Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 08. 2021. 12:00 >> 12:08

UEFA BEST PLAYER AWARD

Ko će biti krunisan na Bosforu?

Devet godina su glamurozni Monte Karlo i čuveni Grimaldi forum bili domaćini jednog od najpraćenijih fudbalskih događaja u sezoni, prošle godine korona je stopirala planetu i natjerala UEFU da sve odradi u “online režimu” iz Ženeve, a sada se, nakon deceniju, kompletan karavan seli u Istanbul – na prelijepom Bosforu sjutra veče će biti krunisan najbolji igrač Evrope u sezoni 2020/2021.

N’Golo Kante (Čelsi, Francuska), Kevin De Brujne (Mančester siti, Belgija) ili Žoržinjo (Čelsi, Italija) zauzeće mjesto u društvu besmrtnih. Onih koji su imali čast da podignu Srebrnu statuu, prepoznatljiv trofej namijenjen najboljem.

Uz to, čeka nas i izbor za najbolju igračicu Starog kontinenta, najboljeg trenera, ali i dugo čekani žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona, te proglašenje najboljeg golmana, defanzivca, vezistu i napadača prethodnog izdanja najkvalitetnijeg evropskog takmičenja.

Sve to je međutim u sjenci izbora za igrača koji je obilježio prethodnu sezonu – novinari (ukupno 55 iz svih zemalja članica UEFA) i treneri koji su bili učesnici grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope (njih 80) odlučuju!

Kako je nastala nagrada?

Nagrada za igrača godine (The UEFA Best Player in Europe award) uručena je prvi put 2011. godine u Monte Karlu uoči žrijeba za grupnu fazu Lige šampiona. Ideja o dodjeli nagrade rođena je na inicijativu bivšeg predsjednika UEFA, legendarnog Francuza Mišela Platinija koji je na ovaj način želio da oživi duh nekadašnjeg izbora za evropskog fudbalera godine (European Footballer of the Year award), koji bi bio pandan FIFA Zlatnoj lopti.

Nagrada je kreirana u partnerstvu sa najpriznatijim evropskim sportskim novinarima kroz udruženje Evropski sportski mediji (ESM), koji direktno, zajedno sa trenerima, biraju pobjednika. Trofej se dodjeljuje najboljem igraču, bez obzira na njegovu nacionalnost - bitno je samo da je u prethodnoj sezoni nosio dres nekog kluba sa Starog kontinenta.

Za igrače se glasa na osnovu njihovih igara u sezoni 2020/2021. u svim takmičenjima - klupskim i reprezentativnim - pod patronatom UEFA i FIFA.

Dosadašnji osvajači Srebrne statue

Tri, rekordna, puta Kristijano Ronaldo, dva puta njegov vječiti rival Lionel Mesi i po jednom Andres Injesta, Frank Riberi, Luka Modrić, Virdžil Van Dajk i Robet Levandovski imali su čast da prigrle Srebrnu statuu.

Najviše neizvjesnosti, kada je u pitaju glasanje, donijela nam je 2012. godina kada je majstor Barselone Andres Injesta za samo dva boda nadmašio tadašnjeg klupskog kolegu Lea Mesija i Kristijana Ronalda. Preostalih devet puta, pobjednici su bili prilično ubjedljivi – vidjećemo šta nas čeka u ovom, jedanaestom izboru.

Na koji način se glasa

Svaki od 55 novinara (po jedan iz svake zemlje članice UEFA) putem e-maila bio je obavezan da do 30.jula glasa za tri najbolja igrača Evrope po njegovom izboru. Najbolji bi dobijao pet bodova, drugi tri, a treći jedan.

UEFA je uvela stroge kriterijume i od nas zahtijeva da prilikom glasanja u obzir uzmemo sve relevantne faktore koji su jednog igrača činili najboljim i najkorisnijim u sezoni za nama. Dakle, sem individualnog učinka, izuzetno su bitni i osvojeni trofeji, ali i uticaj samog igrača na ekipu i udio u tim trofejima”, ističe Miloš Antić, dugogodišnji član UEFA žirija.

UEFA je nakon prebrojavanja glasova 13. avgusta objavila listu od deset igrača sa najviše osvojenih bodova. Imena tri nominovana (N’Golo Kante, Kevin de Brujne, Žoržinjo) zajedno sa kompletnim rezultatima glasanja objavljeni su na zvaničnom sajtu UEFA 19. avgusta.

Možda je iznenađenje što među trojicom nominovanih nema Mesija, posebno nakon osvajanja prvog trofeja sa reprezentacijom (Kopa Amerika) ili Levandovskog nakon brojnih rekorda u dresu Bajerna, možda i MBapea, poslije letećih partija u PSŽ-u, ali De Brujne je imao sjajnu sezonu u dresu Sitija (Premijer liga i finale Lige šampiona), Kante je osvojio Ligu šampiona sa Čelsijem, a njegov klupski kolega Žoržinjo “ušatom” peharu dodao i titulu prvaka Evrope sa Italijom. I ovaj trio najboljih vam, ustvari, govori koliko je ovaj izbor drugačiji”, objašnjava Antić.

Nagrada pobjedniku biće dodijeljena sjutra veče (26. avgust) na svečanoj ceremoniji u Kongresnom centru Halič u Istanbulu, tokom žrijeba za grupnu fazu Lige šampiona.

55 novinara koji predstavljaju sve zemlje članice UEFA čine žiri koji glasanjem određuje kome će pripasti laskava titula UEFA igrača godine. Crnu Goru predstavlja Miloš Antić, koji ove godine piše ekskluzivno za portal RTCG.

11. put Evropski sportski mediji u saradnji sa UEFA dodijeljuju priznanje najboljem igraču Evrope. Kristijano Ronaldo je rekorder sa osvojena tri trofeja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније