Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

rtcg.me/AA

09. 05. 2016. 12:33 >> 13:00

PODNOSI OSTAVKU

CAS "samo" smanjio kaznu Platiniju

Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) smanjio je kaznu predsjedniku Evropske fudbalske organizacije (UEFA) Mišelu Platiniju sa šest na četiri godine zabrane vršenja svih funkcija u fudbalu.

CAS je danas saopštio odluku po žalbi Platinija na šestogodišnju suspenziju izrečenu ranije od strane Etičnog komiteta Svjetske fudbalska asocijacije (FIFA).

Platini i Sep Blater, bivši predsjednik FIFA-e, suspendovani su na po šest godina zbog "nelojalne uplate" od dva miliona švajcarskih franaka. Novac je "legao" 2011. godine na Platinijev račun, a transakciju je odobrio Blater, uz obrazloženje da su imali usmeni dogovor da ga plati za posao savjetnika od 1999. do 2002. godine.

I Platiniju i Blateru, koji negiraju krivicu za malverzaciju, Žalbena komisija FIFA-e ublažila je prvobitnu suspenziju od osam godina, smanjivši je na šest.

Novčana kazna smanjena mu je sa 80.000 na 60.000 švajcarskih franaka (sa 72.000 na 54.000 eura). 

Platini je od CAS-a u Lozani tražio da potpuno ukine njegovu suspenziju, ali je dobio smanjenje suspenzije sa šest na četiri godine. Shodno tome, prema najavama iz UEFA-e u septembru će se održati predsjednički izbori u kontinentalnoj fudbalskoj asocijaciji, kako bi se popunilo upražnjeno Platinijevo mjesto.

Takođe, posle odluke CAS da mu smanji suspenziju, Platinijev advokat potvrdio je da će njegov klijent napustiti čelo Evropske fudbalske unije. 

"Mišel Platini je duboko razočaran odlukom suda i objavljuje da će dati ostavku na mjesto predsjednika UEFA na sjledećem kongresu organizacije", stoji u saopštenju. 

Francuska fudbalska federacija je u Platinijevu odbranu saopštila da je on uvjek radio u interesu fudbala.

UEFA: Raspisivanje izbornog Kongresa 18. maja

UEFA je danas saopštila je da će 18. maja raspisati izborni Kongres za novog predsjednika poslije ostavke Mišela Platinija, nakon što je Francuz dobio četvorogodišnju suspenziju van fudbala.

Izvršni komitet UEFA sastaće se 18. maja u Bazelu i raspravljati oko narednih koraka, ali objavio da neće privremeno postaviti Platinijevu zamjenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније