Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

30. 07. 2021. 21:48   >>  21:47

NAKON SUDSKE ODLUKE

Real, Barsa i Juve nastavljaju sa razvojem Superlige

Sud u Madridu odbacio je danas žalbu Evropske fudbalske unije (Uefa) na odluku da se ponište sve radnje preduzete protiv 12 klubova osnivača Superlige Evrope. Tri kluba koja nisu napustila taj projekat, Barselona, Real Madrid i Juventus u zajedničkom saopštenju naveli su da će nastaviti sa razvojem lige.

"Zadovoljni smo što ubuduće više nećemo biti izloženi stalnim prijetnjama Uefe. Naš cilj je da nastavimo da razvijamo projekat Superlige na konstruktivan i kooperativan način, uvijek računajući na sve zainteresovane strane u fudbalu: navijače, igrače, trenere, klubove, lige i nacionalne i međunarodne saveze", navodi se u saopštenju.

Klubovi dodaju da je "njihova dužnost da se bave ozbiljnim pitanjima", poput pozicije Uefe, u evropskom fudbalu.

"Ova monopolistička pozicija, u sukobu interesa, šteti fudbalu i njegovoj ravnoteži. Kao što pokazuju brojni dokazi, finansijske kontrole su neadekvatne i nepropisno sprovedene. Klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima imaju pravo da upravljaju svojim takmičenjima", napisano je u saopštenju.

Presudom trgovačkog suda u Madridu od 1. jula, ništavnim su proglašene disciplinske mjere Uefe, koje je prihvatilo devet klubova osnivača (Atletiko Madrid, Milan, Inter, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti i Totenhem).

Oni su prihvatili da se odreknu pet odsto prihoda u sljedećoj sezoni od igranja u Evropi, kao i da zajednički uplate 15 miliona eura "kao gest dobre volje".

Takođe, Uefa je propisala kaznu od 100 miliona eura, ukoliko neki od klubova ponovo pokuša da igra u neovlašćenom takmičenju.

"Sud podržava zahtjev Superlige Evrope, odbacuje žalbu Uefe i potvrđuje upozorenje da će nepoštovanje presude rezultirati novčanim kaznama i potencijalnom krivičnom odgovornošću. Slučaj će ocijeniti Evropski sud pravde u Luksemburgu, koji će razmotriti monopolistički položaj Uefe nad evropskim fudbalom", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Superliga Evrope napravljena je u aprilu, ali je već kroz nekoliko dana svih šest engleskih klubova odlučilo da je napusti, nakon reakcije navijača i upozorenja britanske vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније