Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Objavio: O.Z. ]

26. 03. 2019. 12:44   >>  13:56 5

UEFA

Disciplinski postupak zbog rasizma pod Goricom

Evropska kuća fudbala UEFA pokrenula je disciplinski postupak protiv Crne Gore, poslije optužbi da su navijači u Podgorici na rasnoj osnovi vrijeđali engleske fudbalere tokom utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Saslušanje povodom incidenata UEFA će obaviti 16. maja.

Organizacija koja se bori protiv diskriminacije i nejednakosti u fudbalu FARE navela je da će obezbijediti dokaze koji bi mogli da dovedu do djelimičnog ili potpunog zatvaranja stadiona za narednu utakmicu Crne Gore u kvalifikacijama, u junu protiv Kosova. 

"Naš posmatrač je bio prisutan i prikupio je dokaze. Pohvaljujemo reakcije engleskih fudbalera, nijedno ljudsko biće ne bi trebalo da se suoči sa zlostavljanjem i ponižavanjem zbog svoje rase ili identiteta, nečega što bi mnogi Crnogorci mogli da razumijeju iz razarajuće i krvave nedavne istorije Balkana", navodi se u saopštenju. 

Takođe, Crna Gora je optužena i za nerede navijača, koji su palili baklje, bacivali predmete u teren i blokirali stepenište na tribinama.

Iz Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) je saopšteno da će UEFA, između ostalog, tokom disciplinskog postupka istražiti detalje vezane za navodno pojedinačno rasističko ponašanje minornog dijela navijača reprezentacije Crne Gore koje je delegatu utakmice prijavljeno od strane predstavnika Fudbalskog saveza Engleske.

"Poštujući pravila postupka nećemo komentarisati navode predstavnika Fudbalskog saveza Engleske, već ćemo prepustiti nadležnim organima UEFA-e da donesu odluku na osnovu relevantnih dokaza tokom vođenja disciplinskog postupka", naveli su iz FSCG.

"Posvećeni smo borbi protiv svih vrsta diskriminacije"

Poručeno je da je Fudbalski savez oduvijek bio posvećen partner međunarodnim fudbalskim organizacijama u borbi protiv svih vrsta diskriminacije na terenu i van njega. 

"Na mečevima naših nacionalnih selekcija do sada nismo imali slučajeve vjerske, rodne ili rasne diskriminacije i uvjereni smo da takvih slučajeva neće biti ni u budućnosti. U multikulturalnom i multietničkom društvu kakvo je Crna Gora nema mjesta za takvo ponašanje, to su na najbolji način osjetili gosti iz Engleske i tokom prethodne dvije zvanične utakmice koje su odigrali u Podgorici", kazali su iz FSCG.

Navodi se da će Fudbalski savez, ukoliko se u daljem postupku dokaže rasističko ponašanje na stadionu, preduzeti sve neophodne mjere da identifikuje neodgovorne pojedince koji su eventualno izazvali takvo ponašanje i istima će biti zabranjen pristup stadionu na svim utakmicama u organizaciji saveza.

Engleska je sinoć u Podgorici pobijedila Crnu Goru sa 5:1, a BBC je prenio da su se već u šestom minutu čule uvrede na rasnoj osnovi kada je Dani Rouz imao loptu, a nastavile su se tokom cijele utakmice, uglavnom namijenjene tamnoputim fudbalerima.

Selektor Engleske Garet Sautgejt je rekao da je čuo te uvrede, pogotovo kada je Rouz dobio žuti karton u nadoknadi vremena, poslije starta na Aleksandru Boljeviću.

"Nema sumnje da se to dogodilo. Znam šta sam čuo i prijavićemo UEFA-i. To je neprihvatljivo. Naši igrači moraju da znaju da imaju podršku, znaju da je cela ekipa uz njih", naveo je Sautgejt nakon meča.

Nakon što je postigao peti gol, Rahim Sterling je pokrio uši rukama pred domaćim navijačima koji su mu zviždali, a zatim su ka njemu poleteli razni predmeti koji su pali na teren.

As Mančester sitija rekao je da bi Crna Gora za kaznu trebalo da igra utakmice pred praznim tribinama.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније