Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 05. 2013. 08:37 >> 17:37

DIREKTNO NA TVCG

Njemački ples za trofej u hramu fudbala

Nakon španskog, italijanskog, engleskog, fudbalska Evropa je dočekala i njemačko finale Lige šampiona. U engleskom hramu fudbala „Vembliju“ sastaće se dva ljuta rivala – Bajern iz Minhena i Borusija Dortmund. Dva tima, za koja se čitave sezone postavlja pitanje, ko igra ljepši fudbal?

To najavljuje da i pored toga što je ulog veliki, ni jedna ni druga ekipa neće kalkulisati, već da ćemo gledati otvoren fudbal, sa mnogo šansi. Uostalom, Bajern i Borusija ne umiju drugačije da igraju.

Bajern juri petu titulu i želi da loša sjećanja na prošli maj i poraz u finalu od Čelsija kod kuće, potisne slavljem na Vembliju. Bavarci su dominatno došli do finala (između ostalog Barsa pregažena sa ukupnih 7:0), ali finale je priča za sebe i Hajnkesovi momci moraju da odigraju maksimalno dobro ukoliko žele pobjedu.

Jup Hajnkes je istakao da mu je ovo posljednje finale, aludirajući na odlazak u penziju na kraju sezone. Trener Bajerna smatra da će u finalu, ključ za pobjedu biti timska igra.

„ ”Vembli” je stadion sa engleskom, evropskom i svjetskom tradicijom. Takva lokacija, dostojna poštovanja, biće veliki podsticaj za igrače i mislim da će atmosfera biti jedinstvena. Uvijek sam se trudio da budem pozitivan. Znam šta moj tim može da postigne. I prije Juventusa i prije Barselone sam rekao da nijesmo favoriti. Ipak, oduvijek sam mislio da možemo da osvojimo ovo takmičenje. Imamo izuzetan tim koji igra kao cjelina. Ako uspijemo da odigramo na taj način u subotu – pobijedićemo”, rekao je sjajni strateg Bavaraca.

Lijevi bek Bajerna Filip Lam je apsolutno uvjeren da će njegov tim i u godinama koje dolaze ostati u samom vrhu evropskog fudbala. Nakon dva prethodno izgubljena finala, Lam vjeruje da je njegov tim ove sezone dosta napredovao i da je pred njim lijepa budućnost.

"Ne znam da li smo mi pod većim pritiskom. Posmatrao sam kako je tim napredovao prethodnih godina. Ovo nam je treće finale u posljednjih četiri godine u Ligi šampiona i poprilično sam siguran da će ovaj tim imati još dosta prilika da nastupa u finalima u godinama koje dolaze", rekao je Lam.

 

Tim iz Dortmunda koliko-toliko opuštenije dočekuje finale od svog rivala. Borusija je za pet godina prešla put od solidnog bundesligaša do tima koji oduševljava igrom i koji može da nadigra i pobijedi svaku ekipu na planeti. Najzaslužniji za takav uspon je Jirgen Klop,  koji je u Dortmundu napravio porodičnu atmosferu i novi model igre kratkih pasova i igre na malom prostoru. Mnogi su skloni da kažu da je ta igra ljepša od Barsine.

„Ovaj tim je samo rastao u proteklih pet godina i smatrali smo da samo u Borusiji možemo da stignemo do finala. Možda smo zato emotivniji nego inače. Takođe, da bi bio spreman za detalje, moraš velike stvari da uradiš dobro. U finalu su dva vrlo jaka tima i čitav svijet će gledati naš meč. Ljudi su pokušavali da se popnu na Mont Everest, pa su odustajali na deset metara od vrha, ali su barem pokušali. I mi ćemo pokušati takođe“, bio je slikovit harizmatični strateg „Milionera“.

Klop se potom osvrnuo na faktor finansija, gdje je njegov rival u velikoj prednosti. Srećom, to u fudbalu nije garancija uspjeha, a trener „žutih“ je poručio da će njegovi momci učiniti sve da pobijede „negativce“ kako je nazvao rivala.

„Bajern želi da bude dominantan cijelu deceniju, kao Barselona. To je u redu ako imaš novac, to povećava vjerovatnoću za uspjeh. Ali ne garantuje. Mi nijesmo supermarket, ali oni žele naše igrače jer znaju da ne možemo da ih platimo isto. Ako je to ono što Bajern želi, onda je to kao u Džejsmu Bondu - oni su onaj drugi lik, negativac", rekao je trener Borusije.

Odsustvo Gecea je veliki problem, ali kolektiv može da nadonadi odsustvo svakog pojedinca. Jedan od ključnih igrača na sredini terena biće Ilkaj Gundogan, za kojeg je Klop rekao da je jedinstven igrač.

„Pretvorio se u sjajnog stratega na terenu. On je nevjerovatan, nema mnogo takvih igrača. Mnogi mogu da igraju na malom prostoru, da igraju brzo i naprave sjajne stvari, ali da imaju takvu viziju, takav pas, takvo oko za situaciju, to je jedinstveno i to ga čini jedinstvenom", zaključio je trener Borusije Jirgen Klop.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније