Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

01. 11. 2019. 12:55   >>  12:54

PROTESTI U ČILEU

Finale Kopa Libertadores ponovo muči Južnu Ameriku

Godinu dana kasnije, južnoamerički fudbal suočen je sa istim pitanjem - gdje će se igrati finale Kupa Libertadores? Prošle godine odlučujuća utakmica između argentinskih velikana, Boke Juniors i River Plate premještena je iz Buenos Ajresa u Madrid iz bezbjednosnih razloga. River i brazilski Flamengo trebalo bi da se sastanu u ovogodišnjem finalu 23. novembra, u prvom finalu u kojem će se igrati samo jedan meč. To je sad pod velikim znakom pitanja.

Čile je za domaćina finala izabran jer je bio primjer političke stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu. Međutim, 20 dana prije finala Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) ne može da garantuje da će se meč i odigrati u Čileu.

Ulaznice za finale, medijske akreditacije, rezervacije hotela... Sve to je završeno prije početka velikih protesta u Čileu.

Protesti U Čileu su počeli prije dvije nedjelje zbog povećanja cijene karata za metro u glavnom gradu.

Demonstranti sada, između ostalog, traže bolje penzije, zdravstvo, obrazovanje, a pojedini ističu da neće odustati dok predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera ne podnese ostavku.

Čileanska vlada i CONMEBOL su u srijedu istakli da će finale igrati u Santjagu uprkos tome što je Pinjera otkazao svjetsku konferenciju o klimi i forum za Ekonomsku saradnju Azije i Pacifika (Apek).

"Zabrinut sam zbog situacije u Čileu. Nadamo se da se sve može riješiti mirnim putem zbog njihove zemlje i njihovog naroda, a takođe i zbog nas kako bismo bili sigurni gdje ćemo igrati", rekao je trener Rivera Marselo Galjardo.

Drugi meč prošlogodišnjeg finala Kupa Libertadores trebalo je da se igra na "Monumentalu" ali nije pošto su navijači Rivera napali klupski autobus koji je prevozio igrače Boke na stadion. Poslije nekoliko pomjeranja termina, CONMEBOL je iz bezbjednosnih razloga odlučio da se utakmica odigra u Madridu.

Ako se mjesto odigravanja finala ponovo pomjeri, Argentina i Brazil neće moći da budu domaćini.

"Ljudi će navijati za nas gdje god da igramo. CONMEBOL je rekao da će to biti Čile tako da razmišljamo samo o Čileu i o tom finalu", rekao je fudbaler Flamenga Everton Ribeiro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније