Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

29. 07. 2021. 22:21   >>  22:22

PRVI PUT U 10 GODINA

Evropsko fudbalsko tržište zabilježilo pad

Evropsko fudbalsko tržište zabilježilo je ukupni pad prihoda u iznosu od 3,7 milijardi eura, odnosno 13 procenata, u sezoni 2019/20, što je prvi pad prihoda od globalne finansijske krize iz 2008/09, saopštila je danas kompanija "Dilojt" (Deloitte).

U godišnjem izvještaju o finansijama u fudbalu, ta kompanija objašnjava da kada su u pitanju "lige petice" (Engleska, Italija, Njemačka, Španija i Francuska), prihod iznosi 15,1 milijardu eura, odnosno 11 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Prihodi klubova engleske Premijer lige pali su za 13 odsto, sa rekordnih 5,8 milijardi eura u sezoni 2018/19, na 5,1 milijardu eura u sezoni 2019/20.

"Dilojt" objašnjava da je to prvi pad ukupnih prihoda u istoriji Premijer lige i najniži ukupni prihod ostvaren od sezone 2015/16.

Sa prihodom od 3,2 milijarde eura, njemačka Bundesliga ostvarila je najmanji pad prihoda, odnosno četiri odsto, dok se španska liga sa prihodima od 3,1 milijarde nalazi odmah iza njih.

Italijanska Serija A ostvarila je prihode od 2,1 milijarde eura, što je pad od 18 procenata, dok je francuska Prva liga, koja je otkazala sezonu zbog mjera u borbi protiv pandemije korona virusa, ostvarila prihode od 1,6 milijardi eura, odnosno pad od 16 odsto.

Den Džons iz Sektoru za analizu sportskog poslovanja kompanije "Dilojt" objasnio je da će tek za nekoliko godina znati kakve je finansijske posljedice pandemija korona virusa ostavila na fudbal u Evropi.

Kako je dodao da, već sada "postaju svjesni razmjera finansijskog uticaja pandemije na evropske klubove".

"Potrebno je napomenuti da iako je sada već prošlo 16 mjeseci od početka pandemije u Evropi, analiza u ovom izveštaju je usredsređena na finansijsku godinu 2019/20 pa se stoga u većini slučajeva odnosi na tri mjeseca uticaja pandemije. Privremeni prekid rada liga doveo je do razlika u pogledu završetka sezone i standardnih perioda finansijskog izvještavanja u Engleskoj, Španiji i Italiji", naveo je Džons.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније