Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta, Objavila: R.P. ]

05. 06. 2019. 10:38 >> 10:38

OSNIVAČ LŠ

Umro bivši predsjednik UEFA Lenart Johanson

Bivši predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Lenart Johanson umro je u 89. godini poslije kraće bolesti, saopštio je Fudbalski savez Švedske. Johanson je za 17 godina na čelu UEFA bio najzaslužniji za osnivanje Lige šampiona.

"Lenart Johanson je bio naš najveći međunarodni fudbalski lider svih vremena, nijedan Švedjanin nije imao sličan uticaj u svijetu fudbala. Njega su poštovali kao predsjednika UEFA i potpredjsednika FIFA, njegovo liderstvo izazvalo je divljenje širom svijeta", navodi se u saopštenju FS Švedske.

Johanson je od 1990. do 2007. godine bio na čelu UEFA, sve dok ga na predsjedničkim izborima nije pobijedio Mišel Platini. Johanson je tada izabran za počasnog predsjednika evropske kuće fudbala.

On je bio i potpredsednik FIFA, a 1998. godine izgubio je na izborima za predsjednika od Sepa Blatera. Blater je odbacio navode da je kupio glasove, a njih dvojica se posle toga više nikada nijesu vidjeli.

Johanson je rekao da je najponosniji na stvaranje Lige šampiona, koja je zamijenila Evropski kup i da je to njegovo najveće dostignuće. Liga šampiona je postala najunosnije i najprestižnije takmičenje, a proširena je u odnosu na prethodno takmičenje jer su mogli da učestvuju i klubovi koji nisu šampioni.

"To je najveće takmičenje za fudbalske klubove, koje se gleda širom svijeta. Poslali smo je u 200 zemalja, a kada čujete fudbalere da pričaju o budućnosti, uvijek kažu: 'Volio bih da igram u finalu Lige šampiona' ", rekao je Johanson za Asošiejted pres 2010. godine.

Pod Johansonom, UEFA se transformisala od administrativnog tijela do komercijalnog preduzeća koje upravlja najboljim evropskim klupskim i reprezentativnim takmičenjima. Sjedište je prebačeno iz Berna u Nion.

Johanson se protivio uvođenju tehnologije u fudbal, kao pomoć sudijama, a jednom prilikom je rekao: "Ovo je igra za ljude, a ne za robote".

Rođen u Stokholmu, Johanson je uvek ostao vjeran svom klubu AIK-u, čiji je bio predsjednik od 1967. do 1980. godine. On je prošao kroz sve rangove Fudbalskog saveza Švedske, čiji je bio predsjednik, prije nego što je došao na čelo UEFA 1990. godine.

Doveo je Evropsko prvenstvo u Švedsku 1992. godine, a trofej prvaka Švedske nazvan je po njemu 2001. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније