Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

07. 01. 2021. 21:04   >>  21:09 1

SUSPENZIJA IPAK OSTAJE

Engleski savez zaključio da Kavani nije rasista

Fudbalski savez Engleske (FA) zaključio je danas da fudbaler Mančester junajteda Edinson Kavani nije rasista i da nije znao da su riječi koje je naveo da maternjem jeziku uvredljive i potvrdio je suspenziju od tri utakmice.

Kavani je početkom oktobra iz Pari Sen Žermena prešao u Mančester junajted, a u novembru je poslije utakmice sa Sautemptonom, u kojoj je sa dva gola donio pobjedu Junajtedu (3:2), na društvenim mrežama upotrebio španski izraz za crnce, kada je kao odgovor prijatelju napisao "Gracias negrito".

FA je taj prekršaj okarakterisao kao teži, suspendovao je Urugvajca na tri utakmice i kaznio ga sa 100.000 funti. Kavani je rekao da je to bio izraz naklonosti prema prijatelju i da nije znao da će se drugačije protumačiti. On se izvinio ako je nekoga uvrijedio, ali je rekao da se ne slaže sa kaznom.

"Komisija je bila zadovoljna što je fudbaler odgovorio na poruku u znak poštovanja i zahvalnosti prema prijatelju iz Urugvaja i što nije imao namjeru da to bude rasistički ili uvredljivo ni za prijatelja, ni za druge koji čitaju taj sadržaj u objavi na Instagramu", navodi se u saopštenju tročlane komisije FA.

"Takav zaključak potkrijepljen je svim raspoloživim dokazima relevantnim za okolnosti u kojima je poruka napisana, uzimajući u obzir karakter i odgovor fudbalera. Međutim, nije dovoljno da fudbaler jednostavno nije imao takvu namjeru", dodaje se u saopštenju.

FA tvrdi da bi gledalac engleske fudbalske Premijer lige razumljivo zaključio da su upotrijebljene riječi "rasno uvredljive".

Međutim, FA je prihvatio da Kavani "nije bio dovoljno izložen jeziku i kulturi zemlje da bi shvatio da riječi koje su na njegovom maternjem jeziku bile izraz naklonosti, u ovoj zemlji nesumnjivo uvredljive".

FA je izrazila iznenađenje u vezi sa nedostatkom obuke o nastupu u medijima za novog igrača koji ne govori engleski jezik, "da bi bio u boljem položaju da razumije kulturne razlike koje bi mogle napraviti probleme stranom igraču koji postavlja informacije na društvenim mrežama".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније