Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Objavio: B.V.

29. 06. 2017. 13:19 >> 12:51

FUDBALSKI VREMEPLOV

Još se trese prečka Van Der Sara

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. otputovala je kao favorit iz sjenke. Grupu F je završila na drugom mjestu iza Njemačke zbog slabije gol razlike.

 

Zbog te činjenice igrali su protiv težeg protivnika u osmini finala Holandije, dok su Njemci otišli na Meksiko.

Jugoslavija je u utakmicu, koja je odigrana na današnji dan prije 19 godina, ušla sa pojačanom odbrambenom linijom i samo jednim igračem (Mijatović) u napadu. Defanzivna varijanta se nije isplatila, jer su Holanđani preko Bergkampa poveli sa 1:0. Tek pošto su primili gol, jugoslovenski fudbaleri su, od početka drugog poluvremena, u neizmijenjenom sastavu, krenuli u napad i već u 48. minutu Slobodan Komljenović je, posle centaršuta kapitena Dragana Stojkovića iz neposredne blizine glavom uputio loptu u mrežu.

Trenutak koji je odredio sudbinu reprezentacije Jugoslavije na ovoj utakmici i na Svjetskom prvenstvu desio se u 51. minutu. Vladimir Jugović je srušen u šesnaestercu Holanđana i španski sudija Garsija-Aranda bez oklijevanja je pokazao na 11 metara.

Tada, dvadesetdevetogodišnji igrač madridskog Reala Predrag Mijatović snažno je šutirao, ali je pogodio samo prečku u trenutku kada je golman Edvin Van der Sar već bio savladan.

Promašeni jedanaesterac je toliko demoralisao jugoslovenske fudbalere da su ponovo prepustili inicijativu agresivnim Holanđanima. U 80. minutu je zbog povrede izašao najbolji igrač Jugoslavije na utakmici Siniša Mihajlović, što je izazvalo povećanu nesigurnost u zadnjoj odbrambenoj liniji. Kada se već očekivao kraj regularnog dijela utakmice, i Edgar Davids je snažnim šutem sa 20-tak metara po drugi put pogodio gol Ivice Kralja. 

Mijatović je nakon meča bio demoliran promašajem, navodeći da je šutirao snažno po sredini gola, ne želeći da rizikuje tražeći uglove zbog visine Van Der Sara.

Peđa je upravo 1998. vratio evropsku krunu u Real nakon 32 godine posta. Iako je bio u odličnoj formi te sezone na Mundijalu u Francuskoj nije postigao nijedan gol.

Predvodnici te generacije jugoslovenske selekcije osim Mijatovića, bili su Piksi Stojković, Jugović, Mihajlović, Savićević, Savo Milošević i drugi.

Osim dva najbolja crnogorska fudbalera svih vremena iz naše zemlje u reprezentaciji iz 1998. igrali su Dragoje Leković, Niša Saveljić, Branko Brnović i Željko Petrović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније