Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

O.Z. [ Beta ]

24. 09. 2021. 11:14 >> 11:18

NEĆE MUNDIJAL NA DVIJE GODINE

Evropski klubovi: FIFA krši zakonske obaveze

Evropski fudbalski klubovi optužili su danas Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da krši zakonske obaveze time što požuruje odluku o promjeni formata Svjetskog prvenstva da se turnir održava na svake dvije godine, umjesto kao do sada, na četiri.

FIFA je posljednjih nedjelja u jakoj kampanji za promjenu formata Mundijala, a program je prvo predstavila bivšim fudbalerima, što je naljutilo pojedine fudbalske organizacije. Takodje, FIFA pokušava da stekne i podršku navijača širom svijeta.

Evropska fudbalska unija (UEFA) i Južnoamerička fudbalska konfederacija se protive predlogu i naveli su da bi mogli da bojkotuju dodatne turnire. Takođe, nedavno je Fudbalski savez Njemačke kritikovao planove FIFA-e, uz upozorenje da će igrači biti pod većim rizikom od povreda i da će ženska takmičenja biti u sijenci.

Sa UEFA-om se slaže i Evropska asocijacija klubova (ECA), koja predstavlja 234 kluba.

ECA je saopštila da bi podržala uravnoteženiji pristup klupskom i međunarodnom fudbalu tako što bi se smanjio broj "prozora" u godini za igrače koji igraju za reprezentacije, kako bi se smanjilo opterećenje na igrače.

Klubove muči nedostatak angažmana FIFA-e na radu medjunarodnog kalendara od 2024. godine.

"ECA je sa ozbiljnom zabrinutošću pratila FIFA-ino pokretanje reklamne kampanje. FIFA očigledno pokušava da projuri kroz reforme kalendara, pogotovo uvođenjem Svjetskog prvenstva na dvije godine. To je bio niz unaprijed određenih odluka i komunikacija... u direktnom i jednostranom kršenju određenih zakonskih obaveza", navodi se u saopštenju ECA.

"Osim znatnog nedostatka istinskih, ili bilo kakvih konsultacija, a kako su mnogi akteri istakli prethodnih dana, predlozi FIFA-e doveli bi do direktnog i destruktivnog uticaja na klupski fudbal, domaći i međunarodni. Osim toga, predlozi bi doveli u opasnost zdravlje i dobrobit igrača. Umanjili bi vrijednost i značaj klupskih i domaćih takmičenja", dodaje se.

Takođe, Asocijacija je istakla da bi novi format "umanjio" i napravio problem u kalendaru ženskih fudbalskih takmičenja.

"Sve odluke u vezi sa daljim kalendarom takmičenja mogu se donijeti samo uz saglasnost fudbalskih klubova, uz obavezu dobrobiti igrača i u skladu sa pravnim obavezama, koje ne bi trebalo da se ponovo navode", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније