Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

24. 10. 2019. 17:48 >> 17:47

2021. GODINE

Kina domaćin novog formata Svjetskog klupskog prvenstva

Domaćin novog proširenog formata Svjetskog klupskog prvenstva 2021. godine biće Kina, saopštila je danas Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

Takmičenje će sa sedam ekipa, od juna 2021. godine biti prošireno na 24, a predsjednik Fife Đani Infantino rekao je da će to biti "prvo pravo Svjetsko klupsko prvenstvo", prenio je BBC.

On je naveo da je odluka o promjeni formata donijeta jednoglasno, a da će se novo takmičenje održati u junu i julu 2021. godine. Elitni evropski klubovi nedavno su najavili da će bojkotovati novoformirani turnir, koji će se održavati svake četiri godine.

"Novi turnir će biti takmičenje kome se raduju svi koji vole fudbal", rekao je Infantino.

Katar će biti domaćin turnira ove i sljedeće godine po startom formatu, sa šest kontinentalnih šampiona i šampionom zemlje domaćina. Ove godine takmičenje počinje 11. decembra, a prvak Evrope Liverpul učestvovaće od polufinala.

Kako je prenio Asošiejted pres, Infantino je rekao da Fifa neće ništa zaraditi od novog turnira, pošto će sav profit uložiti u klupski fudbal. Naveo je da će Fifa u naredne četiri godine uložiti milijardu dolara u ženski fudbal.

On je govorio i o pitanjima poštovanja ljudskih prava u Kini.

"Mislim da moramo da razmišljamo o našoj ulozi. Zemlje širom svijeta prolaze kroz težak period. Nije posao Fife da rješava svjetske probleme. Misija je da organizujemo fudbal u svim zemljama, a to radimo tako što fudbal donosimo ljudima, a ne kritikujući", rekao je Infantino.

Promjenom formata promijenjen je i način kvalifikacija, Fifa je članovima Savjeta u Šangaju predstavila plan, ali je odložila konačnu odluku o tome.

Kako je AP ranije prenio, kontinentalnim šampionima neće biti garantovano mjesto na turniru. Evropa će sa osam učesnika biti najzastupljeniji kontinent. Svi pobjednici Lige šampiona i Lige Evropa od 2018. do 2021. godine učestvovaće na turniru, ali je i to uslovno, pošto će Uefa utvrditi maksimalan broj učesnika iz jedne zemlje.

Španski i engleski klubovi su dominirali evropskim klupskim tamičenjima proteklih godina. Real Madrid je 2018. godine bio prvak Lige šampiona, a Atletiko Madrid je iste godine trijumfovao u Ligi Evropa. Engleski klubovi Liverpul i Čelsi su prošle sezone bili najbolji u tim takmičenjima.

Prema propozicijama, ako je jedna ekipa u vrijeme kvalifikacionog perioda pobjeđivala u oba takmičenja, prvo slobodno mjesto pripašće finalisti Lige šampiona.

Južna Amerika dobiće šest mjesta, Azija tri, a učesnici će biti i finalisti Lige šampiona Sevjerne i Centralne Amerike (CONCACAF). Fifa će odlučiti o trećem učesniku iz te konfederacije.

Iz Afrike učestvovaće finalisti Lige šampiona i pobjednik baraža polufinalista. Okeanija je jedina od šest Fifinih konfederacija kojoj nije garantovano mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu. Pobjednik Lige šampiona Okeanije igraće u baražu protiv šampiona Kine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније