Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

03. 12. 2018. 19:28 >> 19:03

OBUSTAVLJEN POSTUPAK

Modriću se neće suditi za lažni iskaz

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je odluku opštinskog suda kojom je obustavljen postupak protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamić, rekao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Devčić je za agenciju Beta rekao da je vanraspravno veće tog suda odbacilo žalbu državnog tužilaštva na odluku opštinskog suda čime je ona postala pravosnažna.

Opštinski sud u Zagrebu krajem septembra odbacio je optužnicu protiv Luke Modrića koja je protiv njega podnijeta prije devet mjeseci. Na tu se odluku, međutim, žalilo državno tužilaštvo.

Vanraspravno veće odluku je donijelo prošle sedmice, ali se čekalo da ona bude je tek danas zvanično potvrđena.

Tužilaštvo je teretilo Modrića da je 13. juna prošle godine na suđenju Mamiću i još trojici optuženih, svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podjela transfernog obeštećenja 50:50 odsto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki puta kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovno potpisao poslije odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštva Modrića tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, poslije realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu. Oni, naime, vjeruju da je Modrić promijenio iskaz u korist Mamića.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svjedočio o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Njegov, kao i transfer igrač Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nijesu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Tužilaštvo je zbog istog slučaja podiglo optužnicu zbog davanja lažnog iskaza i protiv Lovrena.

Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudilo i Mamiću, ali je slučaj u međuvremenu preseljen u Zagreb.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su u junu proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona eura) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona eura.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobjegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније