Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Anadolija ]

13. 11. 2015. 12:20 >> 12:08

IRSKA OSLABLJENA

BiH za istorijski plasman na EURO

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20 sati i 45 minuta na zeničkom stadionu „Bilino polje“ tražiće trijumf nad oslabljenim sastavom Republike Irske u prvoj utakmici baraža za EURO 2016.

 

Selektor BiH Mehmed Baždarević, prvi put od kada je sjeo na klupu BiH našao se na slatkim mukama. Na raspolaganju ima sve igrače, izuzev suspendovanog Muhameda Bešića.

Velika većina bh. reprezentativaca u posljednje vrijeme odlično igra u svojim klubovima. Atmosfera u nacionalnom timu je perfektna. U ekipi vlada optimizam, ne i euforija, analizira novinar Agencije Anadolija.

„Respektujemo Irce, ali ih se ne plašimo. Nedostaju im neki igrači. Međutim, imaju adekvatne zamjene za njih. Nastojaćemo ostvariti prednost u prvoj utakmici. Spremni smo na agresivnu igru i veliku borbu. Vjerujem da ćemo poslije dvije utakmice mi biti ti koji će slaviti“, istakao je Baždarević.

Irci su u velikim problemima pred okršaj u Zenici. Selektor Martin O'Nil ima nekoliko povrijeđenih igrača, a mnogi su skloni reći da će „zeleni“ biti desetkovani u BiH. Jasno je da u prvom susretu sa BiH sigurno neće igrati suspendovani Džon O'Šea i Džonatan Volters, a među stativama neće biti ni prvog golmana Šaja Givena. Povrijedio se i Kiren Vestvud, pa je O'Nil naknadno pozvao golmana Stefana Hendersona.

U Zenici zbog povreda neće nastupiti ni Šejn Long i Stefan Vord.

„Veliki izazov je pred nama. Imamo povrijeđenih igrača, ali tako je u fudbalu. Napravićemo određene promjene u ekipi i dati sve od sebe da u dva meča budemo bolji od BiH, koja ima izuzetno kvalitetne igrače, ne samo Edina Džeka, već njih nekolicinu. Mentalna i fizička spremnost bit će posebno važni. Želimo otići na šampionat u Francusku“, poručio je O'Nil.

Utakmicu BiH – Irska večeras će suditi Nijemac Feliks Brih, jedan od trenutno najboljih planetarnih arbitara. Za njega se kaže da je „lak na kartonima“, na što će u timu BiH posebnu pažnju morati obratiti šest igrača koja imaju po dva žuta kartona. U slučaju da Asmir Begović, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Emir Spahić, Toni Šunjić ili Anel Hadžić dobije javnu opomenu neće moći nastupiti u uzvratnoj utakmici za tri dana na stadionu „Aviva“ u Dublinu.

Republika Irska dva puta je nastupila na Evropskom prvenstvu. Prvi put to se desilo 1988. godine, kada su u debiju pobijedili velikog rivala Englesku. Na šampionatu 2012. godine, igranom u Ukrajini i Poljskoj, izgubili su sva tri susreta u grupi, od Hrvatske (1:3), Španije (0:4) i Italije (0:2).

BiH nikada nije nastupila na kontinentalnom prvenstvu. Igrala je baraž za EURO 2012, kada je u dvomeču poražena od Portugala (0:0, 2:6). Irci su nastupili tri puta u play-offu za EP. Eliminisani su od Holandije (EURO 1996) i Turske (EURO 2000), a slavili su u duelu sa Estonijom, kada su izborili plasman na prvenstvo 2012.

Fudbalske „A“ reprezentacije BiH i Republike Irske do sada su se sastale samo jednom. Bilo je to 26. maja 2012. godine na stadionu „Aviva“ u Dublinu, u prijateljskoj utakmici koju su domaći riješili u svoju korist, rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Shane Long u 78. minutu meča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније