Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

21. 05. 2020. 18:11   >>  18:14

ISKRA POZITIVAN PRIMJER

SPFCG: Materijalni i socijalni položaj igrača nešto bolji

Materijalni i socijalni položaj igrača u klubovima Prve crnogorske fudbalske lige nešto je bolji nego u prethodnom mjesecu, saopšteno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Kao pozitivan primjer navodi se FK Iskra.

“Prirodno, odluka o nastavku prvenstva i povratak igrača u organizovani trenažni proces imala pozitivan uticaj na ovu problematiku. Ipak u nekim klubovima nepovoljna finansijska situacija ne ostavlja previše prostora za napredak.I ovog puta možemo reći da klubovi sa najvećim brojem profesionalnih igrača prednjače u pozitivnom smislu po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza prema igračima. Po riječima igrača, u većini klubova za sada imaju najave da neće biti većih problema do kraja sezone. Ovdje moramo navesti pozitivan primjer Iskre iz Danilovgrada, kluba iz kojeg je javno saopšteno da igračima neće biti umanjene zarade do kraja prvenstva”, ističu iz Sindikata.

Zadovoljni su, jer je njihovu inicijativa da se ugovori o profesionalnom igranju produže do kraja sezone, prihvatio Izvršni odbor FSCG-a.

“Tokom prekida fudbalskih aktivnosti, naša krovna organizacija – FIFPro kroz učešće u radnim grupama FIFA i UEFA i stalni socijalni dijalog sa partnerima dala svoj doprinos u iznalaženju rješenja koja bi u isto vrijeme bila realna i primjeniva, a sve u cilju dobrobiti igrača. Tim se rukovodio i SPFCG kada je uputio inicijativu Fudbalskom savezu da, između ostalog, ugovori o profesionalnom igranju koji ističu poslednjim danom sezone po originalno utvrđenom rasporedu ili ističu u periodu koji se poklapa sa nastavkom, treba da budu produženi do krajnjeg datuma nastavljene sezone, što je od strane Izvršnog odbora FSCG prihvaćeno. Ovim putem pozdravljamo odgovoran i patnerski pristup FSCG prilikom rješavanja ovakvih situacija.”, kaže se u saopštenju.

U Sindikatu smatraju da je održavanje ugovorne stabilnosti od suštinskog značaja za radno-pravni status fudbalera.

“Mišljenja smo da je održavanje ugovorne stabilnosti od suštinskog značaja za radno-pravni status fudbalera. S tim što ne bi trebalo dozvoliti jednostrani pristup izmjene ugovora od bilo koje ugovorne strane. Ipak, imajući razumijevanja za novonastalu situaciju i realnost poslovanja pojedinih klubova, eventualne odluke o umanjenju zarada igrača mogu biti prihvatljive samo ako su donesene u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i u dobroj namjeri, razumne i proporcionalne. S druge strane, ukoliko se desi da igrači ne prihvate eventualnu odluku kluba o drastičnom umanjenju zarada SPFCG je spreman da kroz kolektivno pregovaranje sa predstavnicim klubova nađe rješenje koje bi bilo u interesu obje strane. Svakako, bilo kakva odluka koja bi mogla rezultirati znatnim urušavanjem materijalnog i socijalnog položaja igrača, sa jedne ili potpuno nerazumijevanje finansijske pozicije kluba sa druge strane, ne bi bila u interesu ni igrača ni kluba”, poručuju iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније