Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ B92 ]

06. 02. 2016. 14:12   >>  14:05

SJEĆANJE NA MINHEN

Beograd posljednji vidio "Bezbijeve bebe"

Na današnji dan prije 58 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji sporta.

Ekipa Mančester junajteda krenula je iz Beograda, poslije meča sa Crvenom zvezdom u Kupu šampiona, preko Minhena do Mančestera, ali nikada nije stigla kući.

Avion 'British European Airwaysa' nije uspio da poleti iz prva dva pokušaja zbog problema sa lijevim motorom, kada su se putnici vratili na terminal aerodroma, ali treći je bio koban za čuvenu generaciju slavnog kluba sa Old Traforda.

U letjelici se, pored 'Bazbijevih beba', sjajne generaciji koju je predvodio Mat Bazbi, nalazila i nekolicina navijača i novinara sa Ostrva, a od ukupno 44 osobe na letu preživjela je 21.

"Svi letovi su otkazani, sjutra letimo za Mančester", glasio je telegram Dankana Edvardsa, čovjeka kome su predviđali briljantnu budućnost, poslije drugog neuspješnog poletanja. Umro je 15 dana kasnije u bolnici.

Iako je istraga najprije kao glavnog odgovornog isticala kapetana Džejmsa Tejna, koji je odbio prenoćište u Minhenu zbog poštovanja reda letova, kasnije je ustanovljeno da je do nesreće došlo zbog zaleđenosti piste na njenom samom kraju, zbog čega je letilica završila u porodičnoj kući šestočlane porodice.

Nesreću je preživjelo devet igrača Junajteda i menadžer Bazbi, kao i nekolicina novinara i članova posade. Pilot i kopilot su takođe uspjeli da prežive sam pad, s tim da je kopilot, Kenet Rajment, umro nekoliko sati kasnije u bolnici od teških povreda glave.

Bazbi je nastavio da radi na 'Teatru snova', a samo nekoliko godina kasnije stvorio je tim koji je dobio isti nadimak – predvođen Džordžom Bestom i Denisom Loom.

Među preživjelima bio je i ser Bobi Čarlton, najveća legenda Mančester junajteda, koji je tada imao samo 20 godina. Uspio je da se vrati fudbalu i postane jedan od najboljih igrača ikada, a nedugo poslije nesreće izgubio je kosu. A, samo su još Denis Vajolet, najbolji strijelac tima, Albert Scanlon, Bil Folks i Hari Greg uspjeli da se vrate na teren.

S druge strane, Ken Morgans, Džon Bari, Džeki Blankflauer i Rajan Vud nikada više nijesu igrali fudbal.

Život su izgubili fudbaleri Geof Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Liam Vilan, sekretar kluba Valter Krikmer, trener Tom Kari i šef trener Bert Vili, kao i osmorica novinara, turistički vodič Bela Miklos i Vili Satinof, blizak prijatelj menadžera Bazbija.

U trenutku je na pisti minhenskog aerodroma nastao 'pakao', vatre, krvi i djelova letilice bilo je na sve strane, ali to nije spriječilo golmana Grega da najprije misli na druge pa na sebe – pošto je bez razmišljanja utrčao u zapaljeni trup aviona i iz njega izvukao trudnu Veru Lukić i njenu ćerku Vesnu.

Od 2000. godine, navijači Mančester junajteda, na inicijativu Geza Mejsona, tradicionalno sjećaju na legendarnu generaciju svog kluba – ostavljajući cvijeće, šalove, kape i ostale navijačke rekvizite ispod 'minhenskog' sata podno južne tribine.

Sat pokazuje na tri sata i četiri minuta – tačno vrijeme kada se nesreća u Njemačkoj dogodila – tačno vrijeme kada će 'Crveni đavoli' horski zapjevati pjesmu 'The Flowers of Manchester' u njihovu čast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније