Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

27. 11. 2020. 17:50   >>  17:49

LEGENDARNI MEČ U MEKSIKU

Sudija ponosan što je pomogao Maradoni da postigne "gol vijeka"

Nekadašnji fudbalski sudija iz Tunisa Ali Bin Naser rekao je danas da je ponosan i počastvovan što je pomogao Dijegu Maradoni da postigne "gol vijeka", u utakmici Argentine i Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine.

Radi se o drugom golu na utakmici, kada je Maradona driblinzima prošao nekoliko engleskih fudbalera i postigao gol. To se dogodilo četiri minuta pošto je postigao gol rukom, koji je kasnije nazvao "božja ruka".

"Uzeo je loptu na sredini terena, pažljivo sam ga pratio. Kada sudite nekome kao što je Maradona, ne možete da odvojite pogled sa njega. U tri navrata su pokušali da ga sruše, ali njegova želja za pobjedom ga je vukla napred. Svaki put kad sam vidio da se pridigao, pustio sam 'prednost' sve dok nije došao do kaznenog prostora", rekao je sudija Ali Bin Naser za BBC.

"Gledao sam, pitajući se kako se ovaj igrač oslobodio trojice defanzivaca i trčao skoro 50 metara. Mislio sam da će defanzivci pokušati da ga sruše. Očekivao sam da se to dogodi i bio sam spreman da sviram penal. Na moje iznenađenje, predriblao je još jednog defanzivca i golmana (Pitera Šiltona) i postigao gol koji će postati gol vijeka", dodao je 76-godišnji Tunišanin.

On je rekao da je ponosan na svoju odluku.

"Ponosan sam i počastvovan kao osoba i sudija što sam učestvovao u tom istorijskom ostvarenju. Da sam svirao faul u jednom od prva tri kontakta, ne bismo prisustvovali nečemu tako veličanstvenom. Ta prednost koju sam pustio, to je jedno od mojih dostignuća na koje sam najponosniji", naveo je on.

Bin Naser je dodao da je to četvrtfinale, koje je odigrano u junu 1986. godine pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju, najsvjetlija tačka njegove karijere, uprkos kontroverznom prvom golu Maradone.

"Živo se toga sjećam. Engleski defanzivac je imao loptu, ali je poslao do Maradone, koji je zatim bio u skoku sa Piterom Šiltonom, a obojica su bili udaljeni od mene. Bili su okrenuti ka mom pomoćniku Bugarinu Bogdanu Dočevu", naveo je.

"Prvo sam oklijevao, bacio sam pogled na Dočeva, koji je krenuo ka sredini terena, potvrđujući da je bio gol. Nije pokazao da je bilo igranje rukom. Instrukcije Fifa prije utakmice su bile jasne, ako je kolega u boljoj poziciji, trebalo bi da priznam njegovo gledište", dodao je nekadašnji sudija.

Dočev, koji je umro 2017. godine, kasnije je rekao da "Fifa nije dozvoljavala pomoćnim sudijama da razgovaraju o odlukama sa glavnim sudijama.

"Da je Fifa stavila sudiju iz Evrope da sudi tako važnu utakmicu, prvi Maradonin gol bi bio poništen", rekao je tada Dočev.

Bin Naser je rekao da je bilo divno vidjeti sportski duh koji su pokazali engleski reprezentativci.

"Gari Lineker je došao do mene i rekao: 'Molim te sudija, bila je ruka'. Ja sam odgovorio: 'Molim te igraj'. Za mene, to je bio gol 100 odsto prema smjernicama Fife", naveo je on.

Lineker je zatim postigao gol, a Bin Naser je rekao da se nadao da će Engleska izjednačiti.

"Želio sam da uživam u toj utakmici još 30 minuta. Bilo je pravo uživanje od početka do kraja. Uprkos vrućini, želio sam da se nastavi. To je bila divna utakmica između dva velika tima", istakao je on.

Kada je Maradona došao u Tunis 2015. godine, posjetio je Bin Nasera u njegovom domu i poklonio mu dres sa posvetom.

"Rekao sam mu da Argentina nije osvojila Svjetsko prvenstvo te godine, nego da je to uradio Maradona. On je odgovorio: 'Da nije bilo tebe, ne bih postigao gol vijeka' ", rekao je Bin Naser.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније