Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 07. 2020. 21:18 >> 21:16
1

UKINUT STATUS MUZEJA

UNESKO jako žali zbog oko Aja Sofije

UNESKO jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmjene status Aja Sofije", donijete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule.

UNESKO je reagovao na objavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske molitve nekoliko sati pošto je sud otvorio put ka njenom pretvaranju u džamiju ukinuvši njen sadašnji status muzeja.

Državno vijeće - najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer su sumnjali u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Aja Sofija je upisana u spisak Svjetske baštine Uneska kao muzej, a to za sobom povlači niz preuzetih pravnih obaveza, navodi se u saopštenju te organizacije UN.

Prema tome, kako se dodaje, država mora da osigura da se ne prave izmjene izuzetne univerzalne vrijednosti zdanja zapisanog na njenoj teritoriji, a svaka izmjena zahtijeva od države da prethodno obavijesti Unesko i, ukoliko je potrebno, da to razmotri Odbor za svjetsku baštinu.

Aja Sofija kao dio Istorijske oblasti Istanbula ima jaku simboličnu, istorijsku i univerzalnu vrijednost, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Unesko je to prenio vlastima u Turskoj u više pisama i poziva turske vlasti da krenu u dijalog prije nego što donesu bilo kakvu odluku koja bi mogla da utiče na univerzalnu vrijednost tog zdanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније