Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

06. 02. 2013. 16:51 >> 16:51
1

GODIŠNJICA TRAGEDIJE

VIDEO:Junajted: Dan kada su „Bezbijeve bebe“ otišle u legendu

U istoriji Mančester junajteda, posebno će se pamtiti 6. februar, ali nažalost, ne po dobru. Tog dana 1958. desila se tragedija koja je odnijela sa sobom slavnu generaciju igrača, koja je trebalo da osvoji Evropu.


Avion kojim se ekspedicija vraćala sa utakmice protiv Crvene zvezde preko Minhena, pao je, a poginula su 23 putnika. Tri puta je pokušavao da uzleti sa piste minhenskog aerodroma, dan posle remija od 3:3 sa Crvenom zvezdom, kojim je Junajted ostvario plasman u polufinale Kupa evropskih šampiona. Piloti Džejms Tejn i Kenet Pejment pokušali su dva puta da krenu, a treći polazak sa snijegom pokrivene piste bio je koban.

 Avion je proletio kroz ogradu i udario u zgrade, a na licu mjesta nastradali su kapiten Rodžer Birn, Lijam Vilan, Dejvid Peg, Mark Džons, Edi Kolman, Tomi Tejlor i Džef Bent. Deset dana posle borbe za život, u bolnici je preminuo i Dankan Edvards.

 Menadžer ekipe Met Bezbi pretrpio je teške povrede, a legenda kluba Bobi Čarlton dobio je potres mozga.

 U čast ovog tima, Crvena zvezda je tada predložila Evropskoj fudbalskoj federaciji da Mančester junajted postane počasni šampion Evrope.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније