Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

sportklub.rs [ Objavio: O.Z. ]

21. 11. 2019. 18:01 >> 18:02

POČETAK PRESA POSVETIO POKETINU

Murinjo: Najvažnije je da igrači budu srećni

Prva konferencija Žozea Murinja kao menadžera Totenhema počela je šalom Portugalca da je "spreman za teška pitanja". Iako je ponavljao da on nije važan, najviše je, zapravo, govorio o sebi.

Žoze Murinjo održao je u srijedu prvu konferenciju za medije kao menadžer Totenhema pred gostovanje Vest Hemu u subotu u 13. kolu Premijer lige, piše Sport klub.

Na početku obraćanja novinarima, Murinjo je govorio o svom prethodniku Maurisiju Poketinu.

"Prije svega, mislim da moram da kažem nekoliko riječi, a radim to sa dozom tuge, o Maurisiju. Želim da mu čestitam na svemu što je uradio i želim da kažem i javno da će ovaj klub uvijek biti njegov dom. Ovaj stadion će uvijek biti i njegov i može da dođe kada god poželi. Za njega će vrata uvek biti otvorena. Po mom iskustvu, sjutra je novi dan i on će pronaći svoju sreću. Pronaći će novi klub, vjerujem da je pred njim sjajna budućnost. Ovdje je uvijek dobrodošao", rekao je Murinjo.

Murinjo se našalio sa reporterom Skaj sporta za koji je radio kao stručni konsultatnt u prethodnom periodu dok je čekao novi angažman:

"Malo sam razočaran što ste srećni zbog mog angažmana u Totenhemu. Mislio sam da želite da me zadržite na Skaj sportu. Postali smo prijatelji i veoma dobro znaš da sam uživao u saradnji sa vama, ali ovo je moj život i ja pripadam ovdje. Ovaj posao me čini srećnim. Možda se ne smijem mnogo danas jer imamo utakmicu za dva dana, a nemamo mnogo vremena za rad, ali duboko u sebi sam srećan".

Totenhem je trenutno 14. na tabeli, ali Murinjo vjeruje da ima mnogo prostora za napredak počevši već od duela sa vest Hemom:

"Srećan sam što sam ovde. Kada god neki klub pravi ovakve promjene usred sezone to znači da situacija nije dobra, osim ako se nije desilo nešto neobično za šta ljudi van kluba ne znaju. Uglavnom rezultati diktiraju ovakve odluke. Ovaj klub ima veliki potencijal, kao i igrači što me veoma raduje i što je jedan od razloga zašto sam prihvatio posao. Tu je vizija koju mi je predočio gospodin Levi. Znam da imam odličan posao u rukama".

Murinjo je ponovio da nema u planu da pravi dramatične i drastične promjene u timu i da će se truditi da nastavi tamo gde je Poketino stao:

"Jasno je da ne mogu samo da se pojavim i da za dva dana promijenim sve. Nemam baš najbolje iskustvo u preuzimanju timova usred sezone iako je ovo tek drugi put da sam u ovakvoj situaciji. Uradio sam to u Portu 2001, ali razmišljao sam o tome prethodnih mjeseci jer sam imao neki osjećaj da će se ovo dogoditi. Imamo utakmicu samo nekoliko dana od mog dolaska zato moram da imam povjerenja u tim koji preuzimam. Tim je bio u dobrim rukama, vodio ga je dobar trener, dobar tim stručnjaka. Naravno, mi imamo svoj sistem i neke stvari u vođenju će se promijeniti, ali ne mogu da dođem ovdje i da mislim da se sve vrti oko mene".

Portugalac je rekao i da je za prethodnih 11 mjeseci postao jači kao osoba:

"Mislim da prethodnih 11 mjeseci za mene nijesu bili gubljenje vremena. Imao sam vremena da razmislim, da analiziram i da se pripremim. Nikada ne izgubiš svoju DNK, nikada ne možeš da izgubiš svoj identitet, ono si što jesi zbog svih dobrih i loših stvari. Ali, imao sam vremena da razmislim o mnogim stvarima i shvatio sam da sam tokom karijere pravio greške koje više neću ponavljati. Sada sam jači sa emotivne tačke gledišta, ne mislim na fizičku snagu, to sam uvijek imao. Opušten sam, motivisan i spremen i mislim da su to igrači u ovom kratkom vremenu osjetili. Spreman sam da ih podržim. U fazi sam u kojoj ne mislim na sebe, mislim na klub, na igrače, na navijače. Ne na sebe. Ovdje sam da pokušam da pomognem svima".

"Skroman sam dovoljno da sam mogao da analiziram svoju karijeru i njen razvoj. Ne samo prethodnu godinu, već sve probleme i rješenja. Princip te analize bio je da ne okrivljujem nikog drugog. Kada sam razgovarao sa svojim pomoćnicima i sa svima koju su me doveli do ove faze, shvatio sam da nemam koga drugog da krivim ili analiziram. To je bilo veoma važno za mene. Nemam pravo da dijelim savete, ali nekada je dobro napraviti pauzu. Za mene je to bilo prvo ljeto bez posla i nije bilo lako. Bio sam pomalo izgubljen tokom predsezone ali prije toga i poslije toga bio sam u procesu učenja. Čak sam naučio da budem konsultant na TV".

Portugalac je naglasio da nije srećan kada gubi i da se nada da će tome naučiti i svoje igrače. Upitan da li mu se vratio "modžo", Murinjo je u svom stilu rekao:

"Morao bih da konsultujem Gugl kako bih preveo riječ 'modžo', ali u principu razumijem na šta mislite. Kada ne pobjeđujem ne mogu da budem srećan i to ne mogu da promijenim. Nadam se da će to uticati i na moje igrače i da ni oni neće biti srećni ako ne pobjeđuju. Ako si srećan poslije poraza, teško je da u sebi probudiš pobjednički mentalitet i da izgradiš karijeru".

Murinjo se dotakao i igrača čiji ugovori uskoro ističu, Kristijana Eriksena, Jana Vertongena i Tobija Aldervirelda. Rekao je da još uvijek nije razgovarao na taj način sa igračima i da želi da ekipa bude ujedinjena:

"Nijesam imao vremena da sa svima posebno pričam o ugovorima. Prva stvar koja mi je važna je da se igrači osećaju dobro i spremno za subotu. A ako žele da odu neka to urade srećni u januaru ili junu. Jan je povrijeđen za ovaj meč, ali igrači moraju da budu spremni za tim. Naravno, važan je klub, važan sam ja, važni su navijači, važan je gospodin Levi, ali najvažnije je da igrači budu srećni. Za početak moramo da se fokusiramo da izborimo dobar rezultat u naredna dva meča", zaključio je Murinjo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније