Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

20. 11. 2018. 11:40 >> 11:25

UEFA I ECA

"Evropska Super liga je fikcija"

Predložen format Super lige je "fikcija" i neće se ostvariti, ocijenili su danas vodeći ljudi evropskog fudbala.

"Evropska Super liga se neće dogoditi. To je na neki način sada fikcija ili san", rekao je predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin u intervjuu za BBC.

Čeferin i prvi čovjek Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli su naveli da su ujedinjeni, uprkos nedavno objavljenim dokumentima koji su potvrdili tajne razgovore o stvaranju novog elitnog takmičenja.

Anjeli je istovremeno i predsjednik Juventusa, jednog od klubova za koje se tvrdi da je potencijali osnivač Super lige.

"Mogu da potvrdim da nikada nijesmo vidjeli, razgovarali i bili uključeni u kreiranje tog dokumenta. U potpunosti smo vezani za poboljšanje UEFA", kazao je Anjeli.

Njemački list Špigl (Speigel) je tvrdio da ima dokumenta koja pokazuju da će Super liga početi 2021. i da će nju igrati najveći klubovi iz Španije, Italije, Njemačke, Engleske i Francuske.

Međutim, Čeferin i Anjeli tvrde da će vrhunski klubovi ostati privrženi UEFA i da su u toku detaljni razgovori i pronalaženje rješenja, uključujući i promjenu formata Lige šampiona.

"Imamo neke ideje. Sve što mogu da kažem je da je bilo kakva Super liga van svake priče. Svi će imati priliku da učestvuju u svakom evropskom takmičenju", naveo je Čeferin.

Očekuje se osnivanje novog evropskog fudbalskog takmičenja sa 32 kluba, o čemu je već bilo razgovora.

Tako bi 96 klubova po završetku kvalifikacija igralo tri takmičenja.

Čeferin je rekao da bi to bio početak širenja evropskog takmičenja i da će klubovi i nacionalni savezi to cijeniti.

"Biće nam dužnost da očuvamo veliku tradiciju evropskog fudbala, ali s druge strane mislim da smo veoma svjesni da moramo da zaštitimo tržišta. Moramo da razmišljamo o Poljskoj, o zemljama poput Turske, Rusije", dodao je Anjeli.

Obojica su odbacila navode da nove strukture ojačavaju dominaciju velikih klubova.

"Nažalost u svijetu mnogo puta se dešava da bogati postanu bogatiji. Mi smo jedna od rijetkih organizacija koja se bavi tim problemom. Znamo za moramo da usporimo jaz jer će vjerovatno biti teško to zaustaviti u potpunosti", izjavio je Čeferin.

Sigurno je da se ništa neće promijeniti prije 2024. godine, kada ističe trenutni ugovor o takmičenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније