Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta

28. 10. 2015. 18:26 >> 18:14

MUNDIJAL 2018.

O domaćinstvu Rusije odlučeno prije glasanja

Suspendovani predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater rekao je danas da je odluka da se Rusiji dodijeli Svjetsko prvenstvo 2018. godine donijeta prije glasanja.

Blater je agenciji Tas rekao da se znalo da će Mundijal 2018. godine biti dodijeljen Rusiji, a da će 2022. godine SAD biti domaćin, sve dok predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini nije odlučio da podrži Katar, kome je kasnije i dodijeljen turnir 2022. godine.

Blater nije objasnio ko je odlučio da se prije glasanja domaćinstvo dodijeli Rusiji, ali je naveo da su krizu u Fifi izazvali Engleska i SAD, koje je nazvao "lošim gubitnicima", zbog njihovih neuspješnih kandidatura.

"Mi smo 2010. godine razgovarali o Svjetskom prvenstvu, a onda smo vodili duplu raspravu. Za 2018. godinu smo se dogovorili da to bude Rusija, pošto ona nikad nije bila domaćin, niti iko iz istočne Evrope, a da se četiri godine kasnije vratimo u Ameriku. Tako bismo imali Svjetsko prvenstvo u dvije najmoćnije zemlje", rekao je Blater.

"Sve je bilo dobro do trenutka kada je (francuski predsjednik Nikola) Sarkozi došao na sastanak sa princem Katara, koji je sada vladar Katara. Poslije ručka sa Platinijem, Sarkozi je rekao da bi bilo dobro da Svjetsko prvenstvo bude u Kataru i to je promijenilo obrazac. Da je Mundijal dodijeljen SAD, sada bismo samo pričali o predstojećem divnom turniru u Rusiji, a ne o problemima u Fifi", dodao je on.

Protiv Blatera je pokrenuta krivična istraga zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara predsjedniku Uefa Mišelu Platiniju, ali i zbog potpisivanja štetnog ugovora Fifu, vezano za prodaju televizijskih prava i suspendovan je na 90 dana.

On je krajem maja dobio peti predsjednički mandat, ali je četiri dana kasnije podnio ostavku zbog velikog pritiska javnosti poslije hapšenja visokih zvaničnika Fife u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Blater je naveo da ne postoji mogućnost da Rusija izgubi domaćinstvo Mundijala.

"Ne, nikada ne gubite Svjetsko prvenstvo. Neće biti promjene", rekao je Blater.

Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o kandidaturama za Svjetsko prvenstvo 2018. i 2022. godine zbog sumnji na korupciju i kupovinu glasova.

Povodom kritika iz Engleske, Blater je rekao da su Englezi "loši gubitnici".

"U Velikoj Britaniji imaju divnu igru, uveli su fer-plej. Ali, imali smo samo jedan glas za Englesku. Bili su izbačeni poslije prvog kruga glasanja. Niko nije želio Englesku", rekao je Blater.

 

Bivši čelnik Fife Marin pristao na izručenje

Bivši predsjednik Fudbalskog saveza Brazila Hose Marija Marin pristao je danas na izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravde.

Marin je bio među sedmoricom bivših čelnika Fife koji su uhapšeni u maju u Cirihu u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svjetskom fudbalu.

On je optužen da je uzeo mito vezano za marketinška prava, a sve do danas se protivio izručenju.

Osim Marina i bivši potpredsjednik Fife Džerfi Veb je pristao na izručenje u SAD, a petorica preostalih se protive izručenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније