Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

22. 03. 2016. 22:52 >> 22:36

ETIČKI KOMITET FIFA

Postupak protiv Bekenbauera i Nirsbaha

Etički komitet Svjetske fudbalske federacije (FIFA) pokrenuo je danas postupak protiv Franca Bekenbauera i bivšeg predsjednika Fudblaskog saveza Njemačke Volfganga Nirsbaha zbog novodne korupcije prilikom dodjele organizacije Svjetskog prvenstva 2006. Njemčkoj.

Tužioci su pokrenuli istragu zbog sve veće sumnje u javnosti da je prilikom dodjele organizacije Svjetskog prvenstva Njemačkoj 2000. bilo korupcije.

Bekenbauer, koji je u to vrijeme bio na čelu organizacionog komiteta šampionata, član Izvršnog odbora FIFA-e Volgang Nirsbah i drugi njemački zvaničnici su prije tri nedjelje označeni kao glavni osmunjičeni u izvještaju jedne advokatske firme koja je radi po nalogu Fudbalskog saveza Njemačke.

U saopštenju Etičkog komiteta FIFA-e navodi se da je protiv Nirsbaha i još jednog zvaničnika pokrenuta istragu zbog "mogućeg lažnog izvještaja" u podnošenju kandidature i sukoba interesa.

Njemački nedjeljnik Špigl objavio je u oktobru prošle godine da je Organizacioni odbor kandidature Njemačke za domaćina Mundijala 2006. godine, na čijem čelu je bio Bekenbauer, osnovao crni fond od 6,7 miliona eura, a da je tu sumu obezbijedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus.

Kako je naveo nedjeljnik, novac je isplaćen prije nego što je FIFA donijela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbijedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta FIFA-e.

FIFA je 6. jula 2000. dodijelila domaćinstvo Svjetskog prvenstva Njemačkoj. Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Njemačku, koja je sa 12:11 pobijedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније