Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Anadolija; Objavio: B.V. ]

05. 01. 2017. 11:11 >> 10:48

TRANSFERMARKET

Savić vrijedi skoro kao cijela CG liga

Reprezentativac Crne Gore i član Atletiko Madrida Stefan Savić, najvrjedniji je crnogorski fudbaler. Savić, koji je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore proglašen za najboljeg u 2016. godini, prema procjeni transfermarketa, specijaliziranog internet portala za tržišne vrijednosti fudbalera, ”košta” 25 miliona eura.

 

Savić je standardan u odbrani Atletika, sa kojim je prošle sezone stigao do finala Lige šampiona. Njegova tržišna vrijednost značajno je porasla u posljednje dvije godine, od kako je postao nezamjenjiv u sastavu Atletika, a sjajne partije Savić pruža i u dresu reprezentacije.

Kada su u pitanju ostali fudbaleri iz crnogorske reprezentacije, Stevan Jovetić, igrač Intera procijenjen je na 10 miliona, dok Mirko Vučinić, član Al Džazire, „vrijedi“ pet miliona eura. Od ostalih reprezentativaca Crne Gore, popularnih „hrabrih sokolova“, Nikola Vukčević, član portugalske Brage procijenjen je na tri miliona, Marko Simić iz izraelskog Makabija vrijedi 2,2 miliona eura, dok se vrijednost Žarka Tomaševića, Marka Bakića i Adama Marušića procjenjuje na 1,5 miliona eura.

Telekom Prva liga vrijedi 30 miliona

Telekom Prva lige Crne Gore po kvalitetu je na nivou prošle sezone i u ovom trenutku svi igrači vrijede 30 miliona eura. Fudbaler Mladosti iz Podgorice Milan Đurišić, prema podacima portala Transfermarkta, najskuplji je igrač lige, čija je vrijednost procijenjena na 475 hiljada eura.

Uprkos ne previše zapaženim rezultatima crnogorskih fudbalskih klubova u evropskim takmičenjima tokom kvalifikacionog ciklusa, crnogorska fudbalska liga posljednjih godina bilježi trend rasta kada su kvalitet klubova i vrijednost igrača u pitanju. Nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, 2006. godine, Fudbalski savez ove zemlje formirao je tri ranga takmičenja. Telekom Prva liga CG broji 12 klubova, u kojoj nastupa 278 fudbalera, prema podacima transfermarkta, jednog od najrelevantnijih portala u svijetu fudbala vrijedi 30 miliona, što je pokazatelj da je liga na nivou kvaliteta približna prošloj sezoni, kada je vrijednost timova 12 ekipa iznosila 31,5 miliona eura.

Hrvatska liga najvrjednija u regionu

Prema analizi portala transfermarkt, Telekom Prva liga Crne Gore rangirana je na 38. mjestu na listi najvrjednijih evropskih liga. Vrjednija je od nacionalnih šampionata Finske, Jermenije, Luksemburga, Malte, Estonije, Islanda, Velsa, Sjeverne Irske i Farskih Ostrva. Od zemalja regiona, najbolje plasirana je Prva liga Hrvatske, na 16. mjestu, Super liga Srbije je 23., Premijer liga BiH na 29., dok je Prva liga Slovenije na 32. mjestu.

Od ukupno 278 fudbalera, koliko nastupa u domaćem šampionatu Crne Gore, 39 su stranci, odnosno 14 odsto. Prosječna starost igrača je 24,9 godine.

Najviše titula domaćeg šampionata imaju Sutjeska, Budućnost i Rudar po dvije, dok su se Mladost, Mogren i Zeta po jednom okitili titulom prvaka Crne Gore. Nakon 17 odigranih utakmica u sezoni 2016/2017, Budućnost je prva sa 42 boda, jedanaest više od Mladosti.

Najvrjedniji igrač Prve Telekom lige CG je fudbaler Mladosti Milan Đurišić, čija je vrijednost 475 hiljada eura. Slijedi Blažić iz Iskre, čija se vrijednost procjenjuje na 400 hiljada eura. Podgorička Budućnost ima najskuplje igrače u Crnoj Gori, čija je vrijednost oko 3,6 miliona eura. Najmlađi tim u ligi ima Zeta, čiji je prosjek 22,8 godina.

Transfer Bakića i dalje rekord

Kada su u pitanju transferi fudbalera iz crnogorske lige, rekord drži Marko Bakić, fudbaler Brage. Njega je Mogren 2012. godine prodao Torinu za tri miliona eura. Da je budvanski klub itekako dobro poslovao, potvrđuje i transfer Petra Grbića iz Mogrena u Olimpiakos 2011. godine. Vrijednost transfera iznosila je milion eura.

Osim Mogrena, Zeta je takođe primjer dobre transfer politike. Ovaj klub je 2005. godine Olimpiakosu prodao Marića za milion eura, da bi dvije godine kasnije Darko Marković prešao iz Zete u Pahtakor za 700 hiljada eura. Podgorička Budućnost je najbolju prodaju obavila u sezoni 2010/2011, kada je aktuelni crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj prešao u Dinamo iz Zagreba za obeštećenje od 650.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније