Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 04. 2013. 22:24 >> 22:26

FUDBAL I POLITIKA

Diktatori donijeli titulu Italiji i Argentini

Diktatorski režimi pomogli su Argentini 1978. i Italiji 1934. da osvoje titule prvaka svijeta u fudbalu, rečeno je na konferenciji posvećenoj istoriji šampionata svijeta.

Sudeći po zaključcima simpozijuma čija je tema glasila "Značaj i uticaj prvenstava svijeta", trijumf Argentine 1978. i Italije 1934. bili su proizvod uticaja tadašnjih vojnih režima koji su bili na vlasti u tim zemljama.

Italijanski pisac Marko Impilja rekao je za da se radi o "staroj, dobroj priči - sport i politika su braća i ponekad je sport pod uticajem starijeg brata".

Impilja je predstavio dokument u kojem se tvrdi da je fašistički lider Italije tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka Benito Musolini uticao na suđenje tokom šampionata, što je doprinijelo pobjedi Italije.

Izraelski profesor južnoameričke istorije Ranan Rajn rekao je da je "sto odsto ubijeđen da je argentinska vojna hunta uticala na pobjedu od 6:0 nad Peruo

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније