Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

23. 04. 2018. 17:34   >>  18:07 7

SAN ĐENARO UMIJEŠAO PRSTE

N. Šofranac: Zemljotres!

Imperija se trese, ovaj put se ozbiljno trese. Nije lako osvojiti 7 puta uzastopno ništa, pogotovo italijansku ligu koja ne priznaje takve vladavine kroz dugu istoriju, a kao što se 476.godine slavio pad Rimskog carstva tako je ogroman dio Italije spreman da proslavi i pad ovog torinskog.

Na ovaj dan smo obično pričali o San Đordiju, svecu Barselone i njegovim dejstvima, konkretno Real-Barsa 2:3 prije tačno 365 dana i još jedan “slijepi hitac” Mesija u 93.minutu, ali ovaj put je konačno intervenisao napolitanski San Đenaro a “colpo gobbo”(slijepi hitac) Kulibalija može imati istorijsko dejstvo. Lopta udarena glavom na visini 2.48 metara iznad zemlje, tri centimetra iznad rekorda Sotomajora, bum-tras i Juve na koljenima! Niko nije pošao ni da brzo izvadi tu loptu iz mreže i krene ka centru, još jedan dokaz koliko su bili iscrpljeni i pomireni sa porazom. Kad ne može sa zemlje može iz vazduha, na najmanje uobičajen način za Napoli, ali u posljednje vrijeme mora i tako,na silu, drukčije se ne može do Skudeta. Milik protiv Kjeva u stanju depresije za 1:1 (pa ludi gol Diavare u posljednjem dahu), pa Abijol i Toneli protiv Udineze, uključeni na struju nakon makazica Simeuna zvanog Simi iz Krotonea i sad taj “colpo gobbo” u skladu sa nadimkom Juvea koji oni baš ne vole, ali voljeli su jedan takav hitac Zaze prije dvije godine, takođe sa sirenom, kada je Napoli bježao dva boda njima.Točak sudbine.

Vjerovali ili ne, 15 hiljada navijača Napolija dočekalo je ekipu na aerodromu Kapodikino u 3 časa ujutro, te scene su bile nadrealne. Prvo je cijeli grad izašao na ulice i trgove odmah nakon pobjede, nastalo je kupanje u fontani Karćofo gdje se slavilo i u vrijeme Maradone, trgovi Plebisito i Trieste krcati kao u sred ljeta, a čuvena Merćelina uzduž mora proključala, trube, fanfare i čak vatromet. Te stvari su zaista teške za opisati, sad se svi pitaju kako će to izgledati ako zaista i osvoje titulu, da li će onaj totalni rimski delirijum iz 2001.godine biti smiješan pri fešti ovog grada sanjara, gdje su sve emocije na deseti stepen u odnosu na ostatak svijeta. Pjesma nije stajala do zore, a onda su zakrčili saobraćaj prema aerodromu pa su se hiljade ljudi uputili pješke,dočekali su ih sa bakljadom i dimom, kad je avion dotakao tlo nastala je eksplozija kao da je pao gol, a snimljen je kapiten Hamšik kada kaže “majko moja,ovaj narod je lud,ovo nigdje ne postoji”. Euforija je do neba, tako je bilo i u subotu na ispraćaju, Sari je rekao da samo ko je to vidio može da zna kakvu su im emociju dali, a takođe i na stadionu gdje se 2 hiljade Napolitanaca čulo od početka do kraja, dočekalo prvo rušenje te tvrđave, pa je trener rekao “ovo je pobjeda jednog naroda”. Isti on koji po danu ide da ukaže čast žrtvama Superge(veliki Torino) i koji uveče pokazuje srednji prst navijačima Juvea koji su ih na izlasku iz autobusa vrijeđali na rasnoj osnovi.Ali, vratimo se fudbalu.

Napoli je svih ovih godina za vratom Juventusu, ali nikad zaista blizu kao sad i nikad uspješan na ovom stadionu. Stadion koji je sagrađen 2011.godine je simbol ove dinastije Juvea, od tada samo titule, nakon Skudeta Milana 2011 uspostavljena diktatura, a Milan i mnogi drugi tamo još nijesu osvojili ni bod.Nije ni Napoli do sinoć, sve sami porazi. Prve sezone su izgubili 3:0 na kraju marta 2012 i te noći je Juve prišao Milanu na dva boda.Bio je to jaki Macarijev Napoli sa Kavanijem i Lavecijem, bio tako blizu da eliminiše Čelsi u osmini, ali Konte je agresijom dobio taj meč. Onda 2:0 oktobra 2012, biće to sezona direktne trke Juve-Napoli, ali glatko će pripasti Juveu, koji je na startu sezone odnio i Super kup u Pekingu nakon skandaloznih 4:2 protiv Napolija,koji ih je dobio jedino u Rimu u finalu Kupa. Najteži poraz Napoli je doživio novembra 2013, čak 3:0 za Juve sa čuvenom “prokletnicom” Pirla (la maledetta-njegov slobodnjak sa tri prsta,padalica bez efea), a tada je Napoli došao sa evropskim trenerom Benitezom i modernim 4-2-3-1, gdje su Mertens-Hamšik-Kaljehon činili trio iza novog bombardera Iguaina dovedenog da ne bi oplakivali Kavanija..Konte je opet našao način. Nakon njegovog odlaska stiže Alegri, Napoli im ovaj put odnosi bolno Super kup u Kataru, ali Juve dolazi na domak triplete, slavi polemično 1:3 u Napulju, a u pretposljednjem kolu kad su već bili prvaci i mislili samo na finale sa Barsom, a Napoli igrao za Ligu šampiona u punom sastavu, Alegri izvodi šarenu ekipu i čak na taj način preživljava kod 1:1 i dobija 3:1, Benitez je te noći poludio, a tek 7 dana kasnije kad je Lacio odnio champions a on odlepršao za Madrid. Prokletstvo nije srušeno ni naredne sezone sa Sarijem, dobili su ih sjajno kod kuće, ali na Stadijumu se desio taj gol Zaze i prvenstvo se okrenulo opet na istu stranu, 13.februar 2016. Prošle sezone sa veleizdajom Iguaina sastaju se već krajem oktobra 2016, Napoli dolazi do 1:1 i igra dobro u lavljem gnijezdu, ali upravo Iguain daje gol za novu depresiju i 2:1. Na proljeće se sastaju i u polufinalu Kupa, ali opet poraz u Torinu 3:1 s kontroverznim penalima, pa u tri dana dva puta igraju u Napulju,ali samo 1:1 u prvenstvu i zbogom titulo, a onda Pirova pobjeda 3:2 u revanšu Kupa i to im Iguain daje oba gola. Nikako da bude srećan Napoli. Dolazi i ova sezona,i opet Iguain, to nezahvalno srce ih ruši 1.decembra na San Paolu 0:1,i svi opet misle da se neće moći, da će kraj biti isti. Do sinoć.

Zanimljivo, Napoli je imao 4 boda više uoči tog derbija 1.decembra na svom stadionu, treba da zada ključni udarac a izgubio 0:1 i sve se otvorilo. Sad je Juve imao takođe 4 boda više uoči duela na svom stadionu, sve bilo spremno za feštu, a desilo se isto, 0:1 i potpuno otvaranje prvenstva. Činjenica je da je Napoli odavno tempirao ovu sezonu samo za titulu, nakon 10 uzastopnih pobjeda na kraju prošle, mnogih tada oborenih rekorda, sa 86 bodova, sa brojem golova i bodova u gostima, izračunali su da sa još 10 bodova više koje će osvojiti protiv “malih” stiže titula. Tako su i odlučili da ne mijenjaju ništa, da ne traže ni prolaz u Evropi niti Kupu, samo i samo titula. Gurali su bolje od Juvea, bolje od svih na planu igre, onda je došao taj apatični poraz od vječnog rivala i Inter je apstraktno izbio na vrh s bodom prednosti, pa je uslijedilo kolo sa Juve-Inter 0:0, ali i Napoli-Fiorentina 0:0,i sve je ostalo isto. Međutim,tu nastaje veliki rez, Inter gubi odjednom naredna dva meča od Udinezea i Sasuola i počinje njegov krah, isto krahiraju Roma i Lacio, a Napoli i Juve upravo od tada paralelno vežu 10 pobjeda u nizu! Odvajaju se skroz, Napoli čuva taj sitni bod prednosti, ali novi lom je 3.marta - Juve dobija u posljednjoj sekundi na terenu Lacija jedan klasični remi meč, Napoli silazi uzrujan na megdan sa Romom i pored idealnog starta gubi ga 2:4, u tom momentu djeluje nestvarno jer Roma je bila uzdrmana žestoko, nadigrana kući od Milana, u velikim nevoljama, ali iz današnje perspektive manje čudno,pričamo o evropskoj super Romi. Nakon toga Napoli se ljulja, remi s Interom na San Siru, remi sa Sasuolom na silu, remi i sa Milanom 0:0, Juve leti na plus 6, ali dešavaju se i njima Spal i Krotone, pa je sinoćnji meč mogao da ima veliki efekat. Na 6 bodova razlike i nakon one odbrane Donarume zicera Milika svi su požurili da kažu da je gotovo. Ali ove godine San Đenaro želi drugačije, još od ljetos navijači su uvjereni “sad ili nikad više”, krajem decembra je izašao kalendar sa mjesecom majem i kupanjem u moru sa Skudetom, nakon svake pobjede na San Paolu nastaje koncert, pjevaju se pjesme Ringeire, navijači i igrači ispod tribine zajedno,jedna bajka koja traje. Tako su vjerovali i na minus 6, i da taj neosvojivi stadion može da padne i pao je. Dug put je pređen, a ovom pobjedom u Torinu su i legitimisali eventualnu smjenu, tražili su pobjedu, igrali hrabrije, imali 8:0 u šutevima na gol, Juve je deprimirao i sopstvene navijače defanzivnom taktikom i stavom.

Alegri je mislio da će 0:0 stići na taj način i svi zadovoljni. Ali Juve je umoran, ranije se Krotone i Spal ne bi mogli desiti, nemoguće, bili su u stanju na Vembliju i na Bernabeu okrenuti nevjerovatne situacije u Evropi, pokazati snagu, resurse i karakter, ali taj penal koji 99/100 nije postojao udaljio ih je po ko zna koji put od evropske slave. Zato Insinje kaže sinoć “ovo je bilo finale, a Juve je navikao da gubi finala” i dodaje ulje na vatru “vidjeli smo da su umorni, zato smo išli na visok presing i posjed, nijesmo im dali da dišu”. I sva ta prednost u snazi, rotaciji, raznovrsnosti nestaje, sinoć je igrica bila u rukama Napolija. Alegri je malo izgubio živce, rekao da se njegov tim bori na tri fronta cijele sezone, a ostali već u decembru žrtvuju sve. Sve tačno, ali tako priča neko kome izmiču stvari i kontrola.

Samo još malo istorije. Napoli je izgubio tih navedenih 7 duela na novom stadionu uključujući i Kup, pamti jednu veliku pobjedu na starom Komunaleu 2009.godine kad je Juve vodio 2:0, ali su Laveci, Datolo i Sosa režirali veliki preokret 2:3 i to je ta oaza u pustinji, jedina pobjeda u Torinu u tri decenije, jer 2001.godine Napoli je ispao iz lige, bio i trećeligaš, bankrotirao.. Prije toga bio je lak zalogaj za Lipijev Juve, ali vraćamo se još unazad, sve do Maradonine ere. Jedna utakmica će biti vječno u memoriji Napolitanaca,baš kao i ova sinoćnja. To je meč novembra 1986, Juve zvanični šampion i dalje sa Platinijem, upravo ispao na penale od Real Madrida nakon dva paklena meča Kupa šampiona, opet favorit za titulu,sa Trapatonijem osvojio 6 u 10 godina. Ali Trap je preuzeo Inter, a njih Rino Markeze, Napoli dolazi kao lider, gubi 1:0 ali napada, u nastavku lomi meč, šou Maradone i Đordana, puca Juveova imperija 1:3! To je meč koji im je pokazao da mogu sve, da je prva titula u istoriji nešto ostvarivo, da nema više čega da se boje, ogolili su Juve. Bjankijev tim je od tada igrao silno, kad su u martu dobili Juve kod kuće 2:1 stvari su bile gotovo riješene i Platini je tada objavio povlačenje, prepustivši tron Maradoni, javno. Desila se ta prva titula ikada, legenda Lacija Bruno Đordano pomogao je svojom klasom puno Maradoni, kao i mladi Ferara, pa Banji, Renika, Franćini.. Iduće sezone stiže zvijezda Kareka i nastaje trio Ma-Gi-Ca ili magija, stiže i Kripa, Karnevale, Alemao, nastaje veliki tim. Ali tada nastaje i najveći Milan svih vremena koji im u epskoj utakmici uzima krunu, potom i Trapov rekorderski Inter, kalćo postaje ubjedljivo najjača liga svijeta, a Napoli osvaja još jedan skudeto 1990, ovaj put iščupan Sakijevom Milanu na samom kraju. Juve tada pada, gubi ugled, ali ipak Napolitancima su veliki dueli s njima suđeni- decembra 1988.godine u Torinu Juve-Napoli 3:5 u jednoj od najboljih utakmica ikad viđenih, Zofov tim je dao sve ali Maradona i Kareka su činjeli čuda. Samo tri mjeseca kasnije sudbina ih spaja u četvrtfinalu kupa UEFA, i to iznenađujuće Juve dobija 2:0 kod kuće, 80 hiljada ljudi na San Paolu gleda revanš, i Maradona nosi ekipu do 3:0 i prolaza, a na kraju i osvaja Napoli taj evropski pehar! Tih godina Maradona je noćna mora Takonija, izmišljao je nemoguće golove protiv njega. Suspenzijom Maradone 1991 sve nestaje, ali ostaje taj trijumf iz 1986 kao prekretnica u razmišljanju i istoriji Napolija. Tako slično utakmici od sinoć. Ali istorija ih spaja ponovo.

Napoli je 2004.godine bio ugašen, mesija se zove De Laurentis, spašava ih nestanka i kreću od treće lige, meč sa Ćitadelom prati 70 hiljada gledalaca, za nevjerovat. 2006.godine ulaze u drugu ligu i ekipa počinje da jača, a iste te godine Juve umjesto da slavi novi Skudeto biva raskrinkan nakon 41 namještene utakmice i izbačen upravo u Drugu ligu i to sa minus 9 bodova u startu. U tu istu Drugu ligu koju Napoli prihvata sa ushićenjem jer vidi da se otvaraju vrata raja. Juve je prihvata na silu, kao tragediju i odmah na startu igra samo 1:1 u Riminiju, istorijsko dno kluba. I kao da ni to nije dovoljno žrijeb ih spaja već u šesnaestini finala Kupa, jedan meč u Napulju i 3:1 za Napoli, a to je bio jedini mogući izlaz Juvea u Evropu naredne sezone! Bufon nakon slave prvaka svijeta u Berlinu biva izrešetan na San Paolu, ali i u Riminiju, Vićenci.. U novembru je opet krcato u Napulju u mega derbiju serije B, završava 1:1, a Juve i pored minusa stiže glatko do prvog mjesta, sa njima u Prvu ligu ulaze i Napoli i Đenova, kakvo društvo šampiona! Od te 2006.godine kreće iznova taj veliki rivalitet koji temperamentni predsjednik Napolija De Laurentis zove otvoreno mržnjom,i već od duela jeseni 2007 u Seriji A kad su lomili Lavecija, to su uvijek dueli na nož. Apoteoza za Napolitance bila je januara 2011, het trik Kavanija za 3:0, slavljeno do zore. Kakav duel novembra 2011, Napoli promašuje penal, vodi 3:1, ali Vučinić i Estegaribija vade 3:3, Konteov karakter već se vidio, osvajaju taj Skudeto bez poraza i kreće opisani dio istorije. Ali, činjenica je da je Napoli morao uvijek da se za svoje mjesto pod suncem izbori preko giganta Juventusa, bilo to za titulu ili u Drugoj ligi, bilo za trofej Kupa ili evro pehar, u derbiju suprotnih polova, siromašnog i srčanog juga protiv bogatog i arogantnog sjevera, kao da su dvije zemlje i to dobro udaljene. Tako mora biti i za treći(eventualni) Skudeto.

Recimo na kraju što predstoji do 20.maja u ova 4 kola. Napoli sanja preuzimanje trona već ove nedjelje, tu je taj sada pakleni okršaj Inter-Juve u subotu veče, gdje Alegri već kaže da mora pobjediti po svaku cijenu, ali i Spaleti mora na pobjedu jer već kasni taj bod za Romom i Lacijom koji nije uopšte lako nadoknaditi, a Inter se muči mnogo više od njih i juče su Handanović i stativa spašavale protiv skromnog Kjeva. Djeluje da je Inter previše tanak za Juve, i igrački i po formi, ali ipak Inter je sva tri meča sa Juveom i Napolijem ove sezone završio 0:0, a ako tako bude i sada Napoli može u nedjelju u 18 sati u Firenci da dotakne Skudeto. Prevažna utakmica,nakon te ne bi trebalo da bude problema. Upravo jutros društvenim mrežama kruži inicijativa navijača Fiorentine, kojima je Juve najveći neprijatelj, da treba pustiti Napoli da baš preko Firence dođe do titule, zlokobna riječ “scansiamoci”, koju su iz kluba požurili da demantuju. Pjoli kaže da će igrati na pobjedu, njegova ekipa je nakon 6 trijumfa u nizu stala protiv Spala, pa izgubila od Lacija i opasnog Sasuola i dalje bi mogli do Evrope, ali Napoliju je utakmica života. Otkad je Sari trener Napoli tamo nije slavio, prošle sezone je bilo 3:3 pred Božić, kakav gol Bernardeskija, a prije dvije godine drama 1:1. To je još jedna analogija između Napolija i Juvea, to je bio sam kraj februara 2016, Zazin gol je donio Juveu plus 1 dva kola ranije. Onda Juve remizira u Bolonji, jedini meč koji nijesu dobili u nizu od 25 kola(!!),ali Napoli ne koristi poklon da se vrati na vrh, igra 1:1 kući sa Milanom. Onda tog 28.februara Juve lako dobija Inter sa kojim će i sad da igra, a Napoli remizira u Firenci i zbogom. Sad se ponavljaju isti mečevi, posljednja pobjeda Napolija u Firenci je pod Benitezom,0:1 novembra 2014. A Inter je prošle sezone kad je najgore igrao pod De Burom dobio Juve preokretom 2:1, fudbal je zaista čudan. Strašno je važno to kolo, svi očekuju smjenu, ali Juve lako može da dobije a ako u Firenci bude i remi, pažnja, skoro da je sve gotovo, jer Juve će imati plus 3, a pošto je međusobni skor izjednačen a ima za 10 golova bolju gol razliku, biće mu dovoljno samo da još kući savlada Bolonju i Veronu, gotovo. Napoli mora da dobije u Firenci! A tamo neće biti udarne igle Mertensa zbog kartona, biće zato Milik ,ionako je opasniji u posljednje vrijeme,on koji je trebao biti bastion,jedini nasljednik Iguaina.Biće i Insinje i Kaljehon, ali i Žoržinjo ili Rog, Sari je konačno otvorio slavine. Strašno je bitno i pretposljednje kolo 13.maja, Napoli gostuje Sampdoriji što nije šetnja ali tamo dobijaju, a Juve gostuje Romi na Olimpiku što je pakao! Da sve bude za njih teže tu je i finale kupa protiv Milana na istom stadionu 9.maja, i svakako novo iscrpljivanje za trofej koji će Milan tražiti i zbog prestiža,ali i direktnog ulaska u grupe Lige Evrope. Protiv Rome neće biti šala za Juve, prošle godine su tamo izgubili 3:1, prethodno isto poraz 2:1, odavno nisu slavili, od gola Osvalda u posljednjoj sekundi pod Konteom. A ovo je sada evropska Roma koja je i veliku Barsu znala da sruši, a 99% će joj trebati za champions! Jedino da Roma sada preskoči Liverpul pa ima na horizontu to finale snova u Kijevu ,a pritom se odlijepi od Intera na tabeli, ali vrlo vjerovatno će to bit full Roma, a imaće i sedmicu da sprema taj meč. Čini se da je to najveća šansa Napolija, ako dobije sva 4 meča, Roma teško da neće makar remizirati sa umornim Juventusom, a Inter ako što uradi. U posljednjem kolu Napoli-Krotone bi se pretvorio u feštu vijeka, ali koliko dana na iglama ovog vrelog proljeća 2018, dok taj dan ne stigne. Svi “Teroni” Italije kucaju u drvo, u Padre Pija i San Đenara, samo da taj dan i dođe, vrijedjelo ga je čekati tri decenije.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније