjakut”,  nga Tuzi, organizohet një herë në vit, për të përkujtuar bashkëqytetarët në këtë vepër humane ndaj të gjithë atyre që kanë nevojë.

Senad Gilaj, gazetar

 

Nesër, mot kryesisht me diell

Në viset jugore të Malit të Zi mban mot kryesisht me diell, kurse në veri me vranësira mesatare deri plotësisht i vranët por i thatë.

Frynë  erë e dobët deri mesatare veriore dhe veriperëndimore.

Temperaturat në orën 14: Budvë 33 gradë, Podgoricë, Ulqin e H. Novi 32, Tivar 30, Petrovac 29, Cetinë 28, Nikshiq 25, Plluzhinë e Plavë 21, Beranë, Shavnik e B. Pole 20, Andrijevicë 19, Plevle e Kollashin 18, Rozhajë 16 dhe në Zhablak 14 gradë.

Meteorologët për nesër parashohin mot kryesisht me diell.

Do të fryjë erë e dobët deri mesatare nga drejtimet e ndryshme. Temperatura e mëngjesit do të jetë prej 10 deri në 23, kurse më e larta e ditës prej 22 deri në 35 g.c.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/212961/lajmet-28082018.html
Lajmet 27.08.2018 http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/212862/lajmet-27082018.html 27.08.2018 ]]> Markoviq me lideret e EJL në Durrës

Kryeministri i Malit të Zi Dushko Markoviq ka deklaruar se duhet bërë çështë e mundur që gjeneratat e reja të qëndrojnë në Ballkanin perëndimorë. Markoviq këtë e deklaruar në takimin joformal të kryeministrave të gjashtë shteteve të Ballkanit perëndimorë që është duke u mbajtur në Durrës. Mali i Zi fuqishëm qëndron pas iniciativës së vet të formimit të Institutit ndërkombëtar për teknologjitë përmbajtësore në rajonin e Evropës juglindore sepse ajo mund të jetë me vlerë të madhe për krejt rajonin, për personat e rinj dhe për vendet e reja të punës, është shpreh Markoviq. Kryeministri ka theksuar gjithashtu se do të duhej të shkojmë drejt formimit të Fondit garantues si propozim i UE dhe të fillojnë aktivitetet për mbështetjen e fillestarëve në biznes për financimin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme. Markoviq ka kumtuar gjithashtu se Mali i Zi përshëndet marrëveshjen e Maqedonisë dhe Greqisë dhe se fuqishëm përkrah dialogun e Prishtinës dhe Beogradit. Ai potencoi gjithashtu se në fokus të takimit të sotëm duhet të jenë tema ekonomike dhe obligimet e marra, ka theksuar kryeministri malazez.  

Kollashini sot feston ditën e komunës

Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq ka uruar udhëheqësin dhe qytetarët e Kollashinit, 28 gushtin, ditën e kësaj komune. Në urim mes tjerash thuhet se tradita e luftës për liri dhe ideja e saj antifashiste që e kultivon Kollashini, kanë pozicionuar këtë qytet në piedestalin historik të lirisë malazeze. Në këto themele, sot qytetarët e Kollashinit njohin rëndësinë e përkatësisë së përhershme bashkëkohore të Malit të Zi për të mirat evropiane dhe euroatlantike, me çgjë hapet mundësia për fokusimin e zhvillimit stabil ekonomik dhe arritjen e standardit të lartë jetësorë të njerëzve tanë, në një të ardhme të afërt, ka theksuar Gjukanoviq. Poashtu edhe Kryetari i Kuvendit të Malit të Zi, Ivan Brajoviq duke uruar udhëheqjen dhe qytetarët e Kollashinit është shpreh se ky vend dhe natyra e tij paraqesin potencial shumë të madh për personat dhe bashkësitë e shumta, para se gjithash në planin bujqësorë dhe atë turistik.  Bjeshkët e Malit të Zi dhe rajonet siç është Kollashini, vazhdimisht kanë rezistuar dhe nuk janë pajtuar që të jenë nën forcat okupuese, por çdo herë kanë rezistuar dhe kanë përhapur vizionin dhe kanë qenë të njohur si paradigëm përparimtare dhe çlirimtare në Mal të Zi, dhe më gjerë, thuhet mes tjerash edhe në këtë urim të Brajoviq.

Prokuroria nuk po bënë sa duhet për krimet e luftë

Prokuroria shtetërore në vend që në mënyrë proaktive të zbatojë hetuesitë dhe të ngrisë aktakuza për çështje të krimeve të luftës, është ndaluar në strategjitë, ka vlerësuar Drejtori ekzekutiv i Lëvizjes qytetare URA, Zoran Mikiq. Ai ka deklaruar poashtu se edhe pse Prokurori shtetëror Ivica Stankoviq dhe Kryetarja e Gjyqit suprem, Vesna Medenica, disa herë kanë potencuar se prioritare janë lëndët që kanë të bëjnë me krimet e luftës, megjithatë shteti nuk ka bërë asgjë të re për zgjidhjen e kësaj çështje. Shteti ka paguar disa miliona euro si dëmshpërblim dhe kompensim për dëmet jomateriale të viktimave të krimeve të luftës dhe familjeve të tyre, por Prokuroria nuk ka bërë pothuajse asgjë lidhur me përgjegjësinë  dhe individualizimin e  fajit për krime të luftës, pa marrë parasysh në vërejtjet e shumta në Raportin vjetor të UE dhe kritikave të bashkësisë ndërkombëtare, ka thënë Mikiq.

Duhet të formohet Këshilli i përkohshëm parlamentarë

Në Kuvend në vend të Grupit punues do të duhej të formohej Këshilli i përkohshëm parlamentarë për hartimin e legjislacionit të ri zgjedhor dhe përcjelljes në vazhdim të tij, me qëllim të definimit të qartë, të mënyrës së punës dhe përgjegjësive, konsideron deputeti i pavarur, Aleksandër Damjanoviq. Ai ka deklaruar se modaliteti ekzistues zgjedhor proporcional me listat e mbyllura dhe formulën e Dontit, janë rregulla të duhura për financimin e subjekteve politike dhe fushatave zgjedhore, duke kyçur edhe rregullat që kanë të bëjnë me vendbanimin dhe regjistrin zgjedhor në funksion të ngrirjes së marrëdhënieve politike të pushtetit dhe opozitës për më shumë se 20 vjet. Kështu çdo bisedë për ndryshimin e legjislacionit zgjedhor dhe mënyrën e zbatimit të tij, duhet në fillim të definohet me ndryshimin e modalitetit zgjedhor në drejtim të listave të hapura, kombinimeve të mundshme dhe modalitetit proporcional dhe atij shumicë zgjedhor, me mundësinë e kandidimeve individuale, çka edhe është me rekomandime kushtetuese, ka deklaruar Damjanoviq për agjencinë Mina.  

Tre oficer të UMZ në Zagreb

Përfaqësuesit e Ushtrisë së Malit të Zi, Zoran Vukadinoviq, Milladin Çoguriq dhe Igor Koraq, do të dërgohen në shkollimin njëvjeçar në Shkollën ushtarake, “Franjo Tugjman” në Zagreb. Këta persona, siç është kumtuar nga Ministria e mbrojtjes, i ka pranuar Kryeshefi i Shtabit të përgjithshëm të Ushtrisë së Malit të Zi, Dragutin Dakiq. Dakiq, siç thuhet, ka potencuar me këtë rast rëndësinë e shkollimit dhe përgatitjet e oficerëve dhe nënoficerëve të Ushtrisë së Malit të Zi në shkollat dhe akademitë e jashtme ushtarake. Vukadinoviq, Çoguriq dhe Koraq kanë shprehur me këtë rast mirënjohje për besimin që u është treguar dhe kanë theksuar se do të përfaqësojnë Malin e Zi dhe Ushtrinë e këtij vendi me praktikat më të mira dhe të ndershme të Ushtrisë dhe ftesës ushtarake,thuhet në kumtesë. 

Ftohet UE të shqyrtojnë legjislacionin zgjedhor

Përfaqësuesit e grupit të qytetarëve dhe aksionit qytetar të Budvës, Sasha Mijoviq dhe Bozhidar Vujiçiq kanë ftuar delegacionin e UE në Mal të Zi që në mënyrë më aktive të kyçen në pengimin e keqpërdorimeve gjatë procesit zgjedhor,, dhe të ndihmojnë në demokratizimin e përgjithshëm të shoqërisë. Ata janë takuar me përfaqësuesit e sektorit për sistemin politik të delegacionit të UE në Mal të Zi, të cilët siç kanë deklaruar i kanë njoftuar me sistemin e mosrespektimit të drejtës zgjedhore.

Korrigjimi i kufijve e fshin Kosovën nga Kushtetuta e Serbisë

Nënshkrimi i një dokumenti juridikisht obligues me Kosovën, për Serbinë do të nënkuptonte edhe ndryshimin e Kushtetutës së saj, vlerësojnë njohës të zhvillimeve politike dhe ekspertë të çështjeve juridike. Pavarësisht nga kjo, në Qeverinë e Serbisë, në Zyrën për Kosovën të kësaj qeverie e as në Kuvendin e Serbisë, nuk ka informacione se dikush po merret me këtë çështje. Ministria e Drejtësisë e Serbisë, përmes një deklarate me shkrim për Radion Evropa e Lirë, ka thënë se ajo merret ekskluzivisht me amendamentet kushtetuese që ndërlidhen me gjyqësorin. Nga Qeveria e Serbisë është thënë për Radion Evropa e Lirë se askush nuk është duke u marrë me ndryshimin e Kushtetutës  në lidhje me Kosovën, ndërkohë që Zyra për Kosovën e Qeverisë së Serbisë, nuk është përgjigjur fare. Edhe më tej, në fjalorin zyrtar të zyrtarëve serbë, Kosova është “krahina jugore serbe”, ndonëse, faktikisht, nuk është e tillë gati se tash e dy dekada.

Thaçi e Vuçiq kërkojnë ndihmën e ndërkombëtarëve për korrigjim të kufirit

Arritja e marrëveshjes për normalizimin e raporteve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, ka dominuar debatet në Forumin Evropian në Alpbach të Austrisë. Presidentët e Kosovës dhe Serbisë, Hashim Thaçi dhe Aleksandar Vuçiq kanë elaboruar në pika të shkurta idenë që marrëveshja të përfshijë edhe korrigjimin e kufirit. Në shumë raste, Thaçi e Vuçiq e kanë trajtuar këtë fazë të dialogut më tepër si dialog për arritjen e marrëveshjes shqiptaro – serbe, si dy popujt më të mëdhenj të Ballkanit.Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi tha gjatë konferencës përmbyllëse në Alpbach se tani kur procesi i dialogut është në finale, Prishtina dhe Beogradi kanë nevojë për ndihmën e të gjithëve, Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Sipas presidentit Thaçi, pa arritjen e një marrëveshjeje, Kosova dhe Serbia do ta bllokojnë njëra-tjetrën në “rrugën drejt BE-së dhe rajoni do të vuajë nga rreziku i jostabilitetit”. Ndërkaq, presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha se nuk mund të ketë marrëveshje, nëse palët nuk pajtohet për çdo gjë. “Unë nuk mund të them se jemi afër ose nuk jemi afër një marrëveshjeje të mundshme sepse për asgjë nuk pajtohemi, nëse nuk pajtohemi për çdo gjë”, tha Vuçiq.

Maqedonia përgatitet për referendum

Fushata për referendum për Marrëveshjen për emrin me Greqinë, të cilën do ta udhëheqë Parlamenti i Maqedonisë, do të kushtojë 1 milion e 300 mijë euro. Por, ende nuk është bërë e ditur se cilat aktivitete do të mbulohen me këto mjete. Në referendum, qytetarët e Maqedonisë duhet të deklarohen se janë pro ose kundër “anëtarësimit të Maqedonisë në NATO dhe BE me pranimin e Marrëveshjes mes Maqedonisë dhe Greqinë”.Partitë politike kanë afat deri të hënën që të deklarohen se a do të përfshihen në fushatën për referendumin, i cili është caktuar të mbahet më 30 shtator. Njohësit e çështjeve politike për Radion Evropa e Lirë vlerësojnë se pavarësisht se referendumi ka karakter konsultativ, kalimi i pragut të daljes në referendum, përkatësisht dalja mbi 50 të trupit elektoral, legjitimon marrëveshjen e njohur si Marrëveshja e Prespës mes Maqedonisë dhe Greqisë.

Opozita shqiptare mbështet referendumin, por ka kushte

Opozita shqiptare në Maqedonia do të mbështesë referendumin e 30 shtatorit për Marrëveshjen për emrin me Greqinë, por ka vendosur edhe disa kushte për rregullimin e raporteve shqiptaro-maqedonase, apo për zgjidhjen e statusit të gjuhës shqipe e cila në Kushtetutë përcaktohen si gjuhë që e flasin 20 për qind të popullatës së përgjithshme të Maqedonisë, por edhe çështje tjera si ajo e dokumenteve të udhëtimit, në të cilat me zbatimin e marrëveshjes shqiptarët do të shkruhen si maqedonas që jetojnë në Maqedoninë e Veriut. “Pala maqedonase ka pasur të drejtë të flasë për gjuhën dhe identitetin e tyre, por edhe për rregullimin shtetëror. Ne i përshëndesim marrëveshjet që Qeveria i ka arritur me Bullgarinë, me vërejtjet që i kemi edhe me Greqinë, por Qeverisë i mungon edhe një marrëveshje shumë më e rëndësishme dhe kjo është marrëveshja e brendshme ndërmjet dy komuniteteve më të mëdha në Maqedoni, shqiptarëve dhe maqedonasve”. “Në kuadër të frymës pro-evropiane, ftojmë aktorët politikë shqiptarë dhe maqedonas, që të ulemi dhe të sjellim edhe këtë marrëveshje. Në kuadër të ndryshimeve kushtetuese, Aleanca për Shqiptarët do të intervenojë dhe do të insistojë fuqishëm, në mënyrë që të ketë barazi qytetare në Maqedoni, pa pasur njëra më shumë sovranitet, se tjetra me qëllim të ndërtimit të shtetit të së drejtës”, ka deklaruar kryetari i Aleancës për  Shqiptarët  Ziadin Sela duke i dhënë mbështetje inkuadrimit të Maqedonisë në NATO dhe Bashkimin Evropian, si një nga prioritetet e qytetarëve të Maqedonisë, por duke kërkuar njëkohësisht edhe takim të liderëve të partive shqiptare për të biseduar mbi marrëveshjen e arritur mes tyre, të njohura si “Platforma e Tiranë”.

Macron kërkon projekt të ri të mbrojtjes së Evropës

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, bëri thirrje për një projekt të ri të mbrojtjes së Evropës, duke thënë se siguria e kontinentit nuk duhet të mbështetet aq shumë në Shtetet e Bashkuara."Duhet t'i përmbushim përgjegjësitë tona dhe të garantojmë sigurinë tonë, e në këtë mënyrë edhe sovranitetin evropian", tha Macron në një fjalim para ambasadorëve francezë në Paris. Ai shtoi se bisedimet për bashkëpunimin në mbrojtje duhet të zgjerohen te të gjitha shtetet evropiane dhe Rusia. Që nga zgjedhja president në maj të vitit 2017, Macron ka bërë thirrje për një Bashkim Evropian më të integruar, me një buxhet të përbashkët të mbrojtjes dhe doktrinë të sigurisë. Në nëntor, vendet evropiane kanë nisur një epokë të re në bashkëpunimin në mbrojtje, me një program të investimeve të përbashkëta ushtarake dhe zhvillim të projekteve që synojnë të ndihmojnë BE-në të përballet me sfidat e sigurisë. Njëzetetre prej 28 vendeve anëtare të BE-së e kanë nënshkruar programin, i njohur si Bashkëpunimi i Përhershëm i Strukturuar, ose PESCO.

Vietnami: McCain ka ndihmuar “në shërimin e plagëve të luftës“

Senatori american John Mc Cain, ish i burgosur gjatë luftës në Vietnam dhe kandidat për president të SHBA-së më 2008, ka vdekur të shtunën në moshën 81 vjeçare. Senatori amerikan, John McCain ka qenë “simbol i gjeneratës”, i cili ka ndihmuar në “shërimin e plagëve të luftës”, duke shtyrë përpara idenë e normalizimit të marrëdhënieve me Vietnamin, ka thënë sot ministri i Jashtëm i këtij shteti  Pham Binh Minh, transmeton Reuters. “Për Qeverinë e Vietnamit dhe popullin e tij, Senatori McCain ka qenë simbol i senatorëve të gjeneratës së tij dhe të veteranëve në luftës në Vietnam”, ka shkruar Minh në librin e ngushëllimeve në ambasadën amerikane në Hanoi. “Ka qenë ai, i cili ka drejtuar shërimin e plagëve të luftës dhe normalizimin e partneritetet Vietnam-SHBA”, është shprehur Minh. McCain ka qenë një nga zërat më të fuqishëm për normalizimin e marrëdhënieve në mes të Uashingtonit dhe ish-armikut të SHBA-së, Vietnamit.

OKB: Ushtria e Mianmarit “duhet të përballet me akuza për gjenocid“

Një raport i Kombeve të Bashkuara ka thënë se figurat e larta ushtarake në Mianmar duhet të hetohen për gjenocidin e kryer në shtetin Rakhine dhe për krime tjera kundër njerëzimit në zonat tjera. Raporti, i bazuar në qindra intervista, është dënimi më i fuqishëm nga OKB-ja për dhunë kundër myslimanëve Rohingya. Taktikat e ushtrisë janë “joproporcionale ndaj kërcënimeve aktuale të sigurisë”, thuhet në të gjetura. Aty përmendet se gjashtë figura të larta ushtarake duhet të përballen me gjykim. Raporti është tejet kritik edhe për lideren de fakto të Mianmarit, Aung San Suu Kyi, për dështim të intervenimit në mënyrë që të ndalet dhuna.Në raport bëhet thirrje që rasti të dërgohet në Gjykatën Penale Ndërkombëtare të Drejtësisë. Qeveria në anën tjetër ka thënë vazhdimisht se operacionet e saj kanë shënjestruar militantët apo kërcënimet nga kryengritësit.“Nevoja ushtarake nuk do të justifikonte kurrë vrasjet pa dallim, dhunimin e grave, sulmimin e fëmijëve dhe djegien e fshatrave”, është thënë në raport.

Irani ngre padi kundër sanksioneve të SHBA-së në GJND

Irani ka kërkuar nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) të urdhërojë Shtetet e Bashkuara për të hequr sanksionet e vëna nga administrata e presidentit amerikan, Donald Trump, duke u bazuar në një Traktat të disa dekadave më parë të miqësisë në mes të Uashingtonit dhe Teheranit. Ligjvënësit iranianë do të prezantojnë rastin e tyre sot para kësaj Gjykate, duke thënë se sanksionet shkelin Traktatin e vitit 1955 të nënshkruar nga Shtetet e Bashkuara dhe Irani. Në këtë Traktat bëhet thirrje për “marrëdhënie miqësore” në mes të dy shteteve, inkurajohet tregti e përbashkët, invesime dhe marrëdhënie të rregullta diplomatike. Pakti i vitit 1955 është nënshkruar në kohën e marrëdhënieve të ngushta në mes të Uashingtonit dhe Teheranit, shumë kohë para se të ndodhte Revolucioni Islamik i vitit 1979, që ka rezultuar me dekada armiqësie në mes të dy palëve. Shtetet e Bashkuara pritet që zyrtarisht të përgjigjen në gjykatë më 28 gusht. Zyrtarët amerikanë ende nuk kanë nisur një koment publik lidhur me padinë, mirëpo avokatët pritet të argumentojnë se gjykata e Kombeve të Bashkuara nuk ka juridiksion në këtë konflikt. Ata po ashtu pritet të deklarojnë se Traktati nuk është më i vlefshëm dhe se sanksionet nuk shkelin parimet e tij në asnjë rast. Seancat pritet të zgjasin katër ditë dhe vendiminga Gjykata të publikohet brenda muajit.

Drejtime të reja dhe të nevojshme në gjimnazin “25 Maji”

Paralajmërimet  nga drejtoria e përgjithshëm për arsim, respektivisht  Ministria e arsimit, se në vitin e ardhshëm shkollor 2018/19, në shkollën e mesme “25 maji”, në Tuz, do të hapen dy drejtime të reja profesionale, i kanë gëzuar nxënësit e këtushëm pasi edhe në të kaluarën në këtë shkollë janë realizua projekte të ngjashme.  Duke u nisur nga fakti se kërkesat dhe nevojat e sotme të tregut të punës janë gjithnjë e më konkrete për kuadro të kualifikuar dhe të përgatitur për procesin e punës, edhe krijimi i parakushteve në përgatitjen e nxënësve gjatë shkollimit të mesëm përkon me nevojat e kohës dhe të rrjedhave aktuale të punës. Sidomos, nga fusha e turizmit, tregtisë dhe në fushën e shërbimeve. Andaj, paralajmërimi për hapjen e këtyre dy profileve, turizëm dhe në tregti, konkretisht në sektorin e shitjes, janë sinjale të mira, jo vetëm në përmbushjen e kërkesave të tregut të punës por, në radhë të parë, në zbutjen e problemit të papunësisë në këto hapësira, pasi ky është njëri ndër problemet më jetike sidomos për popullatën e re, kudo qoftë. Aq më parë, pasi pikërisht në këto hapësira, shkalla e papunësisë është  tepër e madhe krahasuar me numrin e  përgjithshëm të banorëve.   Urojmë që drejtimet e paralajmëruara profesionale të arrijnë në misionin e tyre në përgatitjen e kuadrove të duhur në profilet e nevojshme profesionale, për të gjithë ata që dëshirojnë të përcaktohen për këto lloj profesionesh. Aq më parë, pasi shkolla e mesme në Tuz, ka një përvojë të duhur në këtë drejtim, me kapacitete të duhura jo vetëm kadrovike por edhe të hapësirës së nevojshme brenda kësaj shkolle. Andaj, të punësuarit dhe drejtuesit e këtij institucioni edukativo-arsimor, e presin të përgatitur jetësimin e kësaj ideje në realizimin e drejtimeve të lartë përmendura.

Gjokë Dukaj, gazetar i RMZ

Nesër mbrëma, “Art Club”-i përuron librin e Haxhi Zenelit, “Me këngë nga vendlindja në Amerikë”

Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” do të organizojë nesër mbrëma përurimin e librit “Me këngë nga vendlindja në Amerikë” të autorit Haxhi Zeneli. Në libër autori, i cili vetë është këngëtar popullor, trajton rëndësinë e artit dhe muzikës në ruajtjen e ekzistencës së popullit shqiptar në Anën e Malit, Ulqin dhe në trevat tjera shqiptare në Mal të Zi.

Ai flet për kontributin e posaçëm të disa këngëtarëve dhe shoqërive kulturore artistike, në vendlindje e më pas në diasporën shqiptare në SHBA, për ruajtjen e folklorit burimor dhe traditave kulturore kombëtare. Duke qenë vetë protagonist i disa ngjarjeve në të kaluarën, ai pasqyron po ashtu përjetimet e veta dhe të shokëve të tij mbi këto ngjarje. Një pjesë të veçantë të librit e zënë këngët e dasmave në Anë të Malit dhe disa këngë popullore sipas ahengut shkodran, të cilat Zeneli i këndon me pasion.

E gjithë kjo punë dhe angazhim i tij, siç thotë autori në hyrje të librit, ka për qëllim përkujdesën ndaj artit dhe kulturës kombëtare. Redaktor i librit është dr. Nail Draga, recensentë Isa Alibali dhe Ali Salaj, lektor Sabri Halili, redaktor teknik Gazmend Çitaku, kurse kopertina është punuar nga piktori Agron Ujkashi. Libri është shtypur në shtypshkronjën IVPE në Cetinë e që është edhe libri i tij i parë. Përurimi do të bëhet pra nesër mbrëma, me 28 gusht 2018, ora 20.00, në kompleksin “Lamiga” në Krythë.

Senad Gilaj, gazetar

Nesër mot kryesisht i kthjellët dhe i thatë

Sot në Mal të Zi po mban mot kryesisht i vranët, vende vende me reshje të dobëta të shiut. fryn erë e dobët deri mesatare, vende vende deri e fortë, nga drejtimet e veriut dhe verilindjes. Temperaturat në orën 14 u shënuan: në H. Novi 30 gradë, Podgoricë 29, Tivar, Ulqin, Budvë e Petrovac 27, Cetinë 25, Nikshiq 20, Shavnik 19, Plluzhinë e Plavë 18, Beranë, B. Pole e Andrijevicë 17, Kollashin 16, Plevle e Rozhajë 15 dhe në Zhablak 12 gradë.

Për nesër meteorologët paralajmërojnë mot kryesisht me diell dhe i thatë. Do të fryjë erë e dobët deri mesatare, vende vende deri e fortë nga drejtimet e veriut dhe verilindjes. Temperatura e mëngjesit do të sillet prej 9 deri në 22, kurse më e larta e ditës prej 18 deri në 34 gradë celsius.

]]>
Lajmet http://www.rtcg.me/shqip/lajmet/212862/lajmet-27082018.html