Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Objavio: O.Z. ]

20. 02. 2020. 18:32   >>  22:46 58

AMFILOHIJE

"Vlast je objavila rat Bogu"

Molebani i litije, u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovijesti, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, održavane su i večeras u više gradova.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima, nakon čega je predvodio litiju gradskim ulicama sa episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenstvom. Prethodno se obratio sveštenstvu i građanima u Mojkovcu, koji su krenuli u litiju od crkve Sv. Đorđa iz Dobrilovine do hrama Hristovog Roždestva.

"Ova grupa koja je sada na vlasti je objavila rat Bogu i to je duboko zaboljelo narod. Molim se Bogu da se naš dobri premijer Duško Marković urazumi, ipak je on razboritiji od onoga koji mu je glavni", izjavio je Amfilohije večeras u Pljevljima.

Poručio je da je "narod prestao da se plaši" i još jednom žestoko kritikovao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Ja sam podnio prijavu sadašnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore (Ivanu) Brajoviću, a poslije je dostavio i predsjedniku države i predsjedniku Vlade, da ova Crkva Božja postoji ovdje od vremena cara Konstantina, kao što i jeste. Ovaj nesrećnik naš, koji je predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović), on stvara svoju autofekalnu, kako je ja nazivam… Nego šta je nego autofekalna kad jedan bezbožnik nekršteni stvara svoju crkvu? Toga nigdje u svijetu nije bilo. Narod u Crnoj Gori je zato darnut u živac. Ja to tako osjećam. Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945, i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši", poručio je Amfilohije.

Amfilohije je najavio da će Sinod SPC-a oduzeti oreden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđija u Pljevljima.

Litiju, ulicama Podgorice, predvodio je episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije predvodi, a prethodno je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služen moleban.

U Nikšiću je, nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, litija prošla centralnim gradskim ulicama.

Protojerej stavrofor Radojica Božović kazao je da „sveštene litije nijesu protiv dinastija, gospodara ovoga svijeta, ili neke vlade, nego molitveni vid borbe da se zaštiti vjera pravoslavna i pomogne otadžbina“.

"Prvo vjera, pa otadžbina, prvo ono što je nebesko, pa onda ono što je zemaljsko, prvo vječno, pa prolazno. Uvijek su postojale dušepogubne ideje i ideologije, samim tim i njihovi osnivači i nastavljači, koji su nastojali da naprave, kako su govorili, novoga čovjeka, a obično su pravili čovječuljka", rekao je Božović.

U Beranama je molitveni hod krenuo iz centra grada, od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, ka Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je služen moleban. Ispred manastira je besjedio Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, a blagoslov je donio i arhimandrit Teoktist iguman Sopoćana, navodi se na sajtu MCP.

U Herceg Novom je u Crkvi Svetog Spasa služen moleban, odakle je potom održana litija do Crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, koju su predvodili jerej Igor Balaban i đakon Dušan Bigović.

Litije su danas održane i u Andrijevici, Plužinama, Bijelom Polju, Beranama, Baru, Herceg Novom, Petrovcu i Plužinama.

Litije se od Božića organizuju dvaput nedeljno, četvrtkom i nedjeljom.

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније