Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Objavio: O.Z. ]

09. 01. 2017. 12:27 >> 12:19

NA 48 REPREZENTACIJA

Sjutra odluka o proširenju Svjetskog prvenstva

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) sjutra odlučuje da li će od 2026. godine na Svjetskom prvenstvu umjesto 32 učestvovati 48 reprezentacija.

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino zamislio je grupnu fazu Svjetskog prvenstva sa 16 grupa od po tri tima, a taj predlog, kako je kazao, naišao je na "ogromnu" podršku fudbalske javnosti.

Infantino je ranije izjavio da je predlog proširenja Svjetskog prvenstva na 48 reprezentacija entuzijastično podržan na sastanku državnih federacija u decembru.

On je prvobitno imao predlog da na završnom turniru bude 40 reprezentacija, a to je i bio dio njegovog manifesta kada je izabran za novog predsjednika FIFA-e. Međutim, bivši glavni sekretar UEFA-e kasnije je predložio da se Svjetsko prvenstvo proširi na 48 zemalja, a prema tom formatu dvije reprezentacije iz svake grupe bi išle dalje, a nokaut faza bi počela šesnaestinom finala.

Zaključno sa Mundijalom u Kataru 2022. biće okončan princip osam grupa po četiri selekcije, a od 2026. godine uvešće se novi format.

FIFA bi trebalo da profitira od proširenja Svjetskog prvenstva. Prihodi koje će ostvariti od takmičenja u Rusiji 2018. iznosiće oko 3,35 milijardi eera, a od prvenstva na kojem bi trebalo da igra 48 ekipa, oko 3,95 milijardi.

Istovremeno, troškovi zbog porasta broja reprezentacija i utakmica biće uvećani za 307 miliona eura, ali će se povećati i prihodi od TV prava (479 miliona eura) i marketinga (351 milion eura).

Još nije poznato ko će biti domaćin prvog Mundijala u istoriji sa 48 učesnika. Zvanično nadmetanje odgođeno je zbog korupcionaškog skandala koji je potresao FIFA u posljednjih nekoliko mjeseci i biće nastavljeno 2018, dok će dvije godine kasnije biti donijeta konačna odluka.

Ukoliko FIFA sjutra u Cirihu usvoji predlog, biće to prvo proširenje Svjetskog prvenstva od 1998. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније