Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Objavio: O.Z. ]

21. 04. 2017. 12:01   >>  14:11

JUVE PROTIV MONAKA

Madridski derbi u polufinalu LŠ

Žrijeb za polufinale Lige šampiona održao se u sjedištu Uefe u švajcarskom Nionu.

U polufinalu će se sastati gradski rivali, madridski Real i Atletiko, odnosdno Juventus i Monako.

Real će biti domaćin prvog meča 2. maja na "Santjago Bernabeuu", a revanš je 9. na "Visente Kalderonu". Monako će dočekati Juventus 3. maja, dok je revanš u Torinu 10.

Finale se igra 3. juna na "Milenijum Stadionu" u Kardifu, a formalni domaćin biće bolji iz duela između Monaka i Juventusa. 

Kuglice je izvlačio amasador finala u Kardifu, Velšanin Ijan Raš, bivši as Liverpula sa kojim je osvojio najveće evropsko klupsko takmičenje i Zlatna kopačka Evrope 1984.

Madridski timovi su se do sada pet puta sastajali u evropskim takmičenjima, a Real je uvijek bio uspješniji. "Kraljevići" imaju četiri, a "jorgandžije" samo jednu pobjedu.

U Realu vjerojatno nijesu zadovoljni što su ih kuglice spojile s Atletikom, koji je u zadnje vrijeme pretvrd orah za igrače Zinedina Zidana, te su neporaženi na zadnja četiri gostovanja na "Santjgu Bernabeuu".

Atletiko Madrid protiv gradskog rivala ostao je neporažen u sedam od posljednjih osam utakmica u Primeri, ali u evropskim takmičenjima su stvari malo drugačije.

Čelnik Reala i bivši napadač "merengesa", Emilio Butragenjo, istakao je da nije zadovoljan žrijebom.

"Srećni smo što smo na korak od finala, ali ovo je najteži protivnik za nas. Atletiko je ekipa koja iskoristi sve vaše greške. Imaju kvalitet u napadu, a ne primaju puno golova. Platićemo za svaku grešku", kazao je Burtagenjo.

Madriđani će se četvrtu godinu zaredom sastati u nokaut fazi Lige šampiona, a sva četiri puta "kraljevski klub" je bio uspješniji. Real je posljednje dvije evropske titule osvojio u finalima upravo protiv Atletika. 

Atletiko će tražiti osvetu, jer je dobro poznato kako ih je Real savladao u finalima prošle i 2014. godine. Real je 2014. godine slavio u produžecima, a prošle godine nakon penala. Prije dvije godine sastali su se u četvrtfinalu, kada je u prvom meču na "Kaldernu" bilo 0:0, a u revanšu na "Bernabeuu" je slavio Real 1:0.

"Naši navijači i igrači su iskusili dva poraza u finalima protiv Reala i znaju kakav je osjećaj i šta je potrebno stići dotle - jako puno posla. Nadam se da ćemo se oprostiti od "Visentea Kalderona" kako taj stadion zaslužuj", kazao je direktor Atletika i bviši igrač Klemente Viljaverde. 

Ovakav žrijeb znači da će četvrti godinu zaredom makar jedan španski tim igrati u finalu.

Real ima šansu da postane jedini tim u istoriji koji je odbranio titulu Lige šampiona. Najbliži tome bio je Mančester junajted u sezoni 2008/09, kada je poražen od Barselone u finalu. Real je u posljednja tri pokušaja odbrane trofeja takmičenje završio u polufinalu.

Defanzivac crnogorske reprezentacije i madridskog Atletika, Stefan Savić, pred žrijeb nije imao posebnih želja.

"Koga god izvučemo očekuju nas dvije tijesne utakmice, ali sam siguran da niko ne želi da igra protivv nas. Ne razmišljamo koga želimo za protivnika, u polufinalu Lige šampiona su uvijek najbolji", kazao je Savić.

Juve i Monako su se posljednji put sastali u četvrtfinalu u sezoni 2014/15. Italijani su prošli dalje ukupnim rezultatom 1:0, a jedni gol postigao je Arturo Vidal iz penala.

Posljednji put dva tima su se sastala u polufinalu u sezoni 1997/98. U tom dvomeču "crno-bijeli" su slavili 6:4, a potom su u finalu poraženi od Reala, golom Predraga Mijatovića.

Monako je četvrti put među četiri najbolje evropske ekipe, to je uspio još 1994, 1998. i 2004. godine.

Juventus 21 godinu čeka na titulu, a rekorder je kada su u pitanju polufinala elitnog takmičenja. Ovo mu je 12. put da se našao među četiri najbolje ekipe, a čak osam puta se plasirao u finale, posljednji put prije dvije godina, kada je u borbi za trofej poražen od Barselone.  

Igrači Monaka presrećni si što su dogurali ovako daleko, a iz ekipe Leonarda Žardima pred žrijeb su kazali da bi voljeli da izbjegnu Juventus. Smatraju da su Italijani najkompletnija ekipa u polufinalu, s vrhunskim napadom i odličnom obranom, pa ih smatraju opasnijim protivnicima od madridskih klubova.

Potpredsjednik Monako Vadim Vasiljev, prisjetio se dvomeča sa Juventusom prije dvije godine.

"Ovo će, očigledno, biti stvar osvete. Mi smo bolji tim nego 2015, tu nema sumnje", kazao je on nakon žrijeba.

Real i Juventus su jedine neporažene ekipe u takmičenju, sa identičnim učinkom - sedam pobjeda i tri remija. Do sada su šest timova uspjela da se popnu na krov Evrope bez poraza - Marsej (1992/93), Milan (1993/94), Ajaks (1994/95), Mančester junajted (1998/99, 2007/08) i Barselona (2005/06).

Prethodna polufinala u kojima su se sastali timovi iz iste države:

1999/00 Valensija 5-3 Barselona
2001/02 Real Madrid 3-1 Barselona
2002/03 Milan 1-1a Inter
2004/05 Liverpul 1-0 Čelsi
2006/07 Liverpul 1-1p Čelsi
2007/08 Chelsea 4-3 Liverpool
2008/09 Mančester junajted 4-1 Arsenal
2010/11 Barselona 3-1 Real Madrid

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније