Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

26. 11. 2020. 16:40   >>  16:44

ŠILTON

Maradona jedan od najboljih, ostao gorak ukus zbog onog gola

Legendarni engleski golman Piter Šilton rekao je danas da je Dijego Maradona bio jedan od najboljih fudbalera svih vremena, ali da je njegov gol rukom na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, ostavio "gorak ukus", mnogim igračima iz tadašnje reprezentacije Engleske.

Pred 117.000 navijača na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju Maradona je 22. juna 1986. godine postigao oba gola u pobjedi Argentine protiv Engleske (2:1) u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Drugi gol na meču mnogi smatraju jednim od najljepših golova u istoriji fudbala, kada je slavni argentinski as driblao cijelu protivničku ekipu Engleske, ali je prvi pogodak postao čuven kao "božja ruka", nakon što je lijevom rukom ubacio loptu u mrežu.

Šilton, koji je tada branio, rekao je da je i dalje tužan zbog toga, ali da bi ipak sada trebalo slaviti Maradoninu veličinu.

"Bio je jedan od najboljih igrača svih vremena, sam je osvojio Svjetsko prvenstvo za Argentinu. Mi (ja i pojedini saigrači iz reprezentacije 1986) imali smo zamjerku, jer nije pokazivao mnogo sportskog duha. U redu, varaš ili pogriješiš, podigneš ruke i kreneš dalje, ali mislim da filozofija u nekim zemljama nije bila kao naša", rekao je Šilton za Skaj Sports.

"Uvijek postoji onaj mali, gorak ukus, ali to je sada nestalo. Umro je i trebalo bi da slavimo njegovu veličinu", dodao je Šilton, koji je odigrao 125 utakmica za reprezentaciju Engleske.

Šilton je upitan i da li se sjeća situacije kod gola.

"Za mene kao golmana, činilo se da nije bilo opasno. Bio bi u ofsajdu, ali je jedan naš igrač, Stiv Hodž, bio izbačen iz ravnoteže, pokušavao je da otkloni opasnost ali je vratio loptu pred gol. Morao sam odmah da odlučim, da li da ostanem na liniji i pustim najboljeg fudbalera svijeta da bude u šansi sa 10 metara ili da krenem?", naveo je on.

"Mislio sam da mogu da stignem, to je bila stvar instinkta, pokušao sam da stignem, ali sam išao nekako ravno. Znao sam da ću stići do lopte, mislim da je Maradona u jednom intervjuu rekao da je udario loptu rukom jer je vidio da ću skočiti iznad njega i da neće moći da je zahvati glavom. Iskoristio je šansu, lopta je završila u mreži a onda je otrčao da slavi. Gledali smo i čekali da se sudija oglasi i naravno, ostalo je istorija", dodao je Šilton.

On je rekao da je Maradona bio lukav, jer je dok je igrao rukom, istovremeno zamahnuo i glavom.

"Imao je vrlo brz fudbalski mozak i znao je šta radi. Nijesam očekivao da će otići kod sudije i reći da je igrao rukom, ali poslije utakmice, kada je pričao o božjoj ruci, nije se izvinio i rekao: 'Izvukao sam se'. To je bilo nesportski. To je utrljalo so na rane engleskog tima", naveo je Šilton.

Maradona je poslije meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Maradona je umro u srijedu od srčanog udara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније