Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

22. 12. 2020. 17:39 >> 17:38

FIFA

Krivična protiv Blatera zbog muzeja fudbala

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) podnijela je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg predsjednika Sepa Blatera zbog finansija muzeja svjetske kuće fudbala u Cirihu, koji posluje sa gubicima.

Fifa je danas saopštila da sumnja na "kriminalno i loše upravljanje bivšeg menadžmenta Fife i kompanija koje je odredila da rade na muzeju" u renoviranoj i iznajmljenoj zgradi u centru grada. Taj muzej smatra se ličnim Blaterovim projektom.

Muzej svjetske kuće fudbala otvoren je 2016. godine, nakon što je potrošeno 140 miliona dolara novca iz fudbala za obnovu poslovne zgrade iz sedamdesetih godina, uključujući i 34 stana za izdavanje.

Taj muzej trebalo je da bude otvoren u maju 2015. godine, kada je Blater dobio peti mandat na funkciji predsjednika, ali je odložen sve dok nije napustio posao pod pritiskom istraga u Švajcarskoj i SAD i međunarodnih fudbalskih zvaničnika.

Blater je Fifu obavezao ugovorom o zakupu sa vlasnikom zgrade, osiguravajućom kompanijom Svis Lajf, koji zahtijeva plaćanje 360 miliona dolara do 2045. godine po tržišnim cijenama, navela je Fifa.

U finansijskom izvještaju Fife navodi se da je muzej svake godine poslovao sa gubitkom, uključujući i 50 miliona dolara 2016. godine, što uključuje i jednokratne troškove.

Prema izvještajima za 2019. godinu, muzej je imao 3,5 miliona dolara prihoda i 6,3 miliona dolara za investicije i troškove. Na računima iz 2018. godine prihod je bio skoro četiri miliona dolara, a potrošnja 12 miliona.

Blater rizikuje istragu na lokalnom nivou dok je već osumnjičen u dva krivična postupka koja su otvorili savezni tužioci o tome kako je kao predsjednik trošio novac Fife.

Između ostalog, istražuje se i isplata od dva miliona dolara bivšem predsjedniku Uefa Mišelu Platiniju iz 2011. godine i milion dolara Fudbalskom savezu Trinidada i Tobaga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније