Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 04. 2017. 23:50 >> 23:25

ZA 40 ODSTO

Katar drastično smanjio budžet za SP

Katar je smanjio budžet za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine za 40 do 50 odsto, obrazloživši to "finansijskom odgovornošću".

Katarski funkcioner zadužen za organizaciju turnira Hasan Al Tavadi rekao je zašto je to učinjeno.

"Željeli smo da se pobrinemo da postoji finansijska odgovornost u odnosu na infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo. Zato smo i tako rano donijeli početni budžet i obavezali se da ćemo ga smanjiti kada tržište postane jasnije, odnosno kada se bude definisao opseg", rekao je Al Tavadi za Si-En-En.

Sada se očekuje da će infrastruktura za turnir iznositi između osam i 10 milijardi dolara, a većina tog novca namijenjena je stadionima i terenima za trening. Katar je u kandidaturi naveo da je planirao izgradnju 12 stadiona, a sada predlaže osam, što je minimum koji zahtijeva Svjetska fudbalska federacija.

"Fifa se još nije složila oko konačnog broja. U pregovorima smo sa njima da bismo završili dogovor oko konačnog broja stadiona koji će se uklopiti u operacioni model Katara 2022. Mi počinjemo sa osam stadiona, a moguće je da će se razviti još jedan u slučaju potrebe", rekao je Al Tavadi.

Katar je osjetio finansijske posljedice pada cijena nafte i gasa u svijetu, tako da je već uveo mjere štednje u vladi i drugim oblastima, a 2018. godine će uvesti pet odsto poreza na promet, kao i ostale zemlje Zaliva.

Katar je bolje finansijski zaštićen od svojih suseda zahvaljujući bogatom fondu vladajuće porodice. Al Tavadi je rekao da smanjenje budžeta nema veze sa padom cijena nafte i gasa.

Rusija je organizator Svetskog prvenstva sledeće godine, a ona je povećala troškove za 326 miliona dolara, kako su preneli prošlog meseca državni mediji u toj zemlji, tako da su ukupni troškovi organizacije oko 10 milijardi dolara.

To je za oko pet milijardi manje nego Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, odnosno mnogo manje od 50 milijardi eura, koliko je Rusija navodno potrošila na organizaciju Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Ako Fifa prihvati predlog Katara, Mundijal će se igrati na najmanjem broju stadiona još od šampionata u Argentini 1978, kada ih je korišćeno šest.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније