Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

19. 04. 2018. 20:50   >>  20:43

FIFA SAOPŠTILA

VAR na velikom ekranu na Mundijalu

Video snimci spornih situacija sistema VAR na fudbalskim utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji biće emitovani i na velikim ekranima na stadionima. VAR će ovog ljeta u Rusiji biti prvi put korišćen na Svjetskom prvenstvu, uprkos kritikama u fudbalskim ligama. Jedno od pitanja bilo je i to što navijači na stadionu nijesu mogli da vide snimak sporne situacije, koji se inače prikaže na televiziji.

Međutim, ovog ljeta navijači će znati kada se pregleda snimak i zbog čega je sudija donio određenu odluku, prenio je BBC. Snimak neće biti prikazan na stadionu u vrijeme dok sudija bude donosio odluku, već nešto kasnije, kako publika ne bi uticala na sudiju.

VAR se isprobava u engleskom FA i Liga kupu, u pojedinim Kup utakmicama, kao i u Njemačkoj i Italiji.

Sistem VAR je u Engleskoj opisan kao "komičan" poslije pobjede Totenhema u FA kupu protiv Ročdejla, krajem februara, kada je prvo poništen gol Totenhema, a zatim je i poništen gol Sona iz penala.

U ponedjeljak u Bundesligi, sudija je po završetku prvog poluvremena, poslije pregledanog snimka dosudio penal za Majnc protiv Frajburga, a sa izvođenjem penala se čekalo dok se svi igrači nijesu vratili iz svlačionica.

Saopštenje Fife da će se snimci prikazivati na velikim ekranima na Svjetskom prvenstvu, dolazi dan nakon što je predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin rekao da bi još trebalo testirati VAR, prije nego što se njegova upotreba uvede u Ligu šampiona.

Čeferin je izrazio zabrinutost uoči Mundijala, pošto brojne sudije do sada nijesu imale prilike da koriste VAR.

Čelnik Fifa i Uefa za suđenje, bivši italijanski sudija Pjerluiđi Kolina rekao je da će se korišćenjem VAR "izbjeći očigledne velike greške".

"Ne radi se o tome da sudije sude utakmicu uz tehnologiju. Cilj nikada nije bio da se provjerava svaki manji incident", naveo je Kolina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније