Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Objavio: O.Z.

27. 06. 2016. 09:10   >>  12:51

ČILE ODBRANIO TITULU

Mesi bez trofeja, oprostio se od reprezentacije

Reprezentacija Čilea odbranila je titulu šampiona Južne Amerike, pošto je, kao i prošle godine, savladala Argentinu nakon penala u finalu Kopa Sentenario u SAD-u. Tragičar "Gaučosa" bio je kapiten Lionel Mesi, pošto je promašio penal, a nakon poraza saopštio je da se povlači iz reprezentacije.

Novi veliki šok za fanatične ljubitelje fudbala u Argentini. Mesi i društvo ponovo su ostali bez trofeja, koji su u Argentioni čekali još od 1993. godine.

Čileanci su u finalu na stadionu Njujork Džajantsa savladali favorizovanu Argentinu na penale 4:2, nakon što tokom 120 minuta igre nije bilo golova.

Čile je drugu godinu u nizu dobio Argentinu u finalu Kopa na penale, iako je seriju u Njujorku promašajem otvorio Arturo Vidal. Tragičar je bio Mesi, najveći adut Argentine, koji je promašio prvi šut u penal seriji.

"Gaučosi" su bili nešto bolji tim u finalu, posebno u prvom poluvremenu kada su imali nekoliko opasnih pokušaja. Najbliži pogotku bili su Gonzalo Iguain i Nikolas Otamendi.

U 28. minutu Čile je ostao s igračem manje, pošto je Marselo Dijaz zaradio drugi žuti karton, ali mu se 15 minuta kasnije pridružio i argentinski defanzivac Markos Roho.

U nastavku Čileanci su zaigrali malo bolje, ali i nakon regularnih 90 minuta mreže su mirovale i ušlo se u produžetak. Ni produžeci nijesu donijeli radost nijednoj selekciji, pa su penali odlučili pobjednika. Na kraju je to bio Čile, koji je pogodio četiri od pet penala.

Penal seriju otvorili su promašaji najvećih zvijezda dva tima. Prvo je Romero odbranio šut Vidala, a potom je Mesi loptu poslao "pod oblake".

Uslijedili su pogoci Kastilja, Arangisa i Besežura za Čile, te Maskerana i Aguera za Argentinu, nakon čega je Bravo zaustavio šut Lukasa Bilje koji je bezuspješno pokušao da ga zbuni usporavanjem prilikom zaleta.

Loptu je uzeo Fransisko Silva, poslao je Romera u suprotnu stranu, loptu u donji lijevi ugao i donio Čileu drugu uzastopnu titulu prvaka Južne Amerike.

Mesi napustio Argentinu

Mesi je nakon poraza u Njujorku najavio da se povlači iz reprezentacije.

"Donio sam odluku. To je to, mnogo sam pokušavao, trudio se, ali tako se trenutno osjećam. Mnogo je tužno da nam se to opet dešava, a još sam ja promašio važan jedanaesterac. Da, to je to... Moja reprezentativna karijera je gotova. Učinio sam koliko sam mogao. Boli me što nijesam postao šampion", rekao je Mesi.

"Bilo je četiri finala. Nije mi bilo suđeno. Pokušao sam i to je bilo nešto što sam najviše želio, ali nijesam uspio da osvojim, tako da smatram da je gotovo", dodao je fudbaler Barselone, prenosi BBC.

On je na ovom takmičenju srušio rekord Gabrijela Batistute, postao sa 55 golova najbolji strijelac u istoriji svoje zemlje, ali po mnogima jedan od najvećih fudbalera svijeta nikada nije uspio da se dočepa prvog mjesta sa Argentinom.

"Ovo je kraj za mene, u svlačionici je vladala tuga, ovo je kraj sa Argentinom, pokušao sam sve, nijesam uspio", rekao je  jedan od najvećih fudbalera svijeta.

Mesi je odigrao 113 utakmica za Argentinu i na Kopa Sentenario postao najbolji strijelac u istoriji selekcije sa 55 golova.

Međutim, nije uspio da u reprezentaciji ostvari uspjehe kao u klubu, osvojio je samo Olimpijske igre 2008, a izgubio je finale Svjetskog prvenstva 2014. i tri finala Kopa Amerika.

Izostanak velikog trofeja sa Argentinom je jedina činjenica zbog koje mu mnogi osporavaju status možda i najboljeg fudbalera svih vremena, s obzirom da je njegov zemljak Dijego Armando Maradona bio prvak svijeta sa "Gaučosima".

S obzirom da ima tek 29 godina, pitanje je da li je ova odluka konačna, ili samo ishitrena izjava frustriranog Mesija.

Ovo je emotivna odluka, sigurno će probati da ga nagovore da se predomisli, ali su male šanse za to.

"Nije vrijeme za analize", dodao je Mesi.

Argentina je bez trofeja od 1993. godine, ne računajući OI, kada je osvojila svoj posljednji Kopa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније