Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

08. 05. 2013. 13:24 >> 16:28

NEBOJŠA ŠOFRANAC

Otvoreni rat u svlačionici Reala

Poslednja dva dana samo smrknuta lica na treninzima Real Madrida. Nema šala, osmijeha, a trener se čak ni ne obraća šestorici igrača.

Pred večerašnji duel sa Malagom, koji se igra deset dana unaprijed zbog finala Kupa Kralja sa Atletikom, Murinjo je dobio nalog od Florentina Pereza da smiri situaciju, ali ga uopšte nije poslušao. Inače, Malagu vodi čovjek kojeg je on naslijedio iako je osvojio čak 96 bodova u svojoj jedinoj sezoni u Realu – Manuel Pelegrini. Prošle godinem zakinuo ga je za bodove u Madridu, a ove savladao 3:2 u Malagi.

Baš te noći, počinje slučaj Kasiljas. Nakon 2:2 sa Espanjolom i poraza u Kupu u Vigu, Murinjo odlučuje da stavi na gol Adana,a legendu Kasiljasa na klupu da bi ga ,,motivisao.''Kamere su zabilježile zapanjen izraz lica Florentina Peresa kada je vidio sastav. Iako je primio 3 gola Adan je dobio komplimente Murinja, koji je rekao da je u ovom trenutku bolji od Kasiljasa i stavio ga ponovo u meču protiv Sosijedada. Ali sudbina je htjela da već u 7.minutu skrivi penal i dobije crveni karton.Kasiljas neočekivano upada, Real dobija s igračem manje,a u naredna četiri meča Kasiljas ne prima nijedan gol i dobija ovacije navijača.Krajem januara, povreda šake udaljava ga od terena, Real kupuje Dijaga Lopeza iz Sevilje, koji odmah koristi šansu. Kasiljas ulaže nadljudske napore da se vrati prije maja i već 12.marta kaže da je spreman i da radi puni trening.13.marta na Fejbuku je objavio svoje fotografije na kojima brani penale Ronaldu.Murinju se to nije nimalo dopalo, jer je smatrao da je to vrsta pritiska na njega.Počinje da hvali Dijega Lopeza,a njegov pomoćnik Karanka izgovara čuvenu rečenicu: ,,Kasiljas još nema takmičarski nivo''.

Od 6.aprila Kasiljas je na klupi,ali bez šanse da brani.Nakon ispadanja od Dortmunda, simboličan je bio zagrljaj Kasiljasa i Ramosa - tužni što su ispali, ali srećni što nevoljeni trener konačno odlazi.Prije 3 dana, na radiu Onda zero Kasiljas je otvorio dušu i pričao šta su sve on, Ramos, Ozil, Pepe, Arbeloa i Iguain morali da istrpe zbog Murinja. Sjutradan ga je javno podržao Pepe i nazvao svog zemljaka tiraninom.

 

Na jučerašnjem treningu, Murinjo se ponašao kao da ova šestorica ne postoje, a onda na preskonferenciji i pored naloga svog predsjednika rekao da je Pepe najgluplji igrač, kojeg je ikad vidio i da njegov problem ima ime – Varan.Čista frustracija.Za Kasiljasa je rekao da je malo dijete i da može slobodno da plače, ali dok je on tu, braniće Dijego Lopez koje je, kako je rekao, bolji golman i kojeg je htio još prošle godine dovesti umjesto Ikera.

Ovo je vrhunac jedne apatične godine u kojoj je svlačionica više puta pucala, još u septembru sa Ramosom i Ozilom, a sada je potpuno jasno da je januarski ultimatum od strane ključnih igrača, bio istinit.

Sada izgleda daleko čak i 1.jun kada završava špansko prvenstvo i do kada će morati međusobno da se trpe. Zato i večerašnji meč ima određenu težinu jer će se vidjeti koliko ga igrača prati a na osnovu toga Perez bi mogao da donese i neočekivanu odluku uoči važnog finala protiv Atletika.Murinjo, da bi ih još više nervirao, kaže da će možda čak i ostati iako ga vječni neprijatelj Benitez već kisjelo proglašava svojim nasljednikom u Čelsiju, PSŽ se i dalje nada a današnja šokantna odluka Fergusona tjera engleske medije da ga uzmu u obzir, čak i za Mančester Junajted, odmah nakon Dejvida Mojesa.

Bilo kako bilo, ovo je prvi slučaj da je narušio odnose sa toliko svojih igrača. Svugdje je ratovao s medijima, trenerima, protivničkim igračima, cijelim sistemom,ali je svoje čuvao i oni su se u njega kleli.

Drogba, Teri i Lampard su plakali kad im je poslao SMS sa je smijenjen, a svi pamte suze Materacija i Zanetija, kada je nakon finala u Madridu otišao kolima Florentina Pereza, a ne s njima.

Zaneti je upravo juče pričao kako je Murinjo uklonio štetno tkivo – Balotelija, a ujedinio sve ostale koji su htjeli poginuti za njega. Tada je otišao iz Italije, gdje se posvađao sa svim trenerima i novinarima, rekavši da ga mrze i da ide u kulturniju zemlju. Sada je to isto rekao španskim novinarima i dodao da ide u zemlju gdje ga vole.

Ali narušeni odnos sa igračima koji su simbol Real Madrida, ali i velike španske reprezentacije, bio je njegova ključna greška i trenutak kada je izgubio kompas.Sve mu je bilo oprošteno, i što je otjerao legendu Valdana, marginalizovao Butragenja, zatvorio vrata Raulu i Gutiju, uklonio Kaku,izbacio čak i velikog Zidana,dvojicu kondicionih trenera i kuvara Ćića, koji je bio čak 30 godina u klubu.

Sve sa alibijem da će donijeti desetu evropsku krunu. Kruna nije stigla, a Ramosa i Kasiljasa nije smio da dira. Oni će biti tu, još deset godina.

 

Nebojša Šofranac

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније