Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 09. 2015. 15:02 >> 14:50

U PLAVU

Kamp za osobe sa intelektualnim smetnjama

NVO “Specijalna Olimpijada” u okviru prekograničnog projekta “Pruži mi šansu” koji sprovodi zajedno sa partnerom iz BiH, Udruženjem za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce”, organizuje fudbalski kamp za djecu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i teškoćama, koji će se održati u Plavu, od 25.septembra do 1. oktobra.

"Uvođenje inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori ne prati obuka stručnog kadra u sprovođenju sportskih aktivnosti za djecu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i teškoćama a samim tim oni su u velikoj mjeri isključeni iz sportskih aktivnosti", saopšteno je iz NVO “Specijalna Olimpijada”.

Cilj kampa je, kako su pojasnili, da obezbijedi prostor i mogućnost za učesnike za društveni angažman koji može da razvije svijest o različitosti i da utiče na rušenje barijera, kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u lokalnim zajednicama, a samim tim i na državnom nivou. Cilj je, takođe, povećanje nivoa znanja učesnika kroz realizaciju praktičnih sportskih vještina.

"Kroz sportski kamp će se izgraditi kapaciteti, naročito kada su u pitanju volonteri koji će biti uključeni kroz kamp i biti jedni od promotera sportske inkluzije, s obzirom da je volontiranje u sportu jedan od glavnih oblika volontiranja i ima visoku društvenu i ekonomsku vrednost", navodi se u saopštenju.

U okviru 14-omjesečnog projekta „Pruži mi šansu”, planirani su dvodnevni seminari u 10 opština (5 u Crnoj Gori i 5 u Bosni i Hercegovini), 4 sedmodnevna kampa (dva u Crnoj Gori i dva u Bosni i Hercegovini) i 2 sportska takmičenja.

"Navedene aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti svih građana i institucija o sportu, kao sredstvu za doprinos boljem učešću i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama, jačanje kapaciteta i umrežavanje organizacija i institucija radi unapređenja socijalne uključenosti osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama kroz sportske aktivnosti, stvaranje okruženja u kome mladi mogu da uče jedni o drugima i prevaziđu prepreke i barijere koje tradicionalno sprečavaju potpuno uključivanje osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u školama, univerzitetima, sportskim klubovima i društvu u cjelini", saopšteno je.

Ukupna vrijednost projekta je blizu 112 hiljada eura (111,981,08€, a iznos EU granta namijenjen Crnoj Gori je 94,946.30€) iz Instrumenta za predpristupnu pomoć prekograničnog programa BiH-CG (IPA CBC BiH-MNE), od čega Evropska unija finansira 84,79 odsto. Preostalih 15,21 odsto obezbijeđeni su od strane potpisnika ugovora “Specijalna Olimpijada” iz Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније